Седмокласна 16.07-23.07 - Силно стиснати палци за ВТОРО КЛАСИРАНЕ!

• 97 307
  • 1 652
  •   1
Отговори
# 1 620
Да се одумват децата парашутисти, вкарани по втория начин с нисък бал, е разбираемо. Но за децата, които не са заслужили мястото с оценка, но са го заслужили с риск и воля СЪВСЕМ ПО ПРАВИЛАТА, е нелепо да им се вменява някаква вина. Ми онези с по-високия бал да бяха рискували и те.

Черна станция, от целия форум най-малко от теб съм очаквала четене без разбиране. С Luthien разменихме размисли за процедурата и определения и квалификации за деца не сме давали.
Къде видя вменяване на вина? Коментирахме процедурата и много ясно, че се действа според нея и деца и родители не са виновни, че тя е такава. Един губи, друг печели, но това не пречи да коментираме дали е справедлива.
С Luthien не сме намесвали близнаците.

# 1 621
Ами такъв беше случая на мои познати и търсеха градина с две места да си запишат децата. Който иска да вярва. Не знам дали е масово правило или локално