Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №27

• 37 585
  • 747
  •   1
Отговори
# 675
Moже и аз да не съм стигнала до връзката на естрогена с магарешкия бодил, а тя да съществува. Мисля, че добавката ти е добра. Ти нямаш съмнения за естрогенова доминантност от генетични мутации - в ниско рискова група си.

Tintina, а тази схема вие ли си я измислихте или терапевт ви я препоръча? Не разбирам какво се цели с повишаване на естрогена и повишаване на прогестерона едновременно.

# 676
И аз се зачудих за игликата. Но може би тя няма проблеми с естрогена. Но пък в такъв случай защо крем...
Обаче нали и в класическите ХЗТ има и от двете?

# 677
...
Обаче нали и в класическите ХЗТ има и от двете?

Има защото за са си на ХЗТ трябва да нямаш нищо и от двете и да си в менопауза.

# 678
  • Бургас
Признавам, че аз си я измислих.
Преди да добавя крема, пиех само вечерната иглика и си страдах от безсъние. Игликата ми я препоръча лекар - АГ.
След като добавих крема, безсънието изчезна след месец мазане, т.е. половин месец преди цикъл.
Имах проблем и със сухотата, по три-четири пъти ставах нощем да ходя до тоалетна, все едно имам цистит. Не се оказа цистит, а сухота, която дразни, все едно е цистит. Вагизан свещи облекчаваха положението, но не напълно.
Ставането нощем спря и сухотата изчезна, след като включих прогестерона.
Нищо друго не приемам и няма как от само себе си да премине (тъй мисля поне), след година и половина ставам на 50.

# 679
И аз ставах през нощта, заради постоянно чувство на позиви за тоалетна. И наистина не бях забелязала, че след крема постепенно това нещо изчезна Flushed. Мислех, че съм имала някакво неразположение уринарно.

# 680
Ти нямаш съмнения за естрогенова доминантност от генетични мутации - в ниско рискова група си.
Дорис, това не го разбирам. Може ли малко пояснения?

# 681
Стела, аз си купих преди време от твоя магарешки бодил, да си прочиствам черния дроб ,да намалявам холестерола, възпаленията.  Проблема е, че забравям да го пия 20-30 мин. преди обедното хранене. .Никъде не съм срещала инфо, да има отношение към естрогена или ЩЖ.  Има го и във вариант с куркума, та тя е полезна при ИР.  Ако намериш инфо, маг.бодил-естроген,  пусни тук линк моля

# 682
Ти нямаш съмнения за естрогенова доминантност от генетични мутации - в ниско рискова група си.
Дорис, това не го разбирам. Може ли малко пояснения?

Съществуват мутации на гени, които правят изчистването на естрогена трудно. Такива гени са COMT и MTHFR и доста други. Гените не отговарят само за естрогена естествено, по скоро са за процесите на детоксикация, възпаление, имунен отговор, хистамин, хомоцистеин и хиляди други знайни и незнайни неща, които обаче са взаимо свързани в нас.
Ако човек знае, че има тези мутации трябва да води живот, който е малко по-изчистен относно ксеноестрогените, замърсяванията, парабените, ароматите, фитоестрогените, плесени, храни, изкуствени хормони и т.н.

Как разбираме, че имаме такива мутации? Когато имаме някакъв проблем, лекуваме, търсим първопричината и изследването на гени е един от дълбоките начина за търсене на хронични проблеми.

Кой определя кои гени да изследваме? В моя случай лекари - нутриционисти. Има лаборатории и у нас и с пращане в чужбина.

Да си изследваме ли гените, за да знаем в риск ли сме? Не! За Бога не! Живейте си живота, включете разнообразие на храни и добавки, не прекалявайте с нищо, грижете се за съня, движението, храната и най-вече за стреса си. Пийте чат пат по някоя добавка с мисълта, че ако има липси ще ги запълните. И не се подлагайте на този стрес и усещане за обреченост.
ОБАЧЕ! Ако в рода ви имате заболявания, които се повтарят по кръвна линия - като рак, ранни сърдечни проблеми, инсулти в млада възраст, автоимунни заболявания и т.н то не е лошо да направите по-задълбочени изследвания, но обезателно водени от лекар. Подчертавам ЛЕКАР, а не намножилите се нутриционисти. 

