НАБОР 2005 Слънчево лято за нашите птички, до края на темата - студенти всички! (юлска тема)

• 88 593
  • 1 490
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
Като постоянна студентка в последните 4 години, да ви кажа, че само една студ.книжка ми е трябвала за нещо и то беше, за да си извадя талонче за намаление в стола на ВТУ Laughing Всичко се случва в онлайн платформи на университетите. Няма зачоти, никой не пише оценките в книжките.
Много ми е забавна цялата тази студентска история на дърти години. На последния изпит по синтаксис отидох на по-ранна дата с деца бакалаври, редовно обучение и много хубаво си говорихме докато чакахме Laughing

# 31
  • София
Като постоянна студентка в последните 4 години, да ви кажа, че само една студ.книжка ми е трябвала за нещо и то беше, за да си извадя талонче за намаление в стола на ВТУ Laughing Всичко се случва в онлайн платформи на университетите. Няма зачоти, никой не пише оценките в книжките.
Много ми е забавна цялата тази студентска история на дърти години. На последния изпит по синтаксис отидох на по-ранна дата с деца бакалаври, редовно обучение и много хубаво си говорихме докато чакахме Laughing

Споделям същите наблюдения и опит. Книжката ми трябваше, за да докажа постфактум пред работодател, че съм се обучавала Simple Smile. Плюс, че като все пак се видяхме всички на живо - на защитите!!! - всички, включително преподавателите, решиха, че съм от изпитната комисия, а не от бедните кандидат-магистри Simple Smile Усърдно ме канеха да си заема мястото до председателя преди началото на защитите, за да почне инструктажът.

# 32
И мен вече не ме свърта, на 8-ми излиза "нашето" първо класиране. Изглежда и девойката не я свърта, днес ми се обажда от работа десетина пъти с разни идеи.
Наред с това ме хваща и параноя, че няма да са съвсем наред нещата, за ВТУ изобщо не се добрах до каквато и да е информация за минимални балове от скорошни минали години. Нощес дори сънувах, че сме изтървали някакъв много фатален срок, не помня подробности, но в главата ми звучеше фразата: Как можах да съм толкова спокойна през цялото това време, като нищо не е било наред!
Е, как да не ме хване параноя!

# 33
Благодаря за темата! Сърцето ми се свива Simple Smile
Чувствам се по същия начин.
Благодаря за темата!

# 34
  • София
Като постоянна студентка в последните 4 години, да ви кажа, че само една студ.книжка ми е трябвала за нещо и то беше, за да си извадя талонче за намаление в стола на ВТУ Laughing

Личи си как се придвижваш из София Satisfied

На нашите ще им трябва, за да си извадят преференциална карта за ГТ.

# 35
Стискам палци за всички деца!
Ние ще се потим вероятно до края и по този повод взех да чета за класиранията. Тези обяснения за незаетите места, обявени след окончателното 2-ро класиране в СУ, не са ми много ясни...
"В допълнителния прием могат да участват кандидати, които са участвали в класиранията, но не са приети, както и такива, които не са участвали досега в кандидатстудентската кампания на Софийския университет, но отговарят на условията за прием."
Това означава ли, че ако си приет на второ или по-ниско желание и депозираш дипломата, но се окаже, че има свободно място, което предпочиташ, няма как да подадеш документи?
И как процедират другите университети?
Извинявам се, аз само ви чета и ви се радвам, понеже моята дъщеря също е набор 2005та, но завърши миналата година, но сега си позволявам да се включа, за да се опитам да помогна.

Да приемем, че едно дете кандидатства медицина.
Първи вариант. Кандидаства в СУ, не я приемат нито медицина, нито каквато и да била специалност. Може да си подаде документите за допълнителното класиране.
Втори вариант. Не кандидатства в СУ, но кандидатства в друг медицински университет, където не я приемат. С оценките от него може да си подаде документите за допълнителното класиране в СУ.
Трети вариант. Кандидатства в СУ, не я приемат медицина, но я приемат някаква друга специалност. Тя не се записва, но въпреки това губи правото да подаде документи за допълнителното класиране. Ако се запише и после се отпише, също губи това право. Изобщо, ако е прието каквото и да било в СУ, но не го запише, няма право да се явява на допълнителното класиране.

# 36

Трети вариант. Кандидатства в СУ, не я приемат медицина, но я приемат някаква друга специалност. Тя не се записва, но въпреки това губи правото да подаде документи за допълнителното класиране. Ако се запише и после се отпише, също губи това право. Изобщо, ако е прието каквото и да било в СУ, но не го запише, няма право да се явява на допълнителното класиране.
                    Този вариант е вратичка или по-точно порта за да си вкараш връзкарите! Какво значи да не можеш да кандидатстваш за допълнителен прием в специалност , за която не са ти стигнали  няколко стотни на второ класиране? Как ще докажат , че всички кандидати за допълнителен прием не са били приети някъде или не са кандидатствали изобщо? Как пък така изведнъж им дойде музата за допълнителен прием в специалност , в която не са кандидатствали или просто чакат да им проснат червен килим , защото на другите кандидати им е отнето правото да участват в допълнителен прием.

