СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 67 979
  • 762
  •   2
Отговори
# 510
Мнозинството в темата е от родители на деца в СМГ. Те се притесняват, че простосмъртните ще заемат местата на децата им.  От друга страна са родителите на простосмъртните, които се притесняват, че децата им няма да влязат заради раздутия прием в 5 клас. Те не пишат в темата и със сигурност са мнозинството.

Не е точно така. Родителите на деца с математически наклонности наистина се притесняват, че децата им ще бъдат изместени, но не с по-големи математически способности от страна на изместващите, а с по-добре назубрени формални изисквания за разписване или с БЕЛ. И с право са притеснени, защото все пак става дума за математическа гимназия, а не просто за универсално елитно училище. Много показателна е новата  поговорка, че в СМГ се влиза с отличен резултат по БЕЛ...
Що се отнася до родителите на външните деца, те пък осъзнават, че техните деца са в неравностойно положение и масово са против сложен изпит. Което пък значи, че не ги влече математическото в гимназията, а просто търсят добро училище. А някои и просто престижно училище. Това също не е добре за нивото на гимназията.

Накратко - за мен вдигането на броя на паралелките след 4 клас от 4 на 6 не беше нещо добро, но е факт и трудно ще се премахне. Но доколкото тези две допълнителни паралелки все пак значат и известен брой деца, които не са баш за СМГ, още по-вредно ще бъде да се продължава автоматично до 12 клас без изпит, защото така няма да се осъществи отсяването на неставащите и замяната им със свежа кръв.  И затова май има консенсус, че изпит трябва да има, но такъв, който наистина да мери кой е достоен за математическа гимназия и има математическо мислене. Но от много години няма политическа воля за това. За съжаление.

# 511
Според вас нормално ли е от 12000 деца 200 да са в математическа гимназия, половината от другите в езикови или професионални. За мен е безумие.

# 512
Според вас нормално ли е от 12000 деца 200 да са в математическа гимназия, половината от другите в езикови или професионални. За мен е безумие.

Защо да е ненормално? Математическата гимназия не е обикновената нормална гимназия, даваща средно образование и широк спектър на знания (без да се фокусира). А такива са болшинството гимназии и на тях се крепи образованието. професионалните са по-малко, а езиковите са вариант на общообразователните, но с наблягане и на езика.
Иначе ако за трети кръг на олимпиадите по математика се класираха по 500 деца, тогава определено бих казала, че има нужда от второ СМГ.

# 513
  • София
Хващам се за това: деца с математически наклонности.

Кой определя кои са тези деца? При положение, че има 10 000 деца на набор само в София, а в СМГ и НПМГ кандидатстват само малка част, няма как да твърдим, че само влезлите в СМГ са с математически наклонности.

И да, увеличеният прием в 5 клас е проблем, напълно съм съгласна. Как пък преди години никой не се притесняваше за децата, искащи да влязат в СМГ. Имаше 3 паралелки деца от СМГ, които искаха да останат и още 4 за останалите.

# 514
Ами като не са кандидатствали значи не им се учи там и нямат или наклонности, или желание. Те сами се определят.

# 515
  • София
Черна станция, разговорът с теб стана безумен.

# 516
Ами като не са кандидатствали значи не им се учи там и нямат или наклонности, или желание. Те сами се определят.
Абсолютно не мога да се съглася с това твърдение.
Ще дам и личен пример.  Моето дете в 4ти клас даже не знаеше, че има СМГ. Нито сме й говорили, нито децата на тази възраст и в нейното обкръжение са обсъждали кандидатстване в математически гимназии. Нито пък е била достатъчно осъзната да рови по сайтовете, примерно и да си избира училище.
И въпреки че харесваше математиката и се явяваше по олимпиади, по ред причини изобщо не сме и мислили да я пускаме да кандидатства в СМГ.
Да, определено мога да твърдя, че нивото на децата в СМГ в 5-7 клас е доста по-високо от това на тези в останалите училища, но то е предимно заради това, че броя часове по математика са почти двойни. И определено не се дължи на някаква математическа гениалност на всички влезли в СМГ след 4ти клас.
Лично аз познавам деца, които изкараха изпитите след 4ти клас и после видяха зор с прекомерно за тях натоварване и се отказаха да останат в СМГ след 7ми клас, въпреки че ги приеха.
Моето лично мнение като родител е, че в 4ти клас е много рано едно дете да реши самичко да си избере училище. ОСВЕН ако родителите не го наклонят в дадена посока.
То и след 7ми клас за повечето деца е труден избора на гимназия…

