Предстои ми Инвитро/ИКСИ - Да поговорим - тема 89

• 47 092
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
Благодаря за отговора, r@i!
Чета по интернет и доколкото разбирам ще ми правят инвитро с дълъг протокол. Първо трябва да чакам един месец да получа отговор от фонда. Обаче не се знае дали няма да е след новата година. Т.е. трябва да отида на 1 февруари, когато по календар ще ми е втори ден на цикъл за изследвания. После от 1 март до към края на март пия противозачатъчни и около началото на април почва реално подготовката за инвитро. Защо тогава да не мога да отида в началото на декември за изследвания, а да чакам два месеца? Освен това хормони ми пускаха за изследване септември - те не важат ли вече?

На мен ми е голям проблем цялото това бавене, защото ме съкратиха (по взаимно съгласие, без помощи) средата на август и в края на август започнах да ходя по клиники, защото с мъжа решихме че е по-добре първо да видим какво ще стане със забременяването, а после да търся нова работа. Ние правим опити от пролетта, но имах и проблеми с цикъла, и така или иначе бяхме решили есента да ходим по клиники. Имаме спестени пари да го правим на частно, но не мога да си позволя толкова време да стоя без работа. На мен заплатата ми беше над 5к на месец, даже ще търся за 6к лв. на месец, колкото е фонда. От три месеца им говоря, че искаме на частно, за да е по-бързо, а те натискат за фонд. Аз работя нещо нишово, за което наемат 4-5 фирми в бг. Как да кажа на работодателя в изпитателен срок - пусни ме три седмици в отпуск, ще правя инвитро. Проблемът е че сме с жилищен кредит и спестяванията намалят. Майчинството ще ми е далеч от колкото може да бъде.

Много ми е трудно да измъквам информация като ходя в клиниката, постоянно са заети и бързат. Даже един месец загубих, само защото като отидох за цветна снимка, докторът беше в отпуск и не ми бяха обяснили точно какво да кажа, въпреки че бях питала. Не ми казаха, че ще са в отпуск, ами - ела в понеделник.

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 18:05 от shadowpanda

# 616
Първо трябва да чакам един месец да получа отговор от фонда. Обаче не се знае дали няма да е след новата година. Т.е. трябва да отида на 1 февруари, когато по календар ще ми е втори ден на цикъл за изследвания. После от 1 март до към края на март пия противозачатъчни и около началото на април почва реално подготовката за инвитро. Защо тогава да не мога да отида в началото на декември за изследвания, а да чакам два месеца? Освен това хормони ми пускаха за изследване септември - те не важат ли вече?

Аз бих те посъветвала да отидеш на 2ри ден от цикъла, който започне след подаване на документите към фонда (ако подадеш ноември - значи декемврийския). Тогава да се направят изследванията и да започнеш противозачатъчни. През това време би трябвало да излезне решението от фонда (до около 20 число) и като приключиш с противозачатъчните да започнеш стимулация, ако всичко е наред. Ако правилно предполагам времевата линия - значи е възможно януари да ти е пункцията. Хормони се пускат многократно - преди започване и няколко пъти по време на стимулация.

Неприятно е, когато цикълът започне няколко дни преди заповедта, защото не може да се започне стимулация по фонда, ако нямаш документа.

# 617
Аз изгубих един месец, защото получих заповедта от Фонда на 5-ти ден от цикъла.

shadowpanda, опитай да побързаш и да подадеш документи до края на месеца, за да може да се включиш в заседанието през декември.

# 618
Момичета, имате ли престава колко цикъла трябва да минат след хистероскопия за махане на полип (1 бр. х 5 мм), за да се направи ЗЕТ?

# 619
  • Sofia, Bulgaria
Аз също съм на дълъг протокол и мога да споделя следното:

• Бие се блокираща инжекция (която временно спира яйчниците, за да може после контролирано и равномерно с инжекции да се развиват яйцеклетките). Това се случва на 21-23 ден от цикъла т.е. малко преди следващия цикъл.
• На първи или втори ден от следващия цикъл се започва стимулация, която е няколко дни по-дълга от късия протокол (около 2 седмици)
• Прави се пункция
• 3-5 дена след пункцията се прави трансфер, ако ще е свеж

Грубо цялото това нещо е около 3-4 седмици. Те не могат да сложат блокиращата инжекция преди да са ви одобрили от фонда, защото е включена в сумата, при нас затова се наложи да чакаме месец. Отделно идват празници, почти всички клиники преди празниците не започват процедури. Дори да ви одобрят от фонд около 15-20 декември, няма да се заемат заради това.

