Подправки в саксии 4-та тема

• 8 424
  • 206
  •   1
Отговори
# 195
Може и да са били дълбоко, уж съвсем леко поръсвам с почва върху семената, но знам ли. Идеята с фолиото е добра, догодина ще направ така.

# 196
Обикновено мушвам сандъчето в някоя найлонова торба, само гледам да не е тъмна, де. И от време на време си я отвързвам да видя какво става и ако ми се види засъхнало да напръскам с вода, пулверизатор ползвам даже на този етап че са супер тънки отначало.
Ако видя че почват да се показват по някое, вече си я развързвам. Моите бяха на остъклена тераса и не съм им треперила че махам тоя парник от раз, на открито може и повече да ги бърка.

# 197
  • In transit
Тази пролет магданозът ми поникна и порасна много бързо. Този е къдрав, на месец, в началото на май сложих семенцата. Беше студено и покрих с найлонова шапка саксията. Така прокълнаха за седмица.

Това са семената:

Този е на две седмици, сорт италиански гигант

Семената:

Девисил, от семена:

После ще ви покажа ригана и естрагона, пак от семена.
Имам въпрос към тези, които имат опит с отглеждането на естрагон. Трябва ли да се пресажда, разсажда? Колко големи стават? Някакви особености при отглеждането им?

# 198
Имах естрагон в градината, изкара няколко години. Ставаше доста висок, към 50-70см. В саксия ще е по-малък естествено, но си е храстче с високи изправени клонки. Аз го купих разсад в малка саксийка, после нищо специално не съм правила за него.

# 199
Италиански гигант и на мен ми е любимец за в саксия, аз както обичам да си го бера стрък по стрък с ножицата ми е и по-удобно като са големи Grinning
Но и дръжките му са крехки за сравнително дълго и си ги режа и тях в салатата без да ме дразнят. На някои други сортове не е така и съм ги отделяла изрично за в кюфтета или да влязат в тенджерата като готвя нещо. Те са си много ароматни но като станат жилави, не са приятни да ги преживям като кон...
Сигурно има и други сортове които са така, просто аз на този го забелязах от каквото съм пробвала и си го заплюх че той е "моят", доста години си сеех такъв. Сега нямам изобщо къде и ми липсват много сандъчетата.

# 200
  • Mostly in my mind
Да се похваля и с прогреса на моите. За 2 седмици босилекът много дръпна.

Копърът също, макар че само един ден забравих да го полея и от единия край умря. Но пък излезе нов.

А това е мента. Посадена преди повече от 5 седмици..едва сега взе да излиза. Нз дали не посадих семената дълбоко и това да е причината. Даже щях вече друго да сея, когато видях,че се е появила.

# 201
  • In transit
Лолита, чудни са. Не пречи да махнеш тънък слой от почвата на ментата, да сложиш още семенца и да покриеш със слоя, който махна. Би трябвало по-бързо да тръгнат сега, защото е топло вече.
Босилекът ти от семена ли е?

Ето моят естрагон. Бързо расте, но малко хилав ми се вижда.

Риган:

И едни чери "минибел", които реших да оставя в саксията. Уж трябваше да са ниски саксийни тези домати, обаче другите корени станаха х 50см и отидоха в градината с останалите. Тези бяха малки и хилави, затова ги оставих в саксия.

Хич не ми се получават чери джуджета в саксия.

# 202
Еха, тая саксийка не е ли много мъничка за домата?

# 203
Супер са. Аз видях защо моите изчезват. Една оранжева лилия стана много висока и ги държи в сянка и отделно голите охлюви налитат на влажни места . Ами днес дори са ми опасли един клемантис. Т.че май правилно правите да ги държите вътре.

# 204
  • Mostly in my mind
Мики, от семена е босилекът, да.

# 205
  • In transit
Еха, тая саксийка не е ли много мъничка за домата?
Ако ги сложа по-голяма ще стимулираме корените и височината. Това трябваше да е мини чери за саксийно отглеждане, по принцип. Прави едни големи чепки с домати, а стеблата са малки. Не и при мен. Joy

Лолита, благодаря. А може ли да покажеш какви семена си взела?

# 206
  • Mostly in my mind
Ха. Трудно...това е от тази работилница, на която ходих април. Там сяхме, но семената бяха в малки шишенца и не знам коя е марката? Мога да ги попитам.

Едит: Мики, тези семена били професионални, закупени от Италия. Нямало  ги тук.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 23:25 от Лолита

Общи условия

Активация на акаунт