Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 64 143
  • 856
  •   1
Отговори
# 705
Какво представляват взаимните фондове, и при нискорисков взаимен фонд колко е голям риска да изгубиш парите ( сумата )?

Риск да загубиш сумаТА няма никакъв. Това и математически е невъзможно. Рискът е да инкасираш някаква загуба, най-вече в краткосрочен план. Да кажем известно време да си на минус 10, даже минус 20 процента. Но от друга страна и на големи печалби не можеш да се надяваш. Преди 2019 бяха съвсем ОК с около 5 до 7% печалба, защото инфлацията беше ниска. Сега е по-висока, макар пиковата вече да отмина, та по-скоро ще запазиш стойност като най-вероятен вариант.

# 706
Какво представляват взаимните фондове, и при нискорисков взаимен фонд колко е голям риска да изгубиш парите ( сумата )?
https://www.elana.net/bg/fund-management/polezno/prakticheski-sy … vzaimnite-fondove

Вместо да плащаш премия на неизвестни специалисти да управляват и инвестрат парите ти, по-добре се насочи към борсово търгувани индексни фондове (ETF) (следват плътно S&P 500, или Nasdaq, или Dow Jones, DAX и т.н) и се представят доста добре. Печалбите и загубите се определят от посоката на движение на пазара като цяло, а не толкова от отделни акции. Ако се справяш добре с английския мога да метна 2-3 клипа тук по темата Simple Smile

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 13:58 от bobby_me

# 707
Реших да споделя малко личен опит, защото знам колко хора се подвеждат, когато става дума за инвестиции и „бързи печалби“.

Преди време се доверих на един уж „много обещаващ брокер“ (разбирайте – нерегламентиран), който ме омая с красиви думи, графики и „гарантирани резултати“. Резултатът? Загубих солидна сума, от която ме е яд и до днес. Не толкова заради парите, а защото се подведох по класическите грешки – липса на проверка, наивност и вяра, че нещата стават лесно.

След тази случка доста време не исках да чувам за инвестиции. Но истината е, че темата ми е интересна, а и е важно човек да търси начини да управлява финансите си. Затова започнах да чета повече, да се интересувам от регулации, пазари и различни подходи.

Напоследък попаднах на една страничка, която редовно качва актуална информация за пазарите, има супер достъпни и лесни за разбиране обучителни материали и обяснява нещата така, че да са разбираеми дори за хора без дългогодишен опит. Мога да кажа, че оттам научих доста повече, отколкото от всички „брокери-гурута“, които обещават златни планини.

Ако на някой ще му е интересно, мога да оставя линк тук:
https://www.fxbrokeracademy.com/
(Имат и социални мрежи - фейсбук, инстаграм, тикток)

Споделям го просто като опит – не като реклама. Ако сте в началото, мисля, че ще ви е полезно.

Поздрави и успех на всички в начинанията!

# 708
Всеки губи пари когато започва да инвестира или търгува, най-вече когато търгува. Аз губех когато си избирах много лоши компании за инвестиция преселдвайки големи печалби и когато изпусках момента да продам. Но в твоя случай си направила една стъпка назад - да дадеш парите на друг да ги инвестира, и си научила този урок. Ако не го беше направила, а си избираше сама компаниите не мисли, че щеше да печелиш, статистиката показва че пак щеше да си на загуба, не пълна загуба но солидна част(50+%). Но пък щеше да има по-съществена полза от тази загуба - щеше с натрупания опит да знаеш как да подбираш сама по-добри възможности и да си по-успешна сега. В това отношение смятам че е основната ти загуба.

# 709
Това да си дадеш парите на брокер, особено нерегламентиран е силно непрепоръчително. На първо време е хубаво всеки да си прецени ще инвестира или търгува. Хубаво е да прочетеш едно- друго, но без да се увличате. От много четене няма да станете някакви трейдинг гурута. Моят личен опит е, че с четене "касапин"  не се става. Започнете да инвестирате с някакви суми които не ви нарушават стандарта на живот. В началото аз имах някакви да речем излишни разходи докато разуча платформата, но и от много четене едва ли щях да ги избегна. Другия момент е доколко времето загубено в четене си струва. В това време може да работите и да спечелите повече пари за инвестирате. Или да ги прекарате с любимите хора. Инвестирането във високорискови активи е силно непрепоръчително за начинаещи. Да ако започнеш сам да инвестирал в акции може и да загубиш( чак 50% едва ли), ама с ETF и ETC е слабо вероятно.

# 710
Аз си купих платено обучение за 2000 лв. Не съм недоволна, но осъзнах, че не е за мен тая работа. Да, показват ти основни показатели, по които за минути да прецениш една компания дали си струва да инвестираш, но ти трябва непрекъснато да следиш компаниите, да проучваш бизнеса шм и какво се случва. Първо купих акции на Nvidia и като беше срива през пролетта видях,че не мога да понасям тия моменти и в мига в който излязох на зелено продадох всички акции. После те скочиха и ме беше яд, но ..това е. Купих Google защото по показатели беше много добре. Като скочиха и те реших и тях да продам за да реализирам все пак някаква печалба. Към 700 лв беше. И така приключих с акциите. Оставих си 2 ЕТФ и това е. С обучението също приключих.

# 711
Инвестирането във високорискови активи е силно непрепоръчително за начинаещи. Да ако започнеш сам да инвестирал в акции може и да загубиш( чак 50% едва ли), ама с ETF и ETC е слабо вероятно.

