СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 66 923
  • 762
  •   1
Отговори
# 600
Баш пък в СМГ занижени стандарти и изисквания....?!?

# 601
John1, харесват я по скоро като отношение до колкото се ориентирам. Иначе, поне от момичетата, с които дъщеря ми говори, са наясно напълно, че математиката й не е ок. Което съм съгласна, че е недопустимо в СМГ. Но си представям ако повечето родители са казали, че са ок, и какво да прави ръководството. Да й изберат друг предмет, ментална математика имаше едно време LaughingLaughingLaughing

# 602
И мен допреди година две ми изглеждаше доста пресилено, но бързо се приземих…

Баш пък в СМГ занижени стандарти и изисквания....?!?

# 603
Здравейте,
Искам да попитам с какво ниво по немски излизат децата от паралелките с немски език?
Има ли деца, продължаващи обучението си в немскоезични държави?

# 604
Здравейте,
Искам да попитам с какво ниво по немски излизат децата от паралелките с немски език?
Има ли деца, продължаващи обучението си в немскоезични държави?

Аз бих добавила към въпроса - колко на брой са немските паралелки? При кандидатстване след 7 клас балът за тях по-висок ли е от този за английските?

# 605
  • София
Сигурно питате за 12 клас. Зависи дали децата изберат немски език за профилирана подготовка или не.
Имаше една табличка на Дидева

# 606
  • София
Точно и аз попаднах на тази таблица на Дидева, както винаги при нея е информацията.
Би трябвало, тъй като немските паралелки са ИИЧЕ, да излизат в общия случай, ако не изберат профил немски, с B 2.1. Мога да кажа за едното ми дете, че в 8 клас го докараха до B1, после обаче часовете стават малко и си трябва нещо допълнително за изкачване в нивата. Обикновено тези, които желаят сертификат за по високо ниво - С, допълнително посещават и курсове или уроци, и се явяват на изпит в 11 -12 клас. Не гледат масово към немскоезични държави, но във всеки випуск има по няколко деца, които продължават в немскоезични университети, знам за ЕTH Цюрих, ТУМюнхен, ТУВиена и други, включително и от английски паралелки, които се амбицират и научават и немски език, заради кандидатстване в тези държави.

# 607
Искам да попитам за курсовете, които се организация от СМГ учители- какви сборници/ помагала се ползват? На сайта им са показали Математика за таланти, това ли е основният? А ползват ли "НЕМО. Математически приключения и пътешествия" или някой друг?
Също така дават ли за домашно задачи или се решават задачи само в часовете? Благодаря!

# 608
Сигурно питате за 12 клас. Зависи дали децата изберат немски език за профилирана подготовка или не.
Имаше една табличка на Дидева
Тази таблица за съжаление е продукт на МОНски мечти или може би изпълняване на хартия на Европейски препоръки. От първо лице имам поглед над уменията за възпроизвеждане (писане и говорене) на англ. ез. като първи чужд ООП в 12ти клас, само училищна подготовка и получавани 6-ци за оценки. Ниско В1 може би, много базови езикови конструкции и изказ. От моя гл. точка хорариумът за петте години не е бил оползотворен по смислен начин. Но това беше коментирано по-рано - в СМГ език не се научава. Който иска прилично ниво или има нужда от сертификати - трябва да учи допълнително.

# 609
  • София
Ами моето дете случи на учителка по немски и си учи и профила на високо ниво.

# 610
  • София
Искам да попитам за курсовете, които се организация от СМГ учители- какви сборници/ помагала се ползват? На сайта им са показали Математика за таланти, това ли е основният? А ползват ли "НЕМО. Математически приключения и пътешествия" или някой друг?
Също така дават ли за домашно задачи или се решават задачи само в часовете? Благодаря!
Ползват Немо, Умник математик и много работни листа по усмотрение на съответния учител. Домашни има всеки път, поне при моето дете.

# 611
Здравейте!

Случайно някой да знае, дали ще има РС за 10 клас по повод профилите? Как се е процедирало предни години? В момента в училище тече агитация към децата, да пишат само по още 1 профил, а не 2. Ще бъда благодарна, ако някой сподели информация.

# 612
Здравейте!

Случайно някой да знае, дали ще има РС за 10 клас по повод профилите? Как се е процедирало предни години? В момента в училище тече агитация към децата, да пишат само по още 1 профил, а не 2. Ще бъда благодарна, ако някой сподели информация.

Това да не означава, че профилите постепенно ще станат само 3? Изобщо не ми харесва такова стечение на обстоятелствата, при вече избрани 2 такива още с приема…

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 14:03 от Дaмaсценa

# 613
Здравейте!

Това да не означава, че профилите постепенно ще станат към само 3? Изобщо не ми харесва такова стечение на обстоятелствата, при вече избрани 2 такива още с приема…

На там вървят нещата. От няколко месеца върви тази агитация в училището и най-лошото е, че децата  вече са убедени колко по-добре и по-малко ще учат само с 3 профила, без да осъзнават, че след 2 години може да има проблем с хорариуми по определени предмети за кандидатстване в чужбина.

Ние родителите очакваме РС , за да получим повече информация. С убеждението сме, че ще има 4 профила, но в действителност най-вероятно ще са 3, обосновавайки се на факта, че децата така са избрали (неосъзнат и неинформиран избор).

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 11:20 от Foodlove

# 614
Обяснете им, че ако са 4, има по-голяма вероятност да се сформира желаният профил.

Общи условия

Активация на акаунт