Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 66 080
  • 856
  •   1
Отговори
# 255
От къде взимате парите за инвестиране - само спестяване ли?

Всичко е до разбиране на живота. Кой от какви нужди има.
Вие кажете кое от двете семейства е по - богато.
Едното с общ доход 10 000 лв. Но има нужда да поддържа стандарта си на живот с 10 500 лв./мес.
Заплаща ипотека на къща за 1 млн, ходи на почивки 4 пъти в годината (повечето екзотични), има 2 чисто нови автомобила лизингови. 2-3 седмично на ресторанти.
И друго семейство, с общ доход 4000 лв. Има нужда от задоволяване на стандарта си за 2000 лв.. Живее в семейна панелка. Няма автомобил. Ходи на слънчака за 3-4 дена. Хапват си вкъщи. И си живее пак добре според техните представи. Останалите 2000 лв. спестява. За една година 24 000 лв. За 5 год. 100 000 лв. Еми ето ти - инвестирай, разигравай. Всичко е до светоусещане.

# 256
Мда, не е верифицирана сметката...мислех че това автоматично става сега видях, че трабва да пращам удостоверение за банкова сметка. Уфф...

# 257
Е чак без автомобил… И аз и мъжът ми имаме коли, виж друго не разхищавам много. То пък за какво са му на човек 100 к ако ще мръзне на спирката. Аз търся начин за бързи и лесни пари, изкарани по честен начин. Ама явно няма бързи и лесни, все са бавни и трудни. Grinning

# 258
Е чак без автомобил… И аз и мъжът ми имаме коли, виж друго не разхищавам много. То пък за какво са му на човек 100 к ако ще мръзне на спирката. Аз търся начин за бързи и лесни пари, изкарани по честен начин. Ама явно няма бързи и лесни, все са бавни и трудни. Grinning

Споделям ентусиазмът ти и едва ли ще те изненадам, ако ти кажа че и аз търся такива пари. Да не кажа че 99,99% от човешкото население на Земята търси това, но икономиката не работи така. Ако беше толкова лесно, кой щеше да изработи това, което ти и аз искаме да си купим с тези "лесни пари". Ако всички лежим на пачки с лесни пари, кой ще си вдигне "д"то да свърши нещо. Истината е, че действително богатите хора имат нужда от такива работници като нас, които да им създават благата и услугите, а ние да "инвестираме" и да си мислим ,че ще сме добре след 20-30 години като днес. Затова всъщност е и инфлацията, "здравословната от 2%", да ни кара да "инвестираме" да учим постоянно и да работим до края на живота си. Иначе всеки ще се напъне за 10-15 години ще изкараме пари колкото до края на живота си и лягаме и и си живеем. Но не става така...

Иначе има едно правило за инвестициите, като поговорката на японците - кога е подходящото време да засадиш дърво? - преди 20 години. А кога е следващият подходящ момент да засадиш дърво? - днес.
Аз сега си бера плодовете, регулярни, които съм засадил преди време, но да - бавно и трудно е било и е. Но и не лежа само на това ухо, поради описания по - горе принцип - трябва винаги да се работи. Ще дойде ден, когато пак всичко ще се занули. 

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 14:15 от Seiko7075

# 259
Вкарай пари с дебитната карта, става супер бързо и лесно.
Мда, не е верифицирана сметката...мислех че това автоматично става сега видях, че трабва да пращам удостоверение за банкова сметка. Уфф...

# 260
  • София
Аз пак ще помоля за напътствия как да си заредя средства в Трейдинг 212. Отивам на "депозирай средства",

Депозирам и тегля в/от Трейдинг 212 директно с кредитната ми карта.
Нямам Револют и няма да имам, но предполагам и с тяхна карта е по същия начин.
Профил - управление на средства - депозирай - карта.
Въвеждаш № на картата, срок на валидност и ако има CVV код.

# 261
Аз зададох банков трансфер защото тук ми казаха, че било най-добре. Ще видя утре какво съм успяла да направя. Можех и през карата и ако знаех, че е толкова тегаво с тоя трансфер щях, дано не съм оплескала нещо.

# 262
  • Sofia
Здравейте,

Дали правите промени - преразпределение в инвестиционния си портфейл? Склонни ли сте да споделите в проценти как сте инвестирали Simple Smile

През изминалата година продадох всички акции и ETF и сега наново трябва да го изградя портфейл и ще съм признателна, ако Ви се дискотира по темата Simple Smile

Ето работното вариант:
30% - S&P 500
20% - S&P 500 Health Care
5% - акции - Amazon
5% - акции -Broadcom Inc.
5% - акции - Apple
5% - акции - Berkshire Hathaway, Inc.
5% - акции -Microsoft Corp.
---------------------------------------------
10% - ETF - с дивидентни компании
15% - в няколко малки фармацефтични или биотехнологични компании

....... това са само размисли. Ще съм признателна за всякакви коментари Simple Smile
25% - разпределени в

# 263
Очевидно целта ви е Growth портфолио. Аз бих махнал 20-те процента от sp500 Healthcare в такъв случай и бих ги сложил в целия индекс. А 15-те процента от малки биотехнологични компании бих вкарвал в NASDAQ100.