Защо говорим в тази тема за естрогените? Защото с менопаузата прогестерона - оздравяващия хормон, който ни пази от опасните свойства на естрогена намалява драстично. Разбира се намалява производството и на естроген в нас, но има страшно много вкарвани отвън фитоестрогени /храни и добавки/, като добавим и ксеноестрогените и влиянието на възпаленията и стреса затлачения черен дроб, проблемите настъпили в червата с годините  то критическата /преди и след/, е опасна възраст от тази гледна точка.

# 683
Аз имам мутация на MTHFR гена.
Затова винаги пия метилирани форми на Б витамините.

# 684
  • Пловдив
И аз имам такава....АГ-то преди год.ми каза, че тая мутация може да е причина за мисед аборт.

# 685
  • Бургас
Сега се размислих дали да не спра игликата поне за месец и да си остана само с прогестероновия крем?

# 686
ravi, много мило, благодаря! Ще го обсъдя с личната и ако ми каже да го пия ще пиша.
MamaMiy, да, на мен. Ръцете и краката ми ставаха ледени и взимах топъл душ. Сега съм на уж временна терапия с бетаблокер за сърцето. При мен никой не го отдаде на предстоящата менопауза, но и кръвното беше малка част от екстрите, които ми се случиха. Според мен отивай по лекари да ти пуснат кръвни изследвания+урина, да прегледат сърцето и да се открие причината.

Спрях приема на магнезий, защото на Солигамма ( вит. Д) пишеше, че трябва да се приема с повишено внимание, периодично да се следи за отлагания в бъбреците и реших, че ще го спра. Пиех Биолектра ( магнезиев оксид).

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 21:55 от tridigi

# 687
Ходих днес на кардиолог, всичко е наред, каза от стрес и претоварване. Няма нужда от блокее според него. Днес кръвното ми е ок, само пулса още вдигам на моменти. Валидол, мента глог валериана и спокойствие 🙄. Явно ще напусна работа и малко почивка. Аз и заради щитовидната и без друго трябва да внимавам. И те така. Важното е да се пазим. И аз пия магнезий на Биолектра.

# 688
Хоп-троп, с големи стъпки и аз към менопаузата.
Учудващо, хормоните ми не са чак толкова зле (LH = 11.35 mIU/ml; FSH = 15.09 mIU/ml; Estradiol = 208.5 pmol/l на 3ти ден като за жена на 46 години с ендометриоза, операция за премахване на кисти, 4 брутални стимулации и т.н.).
Като симптоми - проблеми със заспиването; тревожност; кожата ми се сбабичосва (губи еластичност и изтънява); косата - суха, тънка, не се омазнява скалпа както преди.
Огромен проблем с концентрация и памет напоследък! Докато се усетя, че всичко това идва от намалените естрогени...... Поне от една година са тези промени.

И най-голямата изненада за този месец: на 1-ви МЦ, който не спира, просто понамаля и стана кафеникаво; на 15-ти отново старт на МЦ: един ден по-силно; втори ден по-слабо; трети ден по-силно. От 1-во число на този месец съм в МЦ нон-стоп....
В понеделник съм на лекар.

Като цяло съм склонна директно да мина на тежката артилерия: хормонално-заместваща терапия. Какво бихте препоръчали?
За прогестерона - вероятно ще е Утрогестан вагинално, но на естрогените???

ЩЖ искам да изледвам, но трябва да пусна всичко на чист ден, а вече 3-та седмица не ми се получава... Вероятно това ще ме влачи още 1 седмица.

Горещи вълни май имах зимата - потих се вечер и се събуждах от самото изпотяване - без да съм болна и без да съм с температура. Мислех, че е заради подовото отопление, но явно, че не е от там.......

# 689
Аз имам мутация на MTHFR гена.
Затова винаги пия метилирани форми на Б витамините.

А колко ти е хомоцистеина?

Общи условия

Активация на акаунт