СМГ "Паисий Хилендарски" - 15 тема

• 67 965
  • 762
  •   1
Отговори
# 525
  • В Страната на чудесата
За мен е леко необяснимо тези деца защо не са в НПМГ примерно, а са в СМГ.
Други отиват на национални олимпиади по БЕЛ и история и печелят призови  места.... Какво е общото не знам / или може да е следствие от приема след 7 ми клас Simple Smile))))) , че са подбрани ТОП-а по БЕЛ/
Няма шега  талант до таланта  или много учене не знам , но такива са фактите....

Няма една единствена причина. Преплитане на учителски и родителски амбиции + огромни потенциал и възможности на децата. На всичкото отгоре не искат да се местят след 7 клас, защото си обичат училището, учителите и съучениците. А това, че са добри в някоя от природните науки не означава, че се отказват от математиката и програмирането.

П.П. Вече няколко години чета едни и същи коментари на едни и същи потребители в стил  "Много ни се искаше, ама нямахме желание" и "Гроздето е кисело, а децата там са зле"... Наистина не разбирам защо продължават да пишат в темата, като нямат учащи деца или лични аспирации към училището.

# 526
Как да не са в НПМГ тези деца. Ето класиралите се за националната олимпиада по биология, масово са от НПМГ тези деца: https://www.mon.bg/nfs/2025/03/dopusnati-nk-bio_11032025.pdf

# 527
За седми клас няма нито един класиран от СМГ

# 528
  • София
На тази възраст много зависи от учителя. Не само от интересите на децата. Миналата година на национален кръг по химия 7ми клас бяха 100% от СМГ.

# 529
Това имах предвид. Случайно избрани от нета.

Българските олимпийци по биология отново са сред най-добрите в света и спечелиха пълен комплект медали – златен, сребърен и бронзов, както и почетна грамота, от 35-ата Международна олимпиада по биология, провела се в Казахстан.

Виктор Лилов (СМГ) спечели златен медал и се класира в топ 10 в света. Момчил Петков (НПМГ) грабна среброто, Виктор-Александър Раданов (СМГ) – бронз, а Явор Банов (ППМГ Бургас) взе почетна грамота.

лед много силно представяне български ученици спечелиха 4 медала от 57-ата Международна Менделеевска олимпиада по химия. Родните гимназисти премериха знания и умения с 114 състезатели от 21 държави и завоюваха 4 сребърни отличия. В неофициалното отборно класиране България зае трето място! Менделеевската олимпиада е сред най-престижните турнири по химия в света и тази година се проведе присъствено в Казахстан от 30 април до 6 май.

Сребърните ни медалисти са Крум Александров (12 клас, МГ Плевен), Виктор Лилов (11 клас, СМГ), Явор Христов (11 клас, СМГ) и Преслав Георгиев (11 клас, СМГ).

# 530
На тази възраст много зависи от учителя. Не само от интересите на децата. Миналата година на национален кръг по химия 7ми клас бяха 100% от СМГ.
15 бяха, а предната - 19.
Затова тази година имаше областен кръг по математика и химия в един ден, а на другия следваха информатика и лингвистика. Имаме поне един пълен маратонки. Той, заедно с още трима са почти сигурни участници на младежката балканиада. Междувременно се класираха на нац. кръг по химия. И на информатиката триумфираха.
А олимпиадата по биология (с един час седмино има класиран и предложени за класиране) класираните от СМГ са поставени отново на шпагат. ПМС е на същите дати.

# 531
Зависи си от конкретния учител в конкретния випуск.

# 532
  • София
На тези олимпиади ходят пет деца от випуск и се готвят в школи, а не в часовете в СМГ. Но останалите 150 защо да имат заслуги за това?

И да, отбори се формират в математическите гимназии само, затова не се явяват деца от други училища. Да не говорим, че струват пари тези състезания и някой трябва да плати.

И защо се цитират само семегейци? От ПЧМГ също печелят деца.

