Предстои ми Инвитро/ИКСИ - Да поговорим - тема 89

• 48 019
  • 753
  •   1
Отговори
# 495
Близо година пих. Резултат - кръгла 0. А добавката си е доста скъпичка. Поръчвам от IHERB. То поне да имаше ефект....
Буболинче, ако имаш автоимунно заболяване някакво, трябва много внимателно с тази добавка!
Момичета, моля споделете мнението си относно използването на добавка NMN(никотинамид мононуклеотид) за подобряване качеството на Я. Попаднах на доста интересни научни статии вече публикувани и ми се иска ако някоя от вас е пробвала да сподели. Ще сложа два линка към статии, но ако се разтърсите в нета има доста други научни трудове. Поръчала съм си вече добавката и смятам да я започна.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7063679/

https://immunityageing.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12979-023-00398-w

https://www.mdpi.com/1422-0067/25/9/4680

# 496
  • Sofia, Bulgaria
С огромна болка споделям, че всичките ни 5 ембриончета от здрави и развиващи се, загинаха за един ден. Много се колебаех дали да пиша за това, но ми е гадно, объркано и имам адски много въпроси.

Целият ICSI процес изглеждаше обещаващ, извадихме 11 яйцеклетки, от тях имаше 1 негодна и 3 незрели. Оплодиха 7 зрели, от които останаха 5 развиващи се ембриона. Биолозите ми се обадиха на 3-и ден да кажат, че и 5-те се развиват ок, но 2 от тях се развиват изключително добре и по-бързо от другите, което ни изпълни с надежда и наистина повярвахме, че всичко върви по план.

Вчера сутринта ми звънна телефонът и ми сервираха новината, че ден по-късно всички 5 ембриончета са спрели да се развиват. Ей така, от нищото... просто минава един ден и вече ги няма... и то са спрели развитието си точно в деня на трансфера. 💔 

Не мога да си обясня как ембриони, които са в добро състояние и се развиват добре (даже 2 от тях – изключително добре) внезапно спират развитието си за една нощ.  Съсипана съм, объркана съм и честно казано имам съмнения относно работата на биолозите и средата в лабораторията. 😔

При последвала консултация с нашата докторка ми се каза, че вариантите са два: или яйцеклетките не са били достатъчно зрели и сме подранили с изваждането им, или имат някаква генетична абнормалност. Сподели, че наистина част от тях са били незрели и са били оставени да узреят в лабораторни условия. В епикризата, обаче, пише следното: „Аспирираха се 11 яйцеклетки, от тях зрели – 7“. Защо пише, че има 7 зрели тогава?!  Ако яйцеклетките наистина са били с лошо качество или не са били достатъчно зрели, възможно ли е да стигнат до бластоцити и да имаме добро развитие на ембрионите до 3-и ден, че даже и две прогресиращи по-бързо? Много съмнително ми се струва. Ние сме с мъжки фактор, но докторката ни увери, че проблемът не е в сперматозоидите, което изненада и двама ни. Каза, че такива неща се случват, даже се случват често, ама аз силно се съмнявам често да има казуси с такава драстична промяна за един ден.

Така и не получихме конкретни отговори защо това се случи и не установихме причината. Знам, че с инвитро процедурите невинаги нещата се получават, но несъответствията ме изяждат отвътре. Хем всички яйцеклетки не са зрели, хем пише 7 зрели. Ако не са били зрели, защо въобще са оплодени? Хем ембрионите се развиват добре, хем докторката каза, че още на втори ден са имали съмнения, хем по телефона ембриолозите ми казаха обратното на 3-и ден. Хем има 2 бързо развиващи се и 3, които се развиват по-бавно, хем всички умират едновременно. Когато отидох на консултация, имаше доста разстроени момичета около мен, което ми направи впечатление. Не мога да се отърся от чувството, че нещо е станало в лабораторията и това е провокирало внезапното спиране на развитието на ембрионите и вероятно не само моите. Не получихме никакъв отчет и разбивка на развитието им ден по ден. Според вас нормално ли е толкова много ембриончета да умрат за един ден, като биолозите са ми казали че се развиват добре? Как всички пет накуп и по едно и също време, вижда ми се странно. 😢