Моето портфолио е изцяло дивидентно и гоня приблизително следното просто разпределение:
40 процента в FGEQ (дивидентен ЕТФ на Фиделити с експозиция около 70 процента в САЩ и 30 процента останалия свят; в топ 10 са някои от познатите компании от СП500, които изплащат дивидент - Apple, Nvidia, Microsoft, Broadcom, Visa, Mastercard, Eli Lilly, Home Depot. Dividend yield е малък, но дивидентите са изключително стабилни и разчитам на приличното им увеличение на занапред, както е било и в предишните години)
40 процента в TDIV (дивидентен ЕТФ на Van Eck. Тук експозицията към САЩ е много по-малка - 20 процента и стартовият процент по-висок. Има доста компании от финансовия, енергийния и суровинния сектор, тъй като те са едни от най-щедрите на изплащане на дивиденти).

Останалите 20 процента в индивидуални компании като търся предимно световни или поне американски лидери в секторите си като:
LVMH
Pepsi
Nike
DHL
Alianz
John Deere
Rio Tinto
Mondelez
United healthcare
Morgan Stanley
Prologis
VICI Properties

Дивидентите към момента не се харчат, а се реинвестират обратно с цел засилване на ефекта на снежната топка и постигане на финансова независимост в бъдеще.
В двата ETF-а вкарвам пари ежемесечно с DCA стратегия, а от компаниите се купува, когато преценя, че си заслужава (т.е. са под справедливата си цена, изчислена от мен)

Здравейте,

Дали правите промени - преразпределение в инвестиционния си портфейл? Склонни ли сте да споделите в проценти как сте инвестирали Simple Smile

През изминалата година продадох всички акции и ETF и сега наново трябва да го изградя портфейл и ще съм признателна, ако Ви се дискотира по темата Simple Smile

Ето работното вариант:
30% - S&P 500
20% - S&P 500 Health Care
5% - акции - Amazon
5% - акции -Broadcom Inc.
5% - акции - Apple
5% - акции - Berkshire Hathaway, Inc.
5% - акции -Microsoft Corp.
---------------------------------------------
10% - ETF - с дивидентни компании
15% - в няколко малки фармацефтични или биотехнологични компании

....... това са само размисли. Ще съм признателна за всякакви коментари Simple Smile
25% - разпределени в

# 264

Дивидентите към момента не се харчат, а се реинвестират обратно с цел засилване на ефекта на снежната топка и постигане на финансова независимост в бъдеще.

В такъв случай защо гониш дивидентни акции и дялове, при условие, че там се плаща данък? Ако вземеш неразпределящи няма да имаш данък, а реинвестирането става автоматично.

# 265
Защото не искам никога да продавам.
Когато вземеш акумулиращи после с годините трябва да разтоварваш полека-лека и, ако, дай Боже, живееш дълго, за наследниците ще остане малко или нищо. Аз искам да оставя нещо след себе си

В такъв случай защо гониш дивидентни акции и дялове, при условие, че там се плаща данък? Ако вземеш неразпределящи няма да имаш данък, а реинвестирането става автоматично.

# 266
Taка е, има логика, но когато сравнявах съвкупно дивидента и ръста на дивидентните ми се стори, че за наследниците ще има повече за наследяване от неразпределящите.

# 267
  • Sofia
Аз ще се радвам да продавам, ако реализирам сериозна печалба от подценена компания и да инвестирам отново.... колебанието ми е какъв процент от портфейла да определя за това

# 268
10 до 15 процента отделени в ок за такива суинг трейдс. Но е важно наистина да знаете какво правите

Аз ще се радвам да продавам, ако реализирам сериозна печалба от подценена компания и да инвестирам отново.... колебанието ми е какъв процент от портфейла да определя за това

# 269
  • Sofia
Очевидно целта ви е Growth портфолио. Аз бих махнал 20-те процента от sp500 Healthcare в такъв случай и бих ги сложил в целия индекс. А 15-те процента от малки биотехнологични компании бих вкарвал в NASDAQ100.

Моето портфолио е изцяло дивидентно и гоня приблизително следното просто разпределение:
40 процента в FGEQ (дивидентен ЕТФ на Фиделити с експозиция около 70 процента в САЩ и 30 процента останалия свят; в топ 10 са някои от познатите компании от СП500, които изплащат дивидент - Apple, Nvidia, Microsoft, Broadcom, Visa, Mastercard, Eli Lilly, Home Depot. Dividend yield е малък, но дивидентите са изключително стабилни и разчитам на приличното им увеличение на занапред, както е било и в предишните години)
40 процента в TDIV (дивидентен ЕТФ на Van Eck. Тук експозицията към САЩ е много по-малка - 20 процента и стартовият процент по-висок. Има доста компании от финансовия, енергийния и суровинния сектор, тъй като те са едни от най-щедрите на изплащане на дивиденти).

Останалите 20 процента в индивидуални компании като търся предимно световни или поне американски лидери в секторите си като:
LVMH
Pepsi
Nike
DHL
Alianz
John Deere
Rio Tinto
Mondelez
United healthcare
Morgan Stanley
Prologis
VICI Properties

В двата ETF-а вкарвам пари ежемесечно с DCA стратегия, а от компаниите се купува, когато преценя, че си заслужава (т.е. са под справедливата си цена, изчислена от мен)

[/quote]

Успявате ли да постигнете печалба близка до тази на S&P 500 ?

Общи условия

Активация на акаунт