Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 69 241
  • 856
  •   1
Отговори
# 600
Акциите на Shelly Group достигнаха рекордните 44,6 евро за брой  - една БГ компания, която не спира да ме радва Simple Smile

https://www.impulsegrowth.eu/akciite-na-shelly-group-dostignaha- … -44-evro-za-broi/

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 05:44 от kokopapa

# 601
  • Бургас
А има ли бг компании, които да раздават дивиденти на акционерите си?
Или пък чужди такива?
Гледам, че масово се печели от продажбата на по-висока цена. Никой ли не раздава дивиденти годишно?

# 602
Или пък чужди такива?
Гледам, че масово се печели от продажбата на по-висока цена. Никой ли не раздава дивиденти годишно?

Има разбира се, просто те са харесвани от друг тип инвеститори - дивидентните. Понеже за световни от Кока-кола до Шел пише навсякъде , аз ще споделя за няколко в БГ - Българска фондова борса АД(монополист в два сектора - реално това е капиталовия пазар на България и освен това е собственик на българската енергийна борса) за тази година очаквам около 45-50ст дивидент при цена 8лв на акция в момента. Другата ми любимка е Фонд за недвижими имоти България(фонд отдаващ имоти под наем) - притежават Синерджи Тауър в техпарка, офиси в Бизнес парка и на Камбаните и магазина на Бриколаж на Цариградско, който продадоха наскоро - тази година дивидента е 11ст, но за догодина съм настроил очаквания поне за 50ст при цена на акция 4.40 в момента. Успех!

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 18:09 от kokopapa

# 603
  • Русе
От къде купувате акции на Шели

# 604
От къде купувате акции на Шели
Аз пазарувах преди години п/з платформите си в Елана и Бенчмарк, вече се търгуват и на немската борса и са достъпни на почти всички платформи вкл и IBKR

# 605
  • Бургас
А вашите дивиденти по какъв начин ги получавате. Директно в приложението, където сте ги купили или ви ги превеждат на банкова сметка?

# 606
Късметлия, пусни си тото 😀. Трейдинга и инвестирането са много различни. Първо човек трябва да е наясно със собствената си психика, колко риск може да поеме и какви загуби, после какви са му целите и за какъв времеви период. Четенето е изключително полезно, но умуването не - изисква се бърз аналитичен ум.
Това за тотото е идея. Аз с трейдинг нямам време и желание да се занимавам. По-скоро и аз съм скучен инвеститор като thedentist. Не търся някакви бомбастични печалби. ЕТФ-и и стабилни акции. Не, че някои уж стабилни акции не ме издъниха. Други пък скочиха няколкократно.
П.П. ИБКР директно в приложението ти дават дивидента. Дивидентни акции да искаш.

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 08:25 от Stamatko

# 607
  • София
Или пък чужди такива?
Българските , Софарма и Елана Агрокредит даваха дивидент, докато аз имах акции до 2023.

# 608
  • ВАРНА
Здравейте, моля за съвет - искам да инвестирам дългосрочно в UCITS ETF (Acc) - колебая се VUAA, Amundi MVRE, SXR8
по около 500лв през 1-2мес за над 10г ( надявам се) пасивно инвестиране.  Разбрах че Traiding 212 са ОТС продажбите и би се удържал данък 10% върху печалбата ? Затова се замислям за Интерактив Брокерс, струва ли си в моя случай ? Сложна ли е платформата, има ли други такси ( за не много активни потребители ) ? Друг вариант да ми препоръчате ? Разучих Revolut и Traiding 212, но доколко подходящи са за дългосрочно пасивно инвестиране ? Благодаря предварително за отговорите !

# 609
В ИБ, когато минеш на план Tiered, таксата на сделка е 1.3 евро. Такса за неактивност мисля, че в момента няма. И аз инвестирам през ИБ от скоро, но с по-малки суми. При сделки трябва да правите настройки за да мине сделката на регулиран пазар, иначе ще ви прекара през смарт раутинг и други подобни истории и пак ще се дължи данък. Трябва да разучите добре платформата, има клипове в нета.

