СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 68 081
  • 762
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Отворих линка към Изи и се изненадах, че и Х.Веселински е включен в списъка с преподаватели. Ако и той остави СМГ ще е много жалко.
 Проблемът с липсата на качествени учители в СМГ и "трансфера" на малкото останали такива към частни училища явно се задълбочава.

# 361
Изи “ни откраднаха” Елза Тодорова😕 децата бяха, и все още са, мега разочаровани

# 362
Не знам, но в Изи страшна среда са намерили всички отишли там Simple Smile

John, не потъна ли вече това СМГ, от кога го чакаш Simple Smile  

Сега се замислих ти всъщност с кои други училища го сравняваш къде е в твоята лична класация на училищата имам предвид ?  И къде учат твоите деца/дете съответно? Това ще хвърли малко повече светлина върху коментарите ти.

# 363
Не знам, но в Изи страшна среда са намерили всички отишли там Simple Smile

John, не потъна ли вече това СМГ, от кога го чакаш Simple Smile  

Сега се замислих ти всъщност с кои други училища го сравняваш къде е в твоята лична класация на училищата имам предвид ?  И къде учат твоите деца/дете съответно? Това ще хвърли малко повече светлина върху коментарите ти.

Аз по-скоро го чакам да изплува, не да потъне…и стискам палци даже. Иначе в моята лична класация си е на първо място и точно затова ми е болно за процесите които протичат там от известно време.
Относно коментарите ми не мисля че има нещо неясно, че да има нужда от допълнително осветляване.

# 364
  • София
Не знам за г-н Толев дали причината е била директора, но знам, че се чувства много добре в новото си училище, което е НПМГ. Не знам защо всички не смеят да го кажат. Не мисля, че тези 2 училища следва да са конкуренция, а по-скоро трябва и са партньори.
За съжаление СМГ много загуби от напускането на г-н Толев. Просто невероятен като човек ( от личните ми впечатления ) и страхотен учител , от впечатленията на сина ми.

# 365
Здравейте, нова съм във форума, но го следя от доста време. Имам син в четвърти клас, който се справя доста добре на състезанията. Аз и ММ сме възпитаници на ОМГ Пловдив и затова предвид резултатите му сме с нагласата и той да кандидатства в МГ. Живеем в София и бях с идеята първо желание да ни е СМГ.
Оказа се обаче, че синът на моя близка сега е 12-ти клас в СМГ и е бил при Надя Кръстева (за която разбрах, че ще поеме бъдещите петокласници). Тя ми сподели, че децата много си харесват Кръстева и докато са били в 5-6 клас са я имали за супер учител, но след това и особено в гимназията са останали с впечатлението, че е доста слаб математик. Обичали си я като човек, но математически им се струвала неподготвена. След това е излязла в майчинство и са случили на учителка, която също не е била на ниво.
На ме ми стана тъпо от това, не очаквах, че в СМГ има слаби учители по математика. Знам колко е важна гимназиалната подготовка и затова почвам да се колебая. Ще съм благодарна и на други отзиви от Кръстева.

# 366
  • В Страната на чудесата
Ами тя рибата е още в морето...

На този етап - абсолютно безсмислени терзания.
Всеки випуск се състои от 6 паралелки - за тях се грижат по трима математици, като всеки един от тях поема 2 паралелки. В периода 5-7 клас не може да избирате при кого да бъде детето. После следва НВО и чак тогава, при добро справяне, детето ще стигне до гимназиален етап, където пък има тотално преразпределяне на  паралелките.
Тогава ще го мислите, живот и здраве.

Да не говорим, че понякога в живота по-малкото е повече. Wink

# 367
Кръстева е сред любимите учители на моето дете.  За нея лош отзив не съм чувала. Радвам се, че се връща. Тя самата е продукт на една от най-тежките математически гимназии в страната и по-скоро проблемът може да се е получил и изваждането на учениците в онлайн среда. Въпреки че и в дистанционна среда се справи страшно добре с четвъртокласниците в курса ѝ. 
За Веселински - хлапетата го обожават. Този млад човек трябва да бъде мултиплициран. Аз се радвам, че е поел ангажимент и към други ученици. Дали някой ще работи в школа, ще преподава частни уроци, ще прави докторантури и ще бъде част от университетски екип или ще поеме допълнителен ангажимент и на друго място, това е негов избор. Няма конфликт на интереси. На доста учители в информацията в Школо им пише, че имат регистрации и в друго учебно заведение.
Дано и за сегашните деветокласници остане възможността да имат право да учат четири профила. 
Не знам колко други училища могат да се похвалят с това, че техни бивши ученици със сериозни успехи стават учители и поемат щафетата от своите учители.               

# 368
Не знам откъде са тези твърдения за Кръстева, но аз лично лоша дума не мога да кажа за нея в опита ми на курса за сина ми 2-4 клас.

Както каза Алиса, тя рибата в морето.... еле пък за гимназиален етап.

