Професия учител - 19

• 45 822
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
  • Добрич
Линк

Цитат
Длъжен ли е работодателят да отчита трудов стаж и професионален опит, придобит преди 1 юли 2007 г.

Извън случаите на § 1 от Заключителните разпоредби на Наредбата за структурата и организацията на работното заплата, няма законоустановено задължение за работодателя да отчита изцяло трудовия стаж на работника или служителя, придобит преди 01.07.2007 г.

...
От това следва, че работодателят по изпълнявания трудов договор не е длъжен да отчита трудов стаж, придобит при предишни работодатели, когато този трудов стаж не е на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия като изпълняваната в момента. 

# 481
  • Sofia
Благодаря,  явно ми се е искало да е 2017 г.

# 482
Общият стаж се признава за клас прослужено време, ако е преди 2007 г. От 2007 г. за прослужено време се признава само стажът по специалността.

☆☆☆  
Колеги, присъствах на диспут относно това, могат ли учителите да отидат на обучение със средствата за това, определени в делегирания бюджет, ако обучението се провежда в чужбина.

Става въпрос за обучение през ваканцията, ако има значение. Едната страна казва, че може и посочва пример в конкретно училище. Другата страна казва, че не е разрешено, но не посочва нормативен документ, който го забранява.

Стабилен спор беше и ми стана интересно дали има някъде регламент точно за това изискване.

Бихте ли споделили, ако имате информация по въпроса?
Вела, ние веднъж в предно училище искахме да отидем в Румъния да се поразходим преди Коледа и да направим обучение, но тогава ни казаха, че нямаме право, обученията трябва да са в България.

# 483
  • Sofia
През 2023 бяхме на обучение в Кавала в дни петък, събота и неделя (беше Цветница и май беше пролетна ваканция Thinking), а през 2024 - в някакъв сръбски град отново в петък/събота/неделя.

# 484
Миналата година бяхме в Белград на 22 септември /почивните дни/. Една част от сумата си я доплатихме сами.
Сега отиваме на Румъния.
Подготвяме и за есенната ваканция, но в България.

# 485
В нашето училище ако не отидеш на конкретно събиране се възприема, че се цепиш от колектива. Аз например тази година не мога да си позволя да присъствам на почерпката за първия учебен ден и вече съм одумвана и нарочена.

# 486
  • European Union
По НП "Квалификация на педагогическите специалисти" се организират обучения в ЦЕРН. По програмата се поема път и нощувки. Ходят учители от всички училища. Едни са с командировъчни, които им плащат дневни, други само служебен отпуск, а трети си ползват платения отпуск. Явно всеки директор си решава.

# 487
По НП "Квалификация на педагогическите специалисти" се организират обучения в ЦЕРН. По програмата се поема път и нощувки. Ходят учители от всички училища. Едни са с командировъчни, които им плащат дневни, други само служебен отпуск, а трети си ползват платения отпуск. Явно всеки директор си решава.
Къде мога науча повече, кога и как мога да се включа в такова обучение?

# 488
Тази година вече е късно, но можете да следите за догодина.
Учителите от направление "Природни науки" ходят лятото, от направление "Техника" и "Информатика" - есента.

# 489
  • Добрич
тинити, ти нали си начален учител? Обучението в Церн беше за учители по природни науки.

Благодаря ви колеги за споделения опит!

Спорът, за който споменах е между счетоводител, който казва, че не може квалификационната дейност да е в чужбина и учители. Директорът в началото е съгласен за такова обучение, но после приема думите на счетоводителя и до там...  В резултат се заражда сериозен диспут...

Страничен наблюдател съм. Стана ми интересно и опитах да потърся нормативен регламент, но никъде нищо такова не открих, затова реших да ви попитам.

# 490
  • European Union
Вела, аз затова написах за ЦЕРН, защото при десетки учители от цялата страна се вижда, че всеки директор си решава еднолично. За нормативен документ не съм чувала. Но подобно е и положението в рамките на държавата. Свидетел съм как на директорските съвещания РУО размахва пръст на директорите и забранява "екскурзийки и обучения" из страната. След което някои директори се плашат и започват да правят само обучения на място, а други си го пускат покрай ушите.

# 491
И какво ги бърка РУО къде се провеждат обученията, да не би то да плаща? Не е и те да не ходят по обучения и извън страната. Но съсловието ни в повечето случаи мишкува и каквото ни кажат - няма значение дали е редно или не - изпълнява се. Това го казвам по повод реакцията на директорите, за съжаление и голяма част от учителите са така. Преклонена глава сабя не я сече!

# 492
Здравейте! Предстои ми да започна работа като учител ГЦОУД със срочен трудов договор. Има ли вариант при желание от двете страни да се удължи автоматично или отново трябва да се явя на конкурс? Ще бъда благодарна, ако колегите споделят от къде черпят идеи и вдъхновение за часовете по занимания по интереси (учебници, книги, сайтове и т.н.).

# 493
  • Някъде по Дунава
Здравейте! Предстои ми да започна работа като учител ГЦОУД със срочен трудов договор. Има ли вариант при желание от двете страни да се удължи автоматично или отново трябва да се явя на конкурс? Ще бъда благодарна, ако колегите споделят от къде черпят идеи и вдъхновение за часовете по занимания по интереси (учебници, книги, сайтове и т.н.).
Договорът може да се поднови догодина като подпишете допълнително споразумение и стане постоянен.
Аз черпя идеи от Пинтерест.

# 494
Здравейте, наскоро научих, че ако те назначат по чл. 68 (по заместване) за срок от две години, договорът приключва в края на учебната година от първата година и след това те назначават отново септември по този член. Излиза, че два-три месеца оставаш без заплата и осигуровки. Интересува ме дали това е така.

Общи условия

Активация на акаунт