САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 671 703
  • 16 830
  •   7
Отговори
# 16 770
Аз това се чудя, как жени подкрепят тези безумия, но явно всичко е възможно.

Тръмп днес обяви 130% тарифи на Китай. Игра на борси, но и игра на шикалки, няма полезен ход вече в тази безумна надпревара.

# 16 771
И лозунгите "Ако не сте с нас, значи сте с Путин, или с ония откачения Тръмп, или ставате роби на китайците"
Вчера писах, че Китай се гъбарка с някой емоционално нестабилни лидери, като просто започва да мери с техния аршин. Северноамерикански и европейски.
Дръпнаха на Тръмп килимчето, резнаха мераците на ЕС за зелени сделки само с  една дребна лицензионна поправка. За Тръмп е особено тежко щото на практика Китай в прав текст каза, че лицензи за редки елементи свързани с военно приложение на практика ще бъдат отказвани. Точно както САЩ ги режат от EUV. На практика основни играчи като Lockheed Martin, Raytheon, Northrop Grumman в превъоръжаването на Европа в което Тръмп иска да се включи, ще имат огромни, ама огромни затруднения при доставка на суровини. Те сащ си копаят редки ама се преработват в Китай. Със 100% мита. Очакваните добиви от Украйна, където няма обаче съществени данни за рентабилност са много далеч.
Чакам с нетърпение кой европейски лидер пръв ще го избие на емоция.
Следваща стъпка на Китай - да девалвира Юана. Тогава вече ще шоу!

Тези приказки за игра с борсите са...приказки.

Не се знае дали са приказки или не. Ако не са, а Тръмп е наистина само емоция, значи сме много зле. 100% съм сигурна, че чичко Си нищо не прави прибързано и емоционално, а първо впряга всякакви млади и технологични и стари и опитни кадри да анализират и да му предложат какво да реши.

# 16 772
  • София
Преди 40 години Китай беше "проста", селскостопанска, бедна държава, пък макар и многомилионна/милиардна. Тогава, преди 40 години, се отказаха от това да са селскостопанска и станаха технологична, което слага началото на възхода им. Днес Китай и азиатските държави в цялост, държат високотехнологичните знания и производства.
Тръмп от своя страна се бори да копА въглища, да продава соя на китайците, да продава царевица и телешко на света, като игнорира приходите от технологии и услуги, когато разглежда търговския баланс на държавата... Ами, какво да кажа, освен че курса, който е поел е изначално грешен. 🤷‍♀️
Имаше някъде статистика, колко нови програми на английски са въведени в китайските университети и колко младежи вече предпочитат Китай, вместо Европа и САЩ за обучение в инженерните специалности. Като отчетем и "любезното" отношение на Тръмп към университетите и чуждестранните студенти, очаква се още по-голям наплив към Китай...
Отдавна духът е изпуснат от бутилката и съвсем не може дс се очаква обръщане на тренда, та ако ще и 350 % мито да им наложи Тръмп...

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 23:50 от Слънчевата

# 16 773
Западната цивилизация се е разпространила чрез завоевания и колониализъм,а не чрез миграция...

# 16 774
Западната цивилизация се е разпространила чрез завоевания и колониализъм,а не чрез миграция...

Това е на  по-късен етап. В началото си е било съвсем мирно и чрез миграция.
Впрочем ислямът как се е разпространил? Обаче от начало до днес с насилие.

# 16 775
Те жените в западния свят са извоювали правата си не благодарение на, а въпреки християнската религия.
И са ги извоювали една малка част за всички. А сега една голяма част е готова да се откаже от тях точно заради същата тази религия.

# 16 776
  • Под сянката на разлистените кактуси
Няма нужда да се намесва Христос изобщо. Но западното законодателство е основано на принципи като "Не кради", "Не убивай" (аиде за жената на ближния няма да споменавам Grinning), а  те са си водещите в християнството. Не при всички религии е така

# 16 777
Те жените в западния свят са извоювали правата си не благодарение на, а въпреки християнската религия.
И са ги извоювали една малка част за всички. А сега една голяма част е готова да се откаже от тях точно заради същата тази религия.
Знаеш ли кога жените в Англия са били тотално лишени от права? През годините на републиканеца Кромуел. Да,да точно тогава. Английските жени са били на същото дередже тогава,като жените в Афганистан днес. Буквално. Няма нито грам преувеличение.

