Второкласници 2024/2025 - 1 тема

• 20 079
  • 675
  •   1
Отговори
# 645
  • София
При моята девойка е същото.
Даже и задачи не иска да решава.
На вилата сме, имаме гостенче- четящо момиченце, носи си книжка, а моята си е взела тъъъънко книжле с приказки като Снежанка и др., вариант като за детска градина. Сакън да се не мине с нещо по- обемно.
Хем ѝ се карам, че не чете, хем ме е страх да не я насилвам много, че съвсем ще намрази четенето. Един ден току виж си каже” майка ми все ме караше да чета и аз затова не обичам”. Не знам вече, какво да измисля.

# 646
  • София
Слив, нали знаеш, че като пораснат все за нещо ще ни упрекват Simple Smile Ако ги караме да четат - защо сме ги карали, ако не ги караме - защо не сме ги карали... Психоаналитиците също трябва да имат работа 😂
Имаше един забавен текст някъде из нета на тази тема. Ще го потърся и ще го пусна тук, ако го намеря Simple Smile

Ето го Joy

Някога, когато ми се роди син…

Скрит текст:
Някога ще ми се роди син и аз ще направя всичко на обратно. От тригодишна възраст ще му твърдя: „Миличък! Не си длъжен да ставаш инженер. Нито пък юрист. Това не е важно – какъв ще станеш като пораснеш. Искаш да си патоанатом? Разбира се, както желаеш! Футболен коментатор? Чудесно. Клоун в мола? Прекрасен избор!“
И когато навърши 30, ще дойде при мен този плешивеещ клоун с потекъл по лицето грим и ще ми каже: „Мамо! Аз съм на 30! И съм клоун в мола! Такъв ли живот искаше за мен? С какво си мислила, когато ми говореше, че изобщо не е нужно на всяка цена да завърша висше образование? Какво си искала, мамо, когато ми разрешаваше да ритам топка с момчетата, вместо да ходя на уроци по математика?“
А аз ще отговоря: „Миличък, но аз вървях след теб във всичко, не исках да те притискам. Ти не обичаше математика, обичаше да си играеш с децата.“
И той ще продължи: „Не знаех до какво ще доведе това, все пак бях дете, не можех да вземам решения, а ти – ти ми съсипа живота“ – и ще си размаже грима по лицето с мръсния си ръкав.
Тогава ще се изправя, ще го погледна в очите и внимателно ще му кажа: „Ето какво. На света има два типа хора – едните живеят, а другите търсят виновни. И ако ти не го разбираш, значи си идиот.“
Той ще каже „Ах!“ и ще припадне. За психотерапия ще са нужни например пет години…
Или пък не, не така. Някога, когато ми се роди син, аз ще направя всичко на обратно. От тригодишна възраст ще му повтарям: „Не бъди идиот, сине, мисли за бъдещето. Учи математика, сине, ако не искаш цял живот да си оператор в кол-център“.
На 30-ия си рожден ден той ще дойде при мен, този потен, оплешивяващ програмист с дълбоки бръчки по измореното си лице и ще ми каже: „Мамо! Аз съм на 30. Работя в „Гугъл“. Блъскам по 20 часа в денонощието, мамо. Нямам семейство. С какво си мислила, когато ми говореше, че хубавата работа ще ме направи щастлив? Какво си целяла, когато ме накара да уча математика?“
А аз ще отговоря: „Скъпи мой, но аз исках ти да получиш добро образование! Исках да имаш много възможности, всички възможности“.
Ще отвърне: „За какво, по дяволите, са ми тези възможности, ако аз съм нещастен, мамо? Когато минавам покрай клоуните в мола, им завиждам. Те са щастливи, мамо. Бих могъл да съм на тяхното място, но ти ми разби живота“ – и ще си потърка с пръст междувеждието под очилата. Аз ще се изправя, ще го погледна внимателно в очите и ще кажа: „Ето какво. На света има два типа хора: едните живеят, а другите през цялото време се оплакват. И ако ти него разбираш, значи си идиот.“
Той ще изстене „Ох!“ и ще припадне. За психотерапия ще са нужни например пет години…
Или друг вариант. Някога, когато ми се роди син, аз ще направя всичко на обратно. От тригодишен ще му твърдя: „Аз не съм тук, за да твърдя каквото и да било. Бог ме е изпратил на тази земя, за да те обичам. Върви при баща си, сине, попитай него, аз не искам да съм крайна отново.“
И на 30-ия си рожден ден той ще дойде при мен, този оплешивяващ режисьор с тежка мъка в очите и ще каже: „Мамо! Аз съм на 30. Вече 30 години се опитвам да спечеля вниманието ти. Посветих ти десет филма и пет спектакъла. Написах книга за теб, мамо. Но на мен ми се струва, че ти е все едно. Защо ти никога през всичките тези години не изказа поне веднъж мнението си? Защо през цялото време ме препращаше към баща ми?“
Аз ще отвърна: „Скъпи мой, но аз не исках да вземам решения вместо теб! Просто те обичах, миличък, а за съветите си имаме татенце.“
Той ще каже: „За какво, по дяволите, са ми съветите на баща ми, аз питах теб, мамо, теб? Цял живот драпам за вниманието ти. Побъркан съм на тема „майка ми”. Готов съм да дам всичко само поне веднъж, само веднъж да разбера какво мислиш за мен. Със своето мълчание и безпристрастност ти ми съсипа живота“ – и театрално ще докосне челото си с длан. Ще се изправя, ще го погледна внимателно право в очите и ще кажа: „Ето как стоят нещата. На света има два типа хора – едните живеят, а другите през цялото време очакват нещо. И ако ти не го разбираш, значи си идиот.“
Той ще изстене „Ах!“ и ще припадне. За психотерапия ще са нужни например пет години…
Този текст е добра профилактика на майчинския перфекционизъм. Стремежът да сте идеалните майки Ви побърква. Отпуснете се. Колкото и да сте се старали да спечелите титлата „Майка на столетието“, вашите деца винаги ще имат какво да разкажат на психотерапевта си.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 19:01 от Happy Mijjj

