Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 64 120
  • 856
  •   1
Отговори
# 720
Четох някъде теза, че  има огромни компании които са вложили милиарди в специалисти,АИ модели и т.н. и не успяват да предскажат пазара. Така че ми се струва логично, аз да имам доста по-малък шанс за това т.е. на практика никакъв (особено на днешния пазар, когато всеки  има достъп до платформа за търговия на акции). Затова действам по тази схема : 50% в ЕТФ - аз съм избрал iShares S&P 500 Information Technology Sector (QDVE) понеже вярвам, че това е индустрията (макар и надценена) която дърпа развитието в момента. По-консервативните могат да ползват SP500 или Vanguard FTSE All-World  (VWCE). Имам 2 големи позиции - TSFA и Allianz в които вярвам и си ги държа почти от началото. Останалите 10% спекулирам с различни компании като при тези следвам без изключение -> 1)ако цената се вдигне над 20% - продавам 50% от акцията 2)ако падне под 30% - продавам 100% 3)ако е м/у +20/-30% я държа 4)не инвестирам във фарма сектор, производство на оръжия и в компании за които има политически риск (по различни причини). Вярно че така изпускам шансове, но пък и избягвам големи загуби:) Следвам тези правила от 3г, засега съм +22%

# 721
Има фирми, които са вложили милиарди в софтуер и таланти, но е се опитват да предскажат пазара икономически,  а правят математически модели и търгуват с компютри на база на тези модели, без д аги е грижа защо става така.

# 722
Има фирми, които са вложили милиарди в софтуер и таланти, но е се опитват да предскажат пазара икономически,  а правят математически модели и търгуват с компютри на база на тези модели, без д аги е грижа защо става така.
С малката уговорка, че тези математически модели действат (по спомен) с около 80% успех (в най-добрия случай, разбирай най-скъпите) за макс седмица, след това прогресивно % спада. Или гледано от моята камбанария, това е стратегия, която действа ако играеш с огромни суми, иначе вложения ресурс (в модела) няма избиване Simple Smile

# 723
С малката уговорка, че тези математически модели действат (по спомен) с около 80% успех (в най-добрия случай, разбирай най-скъпите) за макс седмица, след това прогресивно % спада. Или гледано от моята камбанария, това е стратегия, която действа ако играеш с огромни суми, иначе вложения ресурс (в модела) няма избиване Simple Smile

Каква седмица? Те търгуват в рамките на секунди. И решително печелят.  Но това е за протокола, изобщо не касае малките играчи, това е за фирми с милиардни обороти.

Цитат
What is Quantitative Trading?

In a nutshell, quantitative trading is making trades decisions based on large amounts of data. The term casts a wide net, there’s algorithmic trading, high-frequency trading, market making, arbitrage, and many others. They all come down to a programmer trying to find repeatable patterns in market data to profit over a large amount of occurences.

https://speedtrader.com/introdution-quantitative-trading/

https://www.cqf.com/blog/what-quantitative-trading

# 724
Я по-добре кажете някои брокери и какви гаранции мога да имам за парите си при тях, че тая работа с ФиБанк май няма стане.. днес ми изчезна един ЕТФ от портфейла и на негово място се появи нещо с тикер XOFF, без текущи цени/купува продава и без опция да си затворя позицията. Писах някакви писма и въобще не загряха, че ЕТФ-а липсва изобщо в листата им за търговия и вероятно в това е проблема. Отговаряха с някакви празни приказки - изкуствен интелект ли беше или естествен 18-годишен не стана ясно.. засега позицията ми виси в небитието, пък утре да видим Simple Smile

# 725
По закон е забранено някой да ти обещава доходност и да ти гарантира парите.

# 726
Имах предвид, да не затвори кепенци без да се обади.. Wink

# 727
ПИБ няма да затвори. И ЕТФ-и не изчезват, но се случва да няма информация по някаква причина, да си сменят името, да се обединяват. След няколко дена пак ще го имаш.

# 728
Сигурно, но е кофти тръпка.. и отсреща като почнат да ти обясняват, че XOFF било американски ЕТФ и пазара бил затворен и бла-бла, а въобще не се сещат, че твоята позиция, която си пазарувал преди 2 дена липсва, докато наблюдаваш на други места как се търгува свободно, малко олекват като че ли..

# 729
Като почвах за Интерактив брокерс (IBKR)  беше нещо от рода на 250к парите които са в кеш по акаунта са застраховани, а акциите които си купил са вписани на твое име т.е. ако обявят фалит по някаква причина, ще получиш 250К гарантирано + опция да си прехвърлиш акциите към друг брокер. Предполагам ФиБанк (както и много други брокери, вкл и Т212) минават поръчките през IBKR, а не търгуват директно през борсите, така че би трябвало горното да важи и за тях...освен ако не са вкарали някоя балканска клауза. За себе си не виждам смисъл да минавам през посредник, който няма как да предложи нещо повече (освен по-юзър френдли интерфейс) от IBKR, затова се насочих към основния брокер
Edit :погледнах им сега тарифите на Фибанк ->за xetra : 0.5% от покупката и не по-малко от 30Е ?!?! Това правилно ли го разбирам или се бъркам силно? За IBKR (tiered план) е :0.05% и минимум 1.25Е

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 00:53 от Beonedge

# 730
Ако навремето бях прочел тия мнения сигурно щях да се уплаша и да не инвестирам стотинка.  Курсовете предполагам не са лошо нещо. Които са ги изкарали да споделят дали ги намират за полезни и реално дали им носят печалба. Моята логика е, че като дам 2000 лв за курс после трябва да спечеля доста повече.
+1 за IBKR. В началото имах някои проблеми с настройки и обърквации които ми донесоха малки загуби, но като цяло е разбираем интерфейса.
Chris78 всеки един актив може да падне. Както и да се качи. Да не инвестираме или какво предлагаш?
Това как трябвало много да се чете и много време е ако искате да търгувате активно.

# 731
  • София
Неговите са в нискорискови.

# 732
Имам спестени 10 хиляди лева. Къде да ги вложа според вас?

# 733
Неговите са в нискорискови.
Напротив, имам и доста високорискови, затова казах, че човек трябва да е готов и на загуби (питай ме откъде знам), а не като теб да смята, че акции като нвдия или гугъл не можели да паднат, или нямало да в дългосрочно. Напротив, може.
@стаматко - аз ако знаех, щях да съм Уорън Бъфет. Между другото, не малко хора го следват и правят каквото прави той. А той не е в индекси.

# 734
Имам спестени 10 хиляди лева. Къде да ги вложа според вас?

Щом има 10 000 лева най-вероятно не можеш да си позволиш да ги загубиш, а даже и 5 000 да загубиш ще получиш нервна криза. Особено ако сега почваш и нямаш опит. Вземи си нещо в някой ЕТФ, следващ S&P 500 и ги забрави. За теглене, иначе си купувай още когато имаш пак пари.

Общи условия

Активация на акаунт