Ваканцията лежерно си върви и ДЕСЕТИ клас ни предстои

• 32 982
  • 752
  •   1
Отговори
# 480
Не е така за съжаление Тони ,две различни матури са по-математика.Той категорично иска в чужбина и горе долу по това което говориха с жената ,тя ни каза ,че ще му трябва.
Карзче. то затуй искам вече направено, щот всеки си ги прави както реши. Някой ще набувка всякакъв тип и трудност, друг ще сложи елементарни и от два - три типа задачи. Уч - ката им пратила файла с формулите, уж казала, че могат да ги ползват, но знае ли се.

Бокси, защо се отчайвате, не е толкоз страшно. Като им дадат да си избират матурата, да пише Мат., макар че, то май ще си я има като втора. Относно унитата, да, някъде я искат профил, но мисля, че ще може да се яви на техен изпит по Мат., и ако се представи добре, ще го приемат.

Аз на този етап хич не мисля за такива неща. Сърдитка не мисли и не знае, аз защо да се напрягам. Когато и каквото реши, туй ще е. Нямам никакво намерение да и се меся вече в решенията. Докато завърши 7 и почне 8 клас я подбутвах, стига и толкоз. Ако иска да учи, да учи, ако ли не, ще работи където и каквото си намери, тъй казано - общак.

# 481
  • София
Бокси, по скоро е важен хорариум по математика - говоря от опит за технически академични университети в Нидерландия, освен това може да се държи матура по математика или друга и без да е такъм профил - зрелостниците може да полагат изпити за валидиране на компетентности по реда на допълнителните матури, съгласно промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Да си избере университет и да си пише с университета, а не с посреднически фирми. Какво иска конкретно да учи и къде? Най-достоверната информация е на сайтовете на университетите и да се комуникира с тях. Само да си избере какво иска и да си проучва на ниво университет.

# 482
Благодаря за информацията!Точно в кой университет не е решил насочил се е към Австрия за момента нещо с компютри  😅,но на събитието неколкократно ни казаха ,че трябва да е държал матура по профилирана математика,а не общообразователна.Аз и за това питах някой дали е правил тест за кариерно ориентиране и дали му е помогнало ,искат ми 200лв ,за хорариум също няма да ни стигне според мен като имат по 2ч. седмично.Догодина реално ще учат графични техники и графичен дизайн ,бълг.език и мат.агл.ез и китайски   
Бокси, по скоро е важен хорариум по математика - говоря от опит за технически академични университети в Нидерландия, освен това може да се държи матура по математика или друга и без да е такъм профил - зрелостниците може да полагат изпити за валидиране на компетентности по реда на допълнителните матури, съгласно промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Да си избере университет и да си пише с университета, а не с посреднически фирми. Какво иска конкретно да учи и къде? Най-достоверната информация е на сайтовете на университетите и да се комуникира с тях. Само да си избере какво иска и да си проучва на ниво университет.

# 483
  • София
Бокси, а защо Австрия с компютърни науки? И с какъв език - с немски ли? Познато дете от езиково училище, отиде да учи компютърни науки в Линц, със сигурност нямаше матура по математика. Иначе за Австрия и Германия виж тук https://uniconsult.bg/avstria/ и питай в темата https://www.bg-mamma.com/?topic=1689982 или https://www.bg-mamma.com/?topic=1674412 много са информативни тези теми за учене в чужбина.

Дописвам се, че ми стана любопитно къде стоят австрийските унита в рейтингите по компютърни науки и ето https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2 … 24/world-ranking#!/length/25/locations/AUT/subjects/3081/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats Трябва да си вкараш предмета компютърни науки и Австрия. Дава ми Виенския технически - след 100 те, после Инсбрук и  Грац по назад. По принцип за компютърни науки от тези в ЕС, ТУ Мюнхен е доста престижен и напред. Мисля, че имат някакви изпити там. Иначе, ако ще нещо по обикновено като уни, не знам дали си струва, на фона на нашия доста добър ФМИ.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 20:41 от bora

# 484
Бокси, за чужбина единствено хорариумът по математика може да се окаже проблем. 10-12 имат само по два часа седмично, ако не е профил. Иначе дори и в професионална паралелка да е, може да държи изпит за валидиране на компетентности, който си е с тежест на ДЗИ профил.

# 485
Е,това не ни го казаха!Това вече ни поуспокоява ,остава да си избере точно къде и какво иска.Просто като го разпитваха лекторите днес ,те го наплашиха ,че и нас с тази математика.За две години много ще се променят нещата.Казаха,че много държави постепенно спират приема на чуждестранни студенти и щяло да е още по трудно влизането.
Бокси, за чужбина единствено хорариумът по математика може да се окаже проблем. 10-12 имат само по два часа седмично, ако не е профил. Иначе дори и в професионална паралелка да е, може да държи изпит за валидиране на компетентности, който си е с тежест на ДЗИ профил.

