Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 59 363
  • 829
  •   3
Отговори
# 780
  • Разпиляна във въображението
Т.е. не е само ако си продал нещо? Аз мисля основно да купувам Simple Smile

# 781
Ето какво намерих пък аз:

Цитат
2. Процедурата на попълване на Приложение № 8 не е променена. Ще я маркирам накратко:

2.1. Задължително подлежат на ежегодно деклариране (а не само в годината на придобиването им):

притежаваните акции и дялови участия в дружества, в които местните физичски лица имат пряко участие.

https://www.tita.bg/danatsi_tita/edition/227/article/5543

За мен това значи ако си купя акции на Кока Кола директно.

Вътре има и линк конкретно за дяловете в инвестиционни схеми, но иска абонамент.

# 782
Самият ЕТФ ако е UCITS нали е юридическо лице, повечето са инкорпорирани в Люксембург или Ирландия, има различни структури - корпорация, тръст, и т.н. някои от тях може да нямат точен еквивалент в България, но според мен трябва да се декларират. Законодателят явно е искал да си разкриеш пред НАП какви активи имаш в чужбина, искат за имоти, искат и за ценни книжа. Това, че нямаш дял от някоя реална фирма, а имаш дял в друго юридическо лице, което вече има дял в тази фирма, за мен в техническа подробност.
Сега остава и голямото Д да разкрие дялове в какви фирми има в чужбина, вкл. офшорни зони 😀

# 783
Самият ЕТФ ако е UCITS нали е юридическо лице, повечето са инкорпорирани в Люксембург или Ирландия, има различни структури - корпорация, тръст, и т.н. някои от тях може да нямат точен еквивалент в България, но според мен трябва да се декларират. Законодателят явно е искал да си разкриеш пред НАП какви активи имаш в чужбина, искат за имоти, искат и за ценни книжа. Това, че нямаш дял от някоя реална фирма, а имаш дял в друго юридическо лице, което вече има дял в тази фирма, за мен в техническа подробност.
Сега остава и голямото Д да разкрие дялове в какви фирми има в чужбина, вкл. офшорни зони 😀

Да, ама аз нямам дял в юридическото лице, а в пакета, който то е формирало. Иначе това юридическо лице си има свои преки акционери.

# 784
И като решиш да продадеш ETF или получиш дивидент как доказваш доход?

# 785
Mи как, нормално. При продажба си получаваш съответния документ, както при банков превод или друго действие - продадени толкова и толкова дяла на тази и тази дата за толкова и толкова пари.
За покупката им също си има данни - купени тогава и тогава, за толкова и толкова. Всичко това се съхранява при брокера. Точно както в банката - пази се информация, че на тази и тази дата си внесъл 100 лева, после теглиш 100 лева и си получаваш документ.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 12:40 от Черна станция

# 786
Да, ама аз нямам дял в юридическото лице, а в пакета, който то е формирало. Иначе това юридическо лице си има свои преки акционери.
Не е така - акционерът си ти. Управляващото дружество си има други акционери/собственици, то се явява трето лице спрямо фонда и получава таксата за управление като извършва съответната услуга. А собственикът на съответния % активи на фонда си ти.

# 787
@ Черна станция
Не си декларирала, че притежаваш актив, а изведнъж след 3-4-5г. декларираш печалба например 20к!?!? Това малко като късмета на младото успешно дебело момче с главно Д - беше декларирал само един опел и изведнъж хоп... забогатя.
Или всяка година ти постъпват дивиденти(които е редно да декларираш), защото етф-а е разпределящ дивидент, но не си посочила че притежаваш актива разпределящ дивиденти - няма логика.
Май не си попълвала документи за достъп до класифицирана информация по ЗЗКИ или декларации пред КПКОНПИ - аз съм виждал как на колега се отнема допуска до класифицирана информация, защото не може да докаже от къде му се е появила дадена сума. Ето защо предпочитам да си декларирам попупките/притежанията.

# 788
Е ти може да си имал книжа през годината, да си получил дивидент, да си ги продал за печалба, а на 31.12 да си имал вече само кеш. Колко кеш имаш все още не ти искат да декларираш.
За мен е ненужно вмешателство на държавата тая работа с декларирането. Не сме фирми, та да изготвяме и подаваме баланс с всички активи и пасиви, които имаме.
Но те затова натискат за дигиталното евро. Покрай другите причини, ще могат и постоянно да следят какво купуваш и продаваш и съответно какво имаш.

