Политиката в България - нови избори, нов късмет

• 432 515
  • 13 803
  •   1
Отговори
# 13 140
RebelHeart, ако наистина разбираш и си наясно, обясни нещата. Постулати от типа "няма да се случи", нямат нищо общо с аргументирано становище. Всеки може да пуска иронични забележки, но малцина разбират.
S&P, Moody's, Fitch. Всички те дават на Германия възможно най-високия кредитен рейтинг, който може да бъде постигнат въобще. Това е сбор от много фактори, но посланието е едно : Възможно най-висока стабилност. Такава държава и на теория не може да фалира. Толкова висок рейтинг имат още само Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн, Дания, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Канада, Австралия и Сингапур.
Не бе, ще фалира скоро, щом бг "анализаторите" го твърдят, вервай. Те твърдяха и че ще умрем от студ и глад предните 2 зими щот не приставаме на путин, ама сме си живи и здрави...

# 13 141
Колко да ти изброя?
- Бордът намалява паричното предлагане. Това на практика означава, че някой който има свободно предлагане може да купува на безценица в държава с ограничено предлагане
- Бордът държи изкуствено ниска цена на труда. Като (д)ефект, хората с най-ниски доходи са и най-твърди поддръжници на запазването на борда. Страничен ефект - миграция към страни с висока цена на труда.
- Нямаме самостоятелност при определяне на основния лихвен процент. Ефектът е, че внасяме инфлация от ЕС, независимо от състоянието на икономиката в България. И обратното, ако вече сме в рецесия, определянето на лихвения процент от валутата на борда, най-често задълбочава рецесията.
- В случай на банкова криза, като тази с КТБ, държавата не може да играе в ролята на краен кредитор
- Държавата не може да взема заеми от централната банка, а трябва да излиза на международните пазари на краткосрочни кредити за да покрива дефицитите.
Ей такива екстри разни. Мога още да изреждам, но само първите две са достатъчни

Бърди! Доларът няма да става 3к лева, ако няма предпоставка за това. И ако това все пак се случи, виновни ще са ;не мафиотите, а управляващите с тяхната фискална политика (като раздаване на необезпечени средства на калпак, безплатни учебници и детски градини и ... например)

Банкова криза не може да има именно защото има борд и защото сме в Банковия съюзи, и защото сме в Еврочакалнята, и защото сме членове на ЕЦБ. Изключено е ЕС и ЕЦБ да допуснат банкова криза, когато има толкова много чуждестранни банки у нас. В крайна сметка дори случаят с КТБ не създаде банкова криза. Има правила за банките трябва да ти върнат задължително всякакви суми до 190 000 лева.
В случая с КТБ не знам дали знаеш, но ПИ Банк изпадна в тежка положение само десетина дена по-късно, но държавата намери 60 милиона за нея, за да я стабилизира, т.е. довода че държавата не може да играе ролята на краен кредитор е невярна.
Миграция има и в Германия, Франция и пр., страни с много по-силна икономика от нашата. Миграцията се "лекува" със силна икономика, а не с премавхане на борда. Сега имахме възможност да привлечем стотици хиляди украинки и бесарабски българи, щяхме да си оправим прираста. Защо не направихме нищо? Полша прие над 4 милиона украинци и ги интегрира само за 2 години.
Обратно - когато не бяхме членове на борда имаме банкова криза. Бордът стабилизира икономика и спря хипернифлацият

# 13 142
Хора, за това, че всички ходят до Гърция и Милано и това е мизерен компромис, се обърнете към Нана, тя го твърди. Аз се възмутих на това твърдение, така че не се обръщайте към мен с коментари дали си мисля, че всички ходят.
И аз съм възмутена, че не се чете внимателно и се адресира не към, когото трябва.Защо, мога само да предполагам.АЗ го написах снощи, аз!Ставаше дума за отчаяните истерични вменявания от всички евро посоки, че ЕС е най-доброто място за живеене в света.Ами НЕ, не е!За съжаление.
Скрит текст:
Изредихме държави с мнооого висок стандарт, за който европейците не могат да мечтаят.Също толкова снизходително гледам на въпроса, гражданите на кои държави могат да си позволят пътуват. Пример, че дори американците не могат също е показателен за неосведоменост.Щатите отдавна не са пример за просперитет.На дълги платени отпуски се радват и големи пътешественици са австралийците.Корейци, японци и доста др. азиятци са в тази група.Отсядат в скъпи хотели, щедро харчат за дизайнерски стоки и пр.
То е най-лесно да се изпраща някой в Русия примерно, но това с какво ще допринесе за добруването на ЕС?Въпросът е, евролидерите да спрат окончателно с убийствената за самият съюз политика.Иначе евроскептиците в ЕС ще се увеличават и това няма да доведе до нищо градивно.По-страшно е, че от доста време много хора напускат ЕС, а много други имат желание, но нямат възможност.Нека не забравяме колко хора изнесоха бизнесите си в Дубай, а други купуват имоти там, за да са подготвени при крах, имат  спасителен пристан.Не просто за почивка и суета, или снобария.
Цитат
Полша прие над 4 милиона украинци и ги интегрира само за 2 години.
Полша изисква от тях да работят и да се интегрират.Ние с години им предоставяме безплатно пребиваване в хубави хотели и нямаме никакви изисквания към тях.Просто да си кютат кротко е достатъчно за нашите власти да не ги излагат пред ес шефовете.