# 647
Нашата учителка е казала да подготвят тетрадки с тесни квадратчета. Още от самото начало изтриваемите химикалки са забранени, с такива пише само на чернови.

# 648
Казала му съм да чете по 1 час на ден, за предпочитане от списъка с лятна литература. Мрънка, но като започне да чете, го увлича. По математика също прави по 2 листа на ден от сборника. Всичко това, ако не сме на море/почивка, че тогава време няма Grinning

# 649
Мързи ги много, с хиляди уговорки решават задачи, но не ми се вижда достатъчно. Четенето е по малко, но важното е, че го правят.
Вие проверявате ли всичко, което децата ви са изписали, почва да ми тежи, не мога да насмогна.

# 650
Привет

На мен вече ми е мъчно, че остава месец и половина до началото на учебната година. Мъка, мъка е и при нас всичко. Решил е два теста, една диктовка, а по математика го оставям да си решава домашното по състезателната математика, на която ходи. А четири сборника за упражнения съм купила иначе, но все нещо излиза и няма кога да им обърне внимание. От книгите сега чете четвърта - две от списъка и две по желание. Казвам му да чете за време, вместо брой страници, но той държи на обратното. Само игри и приятели са му в главата. Скоро отиваме на почивка и вярвам, че няма да пипне нищо. Има да прави и abc book по английски, надявам се да не е през септември.

За тетрадките в края на годината започнаха да преминават към такива с широки редове, но ние имахме за довършване с тесни и широки. Сега пише на широки и се справя много добре. Даже много си е подобрил краснописа, пу пу. Защото имаше един период децата все му повтаряха да пише по-хубаво, а той си е чувствителен и съм сигурна, че го приемаше много навътре. Даже имаха да пишат за някакво желание в училище и той си беше пожелал да си подобри краснописа тогава. Мъчно ми стана, но желанията се сбъдват.

Аз проверявам, когато пише. То и диктовката без мен няма как де, но гледам какво пише и решава. И за приказките гледам да го подпитвам, макар че той си мисли, че го разпитвам, защото не му вярвам, че е прочел. Такива ти му работи. Те пък едни приказки, ужас.

# 651
На нас още в края на учебната година ни дадоха списък с необходимите тетрадки за 3 клас.
По български с широки редове малък формат, по математика А4 с карирани листи.

