Търся съвет относно отношение на работодател

• 5 879
  • 117
  •   1
Отговори
# 75
Авторке, във 2-ра тема споделяш за някакви проблеми и напражение в комуникацията с шефа ти. Ако ти е важна работата и изобщо искаш да подобриш нещата, щом тук получи 100 еднакви отговора се замисли, че явно причината е в теб. Може клиентката да не се е напрегнала, но шефът е, това е важното. Той ти плаща заплата, той определя порядките на общуване и поведение във фирмата. И не иска нещо уау, а като ти е направил забележка за нещо, ситуацията да не се повтаря 3 пъти. Зрял човек на такова нещо не изтрясва "аз така си комуникирам". Отвори си ушите и очите и излез от своя си ограничен кръг и представа, в който това е ОК. Ако продължиш така, не питай после "защо ме уволниха".

# 76
Има обаче и нещо друго - хората от малките населени места честичко задават такива въпроси, защото друго не знаят (самата аз съм от провинцията).
Веднъж се изцепих и аз като авторката да питам една колежка дали има деца. Жената се оказа с репродуктивни проблеми. Никога повече не зададох подобен въпрос на никой. В последствие жената започна да ми споделя на какви процедури ходят с мъжа си, как свекървата иска да ги разделя понеже още нямат бебе и т.н. НО тази информация дойде от самата нея. Аз не съм ходила да дълбая в раната й.

О, да! Напълно сте права! Ние, от малките населени места, сме невъзпитани простаци без грам възпитание! Не знаем да четем книги, не знаем да гледаме филми, не знаем да пътуваме, не сме и чували за култура и изкуство, за маниери и обноски пък да не говорим! Ей такива сме! Тичаме боси и скъсани след козите и ако не обсъждаме коя е пристанала и коя мъжа й я е зарязал, просто седим и си мълчим!

# 77
О, да! Напълно сте права! Ние, от малките населени места, сме невъзпитани простаци без грам възпитание! Не знаем да четем книги, не знаем да гледаме филми, не знаем да пътуваме, не сме и чували за култура и изкуство, за маниери и обноски пък да не говорим! Ей такива сме! Тичаме боси и скъсани след козите и ако не обсъждаме коя е пристанала и коя мъжа й я е зарязал, просто седим и си мълчим!

И да се засягате и да не се засягате - си е точно така. И го казвам точно като човек от малко населено място, който избяга от там точно заради това клюкарско поведение.

# 78
Какво означава клюкарско поведение според Вас? Клюкарско е да разпитваш и после да разнасяш ....Да задаваш въпрос може и само за да водиш разговор...

И да се засягате и да не се засягате - си е точно така. И го казвам точно като човек от малко населено място, който избяга от там точно заради това клюкарско поведение.

# 79
  • София
Разпитването е клюкарско. Да разпитваш и да разказваш също е клюкарско.

Нели, надявам се, че след толкова обяснения, най-накрая разбра къде си сбъркала?

# 80
Има нещо друго и това са личните отношения на авторката с работодателя. След като в предишната тема първо го описа като гадже, а после - като шеф, значи той е и двете.

От там и малко объркване на идеята за някаква дисциплина и изпълняване на нареждания от началника, което в друга ситуация става естествено.

Авторке, това, че с шефа сте "близки", да го кажем така, не означава, че той не ти е шеф. В квартирата може ти да взимаш думата и да не я пускаш, но на работното място би трябвало да се спазва някакъв ред, определен от работодателя. Също толкова недопустимо е ти да злепоставяш работодателя си пред клиентите, което, виждам, се е случило.

# 81
  • София
Така е.

Нели, и в това бъркаш. Фактът, че спиш с шефа си, не означава, че ти е по-малко шеф.

# 82
За малките населени места е абсолютно вярно, обаче пък там и хората се познават, от което крайно куртоазните порядки в общуването са леко смекчени. В случая очевидно не става дума за съседката от долния етаж, така че селяндурското и просташко разпитване трябва да се пропусне.

# 83
Благодаря Ви!
Не сме писали разбираемо и на български явно. Ще се пробвам да го направя.

Нели, въпроси от типа "Колко пари получавате?, "С кого бяхте на море/с кого излизахте снощи?", "С кого правихте секс снощи", "Кога ще имате дете?" и подобни, са прекалено лични и в абсолютно никакъв случай не се задават на хора, с които сте в служебни отношения. Такъв тип въпроси могат да се зададат евентуално, но  много евентуално на човек, с когото не сте близки, а изключително близки.
Това се нарича "базова тактичност и възпитание".

По-ясно от това не знам как да го напиша.

# 84

Вероятно не всички хора са клюкари, но голяма част са. Както казват - Битието определя съзнанието.
Затова и аз избягах от сравнително малък град и като дойдох в София, се чувствах чудесно - никой не те знае, не се интересува от живота ти, не те занимава с глупости.

А Нели все още се май не схваща за какво иде реч.....

# 85
Така е.

Нели, и в това бъркаш. Фактът, че спиш с шефа си, не означава, че ти е по-малко шеф.

Ха, ха - шеф прави забележка на сътудничка:
- Моля те не смесвай личните ни отношения със служебните, пише се "Управител", а не "Оправител".

# 86
Ама тя пак си знае нейното, не било клюкарско да разпитваш...

# 87
Да, не схващам защото не съм влагала никаква умисъл в този въпрос, а беше зададен за да продължи разговорът........а и отсрещният човек като ми отговаря и по никакъв начин не отреагира....А ако не е самият разговор въобще не ме интересува кой с кого е като цяло....?

Вероятно не всички хора са клюкари, но голяма част са. Както казват - Битието определя съзнанието.
Затова и аз избягах от сравнително малък град и като дойдох в София, се чувствах чудесно - никой не те знае, не се интересува от живота ти, не те занимава с глупости.

А Нели все още се май не схваща за какво иде реч.....

# 88
  • София
Няма значение какъв умисъл влагаш ти. Има значение фактът, че въпросът е нахален.

# 89
И какво като клиентката ти отговаря на наглите въпроси?
Казах ти, просто не си попаднала още на човек, който не само, че няма да ти отговори, ами и ще те направи на две стотинки. Сигурно тогава ще се научиш и ще внимаваш, за да не береш повече срамове.

Общи условия

Активация на акаунт