Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 9

• 51 161
  • 821
  •   1
Отговори
# 780
интересен линк - Интерактивна визуализация "3 години по-късно" за училищата след 7 клас в София
https://izberi-gymnazia.info/predstava-rezultati/

Много интересно и потвърждава моите мисли вече 4-та година за училището на сина ми, 133-то. Ще си потърся за предния набор такава статистика, но според моите наблюдения там попадат децата, които са  не много "на ти" с математиката. Точки не помня, но синът ми каза, че е вдигнал точките по математика спрямо 7-ми клас, естествено с уроци. Сега в 11-ти клас, когато вече учи това, което му харесва, той е с профил История, завърши с пълно 6, от 4-ти клас не бях виждала😀

# 781
Позволих си да си поиграя с резултатите от НВО  с файла споделен от Данибон.
Не познавам всички училища, категоризирах ги по спомен и проверих няколко дали са с прием.
Тоест моля не ме нападайте. Но има 3 групи училища - частни, ДУ с прием и без прием.
(Има имат някои с математически или езикови профили - само добавих бележка ако ги знам)

Сортирани са по (БЕЛ+МАТ)/2, тоест някакъв усреднен бал.
Ето всички - частни и ДУ

ДУ с прием и без прием

ДУ без прием

120 е първо, доколото разбрах, но не съм сигурна, е без прием и определено е изпревало доста от другите преди него.
някои с език от 1ви клас имаха бонус точки за ПУК при прием, не ги знам.

Един извод, който може да се направи, че селекцията дори в 1ви клас има значение,  134то, когато беше с изпит беше доста по-нагоре.

Ето намерих по-стара статистика до 2020 г от тук http://alekdimitrov.com/uchilishte/rezultati-NVO.asp
Сортитах ги по БЕЛ 2016, когато някои от нас са избирали училище за 1ви клас.
Скрит текст:

не знам дали този пост е за тук, но понеже се обсъждаше. дано е интересно и за другите в темата.

# 782
И да и не.
В 145 ОУ този година завършиха първите деца, приети в училището без приема на сдружение Шилер. 2-3 паралелки са Шилерски и 2-3 не са.
Също за 107  ОУ 1 паралелка е с математика. А другите 4-5 не са.
Същото за 125 - приема в 5 клас е за 2 паралелки, а другите 5 не са.

# 783
  • София
И да и не.
В 145 ОУ този година завършиха първите деца, приети в училището без приема на сдружение Шилер. 2-3 паралелки са Шилерски и 2-3 не са.
За 145, тези, които не са с Шилер са с Дикенс. Иначе няма разлика. Едни и същи преподаватели. Моите завършват точно сега 7 клас там

# 784
  • София
Каква е тази практика в НТБГ , сега чувам и аз за нея , всяко лято ли е , в НФСГ дали имат и там ?
НФГС мисля е с по удобна локация , а дали ще са приключили с ремонта до септември месец?
В НФСГ имат задължителна практика след 10 и 11 клас. Училището предлага възможности практика на различни места. 2 седмици е, после имат изпит и защита на практиката пред комисия от учители. Моята дъщеря сега завършва 11 клас там и в момента е на практика е Ernst and Young.

Доволни ли сте от училището, учители, средата каква е , добра ли е, благодаря ви

# 785
Да, но Дикенс нямат предварителен прием.

# 786
Последните с прием са в 145-то - три класа Шилер. И два без прием.  Следващите са с прием, но имаше изискване уседналост 1 година и там можеше да се "шмекерува" все още. Откакто се направи уседналост три години, подбор реално няма.

И да и не.

# 787
  • в очите на дъщеря ми
И пак никой с мнение за 1 - во Grinning
Е, ще чакам, хаха.
Мммч със смесени чувства съм, дъщеря ми учи там, сега беше 9 ти клас АЕ/ИЕ, профил биология и химия има и "+" и "-".
Няма свърхамбиция, но и безхаберие няма, сравнително добра дисциплина, но специално в техния клас, няма приятелски и колективен дух. За екскурзии не съм чула. За мин. година 1 РС, незнам, това добре ли е? Ако имате други въпроси, давайте!

# 788
Някой има ли представа каква е причината за главоломното падане на резултата на НВО 10 клас за училищата, които тук обсъждаме. Примерно 30-то, 1-во, 7-мо, 127-мо, 12-то, 119-то са в диапазона 29-39 точки по математика, а по български 60-65. По бал в седми клас тези деца би трябвало да са имали поне по около 70 точки средно по двата предмета, за да се класират. Или съответно да са компенсирали с  резултат над 80 т. по единия предмет по-слабото представяне в другия. Вярно, че в 1-во и 119-то българският се взима с тежест 3:1, но пак едва ли има много деца влезли  с под 50 точки по МАТ. На НВО по МАТ в 10-ти клас резултатите на тези училища са около средните за страната, а при влизане в 7-ми клас определено трябва по-висок бал от средния и то за София. По български също не е супер положението, ако предположим, че са по-хуманитарно насочени. Някой има ли опит с дете в 10-ти клас?