Чета по интернет и доколкото разбирам ще ми правят инвитро с дълъг протокол. Първо трябва да чакам един месец да получа отговор от фонда. Обаче не се знае дали няма да е след новата година. Т.е. трябва да отида на 1 февруари, когато по календар ще ми е втори ден на цикъл за изследвания. После от 1 март до към края на март пия противозачатъчни и около началото на април почва реално подготовката за инвитро. Защо тогава да не мога да отида в началото на декември за изследвания, а да чакам два месеца? Освен това хормони ми пускаха за изследване септември - те не важат ли вече?

На мен ми е голям проблем цялото това бавене, защото ме съкратиха (по взаимно съгласие) средата на август и в края на август започнах да ходя по клиники, защото с мъжа решихме че е по-добре първо да видим какво ще стане със забременяването, а после да търся нова работа. Ние правим опити отпреди да ме съкратят, но имах и проблеми с цикъла, и така или иначе бяхме решили есента да ходим по клиники. Имаме спестени пари да го правим на частно, но не мога да си позволя толкова време да стоя без работа. На мен заплатата ми беше над 5к на месец, даже ще търся за 6к лв. на месец, колкото е фонда. От три месеца им говоря, че искаме на частно, за да е по-бързо, а те натискат за фонд. Аз работя нещо нишово, за което наемат 4-5 фирми в бг. Как да кажа на работодателя в изпитателен срок - пусни ме три седмици в отпуск, ще правя инвитро. Проблемът е че сме с жилищен кредит и спестяванията намалят. Майчинството ще ми е далеч от колкото може да бъде.

Много ми е трудно да измъквам информация като ходя в клиниката, постоянно са заети и бързат. Даже един месец загубих, само защото като отидох за цветна снимка, докторът беше в отпуск и не ми бяха обяснили точно какво да кажа, въпреки че бях питала. Не ми казаха, че ще са в отпуск, ами - ела в понеделник.

# 620
Благодаря на всички! Вече подадох документите към фонда. Освен да се обадя в клиниката и да ги помоля да почнем началото на декември с изследванията.
Като отидох за преглед преди три месеца се надявах да се разминем само инсеминация, защото имахме проблеми със секса заради стрес и не искахме да губим още време в опити, а по прегледите са ми казвали, че нещата при мен изглеждат ок преди да ми правят цветната снимка. Не сме очаквали и мъжки, и женски фактор, и че ще отнеме толкова време. Ако знаех, щях да си търся работа, пък после да му мисля.

# 621
Аз от 2-3 години си правех сметка дали да стоя на работа или да сменям заради планове за майчинство. Междувременно така и нищо не се случи по линия забременяване. Направих 3 процедури в България използвайки общо 3-4 дни болнични по фалшив предтекст (летен вирус) за пункциите и работа от вкъщи останалото време.
Вече съм решила, че това са си 2 отделни проекта и не зависят един от друг. Не са ви необходими 3 седмици отпуск за инвитро опит, ще се справите с 1-2 дни отпуск/болничен на опит, особено ако можете да работите от вкъщи.
Не чакайте започване на нова работа докато забременеете, защото за съжаление съвсем не винаги става от първи опит.

# 622
Благодаря на всички! Вече подадох документите към фонда. Освен да се обадя в клиниката и да ги помоля да почнем началото на декември с изследванията.
Като отидох за преглед преди три месеца се надявах да се разминем само инсеминация, защото имахме проблеми със секса заради стрес и не искахме да губим още време в опити, а по прегледите са ми казвали, че нещата при мен изглеждат ок преди да ми правят цветната снимка. Не сме очаквали и мъжки, и женски фактор, и че ще отнеме толкова време. Ако знаех, щях да си търся работа, пък после да му мисля.

Пожелавам ти успех, @shadowpanda! Не успях да ти върна отговор снощи на коментара, но виждам, че момичетата ти предоставиха полезна информация (аз не съм по фонд за съжаление). Стискам палци, горе главата!

# 623
Не искам да те отчайвам, но при мен, където всичко трябваше да е приключило за месец-два (по мои планове) вече се влачим 8-9 месеца и то все нещо излиза. Я някоя инфекция, я при мъжа ми нещо, я докторът ми ще излезе един месец в отпуска (два пъти излиза по един месец тая година), я ще стане някое недоразумение (защото от толкова пациенти докторът хал хабер си няма коя съм и всеки път се запознаваме наново кажи речи) и ще изпуснем настоящия цикъл ии те месеците си вървят, парите си вървят. Хем сме по фонда, хем вече сме дали 8-9000лв и сякаш това моткане няма край. Същевременно и аз така искам да сменям работата и все си викам то утре ще забременея, няма смисъл, утре утре...стана почти година. Та разбирам фрустрацията ти, но такива са нещата...просто трябва да се заредиш с огромно търпение и да си насочиш погледа към щастливия резултат =). Успех ти пожелавам, дано при теб нещата се случат по-бързичко!

