Помощ! Гълъби?

• 4 625
  • 110
  •   1
Отговори
# 15
Писала съм и аз преди 5 години. Ето да кажа аз как се отървах от лястовиците.
Имах една висока над 2 м драцена, изнесох я навън баш под гнездото. Бягаха, чудеха се, мина им страхът и се нанесоха пак. Тогава ми попадна един черен гарван в естествени размери. Сложих го на ок. 3 м от гнездото, че само там можеше и ей, хора, до ден днешен няма птица, няма дявол! Пу-пу!
Да е жива и здрава гаргата, на сухо е и дано и тази година пак не им позволи да ми мърсят.

# 16
От години се боря с гълъби на тераса, която не е остъклена. Появиха се сякаш изведнъж и започнаха да завладяват територия. По терасата имаше мебели - един шкаф и една маса, а в последствие направихме грешка да монтираме климатик без да съобразим, че има пространство отгоре, което гълъбите намират за привлекателно. И така се заселиха трайно. Гълъбите имат някакъв силно развит домашен истинкт и като се нанесат на едно място то вече е техен дом и правят всичко възможно да се върнат към него. От нас, домакините, също не се притесняваха. Все едно им бях прислуга - чистя там, изхвърлям курешки с килограми (не живеем в жилището постоянно и чистя през месеци), чистя трупове, насекоми и цялата екосистема, която се развъжда покрай гълъбите. Бях стигнала до там, че им бях дала имена. Години живяха, снасяха, отглеждаха малки, а на мен не ми даваше сърце да действам кардинално. Чак след няколко години, когато първото семейство някъде изчезна и се загнезди някакъв гълъб с две женски започна да ми писва и разума ми да надделява. Не помагат компакт дискове, плашило на гарга, ленти против птици. Каквото натиквах горе над климатика някак успяваха да го извадят. В момента сме залепили с пяна едни плоскости над този климатик и така ги спряхме. Всички мебели от балкона ги изхвърлихме и нищо не държа на него, за да няма къде да се крият. Трябва да ви кажа, че дори в една съборена от вятъра кофа бяха решили веднага да си правят гнездо. Проблемът е, че съседите не вземат такива мерки и макар вече да съм изгонила гълъбите от моя балкон, те гастролират ежедневно и ми цапат.Обмислям да пусна мрежа и ако и това няма добър ефект може да се принудя да остъкля тази тераса, въпреки, че никак не ми се иска. Имайте предвид, че гълъбите имат поколение няколко пъти на сезон, изключително непрентенциозни са по отношение на хранене и гнездене и почти всяко поколение е успешно и започва да се размножава до месеци.

# 17
Ние имахме същия проблем с гълъбите. Бяха свили гнездо на балкона, който има декоративна част, в която принципно стоят саксии за цветя. Та, бяха се мушнали в пространството под саксиите и стана страшно. Миризма, перушина. Излюпиха се две малки, после един възрастен умря /което разбрахме по миризмата, бррр/, и когато малките отлетяха, сложихме мрежа. Само това ги спря. Иначе балконът е остъклен. Вече 3 години упорито идват всяка пролет и се мъчат отново да се пъхнат там, където беше гнездото им. Как си знаят къде им е бил апартамента.... Simple Smile Не зная, в случай че не може да се сложи мрежа, какво би ги спряло.

# 18
  • Варна
Трета година и аз се опитвам да ги прогоня. Идват на терасата последен етаж от блок всяка пролет. И на пръчките на простира се люлеят, двойка млади. Явно търсят къде да гнездят. Имам перваз и кацат там, та даже мисля са кълвали мазилката. Възможно ли е те да са? Просто на 2 места мазилката до мрежата е издълбана и сега освен мръсотията и шума ще трябва и дупки да запълвам и мажа.

# 19
  • София
Ние 2 години живяхме под наем на 13 ти етаж. Балкона беше голям, в най-далечния край имаше шкаф върху който двойка соколи си направи гнездо. Първо намирахме разни клечки, които махах, но след 4 дневно наше отсъствие намерихме готово гнездо с два сокола в него. Търсихме в нета за да разберем какви са птиците. Снесоха 2 яйца, оставихме ги да се излюпят, започна една смрад, те хранят бебетата си с мърша някаква. Решихме да ги оставим да си отгледат бебетата, като изобщо не излизахме на балкона, защото майката или бащата / не ги разпознавахме/ се стрелкаше към нас всеки път. Още тогава решихме да се изнесем и започнахме да търсим друго място. Тогава си мислех, защото точно соколи ни се паднаха, не можеше ли да са гълъби. Сега като ви чета, се радвам, че не стана това което си пожелах.

# 20
Няма да създавам нова тема, защото не мисля, че е толкова гореща, но ще разбутам тази.

Проблемът ми е, че купихме апартамент, старо строителство, на последен етаж. Единият балкон са си го усвоили гълъбите, тъй като не е живяно доста време в апартамента и те са станали стопани. Разчистихме терасата от боклуците и акитата им, дезинфекцираха и сложиха мрежи (фирма). Обаче тия летящи плъхове разкъртили мрежата и се нанесли пак 🤬 тази тераса е предвидена за затваряне, но аз искам трайно да разкарам тия гадове, органично не ги понасям. Записах си от темата WD 40 и Нипасепт, ще ги взема и двете. Ако някой се е поборил с тази летяща, носеща зараза напаст давайте съвети. Конкретно към тях няма да съм хуманна приемам и предложения за крути мерки.

Последна редакция: пн, 15 апр 2024, 16:30 от Жоржи

# 21
Съчувствам ти искрено. Само който не се е сблъсквал с този проблем, не знае каква напаст са. За съжаление съвет не мога да дам. Ние не успяхме да се преборим с тях и продадохме жилището.

# 22
И аз не можах да се преборя и от години не си ползваме терасите.

# 23
Сменете мрежата. Просто трябва да задържите фронта достатъчно дълго, за да си нарочат друг дом и да спрат да идват при вас.

# 24
Съжалявам искрено, че заради тези гадове е трябвало да правите такива гимнастики, продажби, не ползване на тераси и т.н. Аз съм проклета много и се надявам да се окажа и по-проклета от тях.
Online благодаря за съвета ще пръскам и с препарати и започвам процедура по затваряне на терасата. Назад в темата четох за шипове, ще купувам и такива, ще пробвам и ток да ги боря.

# 25
  • Бургас
Шиповете няма да помогнат да не влизат. Сложила съм на климатика, еми през шиповете кацат, как не им боде на д-то... Аз миналата пролет ги отучих да нощуват на чупката на дъждовната тръба като вечер излизам с фенера и им светвам насочена светлина. В тъмното литват и повече не се връщат. Тази пролет не са си помислили да дойдат. Иначе балкона е здраво овързан с мрежа, но гадовете си харесаха улука под козирката на терасата. И там напъхах телена мрежа. Сега един ми гука няколко сутрини, явно иска да си заплюе мястото да гнезди, ама фенера го отказа.

# 26
  • София
Само мрежа ги оправя, поправете я

# 27
Да, и като ги видиш с метлата излизай и ги погвай - никаква милост! И разрушавай гнездата.

# 28
Гоня ги като империалист. Това с агорски птици и нямат място в градовете. ДА живеят в градовете е вредно и за тях самите, и за хората. В повечето големи, европейски градове е забранено да бъдат хранени и има глоби.
Тук, в София, най-редовно една кукувица носи 2 торби с изрезки от хляб и им го сипва или на площад Славейков или пред църквата "Свети Седмочисленици". Иде ми да ѝ изсипя торбата на главата.

# 29
Регистрирах се във форума само за да споделя опит и да потърся съвети за справяне с тази напаст.

Живея на 7 етаж и източния балкон не е остъклен. Мислех да го правя с дограма, но се отказахме, защото предпочитаме директна слънчева светлина и въздух.

Дълги години не е имало проблеми с гълъби, но популацията им се увеличи супер много през последните 10-15 години. Ако преди имаше 15-20 гълъба по покрива, към момента са 200-300. Като гръмне нещо, във въздуха се вдигат хиляди гълъби от всичките блокове. Поне 2-3 хиляди са.. само в нашия квартал.

Настанили са се на всички необитаеми балкони и климатици, постоянно гукат и осират всичко възможно. Не смееш да отвориш прозорец да проветриш, защото влиза остра миризма, перушина, и някакви мушици дето се въдят в ако то им.
Ако отвориш прозорец на който няма комарник - влизат вътре, разхождат се и серат като за световно. Случвало ни се е поне 3-4 пъти.

Нямаме опция да слагаме мрежа на балкона, защото така няма да можем да изтупаме никога нищо повече....

Затова се зарових в интернет един ден и изчетох сума ти форуми, и български и чужди, прегледах по търговските вериги какви репеленти се продават...
И се спрях на хуманното - холограмна лента и холограмни фигури на бухали със звънчета.

Измихме балкона и навързах от холограмната лента по теловете за простиране, както и от вътрешната страна на балкона, през 50 см. Бухалите ги вързах стабилно на нивото на парапета.

Първоначално имаше ефект, тук-там някое изцвъкано по земята. Поставих още ленти, балкона заприлича на някаква циганска сергия, но не ми пукаше изобщо какво ще кажат съседите - писна ни максимално от тая напаст.

Така около два месеца долу-горе имаше ефект, но след това гълъбите почнаха пак да идват често, явно има недостиг на места за гнездене....
Сложих още ленти вчера, напръсках по земята с един евтин одеколон (четох че одеколона ги отблъсква), и преди час отивам да видя какво е положението - и.. 😡
Двойка гълъби се сгушила в единия ъгъл, точно до веещите се от вятъра и шумолящи ленти... А бухала на метър, гледа страшно и звънчетата му звънят, като приспивна песен..

Явно тези холограмни ленти имат минимален ефект, поне върху градските гълъби. Те очевидно са привикнали на шум, светлини и проблясъци, и явно не ги впечатлява някаква лъскава лента или картонен бухал...

Със спрейове не съм пробвал, скъпи ми се струват, а и ме съмнява че ще има особено голям ефект върху тези мутанти.

Мислех да купувам изкуствени гарвани, сови, ястреби - фигурки някакви, но един коментар в интернет ме отказа. Някакъв човек беше написал: "Сложих изкуствен бухал на балкона, отначало сякаш ги плашеше и не идваха, но след време почна да не им пука изобщо, и дори се гушкат с бухала... "

Освен всичко друго - четох че гълъбите разнасят около 60 болести с акото си, като повечето са респираторни. Така че ако имате проблем с дишането, астма или други дихателни проблеми - не се колебайте да предприемете дори крайни мерки и ги разкарайте час по-скоро.
Особено опасно е ако серат по климатиците, миризмата и бактериите от акото нахлуват с въздушната струя в домовете, и могат да причинят сериозни дихателни или алергични проблеми у хората.
Това го четох в един специализиран сайт..

В момента проучвам за електрически ултразвуков уред, но не съм сигурен кой модел върши работа. Дори четох че звука се чувал и от хората, и би било дразнещо по цял ден да пищи на балкона такава пущина... 💀

Ще следя темата за още съвети и решения. Бъдете здрави!

Общи условия

Активация на акаунт