Търси се

• 4 138
  • 69
  •   1
Отговори
# 45
Радина е прекрасно име. На галено може Рада.

# 46
И аз от тези трите конкртно бих избрала Радина.
Дара - не, Дарина е по-добре, но за да не го включите, явно не Ви допада.
Лора го свързвам с една мишка от университета и с Лора Караджова, която ми е страшно отблъскваща лигла. Хубаво име е, но асоциациите са много силни, а и Лори под път и над път, а нали не целите разпространени имена?

# 47
Лора е страхотно често срещано, Нора е по-рядко и повече ми харесва.

# 48
Нора също звучи добре. Бих предложила също Мирела и Боряна.

# 49
Боряна
Бояна
Диана

# 50
Диляна, Биляна, Калина, Невена, Цвета, Лиляна, Боряна, Бояна... все съвсем български, все хубави, познати, но позабравени заради новите модерни и безлични имена.

Божана и Божура. Знам, че не са за всеки вкус, но ги обичам и мисля, че отговарят на изискванията, затова ги предлагам.

# 51
  • София
За мен Елена е едно от най-красивите и силни женски имена. Не е точно български (с гръцки произход е), но си е традиционно, има и имен ден. Освен това съдейки по децата около нас не е твърде популярно в наше време. 

За сметка на това в групата на дъщеря ми има три момиченца с име Лора. Като сложиш и това, че половината хора не могат да казват хубаво Л, аз бих го изключила.

Дара и всички производни ми е като Александър за момче - всеки втори се казва така. Същото е и със София и Ема, красиви имена, но адски популярни в момента.

Други имена, които харесвам много са Ирина, Аделина, Адриана, а също и Божана.

# 52
Адриана е по--дълго име, но и на мен много ми харесва.

# 53
За мен Елена е едно от най-красивите и силни женски имена. Не е точно български (с гръцки произход е), но си е традиционно, има и имен ден. Освен това съдейки по децата около нас не е твърде популярно в наше време. 

За сметка на това в групата на дъщеря ми има три момиченца с име Лора. Като сложиш и това, че половината хора не могат да казват хубаво Л, аз бих го изключила.

Дара и всички производни ми е като Александър за момче - всеки втори се казва така. Същото е и със София и Ема, красиви имена, но адски популярни в момента.

Други имена, които харесвам много са Ирина, Аделина, Адриана, а също и Божана.
Изключително субективно е това колко е популярно дадено име спрямо населено място и даже квартал - в момента около сина ми има три Елени, Елисавета и Елизабет - все Ели на галено, а нито една Дара/Дария/Дарина.

Според мен ако името му харесва на човек (ето, Елена е прекрасно!) няма чак толкова значение дали е популярно, винаги има шанс да са две/три в клас или да няма друга такава в целия випуск.

# 54
Изключително субективно е това колко е популярно дадено име спрямо населено място и даже квартал - в момента около сина ми има три Елени, Елисавета и Елизабет - все Ели на галено, а нито една Дара/Дария/Дарина.

Според мен ако името му харесва на човек (ето, Елена е прекрасно!) няма чак толкова значение дали е популярно, винаги има шанс да са две/три в клас или да няма друга такава в целия випуск.

+1
За мен никога не е било фактор колко популярно или не е едно име, и не разбирам това следене на моди. Интересува ме дали на мен ми харесва, туй то.

# 55
  • София
Може би е субективно, да, но за мен е някакъв фактор. Не основен, но все пак. Има обаче и обективни източници, които човек може да провери: https://btvnovinite.bg/bulgaria/imenata-prez-2023-g-koi-sa-naj-r … a-novorodeni.html Интересно, че Лора и Ема ги няма, явно само около нас са популярни. Аз лично се радвам, че имената на моите деца не присъстват в тези списъци, макар да са съвсем нормални за БГ имена. На работа имаме 6-ма колеги на име Георги Христов и 5-ма Димитър Димитров, предпочитам децата ми да не изпадат в това положение. Simple Smile

И пак това е просто нещо, върху което човек да помисли и да реши дали му е важно. Ако не е, още по-добре, списъкът се разширява.

Друго, което част от хората гледат е как се пише и произнася в чужбина. Има наши имена (като любимото ми Божана, например), които са трудни за повечето чужденци. За мен лично това не е било фактор, защото светът се отваря и вече навсякъде има хора с всякакви имена, но за семейство с планове за миграция, може да е важно.

# 56
НСИ прави статистика на ниво държава и тенденциите София-Пловдив -Бургас са тотално различни.  За София наистина Лора и Карина/Марина/Дарина са много популярни, но например Марии почти няма, а на национално ниво е второто най-популярно (работа с деца и пред ръцете ми минават списъци с десетки/стотици имена за набор, огромни регионални разлики има, които не са лесно достъпни като данни).

# 57
Елена щеше да е синът ми, ама…
Женствено, красиво, прекрасно!

# 58
Е вие обезсмислихте труда на авторите на честотни речници и резултатите на науката Статистика.

ето един от 1995 г.
https://knizhen-pazar.net/products/books/504839-chestotno-etimol … ska-antroponimiya
ето и един стар:
https://toponymio.wordpress.com/wp-content/uploads/2019/11/nikol … hev_imena_all.pdf

# 59
  • SF
В много региони на България все още са в сила традициите детето да се кръщава на някого и затова имена като Мария, Елена и подобни са с по-висока повтаряемост, отколкото в София, където пък Карина и Мартина водят класациите.
Освен това има значение и възрастовия признак.
Мария е второто най-популярно име в света и в България, но сред родените след 2020 година, е след 10-то място. Наличните към момента Марии са с тенденция към разреждане.
София и Варна са градовете с най-много смесени бракове, което води и до най-голямо разнообразие на имената сред новородените. Следващите такива населени места са в пограничните райони. Името Мария се среща най-често в градовете и селата, разположени в близост до границата ни с Гърция.
Статистика се прави много сложно. В селце, в което се е родило само едно бебе от началото на 2024 година, както и да е кръстено то, ще даде 100% популярност на името за съответното населено място.

Общи условия

Активация на акаунт