Политиката в България - нови избори, нов късмет

• 432 551
  • 13 803
  •   1
Отговори
# 12 900
Четохте ли за протеста на фармацевтите?
За мен са смислени промените, приети са на първо четене:
https://bntnews.bg/news/farmacevti-gotvyat-protesti-sreshtu-vend … -1293632news.html
В кое намираш смисъла на промените? Че в глухи населени места без аптеки ще имат достъп до лекарства? Какво ще решат мултивитамините и аналгина на хора, преобладаващо зобащи лекарства с рецепта? Как виждаш бабичката от снощния репортаж да се оправя с вендинг автомат? Ами повредите? Ами глътнатите пари?
Аптекарите са длъжни да изпълняват 1500 условия, за да са им в изправност аптеките и долу-горе от свободните лекарства докарват печалбата. И сега и това ще им вземат.
Истината е, че ако се приеме този лобистки закон ще се напълнят градовете с такива автомати (а не селата където и без това няма аптеки). Ще са собственост на някой като Пеевски, ще бъдат инсталирани от ляво и от дясно на вратите на действащи аптеки. Ефекта от тях ще е същия като на Лафка върху свободните вестникопродавци от преди 10тина години. И експеримента ще завърши точна като на Лафка. В нищото, но с унищожени известно количество дребни бизнеси.

ПП Много смислени аргументи има във възраженията на аптекарите. Искането не е да са в близост, а да са В аптеките. Така поне ще са собственост, а не конкуренция на собствениците на аптеки.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 19:11 от Не се сърди, човече

# 12 901
  • София
Darivale, например ползата е, че човек ще може да си купи обезболяващо без рецепта за неспешни състояния. Или за по-сериозни, колкото да изкара нощта, докато стигне до лекар.

Държавата, като пумпал се върти за всяко нещо.
Първо ти вкарват електронни рецепти, после и вендинг машини.
Пълна шизофрения.
Тук става дума за вендинг машини на лекарства без рецепта в селата, където няма аптеки.
Честно казано, това е добре, защото аптечният бизнес отдавна не се интересува от малките населени места и достъп до лекарства просто няма.
Естествено, фарма съсловието не иска да изпуска този кокал. А няма как да бъдат заставени да откриват обекти на загуба.

# 12 902
Фармацевтите поне да си признаят, че ще им намалеят приходите и затова протестират. Доводът за стимулиране на самолечението е глупост. И в момента хората масово си самоназначават лекарства, които се продават без рецепта, само дето ги взимат от аптеката или интернет. Автоматите няма да окажат влияние на това. Вече кой ще им е собственик е отделен въпрос, най-вероятно наистина някой като Пеевски.

# 12 903
  • София
Да, абсурдни доводи на фармата. Самолечение с безрецептни лекарства винаги ще има.
Просто държавата им изземва отчасти този бизнес и затова пищят.
А големите вериги аптеки могат да открият повече обекти, като компенсират губещите от по-оборотните места.
Но не искат - капитализъм е.

# 12 904
Нито имаме единни електронни здравни регистри, нито цялостна система за здравеопазването, ама изведнъж се хванахме за рецептите.

То хубаво искаш да направиш рецептите електронни, ама като складовете са празни и лекарството го няма и не може да се изъплни цялата рецепта какво правим?
Ами като не позволяват да се употребява заместител? не и без лекарско разрешение?
Освен това какво правим ако джипито вкара неправилно нещата? На мен многократно ми се е случвало в НЗОК да ми кажат, че не мога да получа лекарство защото джипито не си е свършило работата. Хайде, аз съм София ще се разходя с метрото за час и ще оправим работата .Ами бабата от Самоков, която е хващала влакове и автобуси, за да дойде до София и изведнъж установява, че лекарството не може да го вземе?
Недомислици.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 19:12 от Не се сърди, човече

