Обясни ми, сякаш съм на 5

• 23 476
  • 592
  •   1
Отговори
# 30
Две неща много ме вълнуват.
Първо, някъде прочетох, че САЩ печатат парите си без обезпечение. Това възможно ли е?

И второ, много бих искала да разбера какви са звуците на Космоса. И какво се усеща при кацането на друга планета.
Да възможно е. Валутата за да е скъпа трябва да е лимитирана. И да държи стойността си. С един долар може да купиш един хляб. След 10 години с 1 долар пак да можеш да купиш един хляб. Не мисля вече че има валута покрита с злато. Тоест казваш че 20 $ са 1 гр злато. И след 10 години 20 долар е пак  1 гр злато. Валутата вече се използва по скоро като финансов инструмент. Например да правиш дъмпинг на пазара за петрол. Вместо като проста разменна единица.
Американците по изкуствен начин свалят цената на долара когато си връщат заемите. После долара скача с 30 %. И всички които ползват долара губят.
Така да се каже, който държи най-използваната валута, контролира пазарите в цял свят.

За втория въпрос. Няма въздух няма звук. Но ако си допреш ухото до нещо твърдо. Например корабната стена. Ще чуваш. Както чуваш влака ако допреш ухо до линията. Вътре в космическия кораб има звук. Защото има въздух. Но в общи линии в космоса и подтискащо тихо. Човешкия мозък не е привикнал на тишина. Това се оказва проблем при дълги полети.

# 31
  • Варна
На мен ми обяснете в качеството на жени, как бихте изтърпели да сте съпруга, роднина, съседка, колежка на мъж на видима възраст 55-60 години, рахождащ двете си кучета без нашийник, виждайки че едното се е нагъзило да дриска в пешеходна зона, по която минават ученици и всякакви нормални хора. Онзи дори не се върна 10 крачки назад да се наведе и да почисти.
Сетих за следващата ситуация за обяснение - Двама младежи на около 17 години се разминават с жена, която би могла да им е дори майка. Тъкмо когато се изравняват, единият се оригва отвратително. Жената се спира, обръща се и в погледът й се чете възмущение. Докога така?
Следваща ситуация в автобус: - Момченца с ученически раници говорят цинизми, подвикват си, оригват се, говорят си кое момиче след класа еди какво си, псуват се едни други буквално на майка... До тях стоят жени, които могат да са им родители, баби....
Моля, жени, правете всичко възможно да обяснявате на децата си от малки как трябва да се държат и никога да не раждат деца на такива изроди, ако ще и да ги гледат като принцеси... Вижда се какъв ще е резултатът!

Иначе темата има голям смисъл. Като бях малък в началото на 90-те, подобни неща съм научавал от детски енциклопедии и енциклопедии за по-големи. Има и много образователни филмчета за малки деца, а и базата им става по-богата от ден на ден. Докато са невръстни деца, но все пак разбират, може да им пускате приказки с поука и да коментирате след края на приказката. Отново развива мисленето и... да отдалечите детето си да е като посочените от мен ситуации.

# 32
На мен ми обяснете в качеството на жени, как бихте изтърпели да сте съпруга, роднина, съседка, колежка на мъж на видима възраст 55-60 години, рахождащ двете си кучета без нашийник, виждайки че едното се е нагъзило да дриска в пешеходна зона, по която минават ученици и всякакви нормални хора. Онзи дори не се върна 10 крачки назад да се наведе и да почисти.
Сетих за следващата ситуация за обяснение - Двама младежи на около 17 години се разминават с жена, която би могла да им е дори майка. Тъкмо когато се изравняват, единият се оригва отвратително. Жената се спира, обръща се и в погледът й се чете възмущение. Докога така?
Следваща ситуация в автобус: - Момченца с ученически раници говорят цинизми, подвикват си, оригват се, говорят си кое момиче след класа еди какво си, псуват се едни други буквално на майка... До тях стоят жени, които могат да са им родители, баби....
Моля, жени, правете всичко възможно да обяснявате на децата си от малки как трябва да се държат и никога да не раждат деца на такива изроди, ако ще и да ги гледат като принцеси... Вижда се какъв ще е резултатът!

