Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 158 152
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 675
Svil24, аз подадох в различни области, но умишлено написах в другата област на първо желание нещо, което смятам, че е с по-малка вероятност да се случи и по този начин да дам на детето още около седмица време да обмисли избора си, а и да види града, общежитието не да решава на сляпо. Разбира се, ако бъде приета на двете места, че балът е от ниските.
Ако при вас става въпрос за училището в Правец (другата област) и това е, които детето иска, да, щях да му позволя.да се запише там, ако в София не е прието, където иска, примерно ТУЕС.

# 676
Svil24, аз подадох в различни области, но умишлено написах в другата област на първо желание нещо, което смятам, че е с по-малка вероятност да се случи и по този начин да дам на детето още около седмица време да обмисли избора си, а и да види града, общежитието не да решава на сляпо. Разбира се, ако бъде приета на двете места, че балът е от ниските.
Ако при вас става въпрос за училището в Правец (другата област) и това е, които детето иска, да, щях да му позволя.да се запише там, ако в София не е прието, където иска, примерно ТУЕС.
Благодаря, мама Ру! Не става въпрос за София и Правец, а за провинцията.
Балът на детето е достатъчно висок да бъде прието по първо желание в единия град и там нямаше опция да напишем друга по - високо балова паралелка и да имаме шанс да участваме във второ класиране и да помислим. Затова не зная как точно трябва да процедираме, за да запазим мястото си в първия град до второто класиране във втория град. Досега си мислех, че мога да я запиша след първото класиране в града, където е приета по първо желание и да изчакам второто класиране в другия град и след това, ако реша да изтегля документите от първото училище и да я запиша в другото.  Друга съфорумка обаче ми писа, че е коментирала казуса с учители, получила е разнопосочни мнения, вкл., че ако запише детето след първо класиране системата го отчита като записано и не може да участва във второ класиране в другия град.
Като цяло не ми е ясно как трябва да се постъпи, затова днес писах мейл до МОН, ще се свържа и с РУО и дано имам яснота. Ще споделя като имам отговор от институциите. Още веднъж благодаря! 🌸

# 677
  • European Union
Аз не бих вдигала скандал. Едно обаждане до РУО, че отказват да запишат прието дете ще е достатъчно.
Обадиха се днес до РУО в нашия град. От там абсолютно потвърдиха задължителното присъствие. В заявлението фигурирал подпис на ученика и щом министърът е спуснал такова, те били длъжни да спазят изискванията.
Аз не казвам да се обаждате предварително. Никой не очаква РУО да кажат официално всички да се юрнат без деца.
Казвам, в деня на записването да отидете в училището. Ако ви откажат да запишат детето, още пред тях звъните в РУО. "Аз съм родител на Х, приет в У. В училището съм и ми отказват да запишат приетото дете." . Убедена съм, че ще се намери решение.

Някой питаше за искането за второ класиране. След като се подаде на място в училището, от училището го отразяват в системата. Не се прави нищо в профила на ученика, от училището го правят.

# 678
Svil24, мисля, че имаше такъв въпрос във форума и майката писа до РУО, като после публикува отговора. В общи линии й бяха отговорили, че може да се запише след първо класиране в едната област и да чака за второ класиране в другата, но при участие в трето и нататък класирания, детето не трябва да е записано никъде в страната... Не помня, за съжаление, на коя дама беше постът...

# 679
  • София
Добро утро, аз редих, редих, трих, редих, първо с по около 40 желания, намалих на 30, сега на 20
И като ви чета и като гледам прогнозни балове се чудя дали да слагам още.

# 680
И аз да попитам. Каква е разликата между интензивно и разширено изучаване на език? Има профил информатика и предприемачество с интензивен немски език. Задължителни профилиращи предмети са инф.технологии и предприемачество.

# 681
  • Sofia
Интензивно е 18 часа седмично, като в 8 клас се учат само основните предмети. Разширено е 12 часа и се учат всички предмети.

# 682
Svil24, виж какво са отговорили на мен, като влезеш в публикациите ми. Няколко поста по-рано, дала съм го в скрит текст. Общо взето, ако го приемат първо желание и не се запише, губи мястото. Във всяка област се подава заявление в училището, където детето е прието. На трето класиране можеш да участваш на две места, само ако детето не е записано никъде. Сложно и тромаво, с други думи. Приготвяш се за разкарване по градовете.

# 683
laurentin, разликата е в хорариума на часовете. Ето тук е обяснено страхотно:
https://dideva.alle.bg/%D0%B3%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B … %B8-%D0%BF%D0%BF/

# 684
Интензивно е 18 часа седмично, като в 8 клас се учат само основните предмети. Разширено е 12 часа и се учат всички предмети.
Ясно. Този профил е в хуманитарна гимназия. Сякаш училищата не са това, което бяха! Blush
Tisisat, много добре, благодаря!

# 685
И аз да попитам. Каква е разликата между интензивно и разширено изучаване на език? Има профил информатика и предприемачество с интензивен немски език. Задължителни профилиращи предмети са инф.технологии и предприемачество.
Лорентин, разликата е в броя часове в 8 клас, по-нагоре май се изравняват. Сравни учебните планове за чужд език на паралелка интензивно и паралелка разширено. При интензивното трябва да успеят да покрият едно ниво повече, все пак в осми клас имат 216 часа повече език от разширеното.

# 686
Svil24, виж какво са отговорили на мен, като влезеш в публикациите ми. Няколко поста по-рано, дала съм го в скрит текст. Общо взето, ако го приемат първо желание и не се запише, губи мястото. Във всяка област се подава заявление в училището, където детето е прието. На трето класиране можеш да участваш на две места, само ако детето не е записано никъде. Сложно и тромаво, с други думи. Приготвяш се за разкарване по градовете.

Нямам интерес в две области. Желая ви успех.

Но ако е така системата и правилата едно дете може да участва на две места на втори и на две места на трето. Преди бях разбрала, че на второ продаваш само в една област. Ако не е така. То между първо и второ се освобождават само местата на приетите на първо желание, а не на по-долно желание.

Ако участваш на второ на две места и се класираш. То това не прави ли едно място повече отиващо на трето, което е рисково и много хора не биха се решили.

Просто разсъждавам по правилата, ако са така. След като в позволено, вие си го ползвайте. (Както и да се запишеш в СМГ, ако имаш бал 😳 не се сдържах)

# 687
  • Отвъд алеята зад шкафа
Току-що взех големия от летището, върна се от Берлин, беше на пробен униветситет там (сега ще бъде 11 клас).
Питам го как се е справял с немския с нейтив спикърите, а той: "А, аз на английски си говорех" Laughing Диване! Ще го "обадя" на класната му!

Ноеми, направо ми събра очите с 4 деца, едно, което сега завършва 11 клас, едно, което сега завършва 12 клас (2019 г е било 7-ми клас), едно, което сега ще бъде 11 клас и едно, което е 7-ми клас.

# 688
  • София
На страницата на Дидева е обяснено за изучаването на чужд език - постигнати нива, часове и т.н.
https://dideva.alle.bg/%D0%B3%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B … %B8-%D0%BF%D0%BF/

# 689
Топломляло, какво СМГ? От някъде падаме, явно. Не, и аз не се сдържах Satisfied

Общи условия

Активация на акаунт