# 12 905
Не е едно и също да отидеш до безличната машина и да си купиш каквото са дали на реклама по телевизора или да отидеш в аптеката и да си го купиш от дипломиран фармацевт. Част от хората за част от нещата питат аптекарите.
Довода, че всяко дете с 2 лв в джоба може да си купи примерно аналгин не е за пренебрегване.
При какви климатични условия и колко дълго ще се съхраняват във въпросните машини? Кой ще отговаря за причинени вреди? Няма нищо по-анонимно от шкаф със стока срещу монети.
По села и паланки машини пак няма да има, защото кой ще обикаля да ги зарежда и поправя и какво ще се купува от тях? Повечето хора по ред причини пътуват до градовете или близките им ги посещават и едва ли се оставят да нямат един аспирин.Може и да се учудите, но хората по селата (и не само) без хляб остават, но без лекарства - не.
Див популизъм е този закон и все такива вредности ще ни сполетяват, докато някой не се захване да управлява тая държава за стандартен мандат от 4 години.

И да, нормално е аптекарите да протестират, че им се изземва част от печалбата. Държавата ги натоварва с хиляди такси, задължения и регулации. Прехвърлила им е на главата да финансират лекарствата по здравна каса, пък да си чакат парите някой ден. Глобява ги за щяло и нещяло, за технически грешки, за грешки на личните лекари. Глобяват ги пет-шест месеца след като отчетите им са приети и парите платени от РЗОК. Променя правилата поне по веднъж през годината. Надценките на лекарства по ЗК са нищожни, за разлика от двойните и тройни цени, които се плащат на доставчиците на едро. И накрая ще им узурпира и малкото, от което печелят колкото могат. И то не защото е много загрижена за гражданите, а защото някой конкретно трябва да прибере печалбите от бизнеса на дребно  с нерецептурните лекарства. Много по-лесно се администрира рекета, когато печалбата е съсредоточена само в един или двама субекти.
Между другото - Марешки в какви отношения е с Възраждане?

# 12 906
Според мен е по-разумно да има мобилни аптеки на колела, които да обикалят селата.
Също и да се разширят сроковете, в които може да се закупи лекарство по рецептурна книжка, защото сега са твърде кратки. Или да се разреши на мобилните аптеки да ги продават извън тези срокове.

Това с вендинг машините е пълна дивотия. Разбирам да ги има в аптеките, но да може да се пазарува нощем, отворът им да е извън аптеката. Иначе няма да има по селата. И сега има такива в някои аптеки, но май са все вътре.
някои доводи и на аптекарите са изсмукани от пръстите. Например за консултациите от фармацевт. Колкото пъти съм питала разни младоци, отговорът е бил да питам лекар, той носел отговорност.

# 12 907
  • софия
А как фармацевт носи отговорност, когато отида и си купя от него определено лекарство, което е без рецепта?
Колко от вас са питани нещо? Влизам, заставам на гишето и искам, каквото искам. Никога никой не ме е питал нещо. Получавала съм консултация, когато аз съм питала за препоръка.
След малко смятам да мина да купя витамини. Никой нищо няма да ме пита. Най-много, ако има различни разфасовки, да ме питат за това.
И какво наистина се случва, ако се прояви реакция към това лекарство? Кога за това е бил виновен фармацевт?

Аргументите на аптекарската мафия са несериозни и е очевидно, че  воят е, защото им се реже от печалбата, а не защото са силно загрижени за хората.
Пълна глупост е и "аргументът", че една машина струва 1 800 лв., които можело да бъдат дадени за заплата. Ами, това е еднократно вложение и се изплаща за определено време, а заплата трябва да плащаш не само определен период.
Сутринта имаше пример от Италия. Там машините са извън аптеките и работят извън работното време на аптеката.

В момента не коментирам кой ще е собственик на подобни машини. Ясно е, че няма да са случайни.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 16:27 от zvаnchе

# 12 908
  • София
Между другото - Марешки в какви отношения е с Възраждане?

Преди години се биха и се съдиха.

Марешки не прави кой знае какви пари от аптеки, а от търговията на едро.