Как да продължа тази битка, като дори нямам ясен отговор какво се е объркало? Имам доверие на докторката, но отговорите ѝ бяха уклончиви. Не мисля, че ако грешката е в лабораторията, тази информация ще стигне до мен чрез нея. Тя каза, че сега ще пробваме дълъг протокол, за да сме сигурни, че са достатъчно и равномерно зрели всички яйцеклетки. Каква ми е гаранцията, че няма да има същият резултат, като не сме задълбали в проблема и не сме установили категорична причина? 💔

# 497
С огромна болка споделям, че всичките ни 5 ембриончета от здрави и развиващи се, загинаха за един ден. Много се колебаех дали да пиша за това, но ми е гадно, объркано и имам адски много въпроси.

Целият ICSI процес изглеждаше обещаващ, извадихме 11 яйцеклетки, от тях имаше 1 негодна и 3 незрели. Оплодиха 7 зрели, от които останаха 5 развиващи се ембриона. Биолозите ми се обадиха на 3-и ден да кажат, че и 5-те се развиват ок, но 2 от тях се развиват изключително добре и по-бързо от другите, което ни изпълни с надежда и наистина повярвахме, че всичко върви по план.

Вчера сутринта ми звънна телефонът и ми сервираха новината, че ден по-късно всички 5 ембриончета са спрели да се развиват. Ей така, от нищото... просто минава един ден и вече ги няма... и то са спрели развитието си точно в деня на трансфера. 💔  

Не мога да си обясня как ембриони, които са в добро състояние и се развиват добре (даже 2 от тях – изключително добре) внезапно спират развитието си за една нощ.  Съсипана съм, объркана съм и честно казано имам съмнения относно работата на биолозите и средата в лабораторията. 😔

При последвала консултация с нашата докторка ми се каза, че вариантите са два: или яйцеклетките не са били достатъчно зрели и сме подранили с изваждането им, или имат някаква генетична абнормалност. Сподели, че наистина част от тях са били незрели и са били оставени да узреят в лабораторни условия. В епикризата, обаче, пише следното: „Аспирираха се 11 яйцеклетки, от тях зрели – 7“. Защо пише, че има 7 зрели тогава?!  Ако яйцеклетките наистина са били с лошо качество или не са били достатъчно зрели, възможно ли е да стигнат до бластоцити и да имаме добро развитие на ембрионите до 3-и ден, че даже и две прогресиращи по-бързо? Много съмнително ми се струва. Ние сме с мъжки фактор, но докторката ни увери, че проблемът не е в сперматозоидите, което изненада и двама ни. Каза, че такива неща се случват, даже се случват често, ама аз силно се съмнявам често да има казуси с такава драстична промяна за един ден.

Така и не получихме конкретни отговори защо това се случи и не установихме причината. Знам, че с инвитро процедурите невинаги нещата се получават, но несъответствията ме изяждат отвътре. Хем всички яйцеклетки не са зрели, хем пише 7 зрели. Ако не са били зрели, защо въобще са оплодени? Хем ембрионите се развиват добре, хем докторката каза, че още на втори ден са имали съмнения, хем по телефона ембриолозите ми казаха обратното на 3-и ден. Хем има 2 бързо развиващи се и 3, които се развиват по-бавно, хем всички умират едновременно. Когато отидох на консултация, имаше доста разстроени момичета около мен, което ми направи впечатление. Не мога да се отърся от чувството, че нещо е станало в лабораторията и това е провокирало внезапното спиране на развитието на ембрионите и вероятно не само моите. Не получихме никакъв отчет и разбивка на развитието им ден по ден. Според вас нормално ли е толкова много ембриончета да умрат за един ден, като биолозите са ми казали че се развиват добре? Как всички пет накуп и по едно и също време, вижда ми се странно. 😢

