Още малко нерви и дебати до най-добрите РЕЗУЛТАТИ! - Седмокласна 30.06.-07.07.2024

• 134 870
  • 2 225
  •   1
Отговори
# 2 070
Олимпиадите по биология ги следя и аз. Ето осми клас от миналата година:

Аз не мисля, че е чак толкова възхитително да знаеш какво искаш на 14 години. И го казвам като майка на 17 годишен, който от 12 г знаеше, че иска да учи баш биология, явяваше се на олимпиади и накрая спечели първо място на националната олимпиада. И какво от това? Много други деца се ориентираха на по 16-17. И са си супер успешни!
А пък колко ще сменят посоката в университета.... (познато дете завърши ИТ в АК и сега се преориентира към медицина)

Наборът също е от "ориентираните". Пак с био и хим. А защо?  Заради брат си.... че всяка вечер се говори за химия и се правят експерименти (ще ми запалят някой ден къщата! добре че в детската стая имаме пожарогасител, без майтап ! Laughing) А дали там му е пътя, времето ще покаже. Като знам как ни бие на Монополи и на Катан, според мен си е баш за нещо икономическо и предприемаческо. Ама има време да избира.

Нито в моето семейство, нито в това на мъжа ми има биолози, лекари и химици. До трето коляно назад. Сите са историци и учители хуманитари.

Аз уж ги следя олимпиадите по биология, коя година е било дете от НЕГ на първо място на национален кръг?

# 2 071
НПМГ и НЕГ са две различни училища.

# 2 072
  • Sofia
Не съм сигурна, че правилно разчитам учебните планове, но ми се струва, че първа английска има 21 часа английски в подготвителен клас срещу 18 часа за втора. Поправете ме, ако греша, моля
Anik, точно за тези извънкласни дейности търсих информация на сайта на 1АЕГ, но не открих. Моля те, кажи какво знаеш по темата

Разгледайте темата за самата гимназия в "Училища" - там майки споделят впечатления. Всички училища ИИЧЕ (интенизвоно изучаване на чужд език), каквито са езиковите гимназии, имат по учебен план 18 часа език седмично в 8.клас. Допълнителните часове идват от ИУЧ и ФУЧ.

Аз мисля, че синът на Ноеми е бил пръв на национална олимпиада преди да влезе в НЕГ.

# 2 073
И аз останах със същото впечатление...

# 2 074
  • Отвъд алеята зад шкафа
През 2020 г първите 4 места са за 8-класници, 5-то място е за 7-класник, но е момиче. През 2021 г също на първите 6 места са 8-класници.

И аз останах със същото впечатление...

# 2 075
Аз пък разбрах, че чак на 17 е спечелил първото място.
Не разбирам, защо да е лошо детето да има мечта, която да следва през годините? Какво лошо има да се занимава с биология, ако това го влече? Че то и учителите по биология са вече пред пенсия, щом е от учителска фамилия може пак да се посвети на професията, но и да е учител, който да увлича децата. Заплатите ги оправиха, отпуската е голяма. Вярно и бумащината, ама то всяка работа си има минусите, не може само плюсове.

# 2 076
За Биология и химия 3 ПМГ във Варна категорично. Не разчитайте, тези предмети да бъдат на ниво в 1 ЕГ или 5-та, защото не се знае кой ще се падне. Там наистина има преподаватели по тези предмети, които могат да ви откажат от тях. 3-та е една прекрасна гимназия за деца с тази насоченост, а и езиците се учат на ниво.
Категорично не мога да се съглася, че 3ПМГ дава отлична подготовка по Био и Хим, за езиците пък изобщо няма да коментирам - нивото е като от ПГ, т.е къде към 12 ти клас покриват B1.
В 11 и 12 клас учат същия материал като всички с ПП Х и Б Учителката по химия е истеричка и успя да откаже от медицината наше близко дете, а то отиде в Трета точно с идеята да се подготви за МУ

# 2 077
  • Варна
2 от учителките по химия в трета подготвят  кандидат - студенти за медицина и са от най - търсените по принцип във Варна . Имена няма да споменавам. Но всичко е възможно.

