СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 67 976
  • 762
  •   1
Отговори
# 495
Това е цялата идея - че нивото на НВО по МАТ е ниско, и реално в СМГ се влиза по БЕЛ.

# 496
Това е цялата идея - че нивото на НВО по МАТ е ниско, и реално в СМГ се влиза по БЕЛ.
Да, за тези 500 деца, които имат над 97 точки по математика е важен БЕЛ. За тези, които нямат 97 точки по математика, вече БЕЛ не е от голямо значение. При един по-усложнен изпит по МАТ тези 500 деца могат да станат 300 и тогава БЕЛ няма да има голямо значение.

# 497
Да де, но после и нивото по мат в СМГ не е космическо. Съвсем си кореспондира на НВО то. Влизат едни корави зубъри, научили какъв цвят е престилката на Рада Госпожина и колко е дълга брадата на Македонски, а разсеяните бъдещи учени отиват да подсмърчат във втора лига.
Нищо общо с моята младост, когато даваха по четири гнусни задачи за разписване и нямаше как да се просмуче някой, чиято сила е в бакалските сметки. Бакалските сметки не важаха даже в търговската гимназия, а сега те, бакалските сметки, определят елита. Особености на новото време.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 18:49 от Априлски душ

# 498
Еха, бакалски сметки..

# 499
Ами съвсем е права Априлски душ.

# 500
Не бих казала, че нивото след това е ниско. Просто едните са пей сърце, а другите се трудят яко, но няма как нивото да е ниско при 10 часа. Поне сравнение с другите гимназии. С нивото преди 20 години.. какво да сравняваме..

# 501
Тези 10 часа имат много различни измерения. Ако си се паднал например при Симеонов е пълен ад за тези които не искат да се напрягат много много, но ако си имал късмет и си уцелил Бойчева пак е ад само че за тези които искат нещо да научат (хубавото тук е че те обикновено са малцинство, така че по-малко са тези които страдат)..
Искам да кажа че количеството само по себе си е по скоро безцелно…ако не се подплати с добър преподавател и целенасочени деца.
Накратко заради бакалските сметки всички малко или много страдат. Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 00:20 от John01

# 502
Да де, но после и нивото по мат в СМГ не е космическо. Съвсем си кореспондира на НВО то. Влизат едни корави зубъри, научили какъв цвят е престилката на Рада Госпожина и колко е дълга брадата на Македонски, а разсеяните бъдещи учени отиват да подсмърчат във втора лига.
Нищо общо с моята младост, когато даваха по четири гнусни задачи за разписване и нямаше как да се просмуче някой, чиято сила е в бакалските сметки. Бакалските сметки не важаха даже в търговската гимназия, а сега те, бакалските сметки, определят елита. Особености на новото време.
Доста грубо изказване за децата, учещи в СМГ, а най-тъжното е, че и доста хора са го харесали...
Не знам кое точно ви дава право да генерализирате децата в СМГ като “корави зубъри”, правещи “бакалски сметки”.
Вие имате ли дете, което в момента учи в гимназията за да правите такива заключения, или всъщност “гроздето е кисело”.
Защото моите впечатления от децата, които учат в СМГ е, че са умни, будни и амбициозни деца и определено съм сигурна, че и сред тях има много “бъдещи учени”.
Това определено не означава, че всички са математически гении - даже дали имат общо 10% от всички. То и по “ваше” време не са били повече, сигурна съм.
Без да влизам в полемиките какъв трябва да бъде приемния изпит за математическите гимназии наистина не виждам кое е полезното в темата да се пише с такъв тон и то за деца...

# 503
Никого не искам да обидя. Зубренето отваря врати в нашата образователна система и децата се нагаждат, съответно това умение излиза на преден план даже и при добрите и умни деца, просто те самите нямат избор.  Поощрява се зубрачестеството и съответно качеството върви надолу.
 Имала съм дете в СМГ, не му хареса там, но другите училища, без някои топ езикови, са по-зле за съжаление. Само в някои частни училища има алтернатива, пак за съжаление
Учители като Симеонов, при които се учи без зубрене, вече са нищожно малко, да ги срещнеш е рядкост.
С това НВО създадоха проблеми и на родители и на децата, съсипаха подбора в малкото останали добри училища. Седим и нищо години наред и нищо не се променя, децата израстват и  проблемът остава за следващите.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 08:24 от Априлски душ

