Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 156 564
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 405
Не съм, точно от вица ти въобще не съм, именно защото е виц. Но има други мнения, съвсем не майтапчийски ( на едни и съши потребители),  които налагат малко агресивно твърдението,  че немският така, испанският иначе.  Гимназиите нямат значение дори , нека приемем просто, че малки/по-големи хора си имат своите предпочитания/доводи да учат даден език. И аз примерно не съм особен  фен на френския, но тази си лична нагласа не налагам на никого, моя си е и се радвам на децата, които  съвсем целенасочено искат френски.
Добре, щеше да ми е тъпо иначе.

# 406
Аз се обърнах вече тотално. Вчера щях да редя желанията, докато не се чух с госпожата на детето. И тя каза " при вас тънкият момент е, че ако не я приемат на първо желание това, което искате на второ може да е заето от деца с по-нисък бал, но им е било на първо място". И аз цял ден седях и гледах тъпо и си повтарях великата сентенция " едно дете с нисък бал не може да измести дете с по-висок бал независимо от поредността на желанията си".
И в крайна сметка, може ли дете с по- нисък бал да ни измести от второто желание, защото на него му е първо?
Има логика, ако второто дете се запише след първо класиране, заема мястото и първото дете с по висок бал, което чака второ класиране, не се класира на първо желание и се заема мястото от второто желание, отива на трето желание и е изместено от второто дете с по нисък бал.
Ако детето Ани не бъде прието на първо желание, системата ще провери дали се класира на второ. Ако балът на Ани е достатъчен за второто й желание, то тя ще бъде приета по второ. Детето Борис не може да измести Ани от второто й желание, ако е с по-нисък бал от нея, дори и за него тази паралелка да е първо желание.

# 407
Сега виждам, че въпреки подаденото заявление с вх.номер, системата позволява отново да се редят желания. Тоест, ако до сряда размислим може спокойно да ги пренареди. Така ли е?

# 408
Относно езиците. Ясно, че английския е просто задължителен.

Немският език отваря много врати, но не всяко дете ще се изучи, камо ли да заживее в Германия. Поне моят син иска да завърши там и да се мести после. Край него негови връстници се отказаха от следването си в Германия по най-различни причини. Тоест отиват им 2 или повече години труд там без реален разултат. Завършването на Университет там не е лека задача. 2 или 3 пъти невзет изпит = край на студентството. Други намират хубава работа, изкарват добри пари и само приключват с ученето.
Знам, че има много успешно завършили деца, но има и много, които отиват там, насочени от родители или по други причини, и бързо откриват, че не е тяхното. Моля това да не се счита като реклама / антиреклама на езика, а просто наблюдение над реалния живот от моя страна. Децата е добре да са мотивирани и сами да искат да учат език и да следват в чужбина, която са си избрали. Иначе - трудна работа.

# 409
Хватката е в това, че за второ класиране не може да се пренареждат желанията и няма нови играчи - т.е. въртележката продължава да се върти, след като са отпаднали участници - записалите в частни училища, училища към МК, игралите в 2 области.
По този начин може да се мине само нагоре в желанията или в най-лошия случай да се прекласира в същото желание от първо класиране. Няма как да бъде изместен от някого с по-нисък бал, защото правилата не се променят, само играчите са по-малко.

# 410
Сега виждам, че въпреки подаденото заявление с вх.номер, системата позволява отново да се редят желания. Тоест, ако до сряда размислим може спокойно да ги пренареди. Така ли е?

Да, можете.

# 411
*Noel*, можеш да наредиш нов списък и да го подадеш, на стария корекция не може да се прави. Системата пазела последния подаден.
Но да, до 23.59 часа на 10 юли може да редиш нови списъци.

# 412
Хммм, то и аз вчера бях на РС към школата, в която беше наборката и ни посъветваха да редим по желания и по бал (от по-висок към по-нисък), че на второ класиране можело и да не "прескочи" детето, ако позицията, на която е прието е под такава с много по-висок бал. А аз от тук разбрах, че всъщност може, защото алгоритъмът винаги тръгва от желание 1 и кара надолу...

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 09:27 от Tisisat

# 413
  • European Union
Ох, не знам кой го каза, но вече не мога да спра да чета заглавието като "голямото ренде".

Подадохме и ние. Уж предварително бяхме говорили, че ще пишем и четирите паралелки в желаното училище, но след третата се тръшна да подавам, че тя френски нямало да учи. Сега сме с три желания в едно училище. Както си бях дзен, вече съм леко нервна. Да не говорим, че след цяла година приказки какво точно иска, в последната седмица направи обратен завой и размени първото и второто желание... Ще минавам на бЕло.

# 414
  • София, Лагера
Много интересно как трудно се разбира класирането. Допускам, че объркването на неразбиращите идва от това, че ако отидеш на трето и четвърто класиране наистина си губиш мястото от предните две и може дете с по-нисък бал да  се е класирало и записало, което на някого може да му изглежда като "да ти е заело вече мястото". Ама то затова трето и четвърто са руска рулетка и малко хора смеят да зарежат питомното, за да гонят дивото.

# 415
Можеш, даже го изпробвах Satisfied

# 416
И аз видях, че може пак да се редят, но няма да пипаме нищо. Подсигурили сме се всякак Simple Smile Каквото стане.

# 417

Дискусията, кой е математик и кой не, ме напряга в темата. Но все тая, всеки да води своите битки, които са му важни.
(и едно самопризнание: обичам математиката)
Топло мляко, точно по тази тема не виждам битки...Истината е, че интерес към паралелка, която претендира да е математическа и в  същото време е  извън СМГ/НПМГ/ПЧМГ, ще събуди интерес у  известен брой  деца/родители само с някое доказано име за преподавател. Иначе и още  20 да открият, картинката ще е като с досегашните и хората ще избират други варианти.
Някой назад упомена ТУЕС като вариант на  СМГ/НПМГ с мат. Не мисля аз лично, че е. Да, децата влизат с много високи резултати по мат, но това е ПГ, акцентът разбираемо е върху специалните предмети в горните класове ( 11 и 12) и математиката така остава на ниво ООП (официално поне ).
Децата от ТУЕС-а с нови постижения.
https://www.tu-sofia.bg/newsEvents/18327

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 14:31 от Паневритмия

# 418
Не може дете с по- нисък бал да заеме вашето място, и аз се чудя как не се разбира. Може да имате бал 300 и да пишете първо желание немска, испанска. Това няма да ви попречи да влезете точно там, за където ви стига бала според реда на желанията, които сте наредили. На второ класиране можете да се придвижите само нагоре или да останете на същото място, където сте попаднали на първи класиране.

# 419

Общи условия

Активация на акаунт