Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №27

• 38 120
  • 747
  •   2
Отговори
# 315
ИР може да доведе до спонтанен аборт, до гестационен диабет и намалява драстично яйцеклетките и може да се стигне до ранна менопауза.
Не мога да препоръчам лекар, но и двете ги познавам и съм им била пациент.Няма да навлизам в подробности какво са ми изписвали, но са неща, който са били крайно неадекватни за мен специално.С годините, за съжаление, се научих сама да усещам тялото си, да чета и да се интересувам.С един обикновен ендокринолог и малко повече изследвания, с добър репродуктивен специалист и подкрепа от него успях да износя децата си и да са здрави.

# 316
Ами, мисля че си здрава жена с Хашимото, което прави трудно забременяването.
Ходила ли си при проф. Катя Тодорова или проф. Конова - изключителни лекарки и жени?
----- Премахвам въпрос за сурогатно майчинство ----

Благодаря за отговора, не съм ходила при споменатите професорки, но съм обиколила почти всички ендокринолози в София и един в чужбина, дори. Общо-взето всички ми казват едно и също, само сменят дозите на Т4 хормона и гледат ТСХ-то, всички лекари, в т. ч. хабилитирани лица, казват че няма никакво значение ФТ3 и ФТ4, само ТСХ имало значение и, че си хабя парите на вятъра като ги изследвам на моя глава.

Относно забременяването, вече в тази възраст и с толкова проблеми, откровено казано ми е на втори план, след 12 години опити, всички неуспешни, без нито една бременност постигната. Вече ми е приоритет собственото здраве, физическо и психическо. Нито един от репродуктивните доктори при, които съм била не са виждали причина да нямаме деца, всичко ни било "нормално", цитирам. Нито диагностичните лапароскопии, нито милионите изследвания, изпити хормони от моя милост и тонове гадости преживяни не са имали смисъл. Тааа, в този контекст, приоритизирам собственото си здраве вече. Да не говорим и с финансите колко затънахме през тези години.

Но да не се оплаквам, безкрайно съм ви благодарна, наистина!

# 317
  • Стара Загора
Stravinski, тежка история, но решението ти е напълно логично и вероятно правилното, щом стигаш след всичко това до него. Успех от сърце ти желая и дано се пребориш с всичко това възможно най-скоро!

Аз малко така нахълтвам в темата, понеже търсих в Гугъл някакви отзиви за нехормоналните таблетки за облекчение на пременопаузни симптоми и разбира се какъв друг резултат да получа...

Та, кратката история - на 47 съм. 3 деца, отгледани с "бг-мамма"Grinning
След като родих второто дете сложих хормонална спирала (обинковените ми правеха цикъла двоен) и бях много доволна от нея и най-вече от липсата на цикъл. След третото сложих още една, но 2 месеца, след като я махнах (през 2019-та) ми се появи и интрамурална миома (не мога да се отърся от мисълта, че спиралата и миомата бяха свързани събития). Беше малка първите 2 години, около 2-2,5 см, но след това рязко се увеличи до 6,5 и моят гинеколог препоръча да отида при негов колега онко-гинеколог за консултация. След това минах на преглед и в клиниката в Плевен, взех и още 2 други мнения и всички бяха в подкрепа на операция за премахване на миомния възел. Аз обаче нямах никакви симптоми, болки, обилно кървене или друго и реших, че не искам да се лиша от този орган и ще пробвам други методи. На своя глава, започнах да гладувам (леката форма, на плодове) по 10 дни в месеца, последвани от захранване и за година и половина възелът вече е с 1,5 см по-малък, а гинекологът ми спря да ми говори за операции. Следя нещата на всеки 6 месеца, пускам цитонамазки и всичко изглежда наред засега.

Преди около 2 месеца реших да откажа цигарите. Правила съм опити и преди и знам, че са свързани с много рязко качване на килограми в моят случай, което определено не е заради по-обилно хранене. Та, понеже заради миомата дръпнах едни 15 кг надолу, реших, че сега лятото е перфектното време със спирането на цигарите да започна активно и да спортувам (упражнения и бягане на пресечен терен по 3-4 км, поне 5 дни седмично) и така да противодействам на дебелеенето.

Нещата засега изглеждат добре, едва 2-3 кг съм отгоре за 2 месеца, но това в сравнение с предишните ми опити си е направо никакво качване. Проблемът е, че имам усещането, че цялата тази рязка промяна в ежедневнието ми (колкото и да е позитивна и принципно да ми действа прекрасно на самочувствието, на тялото и главата ми) някак си засилва симптомите на пред менопауза - топлите вълни и буденето нощем, което сега в тези жеги е леко влудяващо. И се чудя дали все пак не би било добре да потърся някакви нехормонални методи за облекчаването на тези симптоми...

Последна редакция: пн, 01 юли 2024, 18:06 от Jade

# 318
Здравейте, нова съм във форума, не знаех дали да пускам отделна тема или да пиша тук... Накратко, на почти 49 г., в перименопауза, досега редовен цикъл, нормални, не обилни кръвотечвния, без някакви проблеми. Преди 5-6 дена, на 12-ти ден от цикъла обаче се появи проблем.... кафеникаво течение, полу-воднисто, което не спира. Никога досега не ми се е случвало нещо такова и честно умирам от страх. Понеже в нашия град гинеколог има само 2 пъти на седмица, чакам сряда, за да се обадя. Някой имал ли е подобен проблем? Побърквам се просто...