# 533
Ох, добре. Не са добри децата и нямат никакви заслуги за нищо.
Дайте нещо по-съществено.

# 534
За предмети с малко часове в училище, основен фактор е учителя и дали той ще успее да запали и мотивира детето да работи в свободното си време по конкретния предмет.  Ето защо загуба на добри СМГ учители по химия като Борис Толев и други ще е пагубна за резултатите.  
Друг основен фактор е приема от 5 клас, който за НПМГ е едва от 3 години.  Сегашните национали по природни науки, не са имали вариант НПМГ от 5 клас и ако са били в СМГ от 5ти клас, рядко сменят в 7ми, въпреки че нямат състезателни амбиции по математика.  
Третия фактор е че всички тези деца, които са в СМГ, но математиката не им е топ приоритет, са умни и имат нужда в тази състезателна среда да насочат потенциала си в някаква посока и намират другаде своята ниша, където могат да се чувстват успешни.
Би ми било интересно да чуя вашето мнение за друга тенденция.  Без да разглеждаме математиката, защо почти няма деца в другите национални отбори от добри училища като АК, испанска, немска?  Потенциала на тези деца в 8ми клас едва ли е фундаментално различен от НПМГ, ПЧМГ, СМГ и други МГ.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 09:16 от maikon

# 535
ЕК наблягат на езика първата година, което е и нормално. Всичко останало минава за заден план и се взема в 9 клас две години в една. Невъзможно е да се стигне състезателни нива, дори и да са ок с материала на училищно ниво. След това в 10 вече имат други приоритети, дори и СМГци доста по-рядко се състезават като големи, може би остават около 10% активните състезатели. То не е и задължително.....

# 536
Би ми било интересно да чуя вашето мнение за друга тенденция.  Защо почти няма деца в националните отбори от добри училища като АК, испанска, немска?  Потенциала на тези деца в 8ми клас едва ли е фундаментално различен от НПМГ, ПЧМГ, СМГ и други МГ.

Има фундаментална разлика, направо пропаст. Аз съм завършила НЕГ и се смятах за много добра по математика. Винаги ходех на олимпиади и винаги се класирах за втория кръг, но никога по-нататък. И на стари години разбрах защо - че аз понякога не разбирах изобщо какво се иска в задачите на детето ми, камо ли да имам идея как се решават. Предполагам, че и по физика, химия и биология е същото - в нормалното училище решаването на задачи по химия и физика е просто познаване на формулите и заместване на даденото за да се намери търсеното.
Та няма начин дете, което до осми клас е учило само по стандартната програма (и не е ходило паралелно на състезателни курсове, разбира се), изобщо "да се качи на влака" след 8 клас наравно с децата, започнали от 5, че и даже от 2 и 3 с курсовете за подготовка. Поне по времето на дъщеря ми не знам дете, дошло в СМГ след 7 клас, да е станало водещ състезател.

# 537
Има фундаментална разлика, направо пропаст. Аз съм завършила НЕГ и се смятах за много добра по математика. Винаги ходех на олимпиади и винаги се класирах за втория кръг, но никога по-нататък. И на стари години разбрах защо - че аз понякога не разбирах изобщо какво се иска в задачите на детето ми, камо ли да имам идея как се решават. Предполагам, че и по физика, химия и биология е същото - в нормалното училище решаването на задачи по химия и физика е просто познаване на формулите и заместване на даденото за да се намери търсеното.
Та няма начин дете, което до осми клас е учило само по стандартната програма (и не е ходило паралелно на състезателни курсове, разбира се), изобщо "да се качи на влака" след 8 клас наравно с децата, започнали от 5, че и даже от 2 и 3 с курсовете за подготовка. Поне по времето на дъщеря ми не знам дете, дошло в СМГ след 7 клас, да е станало водещ състезател.

Мислех че се разбира, че не говоря за математика, но за по-голяма яснота добавих пояснение в оригиналния пост.  Много предмети като Физика, Химия, Биология започват чак в 7ми клас, а други са фундаментално по-хуманитарни.

# 538
  • София
Ох, добре. Не са добри децата и нямат никакви заслуги за нищо.
Дайте нещо по-съществено.

Нищо подобно.
Децата, които печелят медали, са страхотни. Останалите 90% в СМГ са умни деца, също като умните в другите училища.

Много деца могат да разберат алгоритмите на задачите за прием в СМГ в 5 клас, ако попаднат в нужната среда. Други, дори там, никога няма да разберат.
Погрешно е да се мисли, че само в СМГ има такива.

# 539
Никой никога не е твърдял, че само в СМГ са умните и надарени деца. Но е факт, че там са събрани точно такива. И, да, те не са извънземни, имат си нормални пуберски живот и изпълнения, както във всяко училище.

Много деца могат да разберат алгоритмите на задачите за прием в СМГ в 5 клас, ако попаднат в нужната среда.

Точно затова са изпитите като МзВ, ПМС, НОМ - да се види кой от 1000та четвъртокласници ги е разбрал. И тези, които са ги усвоили, влизат в СМГ и НПМГ. Развитието им от 5 до 7 клас е със сигурност различно от тези в други училища, дори и отличници.

Не знам какво точно се цели с тези коментари.....обясни каква ти е целта.

Общи условия

Активация на акаунт