Замириса вече на море, а септемврийчето има още да расте! Тема 4

• 40 089
  • 758
  •   1
Отговори
# 570
Завиждам благородно за енергията 😀
И аз работих до края на миналия месец, но реших, че стига толкова. И може би е така, колкото повече движение има и не си позволяваме да се отпуснем е по-добре, но някак не ми се получава. Може би и вечерното будуване при мен допринася. Когато спя вечер имам повече енергия през деня. Но имам ли 1-2 часа гледане на тавана и търсене на поза - положението на другия ден е зле.

# 571
Аз не мога да разбера още че съм в отпуск, а утре влизам в деветия месец... Все си мислех че тези 45 дни преди термин са страшно много, нооо с всички задачки и прегледи никак не се усеща така.
Гледам да се движа и аз, но със зор и рядко вече правя 10 000 крачки. Днес се разходих сутринта до зъболекар пеша и пак ми беше ужасно топло, на връщане особено.

# 572
Аз като цяло не мога да се оплача, захванала съм се с пране и гладене на всичко, само не знам с количката как ще стане ММ не иска да я вадим преди да се роди бебока... Започнала съм лека полека да събирам багажа за болницата, остава да стерилизирам помпата, която взех ама не бързам особено, че ми се иска девойката да изчака поне още 10тина дни. (гледам да не предизвиквам събитията). Ще видим утре на тоновете какво ще кажат как се движим. Хубавото е че успявам да спя напоследък по 7-8 часа, което направо е супер, гледам и да се разхождам всеки ден, но определено вече си се изморявам доста лесно де, а и все ми е топло. Sweat Smile

# 573
То си е жега, поне за тези, които сме в Бг. От опит казвам, че ако последния месец се развиваше през октомври-ноември нямаше да се усеща точно така.

# 574
Момичета, какво да кажа, аз не мога да се уморя, защото просто постоянно ми се появяват някакви болки :/ Първо бяха на няколко пъти сакроилиачните стави. Имах кратък период където бях добре, но почна симфизата да ме боли адски. Правя 300-400м и почват страшни болки. Бях ходила до Спидито ми да взема една пратка...лелееее...едва едва се прибрах накуцвайки. Даже още ме боли, но вече е малко по- поносимо, но 3та седмица вече. Сега пък почна една остра мускулна болка в гърба като направя 100-200м. Като лежа или съм седнала няма никакви проблеми, но ако стана и почна да се разхождам е ужас. А в същото време не съм и на кой знае каква възраст 27г. Не знам евентуално ако направим с ММ второ как ще е. Чувствам, че ще се разглобя.
Иначе нито киселини, запеци, хемороди, гаденета нямам. Почти всяка вечер си спя хубаво и непробудно. Някой път ставам 1 път до тоалетната, но това че се чувствам като някаква кокошка почва леко да ме напряга.

# 575
Аз също нямам кой знае какви оплаквания, малко кръста и тазобедрените стави ме болят, но основно ако се залежа повече. Основно сутрин след сън, вечер е добре положението. Ще видим занапред как ще е. Но крачките и аз не ги правя вече. С подготовката сме на 90% готови, с прането и багажа ще чакам още, аз съм по-назад от вас, та има време, надявам се. Сега ще търся педиатър. Вече имам план, трябва да прозвъня и да ги обиколя само.

# 576
  • София
Ох, темата с педиатрите...
Ние от няколко седмици обикаляме по кабинети и звъним телефони- греда.
Масово не записват нови пациенти. 🥲

# 577
С педиатрите е ужасно, потвърждавам. Ние имаме късмет, че имаме фактора кака и по нейно време записваха. Близнаците ще са при нейната педиатърка. От която съм изключително доволна, междудругото.

# 578
Марти, а те как са? Ти възстановяваш ли се? Каката?
Дейзи, това звучи много неприятно, от бременността ли са всичките тези неразположения? Ако е така, хубавото е, че скоро свършва. Аз въпреки че знам, че след раждането ще изчезнат досадните болежки, към момента ми се струва нереално..
Иначе за умората, като бяхме 10тина дни на морето бях доста активна, плаж, басейн, разходки, по цял ден по малкия тичане, и въпреки това се чувствах заредена и отпочинала (вярно, че спяхме доста, но пред другото време се движихме доста)
От както се върнахме и съм на работа, вечер съм парцал. Работата ми е на бюро и понеже е много топло почти не излизам от офиса малко да се разтъпча. За крачките дума не искам да подхващам.. като тръгнем на някъде с по-бодра крачка след 100тина метра ме опъва долу ниско корема и трябва да спра..
От другата седмица съм вкъщи и се залавям с чистене и набавяне на останалите неща за бебето, които даже не знам какви са 😅

# 579
Относно лекарите имам въпрос. Аз като цяло съм се спряла на ОПЛ, който почти 100% ще ни приеме, но се чудя дали е достатъчен или ще трябва и педиатър да намеря и да запиша отделно? Идеята ми е да запиша ОПЛ, който да ми издава направления за педиатър и отделно да ходим при педиатър, когато се налага🙄
Много ми е тъмна Индия темата с лекарите, май трябва да започна обикалянето вече и да не се мотая повече 🙈

# 580
На мен също ми е нова тема. Наскоро ми казаха че трябва да се посети и детски ортопед - около 40 дни след раждането, отново когато детето започне да лази и пак когато стъпва вече уверено. Също било добре да се посети нефролог.