# 37
Mosquita, това което пишеш ми се струва доста интересно.
Реално може ли да се случи - с оценките от друг МУ да кандидатства за допълнителен прием в СУ - медицина.
Кога се обявява този допълнителен прием? Въобще има ли такъв, предполагам, че местата се запълват още на второ класиране.
Доколкото знам форматът на изпита в СУ-медицина и другите университети  доста се различават.....
Моля, ако не те затруднява, да напишеш малко по-подробно, може и на лични, но предполагам, че за много мами би била полезна тази информация.

# 38
Здравейте, успех на всички деца!
Да напомня, че за кандидатстващите в ТУ София е отворен тестът за проверка на нивото по английски език.

https://priem.tu-sofia.bg/newsEvents/377

А каква е идеята на този тест? Не се брои за кандидатстудентски изпит предполагам.

# 39
Mosquita, това което пишеш ми се струва доста интересно.
Реално може ли да се случи - с оценките от друг МУ да кандидатства за допълнителен прием в СУ - медицина.
Кога се обявява този допълнителен прием? Въобще има ли такъв, предполагам, че местата се запълват още на второ класиране.
Доколкото знам форматът на изпита в СУ-медицина и другите университети  доста се различават.....
Моля, ако не те затруднява, да напишеш малко по-подробно, може и на лични, но предполагам, че за много мами би била полезна тази информация.
В миналите години имаше една "времева" драма - СУ обявяваха второто класиране и малко след това МУ София обявяваше първото. В резултат на което деца, които са приети в МУ, си изтеглят документите от СУ и се прехвърлят там. Това водеше до рязко освобождаване на места в СУ Медицина, които нямаше как да попълнят. И септември месец ги пускаха на този принцип.
Тази година класиранията и в СУ и в МУ са на сходни дати (не съм ги гледала точно кои) и е твърде възможно да се избегне този проблем, тепърва ще видим.

merrynem, случва се когато стандартният прием приключи, миналата година е било на 25.08, ето линк към страницата, където са го обявили, там са указани и условията за кандидатстване:

https://www.uni-sofia.bg/index.php/novini/novini_i_s_bitiya/sofi … _2023_2024_godina

Форматите на изпитите за медицина например се различават, но разликите са в детайлите - какви типове са въпросите и т.н. Реално всеки кандидатствал в медицински университет има оценки по биология и химия и може да кандидатства с тези оценки и в СУ, позволява го техния правилник. Мисля, че 2022-ра имаше останали 7 свободни места  за медицина.
И да, приятелка на дъщеря ми, която кандидатстваше миналата година Фармация, но изобщо не си подаде документите в СУ, накрая като не беше приета никъде, кандидатства точно по този начин в СУ.

Но ако иска някой да се възползва от този вариант, трябва добре да се помислят възможностите и да не кандидатстваш в СУ нищо друго, освен медицина, за да може да ползваш допълнителния прием.
Дъщеря ми например кандидатства медицина там и още няколко измислени специалности, дето ги наслага за спорта. Да, обаче я приеха една от тях и беше загубила възможността да се яви на допълнителния прием. Нея я приеха в МУ София де, та нямаше нужда от това, но го отчетох като грешка писането на глупости, само за да има Grinning

Didia, СУ не ги вълнува и не проверяват дали си кандидатствал на други места, те искат да не си кандидатствал в СУ или ако си, да не са те приели никъде. Нямам идея защо са го измислили това, сигурно има някаква логика, която ми убягва.

# 40
  • София
Здравейте, успех на всички деца!
Да напомня, че за кандидатстващите в ТУ София е отворен тестът за проверка на нивото по английски език.

https://priem.tu-sofia.bg/newsEvents/377

А каква е идеята на този тест? Не се брои за кандидатстудентски изпит предполагам.
В случай, че няма ДЗИ или признат сертификат по езика, за специалностите с преподаване на чужд език покриването на съответното ниво е условие за прием. Не е кандидатстудентски изпит по същество, защото няма оценки и класиране на база на оценки от него, резултатът е Да/Не - може/не може да бъде записан, ако е приет в съответната специалност със съответния език по другите критерии.

# 41
  • София
Добре, но те имаха обявен изпит по чужд език. Защо е този тест месец по късно и то само по АЕ, след като имат обучение и на НЕ и ФЕ?

# 42
Изпит по език се полага , когато нямаш сертификат. Не признават обучението в езикова гимназия дори с първи език АЕ. За това са пуснали тест. Напълно формален тест според мен!
            Mosquita, и на мен логиката ми куца нещо. Yum

# 43
  • София
Добре, но те имаха обявен изпит по чужд език. Защо е този тест месец по късно и то само по АЕ, след като имат обучение и на НЕ и ФЕ?

Мисля, че този специално тест за проверка на ниво се отнася само за специалността Интелигентни системи и изкуствен интелект на АЕ, за кандидатите, които нямат сертификат. Другите (предварителен и редовен) се отнасят и за всички останали специалности на език, съответно отново с резултат Да/Не, тоест, без състезателен елемент.

Иначе признават на общо основание всички сертификати по езици, както и ДЗИ-тата.
За мое съжаление, синът ми е на "Те" с математическите науки и инженерните специалности никога не са му били в полезрението, затова не съм се задълбочавала, а има наистина страхотни професии там.

# 44
  • В кошера...
Като гледам проблемът с "допълнителния прием" е с голяма давност - от 2010г.
https://news.bg/education/nerazborii-v-su-predi-treto-klasirane.html
Mosquita, излиза, че не биваше да слагаме специалности пълнеж при подаването. Свърши вече! Чакаме си късмета!

Общи условия

Активация на акаунт