Иначе темата има голям смисъл. Като бях малък в началото на 90-те, подобни неща съм научавал от детски енциклопедии и енциклопедии за по-големи. Има и много образователни филмчета за малки деца, а и базата им става по-богата от ден на ден. Докато са невръстни деца, но все пак разбират, може да им пускате приказки с поука и да коментирате след края на приказката. Отново развива мисленето и... да отдалечите детето си да е като посочените от мен ситуации.
Така са младите. Ще им мине. На старите няма да и мине. Но те ще се поминат

# 33
Защо този прочувствен апел е насочен само към майките? Тези деца татковци нямат ли?

В първия случай не разбрах ти като мъж как реагира? Направи ли забележка на другия мъж да си почисти след кучето, или си замълча страхливо? Ах, да, жените около него са виновни, те трябва да вземат някакви мерки, мъжете винаги са невинни.
Прав си – жени много, а ти си един на мама.

# 34
Аз съм правила забележка за събиране на ако и то многократно - правят се на неми и глухи и отминават.
За децата - както ги научиш, с пример, не с говорене.

# 35
Защо този прочувствен апел е насочен само към майките? Тези деца татковци нямат ли?

В първия случай не разбрах ти като мъж как реагира? Направи ли забележка на другия мъж да си почисти след кучето, или си замълча страхливо? Ах, да, жените около него са виновни, те трябва да вземат някакви мерки, мъжете винаги са невинни.
Прав си – жени много, а ти си един на мама.
Кака Сийка. Защо с лошо?

# 36
Защото той почна.
Аман от мишоци, които се крият зад гърба на жените.

И за да не съм толкова лоша, ще обясня като на 5-годишни. Възпитанието на децата не е само женска работа, ролята на мъжете също е важна, да не говорим и че децата обикновено имат по-голям респект от мъжката фигура край тях.
Истинският мъж не е просто осеменител, той е отговорен към собствените си деца – участва активно не само в отглеждането, но и във възпитанието им.
За мишоците, които не смеят да гъкнат, когато видят нещо нередно около тях, но после оревават света и прехвърлят отговорността на жените, вече казах.

# 37
Е сега наистина ме разсмя. Ахахаха. Joy

# 38
Тези примери ще спрат, когато мъжете започват да се държат като бащи и възпитатели. Момчето се учи да е мъж от друг мъж, не от майка си.

# 39
Тези примери ще спрат, когато мъжете започват да се държат като бащи и възпитатели. Момчето се учи да е мъж от друг мъж, не от майка си.
Едно време ходихме в казармата. Там се учиш.

# 40
Никога не съм се ориентирала добре с карта и компас.
Не разбирам как компасът хем сочи винаги на север, хем не показва към Северния полюс. Ясно ми е, че е заради магнитното поле, но пак не разбирам как определя посоките.

# 41
Не разбирам защо в логото на евро 2024 има знамето на България. Нали не участваме..

# 42
Никога не съм се ориентирала добре с карта и компас.
Не разбирам как компасът хем сочи винаги на север, хем не показва към Северния полюс. Ясно ми е, че е заради магнитното поле, но пак не разбирам как определя посоките.
Права си. Сочи магнитния полюс. Който не съвпада с географския север. В повече от случаите тази разлика не е критична. Ако обаче си много на север не може да ползваш компаса. Иначе самия компас е супер прост. Представи си че в земята е закопан магнит. Компаса е метална игла която се привлича от магнита. Може да си направиш компас от листо чаша вода и шевна игла.  Ориентирането по карта се учи. Но няма как да ти обясня всичко 😅

# 43
В космоса няма звуци, но има разни вълни и излъчвания и ако честотата им е намали до слуховия диапазон на човешкото ухо може да се чуят "звуците на Космоса".

# 44
Не разбирам защо в логото на евро 2024 има знамето на България. Нали не участваме..
Участвахме в квалификациите.

Общи условия

Активация на акаунт