# 13 143
Хаха, да бе, толкова е хубаво за Украинските бежанци тук че повечето вече се изнесоха.

Цитат
Ние с години им предоставяме безплатно пребиваване в хубави хотели и нямаме никакви изисквания към тях.

Глупости на таркалета

Цитат
Повече от 2.2 милиона бежанци от Украйна са преминали през България от началото на войната, а към февруари 2024 г. в страната са останали поне 52 780 души.

Към февруари тази година настанените в държавни бази са около 5 600 души

Около една десета са настанени в държавни бази, което включва хотели защото и в двата случая държавата ги издържа. В така наречените "хубави хотели" са много по-малко от една дестета.

Яд ме е че лъжи продължават да се разпространяват толкова лесно

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 02:34 от Sluchaen Minovach

# 13 144
  • Варна
Хаха, да бе, толкова е хубаво за Украинските бежанци тук че повечето вече се изнесоха.
Кой твърди, че е хубаво?
Ние не се стараем да ги интегрираме, отбиваме номера с някакви хотели /на наши хора естествено/. Те съответно гледат да се придвижат на запад.

# 13 145
ПОВЕЧЕТО НЕ СА В ХОТЕЛИ

# 13 146
Едно от предимствата на еврото, за които гледам, че никой не споменава, е че "явления" като кредитните милионери от 90-те и ненаученият урок от тях и осъвремененото им повторение чрез КТБ или ББР просто няма да е възможно да се случват с такава честота и лекота, защото в еврозоната има общи правила и контрол.
Банки навсякъде по света изпадат в затруднения и фалират, но при нас някой случайно хванат от улицата взема 100 милиона кредит срещу обезпечение от 1 милион и си свирка необезпокояван.

# 13 147
  • Варна
E и?

Едно от предимствата на еврото, за които гледам, че никой не споменава, е че "явления" като кредитните милионери от 90-те и ненаученият урок от тях и осъвремененото им повторение чрез КТБ или ББР просто няма да е възможно да се случват с такава честота и лекота, защото в еврозоната има общи правила и контрол.
Банки навсякъде по света изпадат в затруднения и фалират, но при нас някой случайно хванат от улицата взема 100 милиона кредит срещу обезпечение от 1 милион и си свирка необезпокояван.
А, не се съмнявам, че ще го измислят как да стане..

# 13 148

Скрит текст:
Цитат
Ние с години им предоставяме безплатно пребиваване в хубави хотели и нямаме никакви изисквания към тях.

Глупости на таркалета

Цитат
Повече от 2.2 милиона бежанци от Украйна са преминали през България от началото на войната, а към февруари 2024 г. в страната са останали поне 52 780 души.

Към февруари тази година настанените в държавни бази са около 5 600 души

Около една десета са настанени в държавни бази, което включва хотели защото и в двата случая държавата ги издържа. В така наречените "хубави хотели" са много по-малко от една дестета.

Яд ме е че лъжи продължават да се разпространяват толкова лесно

Не знам къде са се изнесли, но при нас по морето е пълно. И масово си купиха жилища, с пари в брой. Малкото бедни се хващат на работа и се интегрират, останалите си живеят живота.

# 13 149
  • Варна
Не знам къде са се изнесли, но при нас по морето е пълно. И масово си купиха жилища, с пари в брой. Малкото бедни се хващат на работа и се интегрират, останалите си живеят живота.
Честно казано, аз украинци и руснаци не ги различавам визуално, но доста от рускоговорящите са си руснаци.

# 13 150
Много от руснаците се изнесоха, а се напълни с украинци. И не говорят баш руски. Не че има някакво значение.

# 13 151
  • Варна
Много от руснаците се изнесоха, а се напълни с украинци. И не говорят баш руски. Не че има някакво значение.
Напълни се с украинци, но и руснаците са много. Учила съм руски в училище,  правя разлика.