Как да продължа тази битка, като дори нямам ясен отговор какво се е объркало? Имам доверие на докторката, но отговорите ѝ бяха уклончиви. Не мисля, че ако грешката е в лабораторията, тази информация ще стигне до мен чрез нея. Тя каза, че сега ще пробваме дълъг протокол, за да сме сигурни, че са достатъчно и равномерно зрели всички яйцеклетки. Каква ми е гаранцията, че няма да има същият резултат, като не сме задълбали в проблема и не сме установили категорична причина? 💔

Не се отчайвай, следващият път ще се получат нещата. Знам колко ти е гадно, но и да се тормозиш няма да промениш нищо. Бъди силна и вярвай, че ще успеете ! ❤🍀 Колкото до ембриолозите и лекарите никога няма да ти дадат категоричен отговор защо са спрели развитие.  При много двойки се получава така за съжаление. Успех от сърце. ❣

# 498
TheDark1 - много съжалявам за това, което преживявате! Само не се отчайвай!
Ако искаш сподели болницата - може би ще получиш други отзиви от пациенти и дано да си върнеш вярата в ембриолозите там.
Относно рязкото спиране и то сред трети ден - без да съм голям специалист съм чувала че точно тогава се проявява мъжкия фактор, дано не те обърквам. При вас такъв има ли? Изследвали ли сте нещо по-разширено при мъжа ти?
Гаранция никога няма, някои неща и лекарите не могат да си ги обяснят, за съжаление. Проучи пак клиниката, ако имаш съмнения, преживей си емоциите и ти пожелавам следващия опит да започнеш да си спокойна и уверена. Много кураж и късмет ти желая!

# 499
TheDark1 два пъти ми се е случвало това, когато са ми звъняли ембриолозите на трети ден, казваха, че ембриончетата са много добри и очакват да стигнат пети ден, впоследствие спират на пети ден.
На следваща стимулация резултата ще е друг, сигурна съм. Може би трябва да се намалят дозите на препарата или да се използва друг.

# 500

Не мога да си обясня как ембриони, които са в добро състояние и се развиват добре (даже 2 от тях – изключително добре) внезапно спират развитието си за една нощ.  Съсипана съм, объркана съм и честно казано имам съмнения относно работата на биолозите и средата в лабораторията. 😔

При последвала консултация с нашата докторка ми се каза, че вариантите са два: или яйцеклетките не са били достатъчно зрели и сме подранили с изваждането им, или имат някаква генетична абнормалност. Сподели, че наистина част от тях са били незрели и са били оставени да узреят в лабораторни условия. В епикризата, обаче, пише следното: „Аспирираха се 11 яйцеклетки, от тях зрели – 7“. Защо пише, че има 7 зрели тогава?!  Ако яйцеклетките наистина са били с лошо качество или не са били достатъчно зрели, възможно ли е да стигнат до бластоцити и да имаме добро развитие на ембрионите до 3-и ден, че даже и две прогресиращи по-бързо? Много съмнително ми се струва. Ние сме с мъжки фактор, но докторката ни увери, че проблемът не е в сперматозоидите, което изненада и двама ни. Каза, че такива неща се случват, даже се случват често, ама аз силно се съмнявам често да има казуси с такава драстична промяна за един ден.

Здравейте,  много от нас са минали през същото, включително и аз и мога да ви кажа че всеки път е различно,  но обърнете внимание и на мъжкия фактор по-сериозно.
При нас с тежък мъжки фактор никога не стигнахме до оцелели на 5-ти ден,  а пробвахме много методи и в България и в Турция.
Подгответе се добре и двамата преди следващ опит и нещата ще се получат.
Успех ви пожелавам! 🍀💐

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 15:59 от T q

# 501
TheDark, съжалявам. Аз не мога да ти обещая/да съм сигурна, че следващия път се получи, но ти го желая от сърце.
Видях, че имате мъжки фактор. Мъжът ти приема ли някакви добавки, спортува ли, пуши ли? Може би си споменавана, но не помня. Ти пиеш ли някакви добавки? Въпреки че, според мен, те не са панацея. При някои помагат, при други не. Просто мисля, че човек трябва да е опитал всичко, за да не съжалява после.