# 369
Не мога да си представя как един учител по математика, завършил МГ най-вероятно, после следвал в университет, а след това и с няколко години практика, може да е дотолкова слаб математик, че да не се справя с гимназиалния материал. Много по-вероятно е да е някаква тийнейджърска измислица.

# 370
Здравейте, нова съм във форума, но го следя от доста време. Имам син в четвърти клас, който се справя доста добре на състезанията. Аз и ММ сме възпитаници на ОМГ Пловдив и затова предвид резултатите му сме с нагласата и той да кандидатства в МГ. Живеем в София и бях с идеята първо желание да ни е СМГ.
Оказа се обаче, че синът на моя близка сега е 12-ти клас в СМГ и е бил при Надя Кръстева (за която разбрах, че ще поеме бъдещите петокласници). Тя ми сподели, че децата много си харесват Кръстева и докато са били в 5-6 клас са я имали за супер учител, но след това и особено в гимназията са останали с впечатлението, че е доста слаб математик. Обичали си я като човек, но математически им се струвала неподготвена. След това е излязла в майчинство и са случили на учителка, която също не е била на ниво.
На ме ми стана тъпо от това, не очаквах, че в СМГ има слаби учители по математика. Знам колко е важна гимназиалната подготовка и затова почвам да се колебая. Ще съм благодарна и на други отзиви от Кръстева.

Здравейте, включвам се в темата, тъй като Надя Кръстева ми бе от випуска на ПМГ Бургас и я познавам. Подготви дъщеря ми (на курс, не индивидуално) за прием в СМГ, където в момента е петокласничка, но не при нея. Мисля, че е добър педагог. Тя никога не е била състезател в гимназията, но е много спокойна и методична. Аз от друга страна бях състезател, но опитите да подготвя детето сама доведоха само до крясъци и истерия. Мисълта ми е, че не е нужно класният да е "брилянтен математик" за да е достатъчно добър да те подготви със стандартния материал и за кандидатстване в университет. Състезателите в СМГ така или иначе се обучават и допълнително, но те в горните курсове се броят на пръсти. За мен нивото на Надя е достатъчно добро поне до 7ми клас, а след това така или иначе отново се кандидатства и всеки сам може да си прецени дали да остане.

Редактирам се, за да добавя, че не е съвсем вярно, че от 5 до 7ми клас, не може да се избира преподавател. Оказа се, че 2 групи ученици, които са учили заедно от 1 до 4 клас, са писали общи писма до директора за да останат заедно, като заедно с това са посочили че искат да бъдат при един конкретен от 3мата преподаватели на випуска и молбите им са били удовлетворени. Е, директорът се смени в началото на тази учебна година, но се смени заместник-директор с директор всъщност, та не виждам нещо кой знае какво да се е променило. Та не пречи родителите на бъдещи петокласници да се пробват, в случай че имат силно предпочитание към някого. В моя случай не съм избирала, аз исках дъщеря ми да е при различен преподавател от този при когото се падна, но пък според детето това е най-добрия преподавател. Така че понякога нещата и сами си идват на мястото.

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 19:49 от bluelillie

# 371
Не се избираше по времето на Тонев, какви писма са писали, къде не знам.

# 372
Децата от сегашните 5-ти клас бяха разпределени отнпсително равностойно като сила на база класирането. Така, че дори и да е имало някакъв избор / възможно е защото има 1-2 групи от деца дошли от едно и също училище и попаднали в 1 клас/  не е проблем.
Относно избора на учител това е много относително / ако е възможно въобще/ защото може да се окаже , че желаният не е точният за детето. Има разлики между учителите  не като математически или обяснителски умения / всички са отлични/ , а по-скоро като стил и методи на преподаване. И тук няма грешен такъв , а пасващ или не толкова на детето.
Ние извадихме късмет преподавателя да има методи пасващи ни и мотиваращи и детето ходи всеки ден на училище само с мисълта за новата среща с преподавателя. Не знам дали при друг преподавател би ходил със същото желание.

# 373
А това значи ли, че тези с големите балове от класирането ще бъдат пакетирани в един клас, и съответно поети от подходящ учител? За прогимназията питам.

И нещо друго, колкото и да е субективно - какви откровени (текущи) плюсове и минуси на СМГ прогимназия и гимназия са ви направили впечатление, или децата споделят? Разделил съм ги за всеки случай, защото очаквам да има особености. Питам с фокус състезателна математика, и евентуално точните науки в гимназиалния етап.

А, да, локацията - може да я пропуснем, тя е ясна.

# 374
Толкова много е изписано за СМГ, че не знам дали има нещо необсъдено. Прочети темите назад и ще се ориентираш. Неслучайно около 1000 деца всяка година се борят за 156 места и се готвят години за това.

Децата се разпределят по класовете не поред на класирането. Но това нищо не означава. Всички деца са достатъчно будни и умни, дърпат се взаимно, но все пак са си нормални тийнове с техните драми и преживявания.

Общи условия

Активация на акаунт