# 517
Ама нали става дума за гимназии, тоест за след 7 клас? Ако не беше така защо се споменават професионални гимназии? Аз поне на този конкретно пост отговорих, за гимназиите.
Освен това много внимавам да не споменавам нито гениалност, нито талант, а само наклонност. Тоест влечение + математическо мислене.

# 518
Защо да не се учат, учат се параметрични. Поне нашите учеха, но не съм гледала учебника, в интерес на истината. Видях, че решаваха задачи от състезания и стари олимпиади, които бяха даже параметрични модулни. Има задачи с многочлени и параметър, като  при коя стойност на параметъра а многочленът е от втора степен и подобни. На пробни им дават такива.

# 519
  • София
Черна станция, не знам какво внимаваш, но пак говориш небивалици.
Понякога човек трябва да поглене извън собствената си камбанария.

Параметричните във вида, в който се даваха на изпити, не се изучават. Дава се определение за параметър и се ползва във задачи за многочлени, но не и в задачи за уравнения. На изпитите от преди години задачите бяха със параметрични уравнения.

# 520
Има параметър в задачи за уравнения, модулни и неравенства само по състезания, в училище не са ги учили, моята потвърди.

# 521
  • София
Има параметър в задачи за уравнения, модулни и неравенства само по състезания, в училище не са ги учили, моята потвърди.

По състезания се дават (все по-малко), но вече като част от извънкласната подготовка (т.е. 3-та и 4-та задача). Което е тъпо, защото те трябва да са си теория на числата и комбинаторика, за да бъдат нашите състезания конкурентни, подготвящи за международните състезания и отговарящи на съвременните стандарти за състезателна математика.

# 522
Черна станция, не знам какво внимаваш, но пак говориш небивалици.
Понякога човек трябва да поглене извън собствената си камбанария.

Някога учехме в училище, че битието определя съзнанието. Няма как да се абстрахирам от своето битие, а и никой друг тук не го прави. Просто явно имаме конфликт на битиета и мнения. Макар да не схващам с тези общи обвинения кое точно не харесваш в тезата ми.

# 523

Абе не виждам какво й има на Черна Станция. Кое не е вярно? На нас например на детето не му се учеше там. Сами се определят, казва тя, ами така е. За някои. Другите пък родителите ги натискаха, горките деца, които влязоха там от тези, които родителите ги натискаха, сега са много зле.Ами родителите са виновни.
По принцип наистина не виждам какво й има на тезите й, според мен са си валидни. (С изключение на това, че слага децата там на пиедестал, а то не е така.)

# 524
Относно пиедестала на децата в СМГ  , май все пак си е така. Ако погледнем разните световни олимпиади по природни науки  / не само математика/ половината са от СМГ. По биология даже дали не бяха всичките предният път....
За мен е леко необяснимо тези деца защо не са в НПМГ примерно, а са в СМГ.
Други отиват на национални олимпиади по БЕЛ и история и печелят призови  места.... Какво е общото не знам / или може да е следствие от приема след 7 ми клас Simple Smile))))) , че са подбрани ТОП-а по БЕЛ/
Няма шега  талант до таланта  или много учене не знам , но такива са фактите.
И разбира се съм наясно, че успехите на тези деца не са защото са в СМГ.
Може би тези успехи са причина за родителският натиск и всякакви екстремни подготовки за прием  и т.н.
А би трябвало да е просто градската математическа гимназия и нищо повече....

Общи условия

Активация на акаунт