Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 66 068
  • 856
  •   1
Отговори
# 240
Тоест пак обратно по сметка в Револют? Много съм боса. Как ги разбирате тези неща? Къде ги пише? Къде видяхте това ОТС за сделките дето писахте по-горе, а  аз изобщо не знаех какво е това камо ли да ми светне нещо за скрити данъци..и изобщо вече се чудя дали да се бутам между шамарите като нищо не виждам ...

# 241
OTC се вижда в извлечението, след като мине продажбата. Да, пак обратно по сметка в Револют. Но въобще не пречи да депозирате допълнително и от банка и после ще можете и към нея да теглите. Аз имам две места, от които съм вкарвал и тегля към тях. Данъците не са скрити. Просто няма как да се избегнат, ако не продавате на регулиран пазар (и реализирате печалба, разбира се). Ако не знаете какво точно правите, първо се информирайте за всичко предварително, и след това действайте. Има вече достатъчно блогове за инвестиции.

Тоест пак обратно по сметка в Револют? Много съм боса. Как ги разбирате тези неща? Къде ги пише? Къде видяхте това ОТС за сделките дето писахте по-горе, а  аз изобщо не знаех какво е това камо ли да ми светне нещо за скрити данъци..и изобщо вече се чудя дали да се бутам между шамарите като нищо не виждам ...

# 242
Crociati, благодаря ти! Чета,слушам, записвам си..но нямам много дълъг хоризонт пред себе си и не ми се губи време. Та скочих и си купих един индексен фонд от Револют. Снощи. Хаха..поне да бях изчакала да отворят пазара...ама при положение, че ще е дългосрочна..все тая. И смятам да приложа ДСА стратегията. За момента гледам на това като на игра. Не за печалба. И разбира се съм вкарала пари, които мога да си позволя да загубя. 500 евро. Нещо, което да ми държи интереса и да продължавам да се образовам. Друго си е да четеш докато си вкарал  пари..друго е ако не си. И сега се чудя дали да си купя курса на Д. Ангелов "как да намираме подценени компании" или да разръчкам тоя метод .".не знам си какво кеш флоу"..забравих му сега името. Все пак са формули, които ги има някъде из интернет пространството. Искам да си купя и няколко акции. С което така да се каже ще съм си начесала инвеститорската краста Joy Пък дали ще спечеля или загубя...засега не ми е толкова важно.

# 243
Кой фонд избрахте?

# 244
OTC се вижда в извлечението, след като мине продажбата... Данъците не са скрити. Просто няма как да се избегнат, ако не продавате на регулиран пазар (и реализирате печалба, разбира се).
Чакам да ми одобрят акаунт в Интерактив, но предполагам, че и там сделките са ОТС, ако се купуват частични дялове от ЕТФ. На теория може да купуваме частични дялове от Трейдинг212 и след години да си прехвърлим портфолиото в Интерактив и от там да ги продадем на регулирана борса и да не платим данък. Но пък сигурно така ще има достатъчно комисионни по прехвърляне и продажба, които пак ще станат 10%, ако не и повече.
Не съм проучил всички варианти напълно, но ми се струва че е най-изгодно да се купуват цели дялове през Интерактив, просто ако човек отделя по 100-150 лв на месец за инвестиция ще трябва да купува веднъж на 2-3 месеца, понеже популярните ЕТФ-и са с висока цена

# 245
VUAA. Прочетох, че за европейци са няколко, които горе долу се припокриват и не е важно кой точно ще избереш, трабва да има UCITS  и да е акумулиращ. Тоя пръв ми се появи в списъка и понеже ги имаше всички тези неща не му мислих много. И без това вече ще ми гръмне главата от инфо.

# 246
Не са OTC в Интерактив. И не можеш да прехвърлиш дялове директно то Т212 в Интерактив. Не се поддържа поне засега. В Интерактив можеш ръчно да си настроиш борса за покупка и борса за продажба, на която да ти минат. И така да се продаде на регулиран пазар и да се избегне данък капиталова печалба. Можете да си купувате евтин ЕТФ, следващ SP500 в Интерактив и така ще може да си купувате цели дялове всеки месец. Примерно XDPU на Xtrackers, които са част от Дойче Банк. Цената на един дял е около 11 евро в момента, така че е съвсем поносима за купуване на цели дялове. Пак техен е XNAS, следващ Насдак 200 с моментна цена около 47 евро.
Както е написала pandorina, може и VUAA.
Ако го купувате в Интерактив Брокерс настройте си покупките да минават на Extra, че по дефолт са на италианската борса. Пак е регулиран пазар там, но комисионата на сделка е двойна- около две евро и половина срещу евро и трийсет на Xetra

