Не просто свекърва, а жив дявол

• 17 232
  • 321
  •   1
Отговори
# 270
Всеки е в правото си да вярва в каквото реши. За ментов а е обръщение към най-близък след родната майка човек  с  доверие, обич и уважение.

# 271
  • София
Да, всеки има право да иска да го наричат както му харесва.
Аз на снахи и зетьове не съм баба. Нито на съседите. На внуците си, на децата на племенниците ми и на внуците на най-близките ми приятелки - да. Но другите хора очаквам да са достатъчно възпитани, за да общувам с тях.
Оркъде-накъде зет или снаха трябва да ми казват Бабо Фивър, като не съм им баба, че даже и кръвна връзка нямам с тях!?

# 272
Да, всеки има право да иска да го наричат както му харесва.
Аз на снахи и зетьове не съм баба. Нито на съседите. На внуците си, на децата на племенниците ми и на внуците на най-близките ми приятелки - да. Но другите хора очаквам да са достатъчно възпитани, за да общувам с тях.
Оркъде-накъде зет или снаха трябва да ми казват Бабо Фивър, като не съм им баба, че даже и кръвна връзка нямам с тях!?

+1.
По тази изкривена логика и снахата трябва да казва "майка" на свекърва си.
А уж майката е една-единствена.

# 273
  • София
Аааа, ако и двамата казват майко на майките си, пак е по-приемливо от бабо.
Че съм виждала как 42-годишният зет нарича баба 38-годишната си тъща. Wink

# 274
.

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 20:15 от mamamari

# 275
  • София
Т.е. майка ти и баща ти са наричали взаимно родителите си бабо и дядо, а ти и съпругът ти сте наричали бабо лелята на мъжа ти? С цел да демонстрирате уважение. В кой край е това? За първи път срещам точно такава традиция (единствено за тази, при която зетят нарича така тъщата, но племенник да казва баба на леля си, не съм).

# 276
.

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 20:15 от mamamari

# 277
  • София
Интересно. Никога в София не съм чувала подобно обръщение с Бабо към жена, която не е родната баба на въпросния. На мястото на лелята би ми било обидно, защото не може баща му да е татко, а сестра му баба. Както и да е, явно са семейни особености.

Коментирахме конкретно названието баба, употребявано от съфорумките по отношение на свекървата от темата.

# 278
Да предположим, че не е правилно и трябва да има дистанция.
Хората остаряват и понякога не могат да се грижат за себе си.
Да кажем, че свекървата един ден, не дай Бог, легне на легло и  се наложи да ... Кой?
Според мен най-логично би било снахата, защото е жена и би било неловко да разчита на син за това.
Как се случва това обаче, ако е толкова обидно  да се обръщат към нея сякаш са си свои, пък тя много държи да са и чужди?

# 279

+1.
По тази изкривена логика и снахата трябва да казва "майка" на свекърва си.
А уж майката е една-единствена.

Не изкривена, а за мен си е извратена.

Абе какво е това триене на постове, много детинско.