# 502
Всичко зависи от лекарствата за стимулация, дозите, таймирането, ембриологията. Не е само до генетичен материал. В България имахме много нисък процент оплождане и почти всички/всички ембриончета загиваха на 4ти/5ти ден. В Турция имахме голям брой зрели яйцеклетки, голям процент оплождане и алелуя, голяма бройка бластоцисти!!!
Помолете за нови лекарства при следваща стимулация, направете ИМСИ(щом имате и ФМ, задължително направете и МАКС), доплатете за калциева активация и ембриоскоп(особено за ембриоскоп, защото това е постоянна среда за ембрионите и денонощен мониторинг без да се пречи на развитието им). Добре е да направите и ПИД. Това, че нямате бластоцисти, няма нищо общо с това дали са били генетично здрави ембрионите. Имала съм стимулации с по 5 перфектни бластоциста, най-висока морфологична оценка, но в последствие всички с тежки генетични аномалии. Аз имам генетичен проблем обаче. Иначе поне 60 дни преди следваща стимулация направете нисковъглехидратен режим. Изключете напълно от менюто картофи, ориз, бял хляб, захар! Аз ядях много червена леща ☺️ Няма проблем и тиква в умерени количества. Останалото зависи от стимулацията и ембриолозите. Може да пиете Убиквинол 2×200мг., Мелатонин 3мг преди сън, метилирана фолиева киселина, вит. Д по 3000IU на ден, както и Глутатион и вит. Ц. Пожелавам успех от сърце! ❤️❤️❤️

# 503
  • Sofia, Bulgaria
Благодаря от сърце на всички за подкрепата и окуражаващите думи. Пожелавам на всички здраве, скорошно забременяване и сладки бебенца Two Hearts

Melissa3 Аз писах същата публикация и в темата на болницата, в Надежда съм. Ние сме точно с мъжки фактор, но при консултацията докторката ни няколко пъти натърти, че сперматозоидите са били хубави и не е там проблемът.

Minnie.Mouse
Пие добавки и в нашия случай си бяха точно панацея, смени ги с други и резултатите не са толкова добри, така че ще се върнем на старите. Не пуши от доста време, движи се редовно (тя и работата му е свързана с движение). Ние много подобрихме мъжкия фактор през последните месеци. Аз не пия добавки, тъй като не са ми казвали да пия, спазвам си указанията на репродуктивния специалист.

Kactus Аз самата предложих да направим ДНК тест, за да сме сигурни, че не е там проблемът, но докторката ни каза, че на този етап няма смисъл и първо да видим какво ще стане с дългия протокол и дали пак ще е със същия фатален развой.

Скрит текст:
TheDark, съжалявам. Аз не мога да ти обещая/да съм сигурна, че следващия път се получи, но ти го желая от сърце.
Видях, че имате мъжки фактор. Мъжът ти приема ли някакви добавки, спортува ли, пуши ли? Може би си споменавана, но не помня. Ти пиеш ли някакви добавки? Въпреки че, според мен, те не са панацея. При някои помагат, при други не. Просто мисля, че човек трябва да е опитал всичко, за да не съжалява после.

# 504
TheDark1, точно в мъжкия фактор е проблема, особено ако имате висока ДНК фрагментация, известна е още като SDI. А от 11 Ч щом 7 са зрели, значи другите не са достигнали необходимия размер и условия за оплождане, рядко при жените всички фоликули растат равномерно. Ние също сме с мъжки фактор и в Турция от 13 извадени яйцеклетки, 10 годни, имахме 8 ембриона и накрая оцеля само 1. Като 4 стопираха на четвърти ден и 3 на пети ден. По разкази на доктора и кординаторката, а какво наистина е ставало само можем да гадаем, там протоколи не се дават. Докато тук в България от 7 зрели Я имахме 5 бластоцита, от които 2 замразени. Което доста по-добро като успех, направо си е на 50 % към 10 % в Турция. Питай какви методи са приложили за мъжкия фактор. Каква ви е ДНК фрагментацията и въобще, каква концентрация, подвижност и морфология има мъжкия фактор?

