Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 12

• 11 827
  • 230
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте, интересува ме дали отказът от записване за 1-ви клас в училище, в което сме класирани, става писмено като при яслите и детските градини? Или е достатъчно просто да не предприемаме нищо по записването и да изтрием училището от желанията преди второ класиране? 
Няма нужда от писмено заявление за отказ - просто нищо не правите. Няма санкция от това, че детето е прието и незаписано; няма проблем да посочите същото училище, в което не сте записали детето, отново в желанията си за следващото класиране.

Чудесно! Много Ви благодаря.

# 211
Здравейте, при записването ни поискаха желанията за паралелка и казаха, че като приключи второто класиране ще се обадят да ни кажат в коя паралелка ще е детето. Това нормална практика ли е?

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 09:06 от Idktho

# 212
Да, и при нас беше така, има 4 "специалности".

# 213

Е добре, ама ако не искаме да го запишем точно в тази, която ни се падне какво правим?

# 214
Разликата обикновено е в 2-3 часа ИУЧ, нищо особено. Вероятно по реда на записването ги класират.

# 215
  • София

Е добре, ама ако не искаме да го запишем точно в тази, която ни се падне какво правим?
Може да се запишете или да не се запишете.

# 216
Здравейте, голямото ми дете учи в желаното училище, за което сме 4та група по местоживеене, защото изкара там подготвителна група и имаше допълнителни точки. Сестричката му автоматично ли се класира в първи клас в това училище, или получава само точка, че батко й учи там и трябва да стискаме палци за класирането?

# 217
  • София
Здравейте, голямото ми дете учи в желаното училище, за което сме 4та група по местоживеене, защото изкара там подготвителна група и имаше допълнителни точки. Сестричката му автоматично ли се класира в първи клас в това училище, или получава само точка, че батко й учи там и трябва да стискаме палци за класирането?

Ако голямото Ви дете е под 12 г, малкото става автоматично първа група. Ако голямото е над 12 г, малкото получава само 4 точки и остава в четвърта група.

# 218
Благодаря, denizara! Да, баткото ще е под 12 (трети клас) и значи дъщеря ми става първа група в такъв случай. Това е страхотна новина за нас.

# 219

Ако голямото Ви дете е под 12 г, малкото става автоматично първа група. Ако голямото е над 12 г, малкото получава само 4 точки и остава в четвърта група.
Не е автоматично. В профила на голямото дете трябва да изберат училището му от падащото меню. Казвам го, защото в класа на сина ми има дете, чийто брат една година по-малък учи в съседното училище, защото не са знаели, какво се прави за да попаднат в първа група. Втората причина да са в различни училища е, че имаше прерайониране и адреса на семейството беше прехвърлен от едното училище в другото.

# 220
  • София
Е, така е, на голямото дере трябва да се въведе училището в системата, ако вече не е въведен. След това нищо друго не се прави.

# 221
Здравейте, детето ми е записано в първи клас в училище, което не ни беше първо желание. Сега се появиха допълнителни места в желаното училище, за които имаме шанс за прием. След като отпиша детето от вече записаното училище, и кандидатстваме в желаното и евентуално не ни приемат, има ли санкция да кандидатстваме отново в това, в което сме били приети, записани и в последствие отписани?

# 222
Здравейте, детето ми е записано в първи клас в училище, което не ни беше първо желание. Сега се появиха допълнителни места в желаното училище, за които имаме шанс за прием. След като отпиша детето от вече записаното училище, и кандидатстваме в желаното и евентуално не ни приемат, има ли санкция да кандидатстваме отново в това, в което сме били приети, записани и в последствие отписани?
Няма санкции, но имайте предвид, че утре е последното класиране през системата. След това, ако детето не е прието започва обикаляне по училищата за търсене на свободни места. Лично за мен няма смисъл от това нещо точно преди началото на годината.

# 223
Здравейте, трябва ли да попълваме при ЛЛ здравни картони или ще има синхронизация между системите на образованието и здравеопазването и ще стане по служебен път?

# 224
Здравейте, трябва ли да попълваме при ЛЛ здравни картони или ще има синхронизация между системите на образованието и здравеопазването и ще стане по служебен път?
Все още не се знае. Заложено е като проект за тази година в НЗИС, но няма яснота кога и как. Въпреки това и да са електронни това не отменя нуждата от преглед на място.

Общи условия

Активация на акаунт