# 2 078
  • В Страната на чудесата
Алисса,  определението беше за децата - точкари... Аз го прехвърлих към майките - щом детето е точкар, сигурно на майка си мяза. Ако е лошо качество, а точно такова беше внушението, може и на баща си да прилича...LaughingТа май трябва да се преформулираш въпроса на  "Кои деца са точкари" и ако твоето влиза в категорията, да решиш (не за друго, а за да си спиш спокойно) дали да се припознаеш в описанието майка -точкарка.  Wink

Ха-хааааа, щом е с негативна конотация, много ясно, че ще е на баща си, няма как да е на майка си. Отпадаме от тая класация автоматично. Stuck Out Tongue Winking Eye Stuck Out Tongue Winking Eye Stuck Out Tongue Winking Eye

Леле, хора, чета нагоре и си мисля... ако майките-точкарки и майките-неточкарки трябва да ни оценяват на четене с разбиране, я сме вързали точки като за тройка, я не... Joy Joy Joy

# 2 079
  • София
При високите балове всичко е до предпочитания на езика. С второто ми дете нямаше нито една гимназия с НЕ, а му стигаше предоволно за 91 НЕГ. Същото и за френския.
Важното е в крайна сметка мнението на детето, изкарало достатъчен брой точки, за да избира какво ще учи следващите 5 години.
Чудя се как до сега децата не са изказвали някакви предпочитания. Къде е испански, къде е немски език 🤔
Разлика от земята до небето. От ден първи съм знаела, че се готви за Испанската. Лекичко давах и други алтернативи, ако се случеше някакъв гаф. Само я дразнех с моите идеи.

И дъщеря ми искаше Испанската и само Испанската. Не й достигнаха 4 точки. Обмисляхме 22ро, но балът му е 40 точки под нейния (грубо, по спомен) и класове с 80% момичета.
Явно съм лоша майка, но я убедих да обмисли друг език като вариант. Майка точкарка и половина.

# 2 080
Здравейте мами. Мойто дете е с бал 458.5.Дали има някакъв шанс за френската, та поне и на второ класиране!? Казвате много високи балове и вече взех да се чудя и аз дали ще и стигне?

Ще стигне, според прогнозите на Санака и едни други, които бяха публикувани. Дъщеря ми е с 457 и се гласим точно за френската. Успех и на вас и на нас Simple Smile
Здравейте! Можете ли да споделите повече отзиви за 9. Френска . За нас също стои като вариант в първите желания.

# 2 081
Да попитам, може би вече е коментирано, но искам да знам, ако сме приети по второ желание, а друго дете с равен бал е писало същата паралелка като първо желание ще бъде ли то предпочетено и класирано преди нас? Или казано по друг начин, възможно ли е, ако детето е на ръба да влезе в някоя паралелка, писана като второ желание, да бъде изместено от друго дете с равен бал, но посочило паралелката като първо желание. Питам, защото дъщеря ми иска да напише като първо желание паралелка, за която съм почти сигурна, че бала няма да й стигне, като се опасявам, че по този начин може да сме в по - неизгодна позиция по второто посочено желание.

# 2 082
Да попитам, може би вече е коментирано, но искам да знам, ако сме приети по второ желание, а друго дете с равен бал е писало същата паралелка като първо желание ще бъде ли то предпочетено и класирано преди нас?
Не. Дете с по - нисък бал не може да Ви измести, ако ще вие да сте писали това на 55 място.
Питах в другата тема, училището не е за тук, а за другата тема, но все пак и тук да питам - моля за коментари за 55 СУ - СХН. Интересува ме всичко - включително тоалетните - ха, ха...

# 2 083
Да попитам, може би вече е коментирано, но искам да знам, ако сме приети по второ желание, а друго дете с равен бал е писало същата паралелка като първо желание ще бъде ли то предпочетено и класирано преди нас? Или казано по друг начин, възможно ли е, ако детето е на ръба да влезе в някоя паралелка, писана като второ желание, да бъде изместено от друго дете с равен бал, но посочило паралелката като първо желание. Питам, защото дъщеря ми иска да напише като първо желание паралелка, за която съм почти сигурна, че бала няма да й стигне, като се опасявам, че по този начин може да сме в по - неизгодна позиция по второто посочено желание.
При равен бал не се гледа на кого кое желание му е, а други показатели, определени от МОН. При абсолютно равенство се приемат и двете деца.
https://danybon.com/obrazovanie/raven-bal/

Последна редакция: сб, 06 юли 2024, 22:13 от Mama Ru

# 2 084
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Да попитам, може би вече е коментирано, но искам да знам, ако сме приети по второ желание, а друго дете с равен бал е писало същата паралелка като първо желание ще бъде ли то предпочетено и класирано преди нас?
Не. Дете с по - нисък бал не може да Ви измести, ако ще вие да сте писали това на 55 място.
Питах в другата тема, училището не е за тук, а за другата тема, но все пак и тук да питам - моля за коментари за 55 СУ - СХН. Интересува ме всичко - включително тоалетните - ха, ха...
И двете ми деца завършиха 55-то до 7 клас. Тоалетната е ок 😀
Това, което знам и виждам след 7 клас. Актовата зала я превърнаха в невероятен stem център. Курса по роботика наистина може да те впечатли, от това, което видях на отворените врати.
Нямам опит от гимназиалния етап, но може да ме питате, ако има нещо и на лично.

Последна редакция: нд, 07 юли 2024, 09:57 от ninanb

Общи условия

Активация на акаунт