Професия учител - 19

• 46 170
  • 741
  •   1
Отговори
# 720
  • Някъде по Дунава
Здравейте , има ли такива от вас, които са водили или ще водят групи за занимания по интереси? Имам няколко въпроса да задам, ако може на лично съобщение. 🙂
Питай.
Колко часа трябва да имам в тематичния план? Колко ученика е минимума в група? Имам 11 деца, не знам ще ми разрешат ли.
Отговорили са ти, че часовете са 80. Според мен няма проблем децата да са 11. Ако ще провеждаш часовете през учебната година, те трябва да са поне два часа седмично. Ние пак ще ги организираме през юни по 4 часа на ден.

# 721
Да, благодаря. За 4 ПКС там обаче е развиване на тема. Иначе ещна 5-то ПКС знам и аз съм била. Интересувам се от 4 пкс как протича ?
Аз съм другата седмица на 4-то. Казаха ще пишем цял час по предварително зададена тема, чиято разработка вече я предадох (за Синдиката става въпрос). На място в ДИУУ се тегли темата в деня на изпита.
Най ми е интересно, че моята разработка е на испански. Кой ли ще ми я проверява и оценява в деня на изпита. 12 стр. съм предала. Искат да съм им напишела отново всичкото това за 1 час в деня на изпита. Expressionless

# 722
  • България, София
Не, само класни и контролни. Писменото не е пълен учебен час (е, може да е 38-40 мин.).
Колега, къде би могло да е регламентирано това?

# 723
  • Добрич
Не, само класни и контролни. Писменото не е пълен учебен час (е, може да е 38-40 мин.).
Колега, къде би могло да е регламентирано това?
Наредба 11 ( има линк на първата страница).

# 724
Гети75, не се бъркам!
Когато се записа за 4ПКС, колежката си плати и обучение  с 1 квалификационен кредит /води се подготвителен курс/, на което им обясниха какво, кога, как и защо.
За 3 се изисква едногодишна професионално-педагогическа специализация. Аз никъде не съм споменала такова нещо.
Да, така е. Много странно защо на мен не са ми казали, че мога да запиша обучение с кредит. както и да е, мерси много за информацията ☺☺☺
Тези курсове са в определено време и е възможно, когато сте подали документите, курсът вече да е минал. При мен така се беше получило, не можах да присъствам на курс. После се подготвях самостоятелно, защото ПКС-то ми е дидактика и методика на преподаването, нямах да разработвам урок. Голямо четене падна, обаче изпита мина супер и после бях доволна от себе си. А и темата, която изтеглих беше хубава. Но за 4-то ПКС не можах да се мотивирам с тази смешна разлика от 5 лева в заплащането.

# 725
  • София
При нас в начален етап Занимания по интереси са колкото са учебните седмици по 2. Например в 1. - 3. клас са 32 уч. седмици, съответно 64 часа за година. В 4. клас са 34 уч. седмици - 68 часа за годината. Искат и децата да са поне 16

# 726
Вела, къде е описано каква е разликата между писмено изпитване и контролна работа? Търсих наскоро и не успях да открия в Наредба 11.

# 727
В същата наредба:
Чл. 17. (1) Контролната работа е групово писмено изпитване, при което се оценяват постигнатите
резултати от учениците след приключване на обучението по определена част (раздел) от учебното
съдържание по учебния предмет.
(2) Контролната работа се провежда за не повече от един учебен час.

Малко по-нагоре в наредбата са описани и писмените изпитвания - те са текущи и могат да бъдат индивидуални или групови.
Източник: https://www.navet.government.bg/bg/media/DOS-otsenyavane.pdf

# 728
  • Добрич
Вела, къде е описано каква е разликата между писмено изпитване и контролна работа? Търсих наскоро и не успях да открия в Наредба 11.

Това се учи по методика и не е необходимо разликата да бъде ясно дефинирана в наредбата.

Цитат
Чл. 13. (1) Според формата текущите изпитвания са устни, писмени и практически, а според обхвата - индивидуални и групови.
...
Чл. 17. (1) Контролната работа е групово писмено изпитване, при което се оценяват постигнатите резултати от учениците след приключване на обучението по определена част (раздел) от учебното съдържание по учебния предмет.
.....
Чл. 19. (1) (Доп. - ДВ, бр. 82 от 2018 г.) Контролните и класните работи се коригират и рецензират от преподаващия учител и се връщат на учениците за запознаване с резултатите и за информация на родителите.
(2) Оценяващият анализира и обобщава резултатите от контролните и класните работи, като в срок до две седмици след провеждането им уведомява учениците за направените изводи.
(3) (Отм. - ДВ, бр. 82 от 2018 г.)

Чл. 20. (1) Контролните и класните работи се провеждат по график при спазване на следните изисквания:
1. за една и съща паралелка не може да се провежда повече от една класна или една контролна работа в един учебен ден;
2. за една и съща паралелка в една учебна седмица не могат да се провеждат повече от две класни и/или контролни работи;
3. не се провеждат класни работи в последната седмица от учебния срок.
(2) Графикът по ал. 1 се изготвя по предложение на учителите по съответния учебен предмет, утвърждава се от директора на училището до две седмици след началото на всеки учебен срок и се поставя на общодостъпно място в училището.
(3) За графика по ал. 1 учителите по съответния учебен предмет информират учениците, а класните ръководители - родителите (настойниците, попечителите, представителите на непридружените малолетни и непълнолетни лица, търсещи или получили международна закрила).

# 729
Здравейте, има ли някой който води индивидуални часове с деца със СОП, имам няколко въпроса, ако е удобно да попитам.
Благодаря.

# 730
  • Върху лъчите на Слънцето.
Да, благодаря. За 4 ПКС там обаче е развиване на тема. Иначе ещна 5-то ПКС знам и аз съм била. Интересувам се от 4 пкс как протича ?
Аз съм другата седмица на 4-то. Казаха ще пишем цял час по предварително зададена тема, чиято разработка вече я предадох (за Синдиката става въпрос). На място в ДИУУ се тегли темата в деня на изпита.
Най ми е интересно, че моята разработка е на испански. Кой ли ще ми я проверява и оценява в деня на изпита. 12 стр. съм предала. Искат да съм им напишела отново всичкото това за 1 час в деня на изпита. Expressionless
Написана предварително тема, която е посочена. Пък след това "ще се тегли" в деня на изпита. Синдикати, синдикати... Тяхното ПКС няма нищо общо с другите ПКС.
Нищо лично към никого!

# 731
Здравейте, има ли някой който води индивидуални часове с деца със СОП, имам няколко въпроса, ако е удобно да попитам.
Благодаря.
Аз. Стига да мога да отговоря.

# 732
Скрит текст:
Написана предварително тема, която е посочена. Пък след това "ще се тегли" в деня на изпита. Синдикати, синдикати... Тяхното ПКС няма нищо общо с другите ПКС.
Нищо лично към никого!
За трето записват ли синдикатите? Rolling Eyes Не съм се инересувала там как стоят нещата...

# 733
Благодаря.

И аз водя.

# 734
  • Върху лъчите на Слънцето.
Скрит текст:
Нищо лично към никого!
За трето записват ли синдикатите? Rolling Eyes Не съм се инересувала там как стоят нещата...
За пари всичко правят. Чувам от колеги, че записват и за трето.

Общи условия

Активация на акаунт