Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 69 299
  • 856
  •   1
Отговори
# 360
  • ВАРНА
Revolut не е с добри условия за инвестиции в ЕТФ и крипто ли ? Някак по-подредено е направено приложението Rolling Eyes

# 361
Здравейте, искам да започна да инвестирам, но преди това да положа поне някаква основа от актуални знания. Целта ми не е спекула, бързо растящи компании или крипто, а по-скоро защита на спестяванията от инфлация чрез etf, дивидентни акции, облигации. Попаднах на курса на Огнян Станоев, някой мнение? Дали са само базисни неща от рода на как правителствата печатат пари и ни ограбват или реално може да ми е в помощ да започна. Кой посредник ползвате - колебая се между t212 и IB.

# 362
Целта ми не е спекула, бързо растящи компании или крипто, а по-скоро защита на спестяванията от инфлация чрез etf, дивидентни акции, облигации.
Облигации краткосрочни, към 4-5% носят - ако инфлацията е под това ниво ще си ги защитиш.
Дългосрочните могат много да спаднат под номинал, ако инфлацията скочи нагоре.
Акции и ЕТФ-и не е сигурно дали могат да те защитят от инфлация. Има и периоди на т.нар. стагфлация - хем няма икономически растеж и акциите не се качват, хем има инфлация. Не се знае какво ще дойде.
Акциите са сега на доста високи исторически нива и може и да спаднат.

# 363
Благодаря за мнението Крис! Определено няма да се хвърлям изведнъж с всичките си спестявания, но искам да започна отнякъде. Бях свидетел на няколко значителни световни борсови спада в осъзнатия си живот и знаех, че тогава е добър момент да вляза, но все нещо друго беше с приоритет. Та сега искам да съм малко по-подготвена да разпозная следващата възможност и да продължа с регулярно инвестиране. В US краткосрочни облигации ли инвестираш или в европейски?

# 364
Аз предпочитам долара, не само защото в момента % са по-високи, но главно защото не ми харесва накъде върви ЕЗ и ЕС като цяло, но кой да ти каже - ето че напоследък еврото се качи малко, беше 1.02, а сега е почти 1.05

Следващата голяма възможност да се влага в акции и аз не знам кога ще дойде, но като дойде ще я познаеш. Сега аз ги избягвам, но това си е до преценка на всеки. Аз и миналата година бях шортил СП500, даже тук съм писал, но със спредове на фючърси 5000/5200 така че всичко над 5200 не ми е загуба, а загубата (около 4%) я компенсирам с кеша, който иначе можеше да вложа в СП500, но като седи кеш носи 4.5% за година.
Но не съм и спечелил, защото индексът не само че не падна под 5000, ами се качи и до над 6000. Точно мислех миналата седмица да шортя пак когато ES беше минал 6150, ама се офлянквах, сега може би ще поизчакам пак някакво техническо ниво за да шортя.
П.С. Не е инвестиционен съвет!

# 365
  • Русе
Може ли да споделиш как кеша носи 4.5%. стейква се на платформата ли? И как, ако не ти е проблем да обясниш.

# 366
2024 доларите, които държиш в ИАБ над определен баланс носеха над 4% без да ги влагаш специално в нещо. Сега мисля стана 3 и нещо %, откак Фед намали малко лихвите.
Най-популярният мъни маркет фонд в долари е MINT. Трудно е да се каже колко ще плаща в бъдеще. За последните 12 месеца е 5.2%.  Той се търгува около $100 за дял винаги, и плаща всеки месец по 40-45 цента (зависи от пазарните лихвени нива).
Не можеш да го купиш директно ако си базиран в ЕС, тъй като няма КИД, но ако продадеш пут опции те асайнват и си имаш дялове във фонда (това става и с всички други американски фондове, от които се интересува човек. Вкл. и да ги шортиш ако продадеш кол опции).

# 367
Някой интересува ли се от ситуацията със златото? Мислите ли, че ще расте още цената? В Тавекс и Айголд няма наличности от една седмица. Тръмп ще направи ли ревизия на Федералния резерв и ще  бъде ли златото там?Joy

# 368
Някой интересува ли се от ситуацията със златото? Мислите ли, че ще расте още цената? В Тавекс и Айголд няма наличности от една седмица. Тръмп ще направи ли ревизия на Федералния резерв и ще  бъде ли златото там?Joy
От кое няма наличност?

# 369
На всички златни кюлчета и половината монети пише доставка 2-3 седмици, освен тези по 1 или 2.5 грама.

От кое няма наличност?

# 370
Какво става с тоя СП500? Яко върви надолу!

# 371
Еми ще шортиш като върви надолу. Като върви нагоре, ще купуваш.
Купуваш евтино, продаваш скъпо, нали знаеш - това е принципа.
По-трудно е да се направи, отколкото да се каже Simple Smile

# 372
Чак пък яко? Няколко процента е. Като преди това е многократно повече нагоре.

# 373
Това шортене не ми е много ясно как става.

# 374
На всички златни кюлчета и половината монети пише доставка 2-3 седмици, освен тези по 1 или 2.5 грама.

От кое няма наличност?
Има наличност..може би става въпрос за доставка.

Общи условия

Активация на акаунт