# 13 152
Може ли следващата стъпка да е обяснение, кое ще е по-различното, ако сме приели еврото?
Може разбира се. Темата за еврозоната ми е като спусък. Ще е дълъг чаршаф затова в скрит текст
Скрит текст:
Предимства
- Най-препоръчителен изход от борда. Това свещено животно е крайно време да бъде заколено.
- По-ниски лихви. Най-малкото заради повишената конкуренция на пазара за кредитиране. Това е пряка полза за гражданите и бизнеса. Сега не може да се очакват нивата на Германия например, но всяко нещо с времето си. Обаче, ниската цена на кредитиране ще действа и на държавно ниво и ще наточи двете остриета на ножа. От една страна може да стимулира разтежа на икономиката, но от друга страна изкушението за изпоилзване за политически удобни харчове ще е доооста голямо. Поне първите две-три години когато ще трябва да се доказва "нещо" на политическите конкуренти.
- Ниски разходи за инвестици и в двете посоки.
- Стимулиране на търговията.
- Много по-добър надзор над банките. Предазните механизми също влизат тук.
- Повишено доверие към външни инвеститори. Не тези от сегашната еврозона. На практика това е косвено насърчаване на инвестициите
- Освобождаване на минимални задължителни резеври
- Твърдата парична политика
- Косвени ефекти. Политиците ще бъдат максимално затруднени да "финансират" приятелски кръг от фирми. Намалени или никакви такси за преводи в евро и курсови разлики ( това последното е "откритие" на българските банки )

И за да бъде всичко точно
Скрит текст:
има и възможни рискове, които за да съм коректен също ще напиша
- Инфлацията. Значи, колкото и да се напъват най-върлите поддръжници на еврозоната, инфлацията няма да ни се размине. Там краткосрочните поради закръгляне на цените на дребно особено за евтините стоки ще е еднократно и спекулатично. Освобождаването на средствата от борда ще има дъгосрочно влияние. Дългосрочно влияние ще има и при догонването на доходи или заплати ако щеш. Там нещата ще са малко ( или много ) по-грозни. След въвеждане на еврото рискът от инфлация ще намалява с темпа на разтеж на доходите. Колкото повече бавиш второто, толкова повече ще разсте първото. Тук вече е мястото на финансистите и политиците да направят най-доброто. И не го казвам с ирония.
- Твърдата парична политика. Знам, че го има и при положителните. Слагам го и тук, защото в началото паричната политика няма да отговаря на условията в България. Да и сега се сещам още един недостатък на борда - парите влизат в Германия и Франция и повишават цените, а после към България с борда за да повишат и цените тук. Само дето при нас влизат с по-голяма "премия" в инфлацията.
- Последно, най-сериозното. Ако ни удари нещо което да засегне нашата икономика много по-силно, отколкото останалите. В еврозоната няма механизъм за спасяване на страна в затруднено положение - решава се в момента на случката. ЕЦБ е орговорна за справянето с външни за зоната проблеми които влияят на цялата зона, а ръцете на правителството са вързани от пакта. И ако се опитаме да излезем от криза с помощта на големи разходи например, ще плащаме и огромни глоби заради критериите за конвергенция. Такива събития са голяма рядкост и ако си спазваме под 3% дефицит от БВП и дълг който не надвишава 65%, не 60% от БВП всичко ще е точно.

# 13 153
Честно казано, аз украинци и руснаци не ги различавам визуално, но доста от рускоговорящите са си руснаци.
А са различни визуално...

# 13 154
  • Буркина Фасо
RebelHeart, ако наистина разбираш и си наясно, обясни нещата. Постулати от типа "няма да се случи", нямат нищо общо с аргументирано становище. Всеки може да пуска иронични забележки, но малцина разбират.
S&P, Moody's, Fitch. Всички те дават на Германия възможно най-високия кредитен рейтинг, който може да бъде постигнат въобще. Това е сбор от много фактори, но посланието е едно : Възможно най-висока стабилност. Такава държава и на теория не може да фалира. Толкова висок рейтинг имат още само Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн, Дания, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Канада, Австралия и Сингапур.
Не бе, ще фалира скоро, щом бг "анализаторите" го твърдят, вервай. Те твърдяха и че ще умрем от студ и глад предните 2 зими щот не приставаме на путин, ама сме си живи и здрави...
както виждаме тук има оцелели не само през последните 2 зими, а през последните 40-50 зими. вярно, не са приставали на Путин и ЕС, но са живи и здрави и в момента.

Общи условия

Активация на акаунт