OTC се вижда в извлечението, след като мине продажбата... Данъците не са скрити. Просто няма как да се избегнат, ако не продавате на регулиран пазар (и реализирате печалба, разбира се).
Чакам да ми одобрят акаунт в Интерактив, но предполагам, че и там сделките са ОТС, ако се купуват частични дялове от ЕТФ. На теория може да купуваме частични дялове от Трейдинг212 и след години да си прехвърлим портфолиото в Интерактив и от там да ги продадем на регулирана борса и да не платим данък. Но пък сигурно така ще има достатъчно комисионни по прехвърляне и продажба, които пак ще станат 10%, ако не и повече.
Не съм проучил всички варианти напълно, но ми се струва че е най-изгодно да се купуват цели дялове през Интерактив, просто ако човек отделя по 100-150 лв на месец за инвестиция ще трябва да купува веднъж на 2-3 месеца, понеже популярните ЕТФ-и са с висока цена

# 247
Стигнах до заключението, че имаш ли пари в каквото и да ги вложиш (злато, акции, дори и депозит) все е добре. Въпросът е от къде да имаш по-голям капитал, който да разиграваш? От къде взимате парите за инвестиране - само спестяване ли?

# 248
Все е добре, но, ако погледнете историческата доходност на акциите, там е най-добре.

Стигнах до заключението, че имаш ли пари в каквото и да ги вложиш (злато, акции, дори и депозит) все е добре. Въпросът е от къде да имаш по-голям капитал, който да разиграваш? От къде взимате парите за инвестиране - само спестяване ли?

# 249
  • София
От къде взимате парите за инвестиране - само спестяване ли?

От увеличаване на приходите, вкл.чрез инвестиране

# 250
Какви са ви впечатленията от този продукт?
http://onemarkets.bg/en.html

Ходих до УниКредит да проуча, но ми звучи прекалено добре и без уловки. Сто процента ми спестяват нещо.

# 251
От къде взимате парите за инвестиране - само спестяване ли?

От увеличаване на приходите, вкл.чрез инвестиране
Точно за увеличаване на приходите питам. Преди 3 години започнах втора работа, но физически толкова се скапах, че накрая дадох парите за лекарства.

Все е добре, но, ако погледнете историческата доходност на акциите, там е най-добре.

2022 доста са потънали, дори сега почти всичко се върна на ниво ноември, а дори някои водещи корпорации до ниво юли месец. 4-5 месеца без почти никакъв ръст не е много доходно. Пак за да изкараш добри пари трябва да имаш изилишн 50 или 100 k, които да разиграваш, но как да имаш тези 50 или 100 k? Възможно ли е с 10 k примерно да направиш 50 k само от акции за една година?

# 252
  • София
Зависи каква е специалността ти.
Най-добре е да превърнеш спестяванията в пасивен доход и после него в активен. Как вече е субективно, според размера на спестяванията ти.

# 253
Аз пак ще помоля за напътствия как да си заредя средства в Трейдинг 212. Отивам на "депозирай средства", давам банков трансфер и си вкарвам сметката от Револют в Евро. После отново ми се появява депозирай и ми дава данни за сметка и някакъв номер "не забравяй да добавиш като референтен номер". Къде да го добавям? И изобщо каква е следващата стъпка? Да дам от Револют плащане? Там никакъв референтен номер не ми иска. Иска "физическо лице" или  фирмо, държава, IBAN   и име. Ии изобщо се оплетох...

# 254
Референтният номер се пише в основанието за плащане

Аз пак ще помоля за напътствия как да си заредя средства в Трейдинг 212. Отивам на "депозирай средства", давам банков трансфер и си вкарвам сметката от Револют в Евро. После отново ми се появява депозирай и ми дава данни за сметка и някакъв номер "не забравяй да добавиш като референтен номер". Къде да го добавям? И изобщо каква е следващата стъпка? Да дам от Револют плащане? Там никакъв референтен номер не ми иска. Иска "физическо лице" или  фирмо, държава, IBAN   и име. Ии изобщо се оплетох...

Общи условия

Активация на акаунт