# 504
  • София
Математиката по презумпция си се учи без зубрене. Това всъщност ѝ е най-хубавото от моя гледна точка.
Априлски душ, съгласна съм, че изпитът преди години беше с по-добри дискриминативни качества по отношение на математическите знания. Само че според мен причината е не толкова в липсата на бакалски сметки в темите тогава или наличието им сега, а във формата - задачи с подробно разписване срещу задачи с избираем отговор, и в степента на сложност. Каквото и да си говорим, тогава геометричните задачи бяха с допълнителни построения и доказване на неравенства, сега са с пряко приложение на теорията и на всичкото отгоре декомпозирани по стъпки. Текстовите задачи бяха завъртяни и изискваха доста добри умения за моделиране, сега са абсолютно straight forward формулирани. Имаше параметрични и модулно параметрични уравнения и неравенства, сега се дават основно уравнения в каноничен вид. Изобщо, разлики да искаш, само че не виждам защо е това обвинение към децата от СМГ (или които и да било други) по отношение на изпита, на който се явяват. Не си го избират те. Нещо повече, по мои впечатления силните ученици адмирират идеята за по-сложен входен изпит за МГ.
Проблемът с елементаризирането по-скоро идва от родителите, които се оплакват, че на децата им е много трудно и много били натоварени и не разбирали тая пуста математика, която на всичкото отгоре за нищо нямало да им трябва. Трябва им само, за да имат шестици по нея и ето ти проблем за амбициозните.

# 505
Математиката по презумпция си се учи без зубрене. Това всъщност ѝ е най-хубавото от моя гледна точка.
...
Проблемът с елементаризирането по-скоро идва от родителите, които се оплакват, че на децата им е много трудно и много били натоварени и не разбирали тая пуста математика, която на всичкото отгоре за нищо нямало да им трябва. Трябва им само, за да имат шестици по нея и ето ти проблем за амбициозните.
Eдва ли e поправимо. Светът се движи натам, накъдето се движи. Единиците, които наистина се интересуват от математика, ще се оправят индивидуално. Всъщност то важи не само за математика, а на практика за всичко - музика, рисуване, спорт, т.н.
В училище ще получават някаква програма, таргетирана към средната маса и ще бъдат комплектовани спрямо средната маса. Средната маса пък ще захранва бизнесите с курсовете, ще определя нивата за влизане и преминаване - нормални правила на цивилизацията.
По-нагоре в темата се спомена няколко пъти, че СОП-четата в краищата на спектъра трябва да се самоспасяват, и си е така.
А за нивото по средата не знам - и преди, и сега не е било особено високо. Аз имам интересна дилема, на която все още нямам утвърден отговор - дали е по-добре всички да бъдат ръчкани планово, или да се прави подбор и да се ръчка по-индивидуално, а средните да се оставят по-яваш. Ама не е толкова просто като отговор, иначе нямаше да е дилема. Попадал съм и на интересни писанки и анализи, и пак цялата тема е доста деликатна.
Та като нямаме ясна идея кое е най-добро, май ще продължим да си пробваме еволюционно със случайни мутации.

Позитивното е, че сякаш има мнозинство по темата, че ситуацията с приема в СМГ след 7-ми клас е абсурдна.

# 506
  • София
Не може да се сравняват задачите от преди и сега, защото програмата е различна. Параметричните уравнения вече не се изучават в 7 клас.

Мнозинството в темата е от родители на деца в СМГ. Те се притесняват, че простосмъртните ще заемат местата на децата им.  От друга страна са родителите на простосмъртните, които се притесняват, че децата им няма да влязат заради раздутия прием в 5 клас. Те не пишат в темата и със сигурност са мнозинството.

# 507
Но много родители на деца в СМГ също смятат, че не е справедливо привилегироване на приетите в 5 клас. Повечето са за един нормален изпит по мат в седми клас, за да не зависи приема на децата им от дължината на брадата на Странджата и броят кръпки на палтото на Серафим.
Иначе какво, изтормозват си децата с всички последствия от това, дават пари за курсове от предучилищна и в седми клас им казват айде чао.

# 508
Да, не е справедливо, защото от 5 до 7 клас се променя сложността на задачите и не е сигурно, че дете влязло в 5 клас, ще влезе и в 7-ми , ако задачите са с повишена сложност. Всичко зависи от това дали детето е продължило да работи през следващите 3 години.

# 509
  • София
Не може да се сравняват задачите от преди и сега, защото програмата е различна. Параметричните уравнения вече не се изучават в 7 клас.

Аз съм наясно, че параметрични уравнения вече не се учат, дори в профилираната подготовка в 11-12 клас. И всъщност от това ме боли повече, отколкото от изпита сам по себе си. Не ми е тъжно, че ги изпитват на по-лесни неща, а че учат по-малко. При положение, че могат повече. Ето този неуловен потенциал заради налагането на по-ниски масови критерии ме влудява, но това е положението. Аз моите деца ще си ги тормозя с параметрични уравнения в домашни условия Simple Smile Пък ако попаднат при Иван С в СМГ, той ще ги тормози вместо мен Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт