Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №27

  • 37 606
  • 747
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 24 840
И аз не знам дали всичко което се твърди тук и там е вярно, то и не за всичко имам достъп или ми е попадало по-сериозно писание а не просто статийки. Но за витамин Д съм срещала на 1-2 места и че то хубаво слънцето, ама и не трябвало човек след това да се изкъпе веднага, ами дали не беше и 24 часа... е това на днешно време не мисля че някой го прави Grinning Идея си нямам дали е вярно, но ако има нещо такова би обяснило някои неща.
Пробиотици и К2 никой не бше чувал до преди години, но у нас от безброй поколения се яде кисело зеле и всякакви други ферментирали зеленчуци - традиционните ни туршии дето само с вода и сол ферментират. И още много ей такива неща дето сега сме ги позагубили. Киселото ни мляко е супер, ако е това с което сме известни по цял свят. За съжаление отдавна масовото не е, та от него ползите са съмнителни, но много поколения и от тях са усетили, а сега това го няма. Ами, ще правим каквото е нужно да компенсираме, пък нищо че баба ми не ги е знаела тия неща. Иска ми се да съм в по-добро здраве от нея на моите години и без това.

# 616
  • Мнения: 33 730
На мен някак си ми се иска да подобря/ се върна към онзи естествен живот - качествена храна, достатъчно сън, повече разходки на открито, по малко стрес...а не шепа добавки на ден! Sad

# 617
  • Мнения: 8 492
Дорис, ако четеш, искам да питам нещо понеже си по-запозната с естроген съдържащи и повишаващи храни/добавки.

Искам да взема добавка за черен дроб, съдържаща магарешки бодил. Но чета, че влияел на естрогена.
Нещо по въпроса чувала/чела ли си?

# 618
  • Мнения: 24 840
На мен някак си ми се иска да подобря/ се върна към онзи естествен живот - качествена храна, достатъчно сън, повече разходки на открито, по малко стрес...а не шепа добавки на ден! Sad
Като откриеш постижим начин, кажи го и на нас Grinning Поне аз ще се възползвам със сигурност.
Но дотогава ще си допълвам каквото е нужно по какъвто начин мога.

# 619
  • Мнения: 645
ниските нива/дефицити на вит. Д е една  от главните причини за Алцхаймер. Вит. Д, се абсорбира от червата, ако там има проблем, може да минат 10-15г, докато и ако го разберат хората. Рефлукс, гастрити, проблеми със жлъчка и още и още, са в следствие на не работеща добре ЩЖ, нооо минават години, докато отидем на ендо, за да го разберем. Преди това обаче, са направени куп ненужни операции...

# 620
  • Мнения: 33 730
На мен някак си ми се иска да подобря/ се върна към онзи естествен живот - качествена храна, достатъчно сън, повече разходки на открито, по малко стрес...а не шепа добавки на ден! Sad
Като откриеш постижим начин, кажи го и на нас Grinning Поне аз ще се възползвам със сигурност.
Лошото е, че не е лесно. То дори свястна храна няма от къде да набави човек, за стреса да не говорим! Simple Smile

# 621
  • Мнения: 13 474
Киселото ни мляко е супер, ако е това с което сме известни по цял свят. За съжаление отдавна масовото не е, та от него ползите са съмнителни, но много поколения и от тях са усетили, а сега това го няма.
Искам да кажа, че аз от години квася купешко прясно с купешко кисело мляко и резултатът е страхотен. Демек пълно е с лактобацили. Та не се заблуждавайте, че полезните храни ги няма.

Разбира се, избрала съм най-добрите варианти след доста опити, но са масови марки, налични във всеки магазин. Не са Хармоника и подобни, камо ли домашни.

# 622
  • Мнения: 24 840
Купеното поне масовите доколкото знам ги заквасват с по-малко лактобацили от тези дето ни ги знаят по света и повече от друга термофилна бактерия. От нея не става толкова кисело млякото, иначе е очевидно че пак се заквасва. Но ако си купиш закваска каквато си трябва да си бъде, това не е като нея, говоря за масово продаваните, не знам тези които се водят по БДС дали са много по-добри. С такава обаче квасят в Япония, ако правилно си спомням Grinning Под патент и прочие, но са си фенове на българско кисело мляко.
Аз напоследък почти изцяло на кефир съм минала на мястото на киселото мляко, наумила съм си че е по-полезен и си го квася вкъщи. То пак си е вид кисело мляко, реално погледнато, просто различна комбинация от микроорганизми. И ферментирали зеленчуци си ги приготвям аз, то си е дива ферментация там.

