Какво да правя като нямам трудов договор?

• 3 815
  • 70
  •   1
Отговори
# 45
Докато има служители като Arielle, ще има и тарикати работодатели, да вземат пробно, без ТД.
За щастие никога не съм работила за такъв работодател.

Аз винаги след пробната седмица съм получавала договор и никога не съм работила без договор.
Това са нормални практики в една държава като Германия. Защо и българските работодатели да не вземат нещо от Запад?

Значи ти като служител си съгласна да работиш една седмица без заплащане и осигуровки за някого и го смяташ това за нормално. Трябва човек да е нелегален и много отчаян и закъсал, и да е въпрос на оцеляване, за се да съгласи на това. Това са практики от началото на миналия век, още преди да се появят профсъюзите и практики, при които сега се екплоатират нелегалните емиргранти.
Ако в Германия това е законно (в което се съмнявам) въобще не е пример за подражание. Ако в Германия е така, в други Еропейски държави не е така. Добре че ви фиксираха там минималното заплащане, че съвсем безплатно  с години щяхте да работите.
Дори и да те вземат пробно или за да те обучават пак трябва договор.
Не учете това дете на робско мислене и да се подлага и да злоупотребяват с нея.

Да, дават ти други документи за пробната работа и не работиш на черно. Всичко си минава през Бюрото по труда. Напълно възможно е и тук случая да е такъв, но ако тя последва вашите съвети за ескалации и Инспекция по труда може да й се наложи в разгара на сезона да си търси друга работа.

# 46
Вас ли да слушам или живота, човек си отработи предизвестие като поп. Преди по-малко от месец.

# 47
Тук не е като в Германия.
Не е разрешено да се работи без ТД. Пробното е уредено с изпитателен срок.

# 48
Тук не е като в Германия.
Не е разрешено да се работи без ТД. Пробното е уредено с изпитателен срок.

Нали сте виждали как в парковете има асфалтирани алеи, но на места хората масово минават през тревата и отъпкват пътека, макар и незаконна, защото така е по-лесно и бързо? И със законите е така - когато нещо незаконно върши работа се прекарват незаконни решения. В случая неколкодневен пробен период за сервитьорки. Незаконно, ама масова практика.

# 49
Докато има служители като Arielle, ще има и тарикати работодатели, да вземат пробно, без ТД.
За щастие никога не съм работила за такъв работодател.

Аз винаги след пробната седмица съм получавала договор и никога не съм работила без договор.
Това са нормални практики в една държава като Германия. Защо и българските работодатели да не вземат нещо от Запад?

Значи ти като служител си съгласна да работиш една седмица без заплащане и осигуровки за някого и го смяташ това за нормално. Трябва човек да е нелегален и много отчаян и закъсал, и да е въпрос на оцеляване, за се да съгласи на това. Това са практики от началото на миналия век, още преди да се появят профсъюзите и практики, при които сега се екплоатират нелегалните емиргранти.
Ако в Германия това е законно (в което се съмнявам) въобще не е пример за подражание. Ако в Германия е така, в други Еропейски държави не е така. Добре че ви фиксираха там минималното заплащане, че съвсем безплатно  с години щяхте да работите.
Дори и да те вземат пробно или за да те обучават пак трябва договор.
Не учете това дете на робско мислене и да се подлага и да злоупотребяват с нея.

Да, дават ти други документи за пробната работа и не работиш на черно. Всичко си минава през Бюрото по труда. Напълно възможно е и тук случая да е такъв, но ако тя последва вашите съвети за ескалации и Инспекция по труда може да й се наложи в разгара на сезона да си търси друга работа.

Да, дават ти документи, които подписваш, че си съгласна на дадените условия. Това пак е  вид договор.
Но авторката работи без да е подписала нищо, ей така на версия. Поне това се разбира от поста и.

# 50
И в България, и в Германия, и на всякъде има жалки дребни тарикати, които си мислят, че са над закона. За съжаление тук им се дава гласност да обясняват на другите как задължително трябвало да постъпват като тях.

Последна редакция: сб, 06 юли 2024, 10:28 от bboiko

# 51
ЧС, това с пътеките е доказателство как не трябва да се прави. Същото и с ТД.
Не трябва да се толерира някой да нарушава правилата. През соца имаше табели "Не газете тревата".

# 52
ЧС, това с пътеките е доказателство как не трябва да се прави. Същото и с ТД.
Не трябва да се толерира някой да нарушава правилата. През соца имаше табели "Не газете тревата".

Спомни си Царя от "Малкия принц" и защо всичките му заповеди се изпълнявали Simple Smile

Иначе има една нестандартна стратегия за прокарване на алеи, не по приумица на проектанта, а зимата, като навали сняг,  се гледа къде хората са утъпкали пътеки (тоест къде са удобните маршрути) и после там се правят алеи. Няма смисъл да се върви срещу природата.

# 53
Има смисъл.
Не се наядоха кръчмарите. Затова ли все не им стига персонал...

# 54
И аз бих те посъветвала да не чакаш много-много, ако договорът не се появи. Ако става въпрос за работа в Слънчев бряг или нещо от сорта, не бих се и надявала много на такъв. И, да, това са си типични български тарикатщини. Както и да не те осигуряват на реалната сума, която получаваш и тн. Не искам да звуча кофти, но преди да започна на първата си работа преди няколко години, бях на интервюта за работа в офис в точно две български компании и познай като питах дали осигуряват на пълната заплата какво ми отговориха. На едното място - ами, ако искате, може и така, но повечето колеги предпочитат иначе... демек, ако искам да ме осигуряват както трябва по закон, просто щели да ми плащат доста по-малко от уж обявената вече заплата. На другото подобни бяха нещата, а на всичкото отгоре там по време на т.нар. обучение от 1 месец също не се подписваше договор, защото според теориите на господина, който даже беше собственик, така или иначе много хора си тръгвали или не им се получавало. Та, ако имаш избор, не започвай на някакви подобни места с такива практики. Колкото по-малко хора се подлъгват, толкова по-голям шанс има да отпаднат такива "неписани закони"...

# 55
Подкрепям хората, които съветват да се иска ТД черно на бяло преди да се почне работа. Като работодателят не е сигурен дали новият му служител става и ще му върши работа, се подписва временен договор с изпитателен срок. Той обикновено е 6 месеца (а може и по-кратък, по преценка на изготвящия го) и се пише в полза на работодателя. Тоест, ако види, че служителят не става, има право да го разкара от днес за утре, съвсем законно и без последствия за него. Не е чак толкова онеправдан работодателят, че да вика хора на работа без договор, за да види работят ли. А ако има злополука? Или въобще не й плати за странните смени, които работи като непълнолетна? Момичето увисва и в двата случая и накрая никой не е виновен. Такива тарикатлъци трябва да се спрат.

Към авторката: попитайте учтиво работодателят кога ще Ви връчи трудовия договор и дали/кога ще Ви заплати изработените дни. Ако Ви се обяснява и шикалкави с разни седмици, не стойте там на работа.

# 56
За трудова злополука никой нищо не споменава. А това е много важно. Без ТД нямаш никаква защита.

# 57
Не е само заради евентуална трудова злополука. Ако те уволнят по време на изпитателен срок отиваш на борсата и получаваш обезщетение за безработица. А ако "не те одобрят след една седмица без Договор" пиеш една студена вода.

# 58
Тя има два дни трудов стаж, три станаха. Очаквам да пише ,че е получила договор от датата на постъпване.

# 59
Аз не очаквам.

Общи условия

Активация на акаунт