Професия учител - 19

• 46 272
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
Аз когато карах методика в университета и после по време на хоспитирането трябваше всяка седмица да подготвяме по един урок в класовете, на които преподаваме. За една година подготвих уроците за два класа - 7 и 10. После вече като завърших и започнах да работя си ползвах разработките от университета. В течение на времето направих разработки на уроците и в останалите класове. Бавно е, не става от днес за утре. През годините съм правила допълнения и корекции.

Модулите в профилираната подготовка и на мен ми се виждат нанагорно. Според мен е твърде академичен стил и за ученици е много трудно.

# 556
Какво имате предвид с "академичен стил"? За кой предмет се отнася това?

# 557
По-скоро имате манталитета на знаещ и отговорен човек.
Ако бяхте некомпетентна, нахална и безотговорна, щяхте да сте напомпана със самочувствие, да драпате за мястото и въобще нямаше да Ви пука за крайния продукт, който предлагате.

# 558
Какво имате предвид с "академичен стил"? За кой предмет се отнася това?
Имам преки впечатления от модулите по история и география - 11 и 12 клас.
Това е материал, който съм учила в университета.

# 559
  • София
Спокойно с дипломата за средно може да се даде такава и за бакалавър на учениците завършили модулите по история/география и в университета да почват от магистър Grinning

# 560
  • Добрич
Преподавам до 10 клас, но разгледах учебните програми по химия и физика за модулите в 11. и 12.  клас. Това, което съдържат в голяма част съм го учила в университета в първи и втори курс. Имаше и няколко термина, които срещнах за първи път.

Колежка по математика сподели същите впечатления.

Ако ученик иска да има средно образование трябва да избере някакви модули. Нима всички, завършили средно образование са на ниво университет?

Какво да правят децата, които искат просто да завършат средно образование и да не  учат повече?  Или които още не са ориентирани за посоката?

# 561
  • Някъде по Дунава
И аз се чудя за какво ги измислиха тези модули. Дъщеря ми например учи в ЕГ и ще избере профил География и икономика, защото като цяло геогфията ѝ харесва от една страна, а  от друга страна другите не ѝ допадат. Един вид по - малкото зло. Втората матура ще е чужд език, иска да учи в чужбина и въобще не виждам смисъла от модулите.

# 562
Аз съм завършила средното си в чижбина. Там модулите са конкретни, за достъп до конкретни специалности в университет. Например, за да учиш английска филология, трябва да си завършила хуманитарен профил с модул латински и старогръцки език. С друг профил не можеш да кандидатстваш за английска филология. Т.е., модулите очертават достъпа до набор от специалности. Ако си в един профил, не можеш да кандидатстваш да учиш нещо съвсем различно. В България, обаче, се губи смисълът, защото има гимназии и техникуми. Най-големият проблем е, че повечето професии не са регулирани, дефакто висшето образование отива на вятъра.

Яд ме е, че когато министър Цоков дойде на посещение в нашето училище, не му зададох този неудобен въпрос - кога смятат да се заемат с регулирането на професиите. Уж иска да е в крак с тенденциите в ЕС и да развива професионалното образование, пък само замазват очите на хората с пропаганда, която всъщност накрая води до една глуха линия.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2024, 03:51 от amy_nka

# 563
Първоначално, когато въвеждаха модулите точно това ни обясняваха, че те ще насочат децата към бъдещото им висше образование. Около ковид това се загуби - тогава започнаха да ги приемат само с матурата по БЕЛ независимо от специалността. По този начин ученето на другите профили напълно се обезсмисля.

# 564
  • Добрич
В 10. клас само някои деца са решили какво искат да учат после. Имам преки наблюдения: дъщеря ми и близки деца завършиха тази година, а племенникът миналата. Щерката избра модулите без да е решила какво ще учи после и чак есента на 12.  клас си избра специалност. Приятелката и промени желанието си през април, а племенникът си избра специалност през месец май. Мога още да изброявам, ама няма смисъл.

Всички тези деца са приети по първо желание. Това няма как да се случи, ако трябваше да следват избрания в 10. клас модул.

Смятам, че учениците не трябва да бъдат ограничаване от задължителния избор на модул.

# 565
Когато учениците избират профилирана гимназия, те го правят след 7 клас. Профилите са определени от класификатора на МОН. Например нашата паралелка е Хуманитарни науки - профилиращи са БЕЛ и ИЦ, те не подлежат на коментар и избор. В края на 10 клас избират още 2 профила, които са задължителни, но те избират предметите.Така че записвайки се родителите и учениците трябва да са се информирали какво ще учат в 11 и 12 клас. Има и възможност да сменят училището/профила впоследствие, ако има свободни места.
Друг е въпросът, че в 7 клас децата не знаят точно с какво искат да се занимавт след средното образование и избират училището, а не толкова специалността. От там идва и неудовлетвореността в един момент. Пък като добавим и това, че МОН обезсмислиха профилите - кашата става пълна.

# 566
  • при моите деца .....
Колеги, спорна, спокойна и успешна учебна година!

# 567
Спорна, спокойна и успешна и от мен!

# 568
Колеги, да си пожелаем една спокойна и здрава учебна година! За нас и за учениците.
Дано да няма излишни сътресения нито в професионално, нито в лично отношение.
Да се въоръжим с търпение и положителни емоции!
Успех!

# 569
  • Майничка
Ведри и любопитни ученици, позитивни колеги и хубави емоции в училище и извън него желая на всички ви, колеги!

Общи условия

Активация на акаунт