Здравейте, моля за съвет - искам да инвестирам дългосрочно в UCITS ETF (Acc) - колебая се VUAA, Amundi MVRE, SXR8
по около 500лв през 1-2мес за над 10г ( надявам се) пасивно инвестиране.  Разбрах че Traiding 212 са ОТС продажбите и би се удържал данък 10% върху печалбата ? Затова се замислям за Интерактив Брокерс, струва ли си в моя случай ? Сложна ли е платформата, има ли други такси ( за не много активни потребители ) ? Друг вариант да ми препоръчате ? Разучих Revolut и Traiding 212, но доколко подходящи са за дългосрочно пасивно инвестиране ? Благодаря предварително за отговорите !

# 610
Късметлия, пусни си тото 😀. Трейдинга и инвестирането са много различни. Първо човек трябва да е наясно със собствената си психика, колко риск може да поеме и какви загуби, после какви са му целите и за какъв времеви период. Четенето е изключително полезно, но умуването не - изисква се бърз аналитичен ум.
И двете неща помагат. Аз инвестирам от 2020. Опитвах се да избирам индивидуални акции. Но до 2023 доходността ми беше под тази на SiP500. Тоест, ако някой не чете отчети, не си губи времето, а просто спестява в ЕТФ върху него, ме е победил. В една книга срещнах един цитат, който ми промени стратегията. Ще го споделя този цитат:
Единственият, който е победил пазара и дългосрочно в продължение на десетилетия е Упрън Бъфет. Очаквам да видя името ти до неговото.
   Този цитат мен накара да започна да намалявам акциите си и да увеличавам ЕТФ-ите. Все още имам да продавам половината, така че пътят не е лесен, но уроците бяха ценни, както и книгите.

Този пост е златен, жалко че 99% ще го подминат и ще продължат да купуват акции на компании дето са чули от тук и там. Реалността е че 80% от професионалните фондове (дето имат сумати МБА и професори с докторати по финанси, математика и харчат милиони за рисърч, правят ченъл чекс, ходят говорят с компанията и клиентите) не могат да бият СП 500. Камо ли някой дето вчера е започнал да инвестира с 2000 лева. Най- добре си купувайте индекси всеки месец с 70-80% от портфейла и евентуално с малка част може индивидуални компании. Колкото по- рано го осъзнаете толкова по- бързо ще започнете да трупате трайно състояние.  Аз съм учил доста луди финанси в щатите и съм правил цели модели в ексел как да се анализира една компания на базата на финансови данни и дискаунтед кеш флоу и започнах да имам шанс да бия индексите след като спрях да прилагам тези познания и започнах да ползвам графики и да прилагам стриктен риск мениджмънт. Това помага даже и с индексите, примерно купувам като започва ъптренд и продава като се прекъсне тренда.

Имам един въпрос - има ли някои банки в Бг дето да предлагат онлайн платформа за търгуване? Гледам тука доста се споменават онлайн брокери от типа на ИБ ама ми се иска да си отворя сметка онлайн с някоя банка дето да мога евентуално да отида да си изтегля парите от някой клон и съответно да имам някакви протекции като банков клиент. Може и да е в друга европейска държава стига да позволяват да се отвори сметката онлайн без да се посещава офиса на банката.

# 611
  • на Мелмак
Неймар, точно!
Повечето "са чували", че много се печели, и започват някак. Истината е, че всяка професия, която наистина печели се изучава цял живот, постоянно.
Аз също се опитах да кажа, че трябва да се прочете нещо, да се понаучи, но... "то нямало смисъл".
Няма банка в България с активно търгуване. Има такива, при които си купуваш акции, тип пенсионен фонд еднократно или всеки месец. ММ се занимава с това, не претендирам за точен изказ.

# 612
Има Fibank - etf  & stocks,  злато дск, др

# 613
  • Berlin
По-назад имаше въпрос дали може да се прехвърли портфолио и аз казах, че не, да се върна на това. Някои платформи май предлагат прехвърляне, макар че не знам как става точно. Казвам го, понеже видях при N26 тази възможност, но не съм го правила.
Скрит текст:

# 614
Вярвам в потенциала на Източна Европа, оптимист съм за българската икономика(като Димитър Димитров във видеото) и с приемане на еврото ни очаква повишена ликвидност и интерес към българския капиталов пазар. В България има умни и находчиви млади хора и потенциала е голям - Райчо Райчев(Endurosat), Димитър Димитров(Shelly group), Яни Драгов(Smart Organic), Wiser Technology, Hydrogenera... са само началото Wink

Общи условия

Активация на акаунт