# 581
Относно лекарите имам въпрос. Аз като цяло съм се спряла на ОПЛ, който почти 100% ще ни приеме, но се чудя дали е достатъчен или ще трябва и педиатър да намеря и да запиша отделно? Идеята ми е да запиша ОПЛ, който да ми издава направления за педиатър и отделно да ходим при педиатър, когато се налага🙄
Много ми е тъмна Индия темата с лекарите, май трябва да започна обикалянето вече и да не се мотая повече 🙈
Този вариант напълно ти върши работа, ние така направихме с дъщеря ми. Другият вариант мисля, че беше самият личен лекар да е със специалност педиатрия. Но няма никакъв проблем ОПЛ да дава направления за педиатър, да слага ваксините и да води картона. Отделно през първата година се дават едни направления за специалисти: на 5м беше за ортопед, на 6 за кардиолог, на 7 се прави проверка на БЦЖ-то, не помня как се казваше специалиста там.

# 582
Този вариант напълно ти върши работа, ние така направихме с дъщеря ми. Другият вариант мисля, че беше самият личен лекар да е със специалност педиатрия. Но няма никакъв проблем ОПЛ да дава направления за педиатър, да слага ваксините и да води картона. Отделно през първата година се дават едни направления за специалисти: на 5м беше за ортопед, на 6 за кардиолог, на 7 се прави проверка на БЦЖ-то, не помня как се казваше специалиста там.

Много благодаря за информацията! 🫶🏻
За жалост ОПЛ, на който съм се спряла, няма специалност педиатрия 😔  но пък ми е близо, затова я избрах. А колко често се ходи отделно на педиатър през първите месеци в този случай?

# 583
Аз не съм съвсем наясно с ОПЛ и педиатри. Но както казаха по-горе мисля, че опл може да си води всичко на бебебто, тоест консултациите и имунизациите, което е основното през първите 2години. Ако се разболее вероятно тогава се налага посещение на педиатър. Но след тръгване на ясла моя опит е че децата често боледуват и тогава не знам колко практично е първо да се ходи за направление и после чак при друг доктор.
Иначе с първото ми дете, лл даде направление за ортопед на 4м възраст и това си е стандартното. По спомен не мисля, че сме ходили на 40 дни, но трябва да проверя. Около 6м се ходи при специалист, които разглежда вътрешните органи и лл стандартно си дава направление. За пръв път чувам за кардиолог, с баткото не сме посещавали, знам, че ходят само ако се чуе нещо по време на консултация при лл, но не е в задължителните прегледи. Проверката за БЦЖ си е прави доктора на бебето, но не е нещо специално просто се гледа дали има белег от имунизацията.
Ортопеда обикновено дава насоки кога да се отиде пак, при нас беше след прохождане на детето направо.
Аз този път съм избрала друг лл за бебето. Докторката реално не може да е на бебето, записва се другаде, но се посещава директно нея. Чисто документално тя си се оправя, не ходя аз за направление, което ме устройва. Реално последните 2 години при нея водя и баткото, защото педиатъра е с многоо пациенти и винаги се чака много, а с болно дете е трудно да се чака. Но тук пак тя си се свързва с педиатъра на детето и си взима направление.
В големите градове всички обаче казват, че трудно с намирането на свободен и читав педиатър.

# 584
През първите месеци ни даваха направление за педиатър всеки месец, после на 3-4 месеца, а между 1-2 г. на 6м. Но не е проблем и само при нужда да се взима направление. Нашата ЛЛ даваше по-често, за да е спокойна, че детето се следи и от педиатър. На ортопед до 40ти ден не сме ходили, защото болницата, в която раждам има опцията за платен ортопедичен преглед, издава се протокол и се дава на ЛЛ заедно с другите документи, за да се заведе в картона. БЦЖ-то не знам дали всеки ЛЛ може да го провери, нашата не прави манту, даде ни направление, пак носихме протокол и така. За кардиолога - вярно, че не беше задължителен, ние правихме прегледа във връзка с друг казус.

Общи условия

Активация на акаунт