Професия учител - 19

• 46 275
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
Много хубаво написано от всички вас!  Удоволствие е да ви чета, момичета! Аз съм в сферата на икономиката, второ лято нищо не ми се получи, в нашия град нещата стават предимно с връзки. Подадох на 4 места това лято за учител по БЕЛ и занималня, но само за една от позициите ме поканиха на интервю в началото на август за място по заместване и в крайна сметка не избраха мен. Все си казвам, че всяко зло е за добро, но времето минава и сякаш шансовете ми намаляват. За занималня установих, че е още по-трудно, защото за там подават всички завършили общообразователен предмет и подалите са повече от 40-50 човека. Може би ще си остана с това, че съм изпълнила мечтата си - да завърша това, което исках като ученичка, но по редица причини не можах да осъществя. Съжалявам, че не се дава шанс на хора, които наистина искат да се занимават с тази професия и ще я работят с любов! Здраве да е!

# 541
  • София
За съжаление отказах работата. Оказа се, че трябва да водя модули на ПП, ГО, + всички седми класове, за цвят 9-ти. Колективът беше много симпатичен, но за мен предизвикателството се оказа непосилно. 😐 Просто с тази отговорност и без никаква подготовка, реших да не обърквам нито себе си, нито децата. За мен модулите трябва да се поверяват на хора с опит.

Mia1, успех в професията, дано намериш мястото, където да се чувстваш добре. Как така нямаш подготовка, в университета не се ли подготвя за изпити? Няма как материалът в училище да превъзхожда един вид този от университета. Не се заяждам, но наистина ми стана интересно.

Колкото и странно да звучи е факт. Модулите по история за 11 и 12 клас са сериозен залък, както за учениците така и за учителите. Толкова е обширна информацията, че самите доценти и професори, които се занимават с педагогика и подготовка на учители в СУ, открито заявяват, че учениците в 11 и 12 клас са по-натоварени от студенти 2-3 курс. Случвало ми се е да се подготвям за уроци директно от дисертации на колеги..

# 542
Паганне, доколкото разбирам, не става въпрос за материала по предмета, който преподаваш. В университета никой не те подготвя за купищата бумаги, които трябва да пишеш. Аз преди да вляза в училище, даже Школо не бях виждала изобщо.
Десислава, не се отчайвай, аз станах учител на 50 години. Може пък да изкараш късмет.
Бащатко, при нас миналата година колега обжалва и му увеличиха точките. Колежка мрънка, че са ѝ ги намалили, но не обжалва, защото според нея нищо нямало да се промени, а после разбрахме за колегата.
За тези, които търсят работа, установих, че освен по математика, тази година има липса и на учители по биология и химия, поне в Бургас. Обявихме място и нямахме нито един кандидат. Обадих се на позната, която няколко години не можа да започне като учител и работи като медиатор. При тях същата работа - обявили са място, тя била единствен кандидат. Но ходи на интервю в трето училище и в крайна сметка започва там. Ние взехме човек, който кандидатства за начален учител, но имаше бакалавър биология и химия, без учителска правоспособност, като трябва да изкара.

# 543
А, ок, разбрах сега, че въпросът не е в учебния материал, а в бюрокрацията. Ако е така, то тя е еднаква навсякъде , но няма да коментирам повече, понеже не е по моя предмет.
Аз преподавам чужд език и съм имала доста предизвикателства с различни ученици, но съм се впускала в тях и не съжалявам, защото това ми донесе много нови знания.

# 544
Паганне, доколкото разбирам, не става въпрос за материала по предмета, който преподаваш. В университета никой не те подготвя за купищата бумаги, които трябва да пишеш. Аз преди да вляза в училище, даже Школо не бях виждала изобщо.
Десислава, не се отчайвай, аз станах учител на 50 години. Може пък да изкараш късмет.
Бащатко, при нас миналата година колега обжалва и му увеличиха точките. Колежка мрънка, че са ѝ ги намалили, но не обжалва, защото според нея нищо нямало да се промени, а после разбрахме за колегата.
За тези, които търсят работа, установих, че освен по математика, тази година има липса и на учители по биология и химия, поне в Бургас. Обявихме място и нямахме нито един кандидат. Обадих се на позната, която няколко години не можа да започне като учител и работи като медиатор. При тях същата работа - обявили са място, тя била единствен кандидат. Но ходи на интервю в трето училище и в крайна сметка започва там. Ние взехме човек, който кандидатства за начален учител, но имаше бакалавър биология и химия, без учителска правоспособност, като трябва да изкара.

И по телевизията казаха, че има недостиг най-вече на учители по биология и химия.

# 545
Включвам се по въпроса с колектива. Разбира се, че е важна средата, в която се работи. Сменяла съм няколко училища. В едното училище (водеше се по-елитно) по време на педагогически съвет учителската стая ставаше кошер с пчели. Всеки крещи и надвиква другия, обиди, упреци, мерене на его, на квалификация, на образование, директора имаше десетина учители, които толерираше и те се държаха все едно колят и бесят, интриги, сплетни, доноси .. не беше моето. После отидох в по-непретенциозно училище, там учителите бяха по-скромни и обрани, но имаше голямо текучество на кадри, почти всяка година идваха и си отиваха по няколко колеги. Не успяваше да се създаде колективен дух, учителите се познаваха по физиономии и разговорите бяха предимно служебни, съответно и интриги почти нямаше. Различно е, въпрос на късмет е да попаднеш в сплотен колектив.