Не 50% едва ли, а едва 50% ли. Добре, аз може да съм изключение, но като гледам други хора ми изглежда, че не съм. Говоря само за хората избиращи индивидуални акции, знам че тези стриктно купуващи ЕТФи не са в тази категория. Лошите ми решения от 2021 и началото на 2022 свиха сметката ми със 76% от върха ѝ през 11.2021 до дъното ѝ 11.2022. Ако премахна печалбите към онзи момент които съм имал и коригирам за загубата в началния ми капитал, процента ще бъде 59% по груби сметки, отново над 50. И ми отне от 11.2022 до края на 7.2025 да успее сметката ми да мине историческия си връх към 11.2021 и да изляза на нетна печалба дори вземайки предвид инфлацията. Близо 3 години беше цената, от друга страна за тези 3 години съм успял да си увелича сметката малко над 4 пъти общо. Надявам се с уроците които научих при следващата криза да не загубя вече 76% а 30-40% най-много.

# 712
Аз в крайна сметка също си купих обучение по темата с инвестициите за около 1200 лева. Още съм съвсем в начлото, доста е интересно. Харесва ми, че обучението не ми дава обещания за бързо забогатяване, а ми дава обяснения за основни понятия как работят пазарите. Насочила съм се и аз към ЕТФи и ще опитам да диверсифицирам със злато евентуално. Заради ниска финансова култура, нямам големи спестени суми за инвестиция, но се надявам, че с редовни малки суми, ще успея да се стабилизирам финансово и евентуално да си осигуря по-спокойни старини, имах в началото някаква идея за закупуване на жилище, но това евентуално ще се случи в далечното бъдеще.

# 713
От встъпителните лекции, които гледах, си извадих заключението, че се иска много свободно време и четене /особено в началото/ за да може човек сам да си управлява парите на борсата, при това успехът не е гарантиран. Ориентирах се към нещата, които познавам и сферата, в която работя откакто съм завършила. Няма диверсифициране в моя случай, но съм спокойна за инвестициите си.

# 714
  • София
Аз си купих платено обучение за 2000 лв. Не съм недоволна, но осъзнах, че не е за мен тая работа. Да, показват ти основни показатели, по които за минути да прецениш една компания дали си струва да инвестираш, но ти трябва непрекъснато да следиш компаниите, да проучваш бизнеса шм и какво се случва. Първо купих акции на Nvidia и като беше срива през пролетта видях,че не мога да понасям тия моменти и в мига в който излязох на зелено продадох всички акции. После те скочиха и ме беше яд, но ..това е. Купих Google защото по показатели беше много добре. Като скочиха и те реших и тях да продам за да реализирам все пак някаква печалба. Към 700 лв беше. И така приключих с акциите. Оставих си 2 ЕТФ и това е. С обучението също приключих.
Оценката на една компания/акция се прави за 2-3 седмици и пак не е гаранция, не за минути.
Описаното е чист gambling. Реално, такива акции като цитираните няма да падат, но трябва да имаш търпение да ги държиш години. Това е инвестиция.

# 715
Защо пък да не падат? Ако някой друг измисли по-добри чипове от на Нвидия или по-добра търсачка от на Гугъл, няма ли да паднат?
То и едно време са викали Кодак няма да падне, защото са лидери на фотоапаратите и филмите, и Ксерокс няма да пада защото са лидери при копирните машини, а къде са сега?
И много други примери има. На всяка компания може акциите да паднат и дори да фалира, а друга да я измести. И индексът като цяло също може да падне, ако се е надул много, и с години да не се върне където е бил, камо ли да се качи. И това се е случвало много пъти в историята. Надявам се на тези курсове по 2000 лева са ви казали и това?

# 716
  • София
Смесваш потребителите. Аз не съм ходила на курсове за 2000лв.
Всичко може, Крис. Но исторически големите компании са нагоре.

Кой индекс с много години не се е възстановил? Може ли пример и период.

# 717
Смесваш потребителите. Аз не съм ходила на курсове за 2000лв.
Всичко може, Крис. Но исторически големите компании са нагоре.

Кой индекс с много години не се е възстановил? Може ли пример и период.

Много си тъкнообидна, ако се опитваш да се измъкнеш от всеки аргумент с докладване на коментари, а същевременно внушаваш с твоите че си компетентна, губещите ще са всички доверили са на постовете ти. Това не ми харесва.

Затова ще повторя, индекс Nikkei 225 с много години които за себе си дефинирам като 30+ години, е бил на загуба и все още е на загуба спрямо инфлацията за периода 1989 > 2025.

# 718
Е аз се обръщам към тези, които са давали пари за курсове, като (според мен) тези работи, които ще ги научат там могат да ги научат и от някоя книга за 20 лева.
За теб знам, че си образована. Даже се чудя защо искаш примери кога голям индекс му е отнело доста години да си върне нивото. За СП500 има два примера този век. След върха от 2000 г. падна и се върна там 2007. След това пак падна и се върна 2012 г. Това са 7 и още 5 години, общо 12 от изминали 25 този век.
Миналия век пък има още повече примери, но всеки и сам може да си ги види.
Разбира се, много хора мислят, че "този път е различно". Предстои да видим така ли е или не.

# 719
  • София
Да, помислих си, че може дори него да дадеш за пример. Но 5г. не са чак толкова дълъг период. Плюс това все пак има осреднена възвръщаемост, така че после пък е скочил не с 10%, ами с 20%. Акциите са рискови, да.

Atom, не съм те докладвала, явно са решили, че забележката ти колко съм боса в отговор на нещо по темата е неуместна и се брои за лична нападка.
Никого не убеждавам, казвам, че е несериозно да преценяваш за две минути в какво да инвестираш и със сигурност такъв съвет няма да навреди на някого.

Общи условия

Активация на акаунт