# 12 909
Хм,в това има резон! Че вендинг машините оставят без работа и пари някои хора... Роботите ни превземат...

# 12 910
Ще се окажа накрая някакъв "възражданец"-без частта с Русия, НАТО и другите екзотики.
Ами приветствам идеята за машини. Колко хора поддържат наличности от всички лекарства за спешни нужди. Тук не визирам аналгин, аспирин и производни. Ако нямаш Зиртек и те ухапе оса, а си алергичен, ако се скъса презерватив, ако получиш инфекция на пикочни пътища, бактериални глобули ти запотрябват, Авирон примерно, защото тестът ти за Ковид е положителен. При порязване, изгаряне. Кислородна вода, реванол, йод, превързочни , мазила и прочие.Едва ли някой си поддържа вкъщи аптечката изрядна. И хич да не ми пробутват, че консултират. И те не знаят какво да предложат, предлагат най-скъпото. Наскоро питах за нещо, като имаше ен броя , ами девойчето хем искаше голяма разфасовка с прахчета да ми предложи, вместо капсули, хем не знаеше какво съдържат. Питам я има ли подсладител в прахчетата, а тя ми отгаваря, че и в капсулите имало. Да,бе,да.
Да слагат машините, браво за идеята.

# 12 911
  • Пловдив
За собствениците на машини за лекарства според мен ще има изискване за фармацевтично образование, както е сега и с аптеките. Само предполагам, въпреки разликата между аптека и машина за лекарства. Според мен е добре да има такива машини въпреки спорните моменти, но то пък всяко нещо си има и минуси така или иначе.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 16:49 от marzeliva

# 12 912
Не бой се, Пеевски ще си сложи подставено лице фармацевт.

Добре е да има машини, но това отново ще задоволи само градовете с повече потребители.
Не да ни излизат с обяснението, че видиш ли, защото в селата нямало аптеки. Няма да има и вендинг машини в тях.
По-добре е първо за тях да помислят, защото хората там нямат достъп до лекарства дори денем, камо ли нощем. Нямат и лекарска помощ, стоматологична също. За тези неща трябва да се помисли първо, не  за вендинг машини, които е ясно, че са лобистки, в нечия полза.
Сещам се за един зъболекар, беше оборудвал карвана като зъболекарски кабинет и обикаляше селата да помага на хората. Споделяше колко трудни какви спънки е имал да получи разрешително. И май в крайна сметка, този кабинет стоеше в двора му, поради някакви спънки.
Държавата трябва да спонсорира такива мобилни кабинети, аптеки, за да покрият местата, където няма.

# 12 913
Скрит текст:
Скрит текст:
Аз искам да разкажат на Левски, Ботев и Раковски за русофилията и пишман патриотиаризма си.
Кой да им разкаже?
По добре е да се спре с това експлоатиране на личности като  Левски, Ботев, Раковски ..... с цел доказване собствена теза, която утре може да бъде съвършено различна.

Да, поради което комунистите забраниха да се изучават голяма част от тях. Първите и последните, които са забранили Вазов са именно комунистите, които го нарекоха фашистка буржоа. А, тезата утре няма как да е различна, документите на възрожденците ни стоят.

Скрит текст:
Те документите са били налични и по времето на социализма. Wink

Ами не реално е нямало достъп до голяма част от документите. Ти казваш "искам да чета еди коя си архивна единица" и те ти казват "не може, не си благонадежден"
Не може да четеш за поведението на Георги Димитров на Лайпцигския конгрес, или за белогвардейците през 20-те години в България защото не си проверен. Вазов, З.Стоянов, Ботев се цензурираха. Поезията на Дебелянов не се допускаше в учебниците
Кое те кара да вярваш, че днес е нещо по различно. Достъп имат само "правоверните" /ти го казваш/.
.........................

Не виждам смисъл от автомати за лекарства. Това няма да реши проблемите на населени места отдалечени от аптеки с неусигурен транспорт.
То онлайн пазаруването е по надеждно даже за такива места.

Цитат
Според мен е по-разумно да има мобилни аптеки на колела, които да обикалят селата.
И според мен този вариант е по добър, стига да има кой да го реализира.
...................

И поредната демократична глупост - забрана за тютюнопушене на открито, впечатлената съм за зоологическите градини. Следващото сигурно ще е и на собствената ми тераса.

# 12 914
Като загубят пушачите, ще забравят и за твърд електорат.
Кой го предлага това?

Общи условия

Активация на акаунт