# 486
  • Deutschland/HE
Бокси, има тема за кандидатстване в Германия и Австрия. Там ще ти помогнат много, всички са много отзивчиви.

Студенти в Австрия

Университети в Германия и други немскоговорящи държави (вкл. спе … лийски) : Тема 23

# 487
  • Майничка
Boksii, може да държи каквато си иска 3 и 4 матура, само ако е на материал за профил, какъвто не е учил, отива като изпит за валидиране на компетентности, както е писала ston и се плаща към 40лв.

# 488
  • София
Имам познато дете в Холандия, държа изпит по математика там. От частно училище се дипломира и не е държал матури по никаква математика - нито профилна, нито не профилна.
Не съм чула Австрия да се слави с някакви супер университети за технически специалности.
А на нашия ТУ какво му е, че всички бягат от него? Гледам, че имат програми дори изцяло на немски съвместно с немски университет. Накрая получават диплома и от двата университета, при условие, че са изкарали 1 семестър в Германия
https://tu-sofia.bg/faculties/read/31

# 489
  • София
Аз също видях за немските специалности в ТУ, но от познати чух, че реално не получаваш немска диплома, та не знам, кое е вярно.
Иначе специално програмирането в Австрия не мисля, че е по-добро от това в СУ.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 08:30 от denizara

# 490
Чета нищим чужбината. Детето не знае къде иска. Познавам само две деца от нашия град, които учат в Нидерландия. Едното е момче, сега е първа година. До колкото разбрах е в Лайден, нещо с компютри, но не е влезнал с матура и изпит по математика. Та в тази връзка се чудя, дали специалността си заслужава. Университета чета, че е академичен, но без матура..., странно ми е. Другото дете е с икономика. Лятото се заговорих с бащата. Не успяло да завърши. Не съм наясно с техните правила, но някакъв изпит не билиа взела, повторила годината и пак не успяла. Там май чак след няколко години може да започне отначало да учи. Сега детето се лута. Странно е, че се е върнало да работи там. Но той каза - много пари хвърлени на вятъра.
Всичко това заедно с битовизмите и болестите много ме притеснява.

Бокси, според мен хорариума по математика ще ви е голяма спънка. Не знам дали може, но за мен вариант е да се премести в профилирано училище.

# 491
  • Deutschland/HE
Рядко има изпит за университет в Германия, а също и в Нидерландия и Белгия. Процедурите са съвсем различни, отсяването става по време на следването. Най-добре е да се знае специалността и да се чете за университетите в съответната държава. Защо немските университети са назад в международните класации, не е свързано с качеството на образованието, а с това, че изследователската дейност е организирана извън тях. В повечето университетии специалности,  ако си скъсан на един изпит три път, не можеш да продължиш в тази специалност никъде в Германия В темите е писано много, има информация и трябва четене.

Днес ми попадно това във фейсбук: Стипендии за 10-класници за обучение в САЩ и Великобритания

П.С. Дъщеря ми тази година кандидатства и в два университета получи прием само няколко часа след подаване на документите.  При това са много добри университети. Избра си друг. вече учи четири седмици и от първата са със сериозни домашни, които трябва да се предават и от оценяването на тези домашни зависи допускането до изпит.

# 492
Бокси, с няколко думи, изчакате да стане поне 11 клас втори срок, през това време нека да си учи каквото е по програма. За приема и това, че някои унита ще намалят или спрат приема на чужденците, може да е нещо временно. Не си хвърляй парите на вятъра. Пак да си кажа, докато се дипломират, много вода ще изтече, може да си промени решението.

Между другото, когато бяхме в 6 клас или 7, една позната каза, че ще прехвърли детето си ( наборче ) в чужбина. Миии, записа го, почна да учи и последно когато си писахме каза, че са много доволни. Тогава беше на ДО, и им беше много удобно, сега нямам представа какво се случва с тях.
Мисълта ми е, че ако има такава опция, или пък да е там присъствено само когато се налага, не виждам защо да не се пробва, стига да може човек да си го позволи.

Колибри, благодаря за инфото което сподели.
Горкото дете, дано има късмет и да може да продължи да учи.

# 493
Благодаря Ви момичета , знаех си ,че само вие ще ми помогнете.Цял ден сме чели предложените теми и обсъждали , много неща не знаехме и чуваме за първи път.Както казахте остава хорариума часове да видим дали ще ни стигне.Иска да се премести в ПМГ ,но няма обявено свободно място и няма как да стане.

# 494
Той къде учи сега?
Оглеждайте се. Може да се отвори свободно място. Десети клас тъкмо започва.
При големият, сега 12 клас, математически профил, са 28 деца. Още след девети взеха да набъбват. В десети бяха 29 дори. Уж 26 е максимумът и няма свободни места, ама ей на, все се появяваха нови.

Общи условия

Активация на акаунт