# 280
  • София
Интересна тема захванахте. В българския език всеки роднина си има съответното название и така е много лесно да разбереш за кого иде реч. Мога да ви кажа как се наричат братята и сестрите на мъжа, техните половинки, братята и сестрите на жената и техните половинки, братята и сестрите на свекърите и тъстовете и техните половинки, но много ще ви стане. Давам безплатни уроци при необходимост и желание. Grinning
Свекъра и свекървата ( родителите на мъжа ) за булката са татко и майка.
Тъстът и тъщата ( родителите на жената) за зетя са дядо и баба.
Дъщеря ми е омъжена за чужденец. Майка му е от Сърбия. И те са с нашите традиции. Когато дъщеря ми я е нарекла майка, тя ми се обади, за да изкаже възхищението си и да ми благодари за доброто отношение. Аз пък благодарих на дъщеря ми за това, че е показала добро домашно възпитание!
Зет ми ме попита как да ме нарича. Казах му, че по българските традиции ще ме нарича бабо. И до ден днешен, вече 16 години живеем в мир и разбирателство. И уважение. Моята баба, от Брезнишко, казваше: Ако сАкаш и гЪрне ми рЕчи, не ритай да ме трОшиш. За тези от вас, които не са завършили Оксфордския филиал на Брезнишкия университет ще преведа Stuck Out Tongue Winking Eye Ако искаш и гърне ме наречи, но не ритай, да ме счупиш. Т.е. Както искаш ме наричай, но ме уважавай.
Снахата роди първото ни внуче, когато бях на  55. Съседка ме попита няма ли да ме нарича маминка. Каква маминка. Детето има само една майка и това е рожденната майка. Вече съм баба на 4 внуци. Смея да кажа, че имам добре изградена връзка с тях, защото често споделят неща, които ги вълнуват и питат за съвет. Това много ме радва.
Лекар по дентална медицина съм и понякога ми се случва да кажа на някой малчуган, седнал на стола - Я отвори уста, баба да види. С това авторитетът ми по никой начин не страда. Нали?
Съгласна съм с мнението ви, че съседи и непознати не е редно да ви "титулуват" като баба. На запад е прието за хората от късна зряла възраст - 60 - 65+ да се говори като за възрастни хора. У нас най-безцеремонно наричат тези хора - стари. Даже и по телевизията. Наричат ги още старчоци, бабушкери, нафталини, изкуфеляци, хлопа им дъската, склеротици, носят си некролога в джоба, стари чанти, мачкан лак. Това е т.н. стигматизиране. А стигма произлиза от гръцки и означава клеймо, белег, дамгосване. Демонстрирам познания по Психология, защото на 66 започнах да уча магистратура по психология в СУ. Blush За малко да не ме приемат, защото съм на години. Нямали такъв случай. След разговор с Декана ме приеха. В края на краищата възрастта не е порок! Дадоха ми уверение, че съм редовна студентка, та да си взема карта за пътуване с намаление - казах, че ще видя коя карта ми е по изгодна - студентската или пенсионерската. Голям смях беше:joy:
Аз съм по првилата и у нас е така. Всеки сам ще си реши как иска да го наричат. А тези, които се обръщат към по-възрастни роднини и особено към свекърите и тъстовете, все пак трябва да се съобразяват, да не звучат невъзпитано. В някои семейства се обръщат по име към възрастните или с чичо и леля.
Спирам до тук. И да ме молите, не продължавам. ( тази вечер) Stuck Out Tongue Winking Eye

# 281
  • София
Грижата и уважението следва да са взаимни.
Никъде не видях въпросната свекърва да има претенции кой как се обръща към нея.
Снахата от темата и майка да казва, и баба, никоя от двете няма да почне да обича другата.
Обидното е да се наричат чужди жени баби, лели или нещо друго. И лично за мен би било обидно племенниците ми да не ме наричат лельо, каквато съм им, а бабо, незнайно защо.
Мамамари, мисля, че говорим за коренно различни неща.
Фло, всеки различен край има различни традиции. Някъде тъщата е баба, другаде е майка, а само малко по-нагоре стана ясно, че някъде всички са баби (и тъщи, и свекърви, и лели) от уважение.

По класификацията на СЗО - стари са хората над 85.

# 282
Да кажем, че свекървата един ден, не дай Бог, легне на легло и  се наложи да ... Кой?
Според мен най-логично би било снахата, защото е жена и би било неловко да разчита на син за това.
Как се случва това обаче, ако е толкова обидно  да се обръщат към нея сякаш са си свои, пък тя много държи да са и чужди?
Тук вече въобще не съм съгласна. Това, че снахата е жена изобщо не означава, че е длъжна да се грижи за чужд родител. Всеки е длъжен само на своите родители.
Ако свекървата е само със син, то той ще трябва да си намери начин да се грижи за майка си. Ако не може, ще си плаща на болногледачка.

# 283
  • гр.Пловдив
Глупости на търкалета, ама щом това те успокоява! Аз чета на четец, пък нека съм проста и не фин човек! Аман от превземки за да изкараш свекървата черна, но продължаваш да седиш там! Шанън, мъжа ти чете ли книги и ако да какви?

Боряна ,много си груба !
Авторката според мен е много добродушен,тих и търпелив човек...жената отговаря и поддържа дискусията,няма нужда от ежене като твоето

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 00:38 от teddynm

# 284
Да, груба съм, защото чета електронни книги. Сама съм го написала. Не съм фин човек с книжни книги. Иначе авторката хубаво отговаря, но дано прочете внимателно някой от съветите. А вместо това се опитва все повече да ни убеди какъв лош човек е свекървата. И вече има обратен ефект.

Общи условия

Активация на акаунт