Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 64 112
  • 856
  •   1
Отговори
# 735
  • София
И аз съм за индекс. Или пък злато. Вкарай ги там и ги забрави. Да се натрупат. И не се паникьосвай, като видиш, че сметката се свива. Загуба нямаш, докато не кешираш.

Крис, всичко може да падне, повтарям се. Но е случая на Пандорина, тя държала няколко месеца и при първата турбуленция веднага започнала да продава, да ѝ свива под лъжичката. За Nvidia не знам всъщност, тя е прецедент и може от сега само надолу да е. Но "стари" успешни акции си имат хляб.
Сега, не ме поправяй, че и Nvidia е стара. Знам, че е стара, ама не беше това, което е к
и нямаше такива изгледи. Аз не бих сложила в нея, впрочем, защото вече прескочи всякакви "правила", колкото и да ги няма фиксирани. И просто наистина не се знае накъде ще е. Навсякъде я дават strong buy все още, но аз съм скептична.

# 736
Имам спестени 10 хиляди лева. Къде да ги вложа според вас?

На колко си години? Аз обикновено от тук почвам при такъв въпрос. Колкото е по-млад човека толкова по-рисково може да си позволи да започне, по-лесно приема загубите, по-лесно се учи и всичко е по-добре. Лесно мога да напиша какво аз мисля че е добра инвестиция днес но то е добра в моята глава за моята ситуация, за теб може да е лоша все пак гаранции за успех нямам.

Толкова често виждам заблудени хора да ми казват, че са млади още, нямат пари, не мога да си позволят да рискуват. Това са глупости, колкото повече остаряват само по-трудно ще става, никога няма да са напълно без проблеми, без отговорности, с излишък на пари, че тогава да си кажат "дай да хвърля малко пари в тая борса че да не ги гледам в сметката си".

# 737
И не се паникьосвай, като видиш, че сметката се свива. Загуба нямаш, докато не кешираш.
Хайде и ти сега като ЧС 😀
Загубата си е загуба. Ако си купил нещо за 100 и сега е 50, никаква гаранция няма, че ще се върне на 100, колкото и години да чакаш. Загубата си е загуба (в случая нереализирана за данъчни цели, но не по-малко реална).
А ако си купил нещо за 50 и сега е 100, имаш ли печалба? По твоята логика нямаш, но съм сигурен, че се радваш вътрешно, че си спечелила, нали?

Дори да мислиш, че дългосрочно индексът ще се качи, загубилият ще има ли търпение да го чака? Тук много играе и психологията. Ето ти пример от колежките по-горе. Като тръгнало нещо за загуба, само чакала да излезе на нула за да го продаде веднага. Ми тя ако така действа и влезе сега на 6750 на СП500 и вземе та стане 6000, и чака няколко години да се качи пак, нали в момента който мине 6750 ще го продаде за да е на нула, а ако после стане и 7000 тя няма да чака. Тоест, вероятно е да има загубен период, месеци, години, без нищо.

# 738
  • София
Крис, важи и за печалбата. Grinning
Не съм чела старите теми, но аз с почти всичко казано от ЧС по финансови теми съм съгласна, имаме много сходен начин на мислене в тоя ресор, та не се учудвам какво си посочил.

Психологията е важна, да. Като купиш на 6000, падне и след 3г. се възстанови на 6000 и продадеш, си на загуба с инфлацията. Но ако го изчакаш 10-15 години, тогава вече можеш да биеш инфлацията.

# 739
На въпроса за курсовете. Пак казвам - полезни са и си струват но за човек, който ще инвестира и той време да се учи, да прави анализи, да следи новини ...ако някой си мисли, че курсът ще му замени това се лъже.
Аз продадох акциите защото осъзнах, че не е за мен това. Акциите са много волатилни и аз се улових, че се вмониачавам и ходя по 20 пъти на ден да гледам какво става с тях, което ми показа, че трябва да спра с това преди да лудна тотално. Затова си оставих 2 ЕТФ, всеки месец вкарвам по нещичко там, малко злато и това е. Поне си начесах крастата да опитам. Че няма да спечеля нещо кой знае какво ми е ясно, но не мисля и че ще загубя кой знае какво. По-скоро ми е като експеримент.

# 740
Те може да са полезни, но същите тези полезни работи ги има и във всяка книга за 20 лева на тема инвестиране. Или хептен без пари от интернет, ако потърсиш.
Но някои хора не обичат да четат и учат сами, а искат някой да им го изрецитира, така че за такива хора може и да има смисъл.
Запитай се обаче някакви тайни ли ти преподава този човек, или ти преразказва книгата от 20 лева?
Колко часа е този курс? Ако водещият знаеше някакви тайни, с тяхна помощ щеше да изкара тия 2000 лева ей сега, с един трейд. А не да си губи часове да ги преподава на теб.