На мен ми е голям проблем цялото това бавене, защото ме съкратиха (по взаимно съгласие, без помощи) средата на август и в края на август започнах да ходя по клиники, защото с мъжа решихме че е по-добре първо да видим какво ще стане със забременяването, а после да търся нова работа. Ние правим опити от пролетта, но имах и проблеми с цикъла, и така или иначе бяхме решили есента да ходим по клиники. Имаме спестени пари да го правим на частно, но не мога да си позволя толкова време да стоя без работа. На мен заплатата ми беше над 5к на месец, даже ще търся за 6к лв. на месец, колкото е фонда. От три месеца им говоря, че искаме на частно, за да е по-бързо, а те натискат за фонд. Аз работя нещо нишово, за което наемат 4-5 фирми в бг. Как да кажа на работодателя в изпитателен срок - пусни ме три седмици в отпуск, ще правя инвитро. Проблемът е че сме с жилищен кредит и спестяванията намалят. Майчинството ще ми е далеч от колкото може да бъде.

# 624
Здравейте, момичета!
На мен ми предстои първи опит инвитро в идните няколко месеца. Следя темата и се интересувам отдавна. Аз съм с един яйчник и без маточни тръби. Забелязах, че в последните няколко постове споменавате работата си.
Аз работя в среда с вредности, в Кодекса на труда пише следното:
Цитат
Чл. 307. (1) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Работодателят не може да възлага, както и да задължава бременни жени и кърмачки както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро да извършват работа, която излага на опасност или застрашава сигурността и здравето им.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Бременната жена или кърмачката както и работничката и служителката в напреднал етап на лечение ин-витро може да откаже изпълнението на работа, която е определена като вредна за здравето на майката или детето или за която след оценка на риска е определено, че представлява съществен риск за здравето на майката или на нейното дете.
*"Работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро" са работнички и служителки, които са в етап на лечение чрез методите на асистирана репродукция, включващ периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера, но не повече от 20 дни.

Аз смятам, че няколко месеца преди началото на стимулацията също имат отношение към качеството на яйцеклетките. Да, ние се раждаме с тях и по време на целия ни живот те са изложени на различни благоприятни и неблагоприятни условия, но при предстояща пункция не е ли по-добре да им осигурим максимално здравословни условия? Не съм добра с документите, но прерових доста наредби и Кодексът на труда е единственият, в който се споменава за жени в това положение. Има ли начин да се освободя от вредните условия на труд? Като в моя случай не е необходимо преместването ми на друга длъжност, просто е достатъчно да не ми се възлагат задачи в местата с вредности. На какво основание мога да искам това от работодателя си? Уведомила съм го за положението си, представила съм документи от клиниката, но това не се признава, заради изброените по-горе критерии, които аз в момента не изпълнявам, тъй като не съм в напреднал етап все още. Има ли други в подобна позиция? Познавате ли адвокат, който може да е от помощ поне за юридическа консултация? Бих се радвала, ако има шанс законът да се промени и да пази повече жените, които се борят за детенце!
Успех желая на всички ви!

# 625
Здравейте, момичета!
На мен ми предстои първи опит инвитро в идните няколко месеца. Следя темата и се интересувам отдавна. Аз съм с един яйчник и без маточни тръби. Забелязах, че в последните няколко постове споменавате работата си.
Аз работя в среда с вредности, в Кодекса на труда пише следното:
Цитат
Чл. 307. (1) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Работодателят не може да възлага, както и да задължава бременни жени и кърмачки както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро да извършват работа, която излага на опасност или застрашава сигурността и здравето им.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Бременната жена или кърмачката както и работничката и служителката в напреднал етап на лечение ин-витро може да откаже изпълнението на работа, която е определена като вредна за здравето на майката или детето или за която след оценка на риска е определено, че представлява съществен риск за здравето на майката или на нейното дете.
*"Работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро" са работнички и служителки, които са в етап на лечение чрез методите на асистирана репродукция, включващ периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера, но не повече от 20 дни.

