Поддържане на килограми

• 3 009
  • 51
  •   1
Отговори
# 30
Е, да. Калориен дефицит, но ето че и с него съм нагоре с килограмите. А съм сигурна, че съм в дефицит. Следя всичко стриктно.
А ти как си сигурна, че си в калориен дефицит? Мерила ли си си метаболизма и колко "калории" изразходва тялото ти в покой, че да вярваш на калкулатора, който ползваш?
Вероятно е да си си забавила значително метаболизма, ако си гладувала хронично за 8 месеца и сметките ти да са без кръчмаря.
Метаболизмът се засилва не с ядене често по малко, а с физическа активност и изграждане на мускули.
С дълго гладуване, освен мазнини си свалила и порядъчно количество мускул вероятно, така че само със спортна активност и качествено хранене, ще вкараш нещата в ритъм.

# 31
  • Пловдив
Това с вечерята до 6 са пълни глупости. Много изследвания вече показват, че се отслабва само с калориен дефицит. Няма значение кога и какво ядете, важното е накрая на седмицата или месеца като теглите чертата да сте били на дефицит с калориите.
Значи е все едно дали ядеш риба тон салата и плодове или една вафла Боровец?
Може и с кола да живееш ако калориите са ок?
Не е все едно и потребителят не е казал такова нещо, но за калорийния дефицит е вярно. Материалът за дебелеенето идва от храна, енергията при дългосрочен дефицит идва от изгарянето на телесни мазнини, няма откъде другаде. Колкото и да се смята, че при глад организмът свива потреблението на енергия, под определен минимум няма как да падне.

# 32
Това с вечерята до 6 са пълни глупости. Много изследвания вече показват, че се отслабва само с калориен дефицит. Няма значение кога и какво ядете, важното е накрая на седмицата или месеца като теглите чертата да сте били на дефицит с калориите.
Стига смешки. Joy

точно за това има правени изследвания - едната група ядеше здравословно, другата джънк , и двете групи бяха на калориен дефицит и двете групи отслабваха. Отделно N на брой инфлуенсъри го доказват това като ядат всякакви боклуци, но като са на дефицит отслабват.
Това от гледна точка на отслабването, а вече ако гледаме здравословно на нещата, то определено не е добре да набиваш джънк фууд, вафли боровец и други подобни.

ПС: Няма как да качваш щом си на дефицит, качваш ли значи си на излишък.

# 33
Не е все едно и потребителят не е казал такова нещо, но за калорийния дефицит е вярно. Материалът за дебелеенето идва от храна, енергията при дългосрочен дефицит идва от изгарянето на телесни мазнини, няма откъде другаде. Колкото и да се смята, че при глад организмът свива потреблението на енергия, под определен минимум няма как да падне.
Както кажете.

# 34
  • София
Мили хора, не зная как да си помогна. Правени са ми 2 режима. Успях да отслабна 4 пъти, но нито веднъж не запазих постигнатото. Сега пак опитвам, 2-3 дниспазвам и следва страхотно оливане с храната. Най-много ме бори желанието за сладко, от там натрупах килограми. Като започна, не мога да спра, изяждам огромни количества. 94 кг съм, поради заболяване приемам антидепресант. Някой ако знае как да се справя, моля да "свирка".

# 35
Ами пробвай с 2 техники:
1. Чийтвай само веднъж седмично, избери си някой ден и само в него - например събота или най-добре в денят в който пазаруваш.
2. При пазаруването си купи някакви сладки неща, но се ограничи в количеството им. То реално вкъщи като нямаш сладко, няма и как да го изядеш .
Е един бонус съвет, ако се храниш под режим в точно определени часове, то по-лесно ще си наложиш волята да не хапваш в промеждутъците.

# 36
Все едно каза на алкохолик да пийва само в събота и да се ограничи до 1 чашка.
Зависимости се лекуват само с пълно въздържание. Никакви чиитвания, иначе е кауза пердута.

Contest, какви режими са ти правили? Дай повече подробности.
Трябва ти нещо което е устойчиво във времето, не драконовска диета, която да избуташ някак и после пак старата песе на нов глас. Нещо което ще можеш да спазваш до края на живота си.