# 741
Разликата е че на курса имаш обратна връзка, всякакви въпроси можеш да задаваш, имаш си и личен консултант. Поднася ти се сбита информация, има лекции на които се общува и изобщо не е зле, особено за млади хора, които тепърва почват и имат д ълъг хоризонт. Аз не съм от тях и затова беше ненужно, но...от опит глава не боли.

# 742
На въпроса за курсовете. Пак казвам - полезни са и си струват но за човек, който ще инвестира и той време да се учи, да прави анализи, да следи новини ...ако някой си мисли, че курсът ще му замени това се лъже.
Аз продадох акциите защото осъзнах, че не е за мен това. Акциите са много волатилни и аз се улових, че се вмониачавам и ходя по 20 пъти на ден да гледам какво става с тях, което ми показа, че трябва да спра с това преди да лудна тотално. Затова си оставих 2 ЕТФ, всеки месец вкарвам по нещичко там, малко злато и това е. Поне си начесах крастата да опитам. Че няма да спечеля нещо кой знае какво ми е ясно, но не мисля и че ще загубя кой знае какво. По-скоро ми е като експеримент.

Хубаво, а ще инвестираш ли някъде освободените пари от продажбата на акции и смяташ ли да работиш изобщо с тях нататък?

# 743
  • София
Недей ся, коучването е поминък на много "милионери".

# 744

Хубаво, а ще инвестираш ли някъде освободените пари от продажбата на акции и смяташ ли да работиш изобщо с тях нататък?
Остових ги за лихва в долари. Идват ми на ден по лев и нещо Simple Smile. Те и лихвата намалиха. Ако нещо ми хрумне ще видя, но съвсем си отклоних вниманието от инвестирането. В Т212 са. Етф -ите са ми в Револют и там съм по-активна.  Ако вземе че се срине пазара както беше пролетта може пак нещо да си купя, но едва ли. Злато също не ми се купува баш сега.

# 745

Щом има 10 000 лева най-вероятно не можеш да си позволиш да ги загубиш, а даже и 5 000 да загубиш ще получиш нервна криза. Особено ако сега почваш и нямаш опит. Вземи си нещо в някой ЕТФ, следващ S&P 500 и ги забрави. За теглене, иначе си купувай още когато имаш пак пари.
Изобщо не съм наясно. Какво е ЕТФ?

# 746
Борсово търгувани фондове. Не отделни акции. Рискът е по-малък, а може да купуваш за колкото искаш, частично, не по цял дял. Но и там си иска да имаш някакви познания.
Отскоро имам регистрация в 212, ще си вкарвам по малко пари всеки месец, засега само за S&P500.

# 747
Това за мен е точно обратното- ако си в началото на кариерата си и получаваш 2к/м, 10к загуба са си 5м бачкане. Ако си на 10к заплата = месец. Освен това основните разходи в живота - автомобил/жилище/семейство са пред теб. На по късен етап, човек променя нагласата си - гледа по-философски на битовизмите в това число и на загуба на пари.

На колко си години? Аз обикновено от тук почвам при такъв въпрос. Колкото е по-млад човека толкова по-рисково може да си позволи да започне, по-лесно приема загубите, по-лесно се учи и всичко е по-добре. Лесно мога да напиша какво аз мисля че е добра инвестиция днес но то е добра в моята глава за моята ситуация, за теб може да е лоша все пак гаранции за успех нямам.

Толкова често виждам заблудени хора да ми казват, че са млади още, нямат пари, не мога да си позволят да рискуват. Това са глупости, колкото повече остаряват само по-трудно ще става, никога няма да са напълно без проблеми, без отговорности, с излишък на пари, че тогава да си кажат "дай да хвърля малко пари в тая борса че да не ги гледам в сметката си".

# 748
  • Berlin
Младите са по-толерантни към рискови позиции. Аз например не съм вече чактолкова, макар че скоро купих акции на две компании, които се водят рискови в сравнение с ЕТФ, където основно сме инвестирали. М/у другото днес актуализирах малко и в момента всичко, което имаме, гони върхове (ЕТФ злато, световен индекс, S&P… ).

# 749
Това за мен е точно обратното- ако си в началото на кариерата си и получаваш 2к/м, 10к загуба са си 5м бачкане. Ако си на 10к заплата = месец. Освен това основните разходи в живота - автомобил/жилище/семейство са пред теб. На по късен етап, човек променя нагласата си - гледа по-философски на битовизмите в това число и на загуба на пари.

Добре, имай си мнение, макар и грешно. Изчакай да станеш на 50 и тогава започни да се учиш. Числата нямат значение за новобранеца, щом заплатата ти е 10 000 без проблем можеш да загубиш 100 000, или колкото имаш, пазара може да ти вземе всичко само с няколко лоши решения. Но да, почни на 50 и ела да си мериш резултатите с някой започнал на 18 и натрупал 20 години опит, виж колко ще ти помогне мъдростта. Или ти ще кажеш, че вече парите не те интересуват и ти е все тази понеже си на 50. Еми тогава никога не започвай и приключваме темата.

Общи условия

Активация на акаунт