Аз смятам, че няколко месеца преди началото на стимулацията също имат отношение към качеството на яйцеклетките. Да, ние се раждаме с тях и по време на целия ни живот те са изложени на различни благоприятни и неблагоприятни условия, но при предстояща пункция не е ли по-добре да им осигурим максимално здравословни условия? Не съм добра с документите, но прерових доста наредби и Кодексът на труда е единственият, в който се споменава за жени в това положение. Има ли начин да се освободя от вредните условия на труд? Като в моя случай не е необходимо преместването ми на друга длъжност, просто е достатъчно да не ми се възлагат задачи в местата с вредности. На какво основание мога да искам това от работодателя си? Уведомила съм го за положението си, представила съм документи от клиниката, но това не се признава, заради изброените по-горе критерии, които аз в момента не изпълнявам, тъй като не съм в напреднал етап все още. Има ли други в подобна позиция? Познавате ли адвокат, който може да е от помощ поне за юридическа консултация? Бих се радвала, ако има шанс законът да се промени и да пази повече жените, които се борят за детенце!
Успех желая на всички ви!
Привет. Може да се обадите и в Инспекция по труда на националния им номер. Много са отзивчи. Но както и сама сте видяла, това е за периода от пункция до трансфер. Оценката на риска най-вероятно трябва са се направи от Службата по трудова медицина и от там да се реши дали има такива условия.
Най-добре се обърнете към работодателя си с молба да не ви възлага определени задачи и изкажете опасенията си. Вие сама знаете какъв е работодателя Ви, защото на много такова "влизане с бутонките" с цитиране на документи, споменаване на юристи няма да се понрави. Да не говорим, че масово счетоводителите и ТРЗ специалистите не са запознати с въпроса, защото няма достатъчно практика и повече се премълчава въпроса.
Като цяло е безумен периода за който се има защита и определено трябва да се промени. Но като гледам политическата обстановка, на дали ще стане скоро.

# 626
Misha_, искрено благодаря за отговора!
Службата по трудова медицина казва същото, което пише в Кодекса на труда. И са напълно прави, те действат сполед законите и наредбите. А те са написани от хора, които, според мен, това не са го съобразили. За жалост! Безсилна съм! Ръководителят ми също се оповава на заключението от медиците. А никой работодател не иска да губи работна сила, а да плаща заплата... Разбирам го и него. Но може и законодателството да прояви малко разбиране към нас.
Затова бих искала да намерим начин тази част от КТ да се промени, да може на една жена с предстояща стимулация да ѝ се осигуряват поне 3-4 месеца без вредности. Не смятам, че жените в нашето състояние биха злоупотребили с това. Ще потърся адвокат, специализиращ в медицинското право.
Успех на всички ви! Flowers Four Leaf Clover

# 627
Пробвайте чрез службата по трудова медицина, която обслужва фирмата. Те може да дадат становище, че работите във вредна среда и да предложат на ръководството да ви прехвърли на по безопасна позиция
Misha_, искрено благодаря за отговора!
Службата по трудова медицина казва същото, което пише в Кодекса на труда. И са напълно прави, те действат сполед законите и наредбите. А те са написани от хора, които, според мен, това не са го съобразили. За жалост! Безсилна съм! Ръководителят ми също се оповава на заключението от медиците. А никой работодател не иска да губи работна сила, а да плаща заплата... Разбирам го и него. Но може и законодателството да прояви малко разбиране към нас.
Затова бих искала да намерим начин тази част от КТ да се промени, да може на една жена с предстояща стимулация да ѝ се осигуряват поне 3-4 месеца без вредности. Не смятам, че жените в нашето състояние биха злоупотребили с това. Ще потърся адвокат, специализиращ в медицинското право.
Успех на всички ви! Flowers Four Leaf Clover

# 628
Здравейте, предстой ми първо инвитро и съм объркана (имам 4 инсеминации), може ли някой да ми каже, кои дни ще ме викат на преглед, с оглед планиране на отпуските. До сега съм ходила на 3 ден и отново ме викат на 8 ден. В момента слагам Гонал - за 5 дни, а след това... По- късно днес ще звънна и в клиниката. Благодаря на отзовалите се, ако въпроса ми не е за тук- извинявам се, а на всички пожелавам коледни чудеса, прекрасен ден. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 629
Пак е така. Първо на 2-3 ден от МЦ. След това 7-8 ден. После може всеки ден или през ден (следят как растат фоликулите) до пункцията. И ако всичко мине добре, след това викат за трансфер на 6ти ден след пункция.
Обаче трудно може да се планира предварително, всичко зависи как отговаря организма на стимулацията. Но общо взето е това схемата.
Здравейте, предстой ми първо инвитро и съм объркана (имам 4 инсеминации), може ли някой да ми каже, кои дни ще ме викат на преглед, с оглед планиране на отпуските. До сега съм ходила на 3 ден и отново ме викат на 8 ден. В момента слагам Гонал - за 5 дни, а след това... По- късно днес ще звънна и в клиниката. Благодаря на отзовалите се, ако въпроса ми не е за тук- извинявам се, а на всички пожелавам коледни чудеса, прекрасен ден. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт