За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 509
  • 749
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 11 853
Благодаря!

# 31
  • Мнения: 1 216
Пилешки сърца на шишче, ще станал ли на скара, без да се варят?

# 32
  • Мнения: 636
Ние патешки сърца правим често на шиш, разрязани на две, че са по-големи и стават много вкусни, мариновани със соев сос за около час. Та не виждам причина пилешките да не станат. Ние даже патешките внимаваме много да не се препекат, че стават като препечени ластици. Предполагам на пилешките ще им трябва по 2-3 минути от едната страна и толкова от другата.

# 33
  • под тепетата
  • Мнения: 10 134
Моля за рецепта за консервиране на зелен фасул ( жълт е , вейков) за зимата в буркани .Търсих е темата, но не намерих. Опция фризер няма!

# 34
  • Бургас
  • Мнения: 1 410
Пилешки сърца на шишче, ще станал ли на скара, без да се варят?
Скоро ядох такива. Бяха разполовени и смачкани, като пресовани. Но им личеше, че не са варени преди това. Не ми харесаха. А в това заведение много добре готвят, т.е. не е от некадърен готвач. Просто си трябва варене, иначе дъвчеш, дъвчеш... и пак дъвчеш 🤣

# 35
  • Мнения: 2 794
Биляна - редиш боба в бурканите, лъжичка сол, вода до ръбчето на буркана и после вариш.....ама 3-4 часа ли беше, два ли 🤔....трябва да питам мама 😉....мога да ти пиша утре към 11ч. ако никой не се включи преди това. Но е дълго стерилизирането, като месото и гъбите е, имай го предвид.

На мускулните продукти залагам или на бързо и кратко запичане или варене до "омекване и на тенджерата 🙃"  и след това печене или пържене ...при първия метод въпроса е да не се отърват и пресготвят, че тогава стават жилак и ще трябва да се варят, варят.... много да се варят.

# 36
  • под тепетата
  • Мнения: 10 134
Polly, благодаря ти! И моята майка така го прави, само не си спомням дали го бланшираше предварително.

# 37
  • Русе
  • Мнения: 5 478
Скрит текст:
Моля за рецепта за консервиране на зелен фасул ( жълт е , вейков) за зимата в буркани .Търсих е темата, но не намерих. Опция фризер няма!



Рецепта от баба ми, лека й пръст. Тя го консервираше в буркани и съхраняваше в мазето /изба/.
За 1 кг зелен фасул с меки шушулки трябват около 120 г сол.
Фасулът се измива и подсушава. Буркан тип омния се слага сол на дъното. Реди се плътно пласт нарязан на дребно фасул, след което се соли. Така докато свършат продуктите. Най отгоре трябва да има пласт сол. Загъва се плътно с пергамент и се съхранява на хладно и тъмно място. Преди употреба се изплаква обилно, а ястието не се соли. Не съм я изпробвал, но ястията на баба, където правеше с този боб - да.
Оставям на теб да решиш, дали да изпробваш написаното. Успех!

# 38
  • Мнения: 2 794
Не, мама не бланшира предварително, суров го нареждаме. Нареждаме го по дължина....като корнишоните, не се сещам как да го обясня по друг начин. Равна супена лъжица сол на компотен буркан (лъжиците са от старите, не са големи). Вари 2ч.

# 39
  • под тепетата
  • Мнения: 10 134
Благодаря и на двама ви! Ще го бланширам, сравнително млад се старая да бера. Измит е, нарязан и ще го почвам след малко. Два часа ще го варя, не ми пречи, на двора ще го консервирам.

# 40
  • Мнения: 5 015
Ние в края на сезона по същия начин консервираме млечните бобчета( оформени в шушулката, но неуспели да узреят напълно). Оронваме, пълним , сол,вода и 2 часа да се варят.

# 41
  • Мнения: 2 794
Имай предвид, че с предварително бланширане рискуваш боба да се "скашка" и шушулките да се отворят. Особено ако е по-голямо количество....ако правиш пържен боб от този тип, определено без бланширане 

# 42
  • под тепетата
  • Мнения: 10 134
Polly, за яхния ще си го ползвам. 4 буркана станаха. Следващите дни пак ще бера.

# 43
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 498
Не, мама не бланшира предварително, суров го нареждаме. Нареждаме го по дължина....като корнишоните, не се сещам как да го обясня по друг начин. Равна супена лъжица сол на компотен буркан (лъжиците са от старите, не са големи). Вари 2ч.
И ние така на времето Hands Plus1

# 44
  • Мнения: 9 254
На мускулните продукти залагам или на бързо и кратко запичане или варене до "омекване и на тенджерата 🙃"  и след това печене или пържене ...при първия метод въпроса е да не се отърват и пресготвят, че тогава стават жилак и ще трябва да се варят, варят.... много да се варят.
Предпочитам ги добре сварени, до омекване и после на шишчета, или с масло https://pep-4o.blogspot.com/2018/09/blog-post.html?m=0

Общи условия

Активация на акаунт