# 16 778
  • София
Във всяка световна религия към днешна дата тези принципи присъстват, както и в законодателството на всяка една държава. Западното законодателство е основано на римското такова, а то на гръцкото, и двете далеч преди Христа. Всъщност, ако трябва да сме честни, по-скоро християнството е романизирано по западен тип, а не обратното. Най-вече с Никейския символ на вярата.

# 16 779
deaf, ще клъвна Simple Smile дай малко по-подробно, моля Wink
Че моите познания за Кромуел са само от книгите на Мантел, да науча нещо ново.

# 16 780
Както виждаме, жените в хриситянския свят са получили много права в последните стотина години, че даже и малко повече, отколкото им се полафат.
Интересно.
Ти, като образована и работеща бяла жена, християнка, продукт на това общество, в което съществуваш  и ползваща се от всички извоювани до момента права за жените в твоето общество, от кои от тях би  желала да се откажеш доброволно... така щото твоята собствена пълнолетна, умна и високообразована дъщеря да живее в един по-добър, по-справедлив свят и общество? Кои от тези права, смяташ че не ти се полагат? И не се полагат на дъщеря ти?

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 18:24 от Mößbauer-Effekt

# 16 781
deaf, ще клъвна Simple Smile дай малко по-подробно, моля Wink
Че моите познания за Кромуел са само от книгите на Мантел, да науча нещо ново.
Накратко. Кромуел въвежда пуританството в най-крайната му форма – забранява всякакво забавление,алкохол,събирания на едно място (!),дори и представления на Шекспир! Жените – само вкъщи.
Англичаните толкова са мразели Кромуел,че само две години след смъртта му,ексхумират трупът му,обесват го,после го обезглавяват и главата му я разнасят из всички графства за показ!

# 16 782
  • Под сянката на разлистените кактуси
Както виждаме, жените в хриситянския свят са получили много права в последните стотина години, че даже и малко повече, отколкото им се полафат.
Интересно.
Ти, като образована и работеща бяла жена, християнка, продукт на това общество, в което съществуваш  и ползваща се от всички извоювани до момента права за жените в твоето общество, от кои от тях би  желала да се откажеш доброволно... така щото твоята собствена пълнолетна, умна и високообразована дъщеря да живее в един по-добър, по-справедлив свят и общество? Кои от тези права, смяташ че не ти се полагат? И не се полагат на дъщеря ти?

Смятам, че ми се полагат абсолютно същите права като на мъжете. Не повече. Не преференциално отношение, защото иначе съм некадърен дебил и не мога сама да се оправя. Искам просто да  не ми се пречи, не да ми се помага, при това насилствено и след това хората да се чудят наистина ли съм заслужила това, което съм постигнала, или са ми го дали. Това ми е обидно

# 16 783
Не е задължително човек да е религиозен, за да е морален. Аз не съм набожна и това, че не крада, не убивам и не прелюбодействам е заради правилното ми семейно възпитание, а не защото семейството ми е набивало религиозни ценности.
Това, че държа на правото да имам избор над тялото си изобщо не означава, че имам обсесия относно правото ми на аборт. Реално имам един, не по желание, за съжаление, но мисълта, че няма да имам право на потенциално животоспасяваща процедура, защото групичка мъже смятат жените за инкубатори ме ужасява.
Другите приказки, които бяха изприказвани изобщо няма да ги коментирам. Особено след като жена, която има образование и е “позволила” на дъщеря си да прави докторат в областта на биологичните науки ми обяснява как ние, жените имаме прекалено много права ми се струва абсурдно.
Напомня ми на изявлението на тогава десет годишната ми дъщеря, израстнала в среда, на силни, високо образовани жени, учеща в училище за момичета, където мотото им е girl power, та това дете един ден ми зави “I am not a feminist”. Оказа се, че тя не разбира точно какво означава понятието феминизъм. Обяснихме се, но тя беше дете, докато тук жените са възрастни, предполага се интелигентни. Да не разбираш какво точно е феминизъм и в същото време да се възползваш от правата си, които са придобити благодарение на точно този феминизъм, е лицемерно.

# 16 784
Тя Бърди го каза моралът няма нищо общо с религията.
Но на организираната религия й е много удобно да се изкарва единствен морален и съдник и кодекс. За другите основно.

Ще цитирам Карл Сейгън, че много пасва и на темата, дори не и във връзка с религията.
"Нямаме право да вярваме в нещо само, защото ни харесва. Отговорни сме да вярваме в това, за което има доказателства".

Общи условия

Активация на акаунт