# 505
TheDark1, съжалявам за това, което преживявате обаче почти същата попара я сърбах 3 пъти!  И мога да ти кажа гарантирано на 99 процента, че проблемът е мъжкият фактор. Оставям 1%, че инвитрото не е математика, обаче като почнат ей така да говорят как яйцеклетките били виновни и ала бала ме хваща бяс. Яйцеклетките почти сигурно няма как да са виновни ако се оплождат и повечето ембриони стигат до 3-ти ден. Почти винаги (пак оставям малък процент да не е така), ако ембрионите спират развитие след 5-ти ден е мъжки фактор и това го доказа както моя опит, така и на десетките жени с МФ с които съм си писала. Това са моите последни 2 опита, като аз съм на 30г. и нямам никакви проблеми с яйцеклетките, нито с нищо друго, абсолютно изцяло мъжки фактор сме и то висока днк фрагментация:

1: 10 яйцеклетки, 9 зрели и оплодени - 1 ембрион на 5-ти ден, с лошо качество, не стигнал бластоцист.
2: 16 яйцеклетки, 12 зрели оплодени - 1 ембрион на 5-ти ден, с лоша оценка - 3 CB.

Всички ембриони оцеляват до 3-ти ден, но почти нищо след това.

Задължително използвайте МАКС+ ИМСИ или микрочип следващ път и въздържанието на мъжа да не е в никакъв случай повече от 1 ден преди оплождането на яйцеклетките. Това гарантира понижаването на днк фрагментацията доколкото се може. Ще станат нещата, не губи кураж, просто малко повече късмет трябва.

# 506
Да, това за въздържанието е много важно уточнение 🤗❤️🍀 Иначе при всеки е различно. Ние нямаме мъжки фактор и спирането на развитието на 5ти ден се дължи изцяло на яйцеклетките. Ако обаче имате тежък МФ, тогава със сигурност семчовците са виновни. С две ръце ЗА ИМСИ+МАКС и ембриоскоп следващия път. Също и не повече от 48 часа въздържание преди пункцията. 🍀 Успех!

# 507
TheDark, съжалявам, че се чувстваш толкова неприятно. Пиша, за да ти споделя и моя опит.
Скрит текст:
12 фоликули - 9 годни яйцеклетки - 7 оплодени - 7 на 3-ти ден - 1 ембрион на пети ден с оценка 2АА и неуспешен свеж трансфер

При нас няма мъжки фактор. Спермограмата на ММ е перфектна с висок брой, количество и подвижност, 10% ДНК фрагментация, 14% по Кюгер. И при нас нямаше обяснение за резултата - просто шанс.

И да ви попитам дали стимулацията и приема на утрогестан може да повлияе на нивата на пролактин? Пуснах изследване точно в края на стимулирания ми цикъл и стойностите са много завишени, но миналата седмица гърдите много ме боляха, заради утрогестана и предполагам, че е заради това.

# 508
Ванила, стимулацията влияе на почти всички хормони. На мен д-р Калчев даже ми е забранил по време на и след стимулация да изследвам ТСХ. Доколкото знам пролактина се качва при хипотиреоидизъм, продължителен стрес, терапия с естрогени, както и трябва като си давала кръв да си спазила всички норми. Колко над нормата е?

# 509
Двойно. Grinning Но и според мен е от стимулацията. Аз просто имам преглед за ендокриноложката ми в понеделник и трябваше да пусна изследвания. Изненадващо щитовидните ми не са зле обаче.

Ванила, стимулацията влияе на почти всички хормони. На мен д-р Калчев даже ми е забранил по време на и след стимулация да изследвам ТСХ. Доколкото знам пролактина се качва при хипотиреоидизъм, продължителен стрес, терапия с естрогени, както и трябва като си давала кръв да си спазила всички норми. Колко над нормата е?

Общи условия

Активация на акаунт