Професия учител - 19

• 46 256
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
  • София
По повод картите за диференцирано заплащане и обжалването им, аз преди две години обжалвах. Разгледах си намалените точки и възразих срещу това. Естествено с възражението подадох и доказателства, които бяха надлежно вписани в ел. дневник в секция "Бележки". Всичко през учебната година си го записвам там. Увеличиха ми точките, колкото и да не им се искаше. Е, дирекцията хич не беше доволна, но ... когато фактите говорят и боговете мълчат. Всички очакваха, че шефката ще ми стъжни живота / и аз го очаквах де /, но нямаше какво да направи, освен да покрещи малко. В интерес на истината не го направих, заради 4-5 точки. Бяха ми отрязали 24 точки и то все в дейности, които можех да докажа. И другият ми мотив беше, че ни предстоеше и национална инспекция в следващата година и исках да им покажа, че няма да се оставя да ме мачкат. Защото идеята на инспекцията беше да се увеличат заплатите, а сега остана просто инструмент в ръцете на директорите да се освободят от неудобните учители. Там получих най-високата степен. Вече освен попълнена карта, прилагам и всички т. нар. доказателства - кредити, заповеди, снимки от мероприятия и т.н. Като дойде ред за моята карта, на комисията им прилошава колко имат да четат.
И при нас последните 2 години картите се попълват през юни, което и за мен е нарушение, защото краят на предната учебна година е на 14.09. и не е редно да се попълват толкова рано.

# 601
Здравейте!
Бих искала да помоля, ако някой разполага с книгите за учителя по български език и литература за 7. клас във вариант за разпечатване, да ми прати на имейл ksati@mail.bg Булвест 2000, комбинираните с учебника, които са. Мерси предварително!

# 602
# 603
  • при моите деца .....
При няс картите ги попълваме с молив, подписваме (с химикал) началото на юли, края на юни.
Обикновено ни ги изплащаха юли, но тази година със септемврийската.
Никой не е обжалвал.
Не разбираме своите и точките на другите...

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 23:44 от * Боби *

# 604
При нас не се попълва нищо...

# 605
  • при моите деца .....
Е, и при нас има предадени празно, но подписани.

# 606
  • Добрич
При няс картите ги попълваме с молив, подписваме (с химикал) начялото на юли, края на юни.
Обикновено ни ги изплащаха юли, но тази година със септемврийската.
Никой не е обжалвал.
Не разбираме своите и точките на другите...

Как хем подписвате с химикал, хем не си разбирате точките? Нали се подписвате, те се виждат?...
Друг е въпросът, че преди 15.09 е в нарушение...

Писали сме едновременно, разбрах...

Е, и при нас има предадени празно, но подписани.

Звучи абсурдно!
И ако някой откаже да се подпише на празна карта какво ще стане?...

# 607
  • при моите деца .....
Вела, ние попълваме (или не, с молив).
Подписваме при предаване с химикал (да не ни разкарват втори път през отпуска).
Но НЕ знаем точките, крайните, от комисията 😁

# 608
Колеги, нова съм в сферата, помощ!
Имам изключително буйни, непослушни деца 4-ма .
Как се справяте?
Нарушават реда и дисциплината в часовете ми в занималня... Не пишат, само крещят, хвърлят листчета по съученици и пречат на останалите да пишат. Развалят тотално дисциплината.
Забележки не помагат, излизане пред вратата - също не действа.
Заплахи,че ще извикам директор или зам.директор също не действа.
Моля, моля от сърце за всякакви съвети, идеи и методики!

# 609
  • София
Проведете разговори с родителите им поотделно, а не заедно накуп всичките. Второ, опитайте се да разберете кой им е водач и да му влезете под кожата, за да започне да ви слуша. 100 процента някой от тези 4-мата е тартор. Хванете ли него, другите трима ще се кротнат. Трето, махнете някой от групата. Гледайте дипломатично да влезете под кожата на тартора. Може да му дадете да ви помага и да го поощрите. Нека се почувства значим и оценен, но без това да разваля вашия имидж. Като видят останалите, ще започнат да ви уважават или поне по-сносно да се държат.

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 01:44 от ellarose

# 610
Аз с директен подход действам към такива. Имаме тази година нови деца в 5 клас, идващи от друго село, всички ромчета. Ами 3 момчета са ужасно палави. Не са научени дори да стоят цял час седнали.  Шумят, смеят се в очите на учителите, говорят на "ма' и "бе" с нас. Закъсняват всеки час и т.н.т. още в първия ми час като направиха подобни простотии и ги хванах с ръцете си, разтресоха ги леко и ги сложих до дъската, погледнах ги в очите и ги попитах "Така като ме гледате аз ли съм тартора тук или някой от вас" и се наредих до тях и попитах целия клас " кажете всички, кой според вас с по-силен, аз или те" и всички ококорени "вие госпожо". Знам, че е малко странно, но действа при мен. Всеки път като хвана дете с ръцете си и го гледам в очите и му задавам директни въпроси това дете след това е по-тихо от тревата. Миналата година един "левент" от 7ми клас посегна на колежка, беше нещо страшно този. При мен слушаше и мълчеше, защото го разтресоха така пред целия клас и го попитах на кое момиче се доказва, коя харесва и той мълча, но другите отговориха "харесва Гергана". Изправих Гергана пред него и попитах нея дали и харесва поведението и би ли му станала гадже. Тя обясни, че бил красив, но не харесвала побойници и не би му била гадже, защото пушел и се държал лошо. Еми въпросния се зачерви като домат и в моя час нямаше проблеми никакви. На 10 септември ми звъня, че са се преместили да живеят до морето и е записан там в училище и дори тренира някакъв модерен уличен спорт. Майка му като дойде да му взема дипломата през лятото ми сподели, че говорил само за мен и много му било мъчно. Нямам идея защо и как стана това.

# 611
  • European Union
Защо се съгласявате да подписвате празни карти? Няма никакъв проблем картите да се подпишат след 15 септември, когато всички са на работа.
Аз също не виждам точките на другите учители, но през цялото време виждам моите. Нашите карти са електронни. Получаваме си ги в началото на учебната година (след съвета, на който ги обсъждаме) и можем да си пишем в тях през цялата година. След като комисията ги попълни, вече не мога да променям нищо, само мога да пиша коментари. Ако сега ми променят точките, пак ще видя какво е променено. И преди да изплатят ДТВ-то, ни казват колко е една точка. Така всеки може да сметне, че получава точната сума.

# 612
А колко е 1 точка?

# 613
  • Майничка
Във всяко училище е различно, зависи от сумата, определена за ДТВ и броя точки, присъдени на персонала. Много хора с по много точки - по-малка стойност на една точка, по-малко присъдени точки - по-висока стойност.
При нас критериите са такива, че няма как да се хване максимум, повечето сме м/у 50 и 70т.

# 614
  • Някъде по Дунава
И при нас точките се движат между 50 и 75 да речем. Първите години се стараех да съм максимално обективна, напоследък си слагам повече точки, защото знам, че така или иначе ще ми ги намалят. Последните години са ми били около 65. Сумата за точка е винаги минимална при нас. Миналата година май беше 15 лв.

Общи условия

Активация на акаунт