# 37
  • София
Благодаря на тези, които ми отговориха, усещам подкрепа, а това за мен е важно. Единият режим е на д-р Митко Ригов. Отначало основно зеленчуци, с наистина рядко месо, после 3 месеца зеленчуци, месо, 1 път седмично ориз или паста. Плодове рядко. Изключва се всичко тестено и сладкиши. Подслаждане със стевия, зелен чай. Разбира се през цялото време и яйца. Това, което се яде през 3те месеца, това е режим за цял живот. Тогава свалих много килограми, имаше много глад. След това озверях. Един ден в седмицата, едно хранене може чийт. В други дни може протеиново барче или сладолед без захар. Другият режим е на Руми Илиева. Яде се абсолютно всичко, ако е сладкиш е здравословен, но количествата са ужасно малки. Пак се разчита да допълваш със зеленчуци. Пак беше голям глад. При втория режим и спортувах. Това за алкохолиците е вярно, а че трябва да отслабна също е вярно, като мечка съм. В рода ми няма дебели, аз съм първата. Проблемите с теглото започнаха преди 16 г., когато развих депресия по време на бременност. От тогава се нахвърлям на храна, не всякаква, основно сладки неща. Наистина огромни количества. Вече може би е зависимост. Антидепресант ще приемам доживотно, но от моят не се пълнее. Проблемът ми е допълнителен, като страничен ефект се е развил, в резултат на общото състояние и гладуване по време на острата фаза на депресията. Отдавна вече нямам остри фази. Благодаря, че ме изчетохте.

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 15:56 от Contest

# 38
Изследвала ли си се за инсулинова резистентност?

Виж НВВМХ има тема за НВВМХ и отслабване тук във форума с много полезна информация. Пишещите са също много отзивчиви и със сигурност ще получиш много помощ и подкрепа. Ето това е темата.  

Аз лично спазвам НВВМХ от 6 години и само хубави работи мога да кажа от здравословна гледна точка. Не съм имала проблем с килограмите, но имам членове на семейството, които отслабнаха трайно с такова хранене. Моето е доста крайна форма, аз спазвам карнивор, докато семейството са на по-либерално, но картофи, ориз, тестени, бързи въглехидрати и сладко не се консумират.

пп
Няма такова нещо като здравословен сладкиш. Всичките и кето и некето не са здравословни.

# 39
  • София
Nevermoresleep, може да опитам това, но сладкото ме бори. Не съм се изследвала за инсулинова резистентност.

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 16:23 от Contest

# 40
Сладкото трябва да го махнеш изцяло. Никакво сладко, никакви подсладители, нищо със сладък вкус. Без значение дали е нарочено за здравословно или не. С времето ще видиш, че вкусът ти към сладкото ще се утиши и ще започнеш да се чудиш как си могла да ги ядеш тези сладки неща.
Аз например не мога да ям млечен шоколад или обикновена торта - става ми гадно от сладост. Другият момент е, че като не си постоянно гладна, няма и да мислиш толкова за сладко. Не казвам, че ще е лесно, особено в началото. Сигурно и абстиненция ще имаш, но само това е начина.

# 41
Контест, ти знаеш отговора. Трябва да спреш всякакво сладко и да се контролираш. Добре е и да спортуваш. Сама казваш, че кг ти се дължат на преяждане основно със сладки неща. Вероятно и болести ще си навлечеш така, ако не е станало вече.
На мен ми е чудно как е възможно възрастен човек да не може да контролира лакомията си.

# 42
А бе може, зависимост му се казва. Да не говорим, че средата ни не дава предпоставка за по-лесно справяне. Не е като с цигарите, за които няма някой който да твърди, че са полезни или най-малкото не особено вредни.

От всякъде ни облъчват със сладки неща. То не са бонбони, шоколади, бисквити, солети, чипс, торти.... сладкарници, кафенета, будки и супермаркети пълни с джънк. Около нас всички гризкат, през цялото време от сутрин до вечер. Роднини и приятели ти бутат всякакви глупости с репликата от едно нищо няма да ти стане. Всичко това комбинирано те вкарва в капан и само когато осъзнаеш, че не е само до суета, ами яденето на такива неща ти съсипва здравето и може да те докара в най-добрия случай до инвалид, в най-лошия два метра под земята. Чак тогава ти светва лампата евентуално.

# 43
Все едно каза на алкохолик да пийва само в събота и да се ограничи до 1 чашка.
Зависимости се лекуват само с пълно въздържание. Никакви чиитвания, иначе е кауза пердута.

Тук донякъде съм съгласен, но също така и не съм съгласен. И то като съдя по себе си.
Цигарите ги отказах само като ги спрях от раз, преди това имах неуспешни опити с намаляне и не се получаваше.

Но примерно за алкохола, не ми пречи 1-2 седмици да не близвам и после някоя вечер с приятели като се съберем да си пийна.
Същото с шоколада. Примерно отивам да пазарувам, купувам си обикновенно 1 шоколад. Още с излизането от магазина съм го захапал... Ако си купя 2 шоколада и двата заминават. Поради тази причина давам този съвет, купуш си само 1 шоколад изяждаш го и така до следващата седмица.

# 44
Е това е явно защото не си пристрастен към алкохола, за разлика от цигарите. Съфорумката тук явно е пристрастена към захар, щом не може да се удържа, така че модерирането няма да й свърши работа както на теб не ти е свършило работа модерирането на цигарите.

Общи условия

Активация на акаунт