Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 59 471
  • 829
  •   3
Отговори
# 795
НАП нямат задължение да изчисляват и да казват кой какво им дължи. Това е задължение на съответното лице. Като не подадеш нищо, а им светне в системата, просто ще те уведомят, може и една ревизия да почнат, да си поискат подробни данни от съответния брокер и в крайна сметка ще си платиш всичко, че и с лихвите и глобата.. Не знам защо толкова хора се отнасят с пренебрежение и си мислят, че може и да не се съобразяват със съответното законодателство..

# 796
Toва ОК, ама какво ще платиш, ако не дължиш нищо? И каква е лихвата върху нула?  Тук май ставаше дума дали да се декларират необлагаеми по закон активи.

# 797
  • Разпиляна във въображението
Това е едно от нещата, които ме спират да започна. Нищо не разбирам и се притеснявам.

# 798
  • София
Направи консултация със счетоводител или адвокат. На мен познат счетоводител ми каза, че се декларират, защото има случаи на задържани печалби, тъй като не могат да докажат произход на средствата. Ако става дума за повече пари, де. А като си декларирал, дори да са повече пари, вече работата е по- чиста.

Аз самата не съм сигурна и ви чета дискусията. Това е малко като със златото - дали е период от 5 години дължиш данък върху печалбата. Законът подлежи на трактовка, защото се казва, че дейността трябва да е отчетливо инвестиционна. А ако някой си е купил веднъж злато, пък вземе, че го продаде, не е точно перманентна инвестиционна дейност.

# 799
НАП нямат задължение да изчисляват и да казват кой какво им дължи. Това е задължение на съответното лице.
Аз си декларирам и си плащам каквото е по закон, но те утре могат да измислят и закон да си декларираме и кеша, и златните обеци на баба си, и какво ли още не.
Активи в чужбина, които са освободени от облагане, не мисля че им влиза в работата да знаят кога съм ги купил и продал. Нали бяха изтекли от НАП лични данни на няколко милиона човека преди няколко години - ами ако утре изтекат пак и попаднат в някой, който може да те рекетира?

# 800
Нали бяха изтекли от НАП лични данни на няколко милиона човека преди няколко години - ами ако утре изтекат пак и попаднат в някой, който може да те рекетира?

Точно това стои зад нежеланието да се декларира. Не и криене на доходи и избягване на данъци. И най-лесно се получава ако се инвестира само в освободени от данък инструменти.

# 801
  • Разпиляна във въображението
Които са?

# 802
Стига сте обсъждали практики със спорна законност. Всеки си решава дали да спазва закона но когато споделяте такива мнения приканвате или подвеждате и други по вашия път, което може да е лошо и за двете страни.

# 803

Дялове в акумулиращ ЕТФ на регулиран европейски пазар.

# 804
Случаят на Катерица е като със златото. Ако продадеш злато на Тавекс, те подават информация към НАП. И ако нямаш документ за покупка, ти го таксуват като печалба и ти слагат данък на цялата сума.
Не, че се занимавам с Тавекс, но в темите съм го чела.
Лихвите не се облагат с данък вече, не знам кой спомена. Аз не декларирам лихви, банките си ги подават.
А иначе за доходите - ами то по тази логика трябва и жилищата да се декларират, като активи, че ако се продадат някой ден, ще ме питат откъде ги имам тези пари.

# 805
Аз някога, преди повече от 10 години, имах нужда от кеш и продадох кюлчета на Тавекс. Най-чистосърдечно не съм декларирала и плащала данък, защото не знаех, че се води облагаема сделка. Но никой не ме е търсил от НАП. Може сега да подават, а тогава не.

# 806
  • София
Не, че се занимавам с Тавекс, но в темите съм го чела.
По принцип ли със злато или конкретно с Тавекс, че ми стана интересно? Още не съм изчела назад темите.

# 807
Конкретно за Тавекс давам пример, понеже за тях знам, че подават информация към НАП.
А иначе по принцип не се занимавам със злато, Кетч.

# 808
  • София
Опашките пред Тавекс пак са големи. Често минавам покрай един и винаги поглеждам. Златото пак хвърчи нагоре.

# 809
  • София
Аз някога, преди повече от 10 години, имах нужда от кеш и продадох кюлчета на Тавекс. Най-чистосърдечно не съм декларирала и плащала данък, защото не знаех, че се води облагаема сделка. Но никой не ме е търсил от НАП. Може сега да подават, а тогава не.

И сега нищо не подават - лично изпитано в ДД за 2024 г.
Опашките в Тавекса не са само за купуване/продаване  на злато.
Редят се хората кой от каквото има нужда.
Едни купуват Е, други продават, трети търсят от шарените валути заради пътуване.

Общи условия

Активация на акаунт