НАБОР 2005 Слънчево лято за нашите птички, до края на темата - студенти всички! (юлска тема)

• 88 604
  • 1 490
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
Сега разбирам защо специалностите с физика в СУ са по 3 бр. за мъже. С тези такси! Така желани явно. Д@ пе да ми яко, ако го приемат. А и все пак да се класира за общежитие, иначе ще спи под моста.

# 61
Сега разбирам защо специалностите с физика в СУ са по 3 бр. за мъже. С тези такси! Така желани явно. Д@ пе да ми яко, ако го приемат. А и все пак да се класира за общежитие, иначе ще спи под моста.
Сигурно ли е обаче, че тази такса се плаща от студента? Трябва да проверите, защото има определени специалности, които се поемат изцяло от държавата и студентите са освободени от такси. Обикновено това са такива специалности, при които има по-нисък интерес. Миналата година дъщеря ми беше приета Инженерна химия, виждам, че и тя е с нещо като 3000 лв такса, но тя такава не плати (понеже се записа за малко докато чакаше резултатите от МУ и после се отписа ).
Така че проверете го това, има надежда Simple Smile

Допълвам. Ето таксите на страницата на СУ за миналата година, физическите науки всички са освободени

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&ur … LQTUN9MDEX-J8BpYn

Последна редакция: чт, 04 юли 2024, 08:06 от Mosquita

# 62
  • Sofia
И аз знам, че във Физ.факултет едва ли не им плащат, за да учат. Ако държавата поема таксата, ясно е защо е толкова висока Trollface Как да разберем размера на таксите за платено обучение?

galia_m, разкажи на неразбралите. Момичето ти е първенец? Revolving Hearts

# 63
Момичета с вече записали се в УАСГ студенти, необходимо ли е пълномощно за записване и трябва ли да е нотариално заверено? Студента почна работа преди 2 дни и ангажира приятелче, което ще се записва утре. Ох, тия младежи, всичко в последния момент...

# 64
Всъщност е първенец само по Химия в СУ - има най-добър резултат на редовния изпит за момичета. На предварителните беше с много добри оценки ( в първите 50) и й беше спокойно,
В МУ изкара отлични оценки и на двата изпита още на предварителните, и реши, че може да си вдигне малко химията. Сега чакаме резултата, но без особено вълнение.

Последна редакция: чт, 04 юли 2024, 09:02 от galia_m

# 65
  • В средата на времето
galia_m, голямо Браво за момичето ти! 😊 🎉 Това си е сериозно постижение. 😊

Red_Star, според мен е нужно пълномощно и аз бих го заверила нотариално. Може и да попитате в университета за по-голяма сигурност.

# 66
Galia_m, на твоята дъщеря, какво е желанието за учене. Моята,  също е в първите 6 на СУ по химия. Иска да учи инженерна химия.

[quote author=galia_m link=topic=1670908.msg48250631#msg48250631 date=1720072591]
Всъщност е първенец само по Химия в СУ - има най-добър резултат на редовния изпит за момичета. На предварителните беше с много добри оценки ( в първите 50) и й беше спокойно,
В МУ изкара отлични оценки и на двата изпита още на предварителните, и реши, че може да си вдигне малко химията. Сега чакаме резултата, но без особено вълнение.
[/quote]

# 67
Galia_m, на твоята дъщеря, какво е желанието за учене. Моята,  също е в първите 6 на СУ по химия. Иска да учи инженерна химия.

Само Медицина е писала.

# 68
  • София

О, те сега са приели размера на таксите, но има и списък на приоритетни и защитени специалности, за които държавата поема и тази такса, а студентите не заплащат нищо. Това решение в случая само определя размера на допълнителната субсидия от държавата за съответната година за университетите, които ще изпълнят държавната поръчка за тези специалности. Не съм проверявала изрично, но всички инженерни и природни науки, мисля и педагогики и редки филологии са защитени и безплатни за студентите държавна поръчка.
(Намерих го -  Ето тук в края на документа са изброени в таблицата https://www.mon.bg/nfs/2023/08/pms64-2016-broj-studenti_28052024.pdf.)