# 546
Може ли да се карат две ПКС заедно. Вече не искат ли да има трудов стаж между две степени?
Тази година за първи път ми идва "тежичко" подготовката за първи учебен ден. Може би защото метнах въдицата да вадя две ПКС-та наведнъж... Не ми е до тържества, много-много... И с проекти започнахме още преди старта... Тази година ще прегрея... Искам да избутаме бързо до Коледа, и после ми се ще едно майчинство...Relieved

# 547
  • Sofia
Тъй като тръгна темата, ще се включа и аз. Зарязах си старата професия, тъй като вървеше работата към разпад и липса на всякаква мотивация. От две седмици съм в детска градина. Толкова е ужасно, че дори не мога да опиша. Открито злословене, коментари, интриги, една помощник възпитателка е нещо като началник, груба и проста, с отвратително отношение към децата. Командори всички, даже пред директорката държи тон. Половината са роднини. Всичко се толерира от директорката, която иначе изглежда приятен човек с мило поведение. Така се насадих, че нямам думи. Но ще търпя. Надявам се да успея поне малко да се нагодя и да натрупам опит поне една година. Дано дотогава оцелея.

# 548
Тъй като тръгна темата, ще се включа и аз. Зарязах си старата професия, тъй като вървеше работата към разпад и липса на всякаква мотивация. От две седмици съм в детска градина. Толкова е ужасно, че дори не мога да опиша. Открито злословене, коментари, интриги, една помощник възпитателка е нещо като началник, груба и проста, с отвратително отношение към децата. Командори всички, даже пред директорката държи тон. Половината са роднини. Всичко се толерира от директорката, която иначе изглежда приятен човек с мило поведение. Така се насадих, че нямам думи. Но ще търпя. Надявам се да успея поне малко да се нагодя и да натрупам опит поне една година. Дано дотогава оцелея.
Ужас. Помощник възпитател да държи тон на директор.
Явно въпросната госпожа не си е намерила майстора. Аз такива обикновено ги режа на момента, но тя вероятно има гръб и се чувства защитена щом си позволява подобно поведение.
Според мен можеш и по-рано да напуснеш ако чувстваш, че не е твоето място. Да си търсят друг учител - техен проблем е това, а не твой. Работата в отровна атмосфера е ужасна и вредна за психическото здраве. Това беше и една от причините аз да напусна училище + отвратителното отношение на учениците.

# 549
Относно точките за ДТВ: при нас комисията определя крайния брой. На някои колеги дават, на някои намаляват. Колектива ни е малък и всички имаме наблюдения какво вършим.
Всяка година се сменят членовете на комисията, за да няма сърдити.
Относно атмосферата, колкото повече ви чета, стигам до извода, че съм уцелила джакпота.
Сплотен колектив, страхотен директор, въобще още с влизането в училище се усеща позитивна атмосфера.
Е, винаги  някой може да се подразни и т.н, но по-скоро е мимолетно измрънкване и не оставя лоши чувста. Всякакви опити за интриги се прекратяват от директора- даже преди да са започнали.
Колеги, пожелавам на всички да се чувствате на мястото си и да работите в сплотен колектив.

# 550
  • при моите деца .....
Колеги, учител по биология и химия съм, магистър....
Но не успях да се преместя в друго училище....
Късно обявен конкурс, предизвестие до началото на октомври държи настоящият директор и така не ме взеха в училището, където се явих "на конкурс".
Та в провинцията договорки между директорите е често срещана практика 😒

Последна редакция: пт, 13 сеп 2024, 17:29 от * Боби *

# 551
  • Върху лъчите на Слънцето.
Може ли да се карат две ПКС заедно. Вече не искат ли да има трудов стаж между две степени?
Тази година за първи път ми идва "тежичко" подготовката за първи учебен ден. Може би защото метнах въдицата да вадя две ПКС-та наведнъж... Не ми е до тържества, много-много... И с проекти започнахме още преди старта... Тази година ще прегрея... Искам да избутаме бързо до Коледа, и после ми се ще едно майчинство...Relieved
И аз това  щях да попитам. Но пък синдикатите правят някакви "фокуси" и вече ПКС не е това, което беше.

# 552
Колеги колко часа теория по един и същи предмет може да има в един ден, става въпрос за гимназия?

# 553
Специализацията за трета пкс можеш да я караш по всяко време и без да имаш пета или четвърта. Ако я караш заедно с някоя от тях, после само си подаваш документите за присъждане на трета пкс. Та аз сега октомври ще държа изпит за четвърта, ноември ще защитавам за трета и януари, живот и здраве ще си взема и трета.
Трудов стаж си имаш, как... Просто не можеш две удостоверения за пкс в една календарна година.

# 554
  • София
Да отговоря на въпросите. Учила съм и бях отлична студентка, но преди бая време. Сега си взимам СДК, за да бъда учител. Още не сме карали практика. Най-важният изпит - методика, мина ... айде да не казвам, но най-малкото е проформа. Ама всъщност ще кажа, той не се състоя. От днес за утре ми се стори невъзможно да подготвям 11 урока седмично. Чисто физически ми се струва невъзможно. А на големите като им гледах модулите, че то и имаше термини, които за пръв път чувам. Е, как ще ги подготвям на академично ниво и за матури! Аз съм си аматьор, преди мен друга учителка се е отказала, по каква причина не разбрах. Абе, надцених се, направих си изводите и като един Кубрат Пулев ще кажа: "Продължаваме напред!"😉

Общи условия

Активация на акаунт