# 319
Аз- появи се преди година и малко за първи оът.Не спря до следващия цикъл.Сега пак имам чат-пат такива зацапвания преди цикъл.На 47съм.

# 320
Аз- появи се преди година и малко за първи оът.Не спря до следващия цикъл.Сега пак имам чат-пат такива зацапвания преди цикъл.На 47съм.

Ходила ли сте на лекар?

# 321
Да, нищо притеснително не се вижда, изследвания ок, има съмнение за полип, но не е потвърдено.

# 322

Ходила ли сте на лекар?
При всяко нерегламентирано зацапване е добре да се направи консултация с лекар!

# 323

Ходила ли сте на лекар?
При всяко нерегламентирано зацапване е добре да се направи консултация с лекар!

О, аз задължително ще ходя. Ако гинеколожката ми работеше всеки ден, бих се обадила на момента, но за съжаление при нас е само сряда и четвъртък.

# 324
Здравейте,

Имате ли наблюдения за този продукт или подобни?
 https://www.afya-pharmacy.bg/div-yam-420-mg-ellies-za-podkrepa-n … -120-meki-kapsuli
Иска ми се да взема нещо, малко да регулирам периода на пременупауза, както го чувствам. Но не искам някакви хормонални препарати. По-скоро нещо от този род. Или това: https://www.afya-pharmacy.bg/maslo-vecherna-iglika-ellies-120-softgel-kapsuli.

Благодаря предварително!

# 325
Здравейте,

https://www.afya-pharmacy.bg/div-yam-420-mg-ellies-za-podkrepa-n … -120-meki-kapsuli
Иска ми се да взема нещо, малко да регулирам периода на пременупауза, както го чувствам. Но не искам някакви хормонални препарати. По-скоро нещо от този род. Или това: https://www.afya-pharmacy.bg/maslo-vecherna-iglika-ellies-120-softgel-kapsuli.

Благодаря предварително!

Имате ли оплаквания, свързани с менопаузата и какво искате да регулирате?

# 326
Здравейте,

Благодаря предварително!

Имате ли оплаквания, свързани с менопаузата и какво искате да регулирате?

Имам, да. Но за момента не са толкова притеснителни, по-скоро бих могла да ги изтърпя от колкото да пия хормонални препарати (на този етап). Не мисля, че в следващите 3 до 5 години (надявам се) ще премина в следващата фаза от живота си. Просто усещам, че имам нужда от нещо малко (за момента) и се чудех за някакви хранителни добавки. Thinking

# 327
Jade, на мен много добре ми се отрази масло от вечерна иглика на Примлайф. Сега го спрях, защото ми се случиха разни чудни неща и пия какво ли не, но определено се чуствах добре. Пиех 2х1, личната ми го предписа.
За цигарите...и аз ги спрях преди 3месеца след 35г. пушене и то много, много..почти по 2кутии на ден.  При мен миомите се удвоиха Stuck Out Tongue Понеже тогава и на психиатър ме пратиха, не мога да ти опиша как ми се накара, че съм спряла рязко и цигарите, и алкохола. Но така или иначе, вече го направих и не намирам връзка със симптомите на предменопаузата.

Stravinski, предполагам си търсила мнение и съвети във форума на Зачатие? Няма да се намесвам с въпроси и съвети, защото повече от 20г не съм в час, но от сърце ти пожелавам най-доброто за теб. Факт, че проблемното забременяване от проблем, с който преди една по една се справяхме с дружни усилия, сега вече стана изключително доходоносен бизнес и не знам как може да се има доверие в лекарите.

Chloe,  при някои жени има зацапване по време на овулация, която е в този период. Спокойно си изчакай прегледа и ще те чакаме с добри новини.

Последна редакция: вт, 02 юли 2024, 20:30 от tridigi

# 328
  • Стара Загора
Благодаря, tridigi!
Вечерна иглика пия вече почти 5 години. Пропуснах да кажа, че паралелно с появата на миомата започнаха да ми се получават и някакви странни червени леко релефни и дразнещи петна по кожата на лицето. Най-вече по бузите в задната им част, към ушите. Ходих по дерматолози, нищо не можеха да измислят, макар да им обяснявах, че появата на тези петна е пряко свързана с цикъла ми и там трябва да ровят за диагноза. Накрая буквално сама се диагностицирах с хипер чувствителност, вероятно към прогрстерона. Започнах да пия вечерна иглика и петната спряха напълно да се появяват след около 3 месеца. Преди 2 години, реших да направя почивка от игликата, но много бързо започнаха да се появяват пак и я продължих с чисто сърце. Пия по една таблетка от 1300 мг веднъж дневно. Тази доза намерих за профилактична и работеща за проблема с петната. Не съм сигурна дали ако я увелича ще има ефект за топлите вълни. Те са това, което ме тормози много на този етап и затова се чудя за всички тези препрати, рекламирани като нехормонални и чудодейни при симптомите на перимемопаузата.

# 329
И аз горе долу от 5 г пия Вечерната иглика. Аз вземам 1 т от 500 на ден. Някъде бях чела,че било добре фа се спира, но кофти симптомите се връщат веднага. Реших че ще пия,пък да става квото ще....

Общи условия

Активация на акаунт