Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 64 079
  • 856
  •   2
Отговори
# 765
Моето мнение е, че не си длъжна нищо да декларираш. За тези пари явно купуваш от брокер и дялове в някое ETF.

# 766
  • Разпиляна във въображението
Тепърва ще го правя. Хвърлям по едно око на темата от време на време, и аха-аха да започна, но толкова сте напред, че Simple Smile Чета все едно на китайски. Изисква се доста четене, затова търся лесното - да превеждам пари месечно и автоматично да се закупуват дялове.

# 767
Тепърва ще го правя. Хвърлям по едно око на темата от време на време, и аха-аха да започна, но толкова сте напред, че Simple Smile Чета все едно на китайски. Изисква се доста четене, затова търся лесното - да превеждам пари месечно и автоматично да се закупуват дялове.

Аз ползвам инвестиционните фондове на Банка Дск, автоматично ми купуват дялове всеки месец, като то може и ръчно да се прави онлайн, също и онлайн може да се продават дяловете ако ми потрябват пари, има някаква печалба във по рисковите фондове, мисля, че на три степени са разделени, но аз не ги ползвам дългосрочно засега, по скоро да си спестявам по малко пари за черни дни.

# 768
Аз от скоро купувам EFT, но през Trading 212. Също не мога да открия отговор дали трябва да се декларират, ако не се продават.

AFT или ETF?

Ако е второто има различни мнение. Моето е, че не е нужно, ако са купени на регулиран пазар в ЕВ, защото са необлагаеми по закон и не са дялове и акции във фирма. Освен това, ако са купени през брокер той рапортува към БНБ (това е отделно от НАП).
[/quote]

# 769
Искам да припомня че НАП имат национален номер за въпроси в отдел Информационен център на сайта им. Който не е сигурен в нещо и много иска да разбере, най-правилния начин е да се обади на него.
Но да ви предупредя, че в повечето случаи отговора на въпроса ви, ще е по-лошия за вас вариант.

# 770
Не е необходимо чак толкова четене. За да инвестираш в някакви широки ETF, не е необходимо да си Вълкът от Уолстрийт или Каспичан. И аз дълго време умувах което е било грешка.

# 771
Здравейте, в ГДД местните на България за данъчни цели физически лица, следва да декларират притежаваните към края на годината акции(ЕТФ), с емитент извън България. Режима е само декларативен, няма облагане и формиране на данъчно задължение. - информацията намерих на страницата на моя посредник Елана

# 772
Пише за акции и дялове в дружества, ЕТФ не е нищо от това.
Иначе в някакъв документ някога намерих, че ако се купува от брокер в България той подава информацията. Ама не мога да го намеря сега.

# 773
Да, за брокер от България не се подава нищо.
Но за външни ставаше дума май?

# 774
Как се прехвърлят активите на потребител от един брокер към друг? Има ли някакви подводни камъни?

# 775
Да, за брокер от България не се подава нищо.
Но за външни ставаше дума май?

Интерактив боркърс е външно лице, но има местен партньор Карол. И на протокола за всяка трансакция отдолу стои името на Карол.

Как се прехвърлят активите на потребител от един брокер към друг? Има ли някакви подводни камъни?

Според мен не може, ама да каже някой пробвал. Можеш да продадеш и после да купиш с новия брокер.

# 776
От Trading 212 мисля, че може.

# 777
# 778
Пише за акции и дялове в дружества, ЕТФ не е нищо от това.
Иначе в някакъв документ някога намерих, че ако се купува от брокер в България той подава информацията. Ама не мога да го намеря сега.

Напоследък често изпитвам АИ, ето какво отговори той:
Декларираме ли притежавани етф-и закупени на Ксетра в ГДД пред НАП?

Перплексити:
В България при подаване на Годишна данъчна декларация (ГДД) физическите лица са длъжни да декларират притежаваните дялове и акции от чуждестранни търговски дружества, което по отношение на ETF-ите, закупени на борсата Xetra, означава следното:

Ако ETF-ът е инкорпориран (т.е. представлява дялове или акции на компания), трябва да се декларира притежанието му в Приложение 8 на ГДД, дори ако към момента няма данъчно събитие (например продажба) и не се дължат данъци. Това е информативна декларация, чрез която се доказва произхода на активите при бъдеща продажба.

Ако ETF-ът е по-малко ясно инкорпориран или представлява взаимни фондове, според НАП и сведения от практиката, те не се декларират задължително като дялове на компании, но въпреки това често се препоръчва да се декларират за по-голяма яснота.

В Приложение 8 на ГДД се декларира притежанието на всички акции и ETF-и към 31.12. на съответната година, независимо на коя борса са закупени, включително на Xetra.

Доходи, които могат да възникнат при ETF, са дивиденти и капиталови печалби от продажба, които следва да се декларират поотделно.

С други думи, за ETF-и закупени на Xetra е препоръчително да се декларарат в Приложение 8 на годишната данъчна декларация пред НАП като притежавани дялове към края на годината, за да се спазят изискванията и да няма проблеми в бъдеще при реализиране на доходи от тях.

Чат ГПТ:
Да ✅ — ETF-ите, закупени на Xetra (или друга чуждестранна борса), се декларират в Годишната данъчна декларация (ГДД) пред НАП, дори ако не сте ги продали. Ето подробното обяснение:

🧾 1. Кога и какво се декларира
Ситуация                                                             Декларира ли се?                               Къде в ГДД
Само притежавате ETF (не сте продавали)   ✅ Да   Приложение №8 – Част I (за чуждестранни активи)
Продали сте ETF с печалба/загуба                  ✅ Да   Приложение №5 – Част II (доходи от сделки с финансови активи)
Дивиденти от ETF                                                 ✅ Да   Приложение №8 – Част II (доходи от чужбина)

...... да не копирам целия отговор - всеки може да си провери....

4. Практически съвет
НАП все още няма автоматичен обмен на данни за инвестиции на Xetra, но:
-брокерите (особено европейските) участват в системата CRS (Common Reporting Standard);
-при проверка НАП може да поиска справка от брокера за портфейла ви.
Затова е препоръчително да ги декларирате, дори ако не сте продавали.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 05:39 от kokopapa

# 779
  • София
Всичко, което е капитализирано в края на годината като печалба, дивидент, лихва и т. н., се декларира и облага с данък, браточки 😄

Общи условия

Активация на акаунт