# 652
  • София
Нищо не са ни казали на нас, но и още не са въвели незитриващи се химикалки.
Да ви кажа аз след ужаса, който преживях миналата седмица, въобще не се интересувам в момента чете ли, пише ли, какво прави. Беше няколко дни с Т между 37 и 37.6, обаче никакви симптоми и викам хайде да пуснем едно ПКК, че и без това много отдавна не сме пускали. Резултатите бяха умопомрачителни. Левкоцити под 1. Веднага нови изследвания, консултации с лекари, детски хематолог,  но докато не излязоха новите резултати не ме питайте как съществувах няколко часа. Единствено ме крепеше, че тя казваше, че се чувства добре. Оказа се лабораторна грешка, сега всички ми казват да ги съдя, аз не знам имам ли сили за такива неща. Слава Богу днес на контролните изследвания също всичко е наред. 🙏
Само се моля всички да сме живи и здрави, другото все ще го оправим някак.
Иначе беше една седмица при баба си, сега е при дядо си и си почива усилено от брат си. 😄

# 653
  • София
Ужас! В коя лаборатория се развива действието??

# 654
Важното е, че накрая детето е добре!

Иначе за такива изследвания най-добре е да се ходи в Исул, там правят много подробни кръвни картини и може да се разчита да са верни.

# 655
  • София
Синево...
Детският хематолог, с който се консултирах беше от ИСУЛ. Иначе ние пуснахме най-тривиалните неща, с които очаквам, че всяка лаботаротия би следвало да се справи. По-скоро очаквах високи левкоцити, високо ЦРП, някакъв признак на инфекция, те ме вкараха в егати филма...

# 656
Направо са си за съд....

Аз да попитам какво правите с учебниците и помагалата от втори клас?

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 16:21 от monii

# 657
  • ту тук, ту там
sea.sea, съжалявам за стреса, който сте преживели. 😢

Ох, срещам чутовни затруднения да запиша детето в училище в София (сменяме населеното място, но имаме адресна регистрация в София). Всички що-годе удобни училища нямат места. 😢
Иска ми се да ви споделя повече, но имам задръжки, за да не бъда разпозната от случайно четящи познати, затова само така за отдушник на напрежението споменавам. 😞

# 658
  • София
elleni, да не те отчайвам, но проблемът с липсата на места в приличните училища е голям..
Централно някак не могат ли да те насочат? За кой квартал все пак става въпрос?

sea.sea, един пост ми се мерна по повод на Синево в ФБ групата "Майките на София". Не сте само вие, дето сте пропищели от тях

Скрит текст:
‼️ Внимание относно лаборатория Синево (Synevo) – грешни резултати и неадекватно отношение
Здравейте, момичета!
Споделям личен опит с надеждата да предпазя други бъдещи и настоящи майки от подобно неприятно преживяване. Става дума за лаборатория Синево, и по-точно за изследване на алоеритроантитела (Allo-, Erythro-, Antikörper), което се прави по време на бременност и е изключително важно при жени с Rh- кръвна група.
➡️ Направих въпросното изследване при тях – излезе положителен резултат, което ме разтърси, тъй като това може да доведе до сериозни усложнения за бебето.
➡️ Веднага проверих в две други независими лаборатории, като платих изследванията си, тъй като имах право само на едно направление по Здравна каса в определения период на бременността.
➡️ И в двете лаборатории резултатите бяха отрицателни, напълно различни от тези на Синево.
📍 Проблемът не спира дотук – повторих изследването отново в Синево (просто защото ми беше най-близко), и отново излезе грешен резултат.
📍 От месеци настоявам за обяснение и възстановяване на разходите – получих частична отстъпка за други тестове, но не и реално възстановяване на направените лични разходи, нито поемане на отговорност.
❗️Става дума за повтаряща се лабораторна грешка по жизненоважно изследване за бременна жена, която води до:
 • напразно притеснение,
 • ненужни разходи,
 • потенциален риск от грешна медицинска намеса.
🔴 Затова пиша тук, за да споделя: бъдете внимателни с лаборатория Синево, особено ако правите важни изследвания. Съхранявайте копия на всички резултати и търсете второ мнение, ако нещо ви се струва съмнително.
🙅 Същото ми се е случвало и с Рамус за изследване на урина и грешни резултаати.

# 659
  • София
Благодаря за информацията. Да, явно си имат сериозен проблем там.

Общи условия

Активация на акаунт