Само Медицина е писала.

galia_m, браво на девойката! Да й спори и да е много удовлетворена от избрания път!
ПС. Заформя се прилична група доктори от Втора АЕГ - от класа на сина ми имаме трима сигурни и трима почти сигурно приети на първо класиране. Май има и други, но не са ни от близкия кръг. Всъщност, не съм сигурна дали всички са се запътили към СУ или към МУ. Имаме и една девойка, която иска да си кара подобаващо студентски живот (не вкъщи Simple Smile ) и се е насочила към Пловдив и Плевен. Разбира се, синът ми и от докторите не е, къде с тая химия Simple Smile

Последна редакция: чт, 04 юли 2024, 10:12 от pisho

# 69
  • Sofia
Гале, огромно браво!!! Много успехи ѝ пожелавам. Да стане един отличен и отдаден на пациентите лекар!
BRIT, и на твоето момиче пожелавам да избере това, което ѝ е най-на сърце и да е щастлива с избора си! Отличнички! Heart

# 70
Еха, браво на децата!
  Надничам в темата от време на време заради близко дете, не воайорствам.
    Имам молба - презди време изпратих на лични мин балове за УНСС 2023г , бях си ги запазила от приема на моя син. Има ги качени на страница едно,но може ли някоя мама , на която съм пратила на лично да ми ги изпрати сега на мен, моля!
   Телефонът, в който пазех скрийншот умря изведнъж и не мога нищо да си възстановя. Моя позната ме помоли за тях, а аз не мога да съдействам.Благодаря предварително! Успех на децата !

# 71
  • София
Изпратих, марулета.

# 72
  • София
Благодаря за новата тема на всички обгрижващи я! Да се сбъдне наричането ! С приети и щастливи студенти да можем да се похвалим.
Galia_m, BRIT, браво за труда на момичетата ви! Нека са щастливи с избраните специалности!
AniK, не свършиха ли при теб изпитите? Стискам палци за успешно приключване!
Личи си как се придвижваш из София Satisfied
На нашите ще им трябва, за да си извадят преференциална карта за ГТ.
Точно щях да питам до кога им зареждат с ученическата? Мислех, че ще покрие лятото, но последния път са казали на набора, че няма да може повече и само 2 мес са заредили до някой си юли. Преди 2 седмици и на гарата като си взимали билети за Джулая им казали, че нито са ученици, нито студенти и затова - цял билет. Почудих се, но в крайна сметка са прави.

# 73
  • София
Галя, честито на девойката. Пожелавам й много успех и с лекота да си вземе всички изпити.
BRIT, успех и на твоята девойка. Нека много да й върви и да е доволна от избраната специалност.
Приятелката на моя младеж също е с отличен резултат, но по биология и е сред първите и в СУ и МУ
И мен ме вълнуват таксите за платено обучение, тъй като второто "ни" желание е право платено и да не бъдем непрятно изненадани от сумата.
Jiema, преди две седмици зареждах картите за юли (семеен пакет сме) и служителката каза, че му е последното зареждане като ученик и от следващият път ще трябва да плаща по 25 лв. В случай, че е приет в университет, то трябва да занесе уверение, че е студент, за да може да пътува за 15 лв. на месец и когато вече му е готова студентската книжа отива с нея и вече официално го отбелязват като такъв.

# 74
  • София
Марти, за СУ съм приела, че най-вероятно да си останат като миналата година, предвид, че и таксата за държавна поръчка не е променена спрямо 2023-та. Право редовно е 3054 лв. Сега след решението на МС вече би трябвало и ректорите да си публикуват заповедите за таксите вече, че то другата седмица почват да ги събират. Някои - от тази още.

Общи условия

Активация на акаунт