# 623
  • Мнения: 13 474
Напротив - по-кисело е от готовите продукти, което говори за превес на LBB пред стрептококус термофилус. Заквасено е по-добре (иначе и двете са необходими, не става без едната).
В Япония каквато и закваска да сложат, резултатът ще е посредствен, защото развитието на лактобацилите е в пряка връзка с въздуха и климатичните особености. Навсякъде извън Балканския полуостров изключително трудно се получават нещата дори и в стимулирани лабораторни условия. Тъй като съм маниак на тема кисело мляко и го ям ежедневно във всяка точка на света, която съм посетила, може лесно да се натрупа извадка Stuck Out Tongue
Посетете музея на д-р Стамен Григоров (откривателя на Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) в Трън, ще научите интересни неща.
Киселото зеле и естествено ферментиралите зеленчуци също са богати на пробиотици и много полезни, но са други щамове.

# 624
  • Мнения: 24 840
Бих отишла, ако имам път натам. Бих се радвала и на препоръка кое от купешките млека считаш за добра закваска. Аз не квася, но майка ми да, поне на нея мога да препоръчам.

# 625
  • Мнения: 13 474
Ами, колкото и да е странно за някои, квася с "Боженци" 4% Simple Smile Въпреки че уж имало сухо мляко вътре и т.н., става супер вкусно.
С "Елби" също e ОК като консистенция, като цяло продуктите на LB са добри, но просто другото ми е по-приятно на вкус.
Понякога квася и с фермерски млека, няма особена разлика в резултата.
Но с "Елена" и др. подобни, нищо не става.

# 626
  • Мнения: 217
И аз така, чета, интересувам се, каквото мога и сметна за подходящо пробвам.Гледам да спазвам златната среда, защото днес много лесно се залита в крайности, заради финансов интерес, а човекът и здравето му като цяло не са приоритет. А и има една истина, че всичко ново е добре забравено старо.Имали са хората как да си набавят Д-на полето.

Как са си набавяли Д на полето, като са били покрити от главата до петите?
Само лицето и ръцете до китките са им били открити.
Просто не са се изследвали, за да знаят, че са в недостиг.
То и тия норми са повече от съмнителни. Не се знае кой, как, и на какво основание ги е определил.

# 627
  • Мнения: 13 474
Няма "норми".

Има референтни стойности, които са обобщени статистически резултати от измервания при здрави хора в различните възрастови групи. Това не означава, че няма здрави хора извън границите им - около 10% от здравите са извън всъщност.
Както и че няма болни в референтните.

Затова и са "референтни" - база за тълкувание от хора, които имат познания по микробиология и физиология, а не правило.
Цитат
Не се знае кой, как, и на какво основание ги е определил.
И са много конкретни и ясни методологиите, по които се определят. Което не значи, че лабораторна данна сама по себе си е основание за диагноза, хеле от любител. Впрочем, пише го като дисклеймър на всяко лабораторно изследване по света.

# 628
  • Мнения: 441
В Испания винаги са ми изследвали витамин Д. Следи се и много се държи на нивата на този витамин. За кости, податливост на инфекции и т.н.Четри приятели около мен пият на 15 дена ампула или на месец.Само със слънце не става трябва и във храната да има. Приятелка аптекарка ми каза,че си го набавя с прясно мляко,но   ние не пием. Отделно гастрити и колити ако пречат.С мазна  храна го приемаме. И го предписват от здравна каса с намаление, а там са включени само най- важни лекарства и единствения витамин май е този. Другите витамини си купуваш сам.
 

# 629
  • Мнения: 15 972
Да ви покажа какво е гореща вълна Simple Smile Да спомена че, по принцип никога не съм била потлива,
 дори напротив винаги ми е било студено.

Общи условия

Активация на акаунт