# 789
Е ти може да си имал книжа през годината, да си получил дивидент, да си ги продал за печалба, а на 31.12 да си имал вече само кеш. Колко кеш имаш все още не ти искат да декларираш.
За мен е ненужно вмешателство на държавата тая работа с декларирането. Не сме фирми, та да изготвяме и подаваме баланс с всички активи и пасиви, които имаме.
Но те затова натискат за дигиталното евро. Покрай другите причини, ще могат и постоянно да следят какво купуваш и продаваш и съответно какво имаш.

Така е - това е друга хипотеза, но държите етф-а и получавате дивиденти(които декларирате) с години, а етф-а не.

# 790
В днешно време у нас единствената защита на човек е анонимността. Нито съд, нито полиция могат да те опазят, ако някой те нарочи. И затова съм против ненужното деклариране, тоест информиране на кого да е какво притежава човек.

@ Черна станция
Не си декларирала, че притежаваш актив, а изведнъж след 3-4-5г. декларираш печалба например 20к!?!? Това малко като късмета на младото успешно дебело момче с главно Д - беше декларирал само един опел и изведнъж хоп... забогатя.
Или всяка година ти постъпват дивиденти(които е редно да декларираш), защото етф-а е разпределящ дивидент, но не си посочила че притежаваш актива разпределящ дивиденти - няма логика.

Първо, с декларираната печалба се декларира и активът. И второ, може и печалбата да не се декларира, ако е от колективна инвестиционна схема на урегулиран пазар. Тоест и 100 бона да са, продава и слагаш в джоба. Вече ако ти трябва някакъв документ за произход на тези 100 бона в ДД си има отдел за доброволно деклариране.

Ако има дивиденти е ясно, че ще се декларира откъде идват. Ама като няма?

# 791
Ние имахме следния случай: мъжът ми беше вложил сума в нискорисков фонд към Райфайзен /от банката го бяха накарали, защото депозитът беше обвързан с вложение в някакъв фонд по избор/. Не стига, че депозитът беше почти без лихва накрая, ами и този нискорисков фонд за 5 години беше на загуба. Понеже мъжът ми не обича да се занимава с подобни неща /от което не е спечелил/, най-накрая успях да го накарам да махне тези пари от Райфайзен и да ги сложи на депозит в друга банка. Той направи обратно изкупуване на дяловете, прехвърлиха му ги по разплащателната сметка, депозита прехвърли безкасово към другата банка, обаче Райфайзен подава към НАП информация за обратното изкупуване на дяловете и в НАП това излезе като печалба. Като подавахме декларация за данъчни облекчения за деца, тази сума лъсна като печалба и от НАП рекоха: трябва да платите данък иначе не можете да получите данъчното облекчение. Беше си разтакаване до банката и обратно до НАП, докато отбележат в системата на НАП /добре, че пазехме документите за вложението и обратното изкупуване, защото бяха минали вече 6-7 месеца/, че това са вложени средства, които дори бяха на загуба.

# 792
Много точно - документите се пазят задължително. И за покупката, и за продажбата, и така всичко е проследимо и доказуемо.  Да, поразкарали сте се малко, но всичко е излязло, нали?

# 793
Много точно - документите се пазят задължително. И за покупката, и за продажбата, и така всичко е проследимо и доказуемо.  Да, поразкарали сте се малко, но всичко е излязло, нали?

Излезе, обаче в първия момент и ние не загряхме за какво става дума, особено като мине време и те заливат безброй събития.

# 794
Затова ако има еквивалент на вложението, предпочитам да е в чужбина, защото от НАП няма как да те проследят. По CRS брокерът подава към НАП няколко неща, едно от тях е обща наличност в акаунта ти, но не и отделните книжа и кога си ги купил. Наличността може и кеш да е, може да е книжа освободени от облагане.
Ако мислят, че имам нещо да им плащам, да го изчислят и да ми го кажат колко е.
Самото деклариране в също много интересно, пише само държава, брой книжа, цена на придобиване и дата. Но не и коя фирма е, на кой пазар се търгува, и други неща, важни за облагането.

Общи условия

Активация на акаунт