Ами много добър въпрос е това. И отговорът вероятно в свързан с факта, че имаме сериозен проблем с кадрите и сериозен проблем с образованието като цяло. Математиката е много важна дисциплина, дисциплина на бъдещето даже, а ние нямам кадри в уж добри училища. Вижте скорошната публикация на директора на 119-то във фб: https://web.facebook.com/stamatov2001/posts/pfbid0XjodeVsjW46Cqa … VWSGsxSqdPbzeDydl
Обявил е свободните места за учители и за физическо са се явили 70 кандидати, за математика и физика - 0. Даже споменава радикалната идея да се вдигнат заплатите само на тези учители. Но ако не се направи нещо, ще го закъсаме като държава.
Познавам и дете от гимназията на 119-то. Много ми се оплакваше, че учителката по математика не става, не може да обяснява като хората, а после децата се провалят на контролните. Ходи на уроци, за да се справя що-годе.
И понеже четох назад, май са прави тези дето казват, че в София след 7-ми клас няма къде да се учи качествено математика извън елитните училища. Или пак опира до късмет с учител. Или цялостно програмата е сбъркана и няма и достатъчно часове за затвърждаване, а материал - много и ниво на трудност - високо.

# 789
staneely, освен споменатите гимназии, математичски паралелки имат и 127 СУ, което е с интензивно изучаване на испански, 138 СУ, което е с интензивен английски, 125 СУ  с интензивен английски и 31 СУ, което си го знаете. Мисля, че са само това математическите паралелки. Имайте предвид, че в 31-о балът е най-висок, в сравнение с другите изброени. За 127-о имам прилични отзиви, но не са от математическа паралелка.
Ако имате интерес към природните науки като цяло, не само към математиката, имам чудесни отзиви за паралелките с тази насоченост в 18 СУ. Училището е прекрасно, има три природни паралелки с интензивен английски, немски или френски език.

Ние с отрочето се опитваме да наредим четири желани училища, в които най-вероятно ще успее да се класира:
32 СУ - плюсовете са, че има квоти, че е на удобно откъм транспорт място, че нивото му е добро и, доколкото разбрах, част от предметите се изучават на английски. Минусът е, че чувам мнения, че в желанието си да се наредят сред елитните гимназии, някои учители доста пресират възпитаниците си.
НТБГ - плюсовете са, че има квоти, нивото на обучение е добро, има униформи (по някаква причина дъщеря ми много иска да носи униформа Simple Smile). Минусите са, че не е на удобно място и, че ще изучава икономически предмети, без обаче да е сигурна, че иска да продължи образованието си в тази насока. Аз само като видях, че имат 2 седмици практика през лятото и го задрасках от списъка, но хлапето не се уплаши.
35 СУ с немски - плюсовете са езика, отзивите, това, че има паралелка с квоти, донякъде и местоположението. Минусите са базата и моят страх, че няма да се справи с езика и с изискванията ако са по-високи.
1 СУ паралелка с испански - плюсовете са, че имаме много добри отзиви, че пътуват доста и това ги сплотява и удобната локация. Минусите са, че сградата е стара и тоалетните са гадни, че не се изучават предмети на испански и че има възможност да скатава.

Моля някой да добави нещо, ако се сети.
Писах по- назад, но искам пак да повторя. Не се лъжете, че в 125 то СУ има математическа паралелка, много ще съжалявате

# 790
Подкрепям абсолютно Априлски душ . В 125 математическата е толкоз математическа, колкото Венера е обитаема. Кой ще им води математика като читавите математици напуснаха и взеха едни нови "звезди"...

# 791
  • София
Подкрепям абсолютно Априлски душ . В 125 математическата е толкоз математическа, колкото Венера е обитаема. Кой ще им води математика като читавите математици напуснаха и взеха едни нови "звезди"...
Аз се бях подлъгала и ако човек не чете тук, като нищо ще се втурне да записва детето си там.

# 792
Като сте захванали математическата в 125, може ли хелп за СХН в 55 СУ в Дървеница?
Да не е и то  същата работа - "Венера обитаема".
Пишете всичко, което знаете за там. Стем центърът е ясен. Обществената поръчка за тоалетните е от 2022 - предполагам дейностите са приключили и WC-тата са ОК.
И последно - плуването задължително ли е за гимназията - знам, че за малките е и е част от физическото.

Последна редакция: нд, 07 юли 2024, 00:14 от *FIORE*

# 793
  • София
И пак никой с мнение за 1 - во Grinning
Е, ще чакам, хаха.
Мммч със смесени чувства съм, дъщеря ми учи там, сега беше 9 ти клас АЕ/ИЕ, профил биология и химия има и "+" и "-".
Няма свърхамбиция, но и безхаберие няма, сравнително добра дисциплина, но специално в техния клас, няма приятелски и колективен дух. За екскурзии не съм чула. За мин. година 1 РС, незнам, това добре ли е? Ако имате други въпроси, давайте!

Благодаря за отговора!
А какво е съотношението момичета - момчета, горе долу? Или поне за нейния клас? Има ли учители, които не си дават много зор? Кои? И прословутите тоалетни толкова ли са зле?

# 794
Цитат
За мин. година 1 РС, незнам, това добре ли е? Ако имате други въпроси, давайте!

Какво значи 1PC? Не ми се вярва да е 1 компютър.

Общи условия

Активация на акаунт