Обясни ми, сякаш съм на 5

• 50 635
  • 1 122
  •   1
Отговори
# 1 080
най-дълбоко в същината, всичко това е един идеал, фикция, която работи докато по-голямата част от обществото вярва в нея и я движи.
Като почти всичко, измислено от човека, впрочем. За разлика от природните закони.
Аха, а в природата няма социални равенства...
Няма. Иначе нямаше да има еволюция.

# 1 081
Чисто теоретично, имам право на здравеопазване, но не изпълнявам задължението за осигуряване. На практика здравеопазването ми става платено и така не съм си загубил правото като част от социалното равенство, така ли?
Примерът е произволен.

# 1 082
  • Далечният изток
Точен пример. Да.

# 1 083
По закон здравеопазването продължава да е безплатно и днес...

# 1 084
мисля, че спешни случаи се лекуват безплатно (не съм сигурен), но ако останеш само на това вече си доста закъсал
не знам, това всичко е законово уредено, тоест както казах - фикция

# 1 085
За безплатното здравеопазване вижте Чл.52 (1) от Конституцията...

# 1 086
Тук не съм съгласна съвсем! Не си спомням някое дете да не е ходило на детска, защото не е имало места.

Ох, по-леко с удивителните. Все още сме живи тези, които живяхме соца и в по-осъзната възраст. Да, имаше някои положителни неща, но имаше и много негативи.
За детските градини конкретно – места имаше, но в градовете, поне по-големите, беше проблем да приемат детето ти в най-близката градина. Много хора бяха принудени да си водят децата на другия край на града, защото в близките местата бяха заети. И там без връзки не ставаше...
И за читав лекар трябваха връзки, и за какво ли още не...

# 1 087
Чисто теоретично, имам право на здравеопазване, но не изпълнявам задължението за осигуряване. На практика здравеопазването ми става платено и така не съм си загубил правото като част от социалното равенство, така ли?
Примерът е произволен.
Никой не ти пречи да се включиш в системата наравно с всички останали и да получаваш на същата база. Социално с две думи. Защото ако чери пикинг работи за теб ... социално и демократично погледнато ще работи за всеки и ... с две думи трябва да си поробим лекари и строители на болници и да крадем машини.

# 1 088
Чудесно. Значи социално равенство е когато имаш равен достъп до услуга наравно с всички останали, независимо от средствата с които получаваш този достъп. Сега като стана ясно какво е равенство, възникна въпросчето "А какво е неравенство?"
с две думи трябва да си поробим лекари и строители на болници и да крадем машини.
Нищо не разбрах.

# 1 089
равни права и задължения. вече ти го написаха 100 пъти. не ми е ясно какво въртиш и сучеш 100 пъти едно и също.
принецеса просяк ??? къде таквоз животно?

# 1 090
   Припомнете си "Обществения договор". Жан-Жак Русо, френската революция. На нещо такова би трябвало да се крепи съвременния обществен строй в Европа. Поне на теория на това стъпва. Той, разбира се, е системно нарушаван. Според мен, повече от страна на управляващите, отколкото на обществото. Но баланс трябва да се търси постоянно...

# 1 091
Един пример какво е социално равенство:

https://www.facebook.com/photo?fbid=4015523098730792&set=a.1402587656691029

# 1 092
Чудесно. Значи социално равенство е когато имаш равен достъп до услуга наравно с всички останали, независимо от средствата с които получаваш този достъп. Сега като стана ясно какво е равенство, възникна въпросчето "А какво е неравенство?"

когато някой е роден цар или благородник и цялата страна работи за неговите нужди

когато тарикатите станат повече от допринасящите за общото благо нещата бързо се разпадат
иначе да си един тарикат е много изгодно, да

# 1 093
Тарикат за какво? И ти и аз имаме еднакви права и задължения. Sunglasses

# 1 094
Тарикатите нямат общо със социалното равенство или неравенство. Те просто заобикалят правилата.

Общи условия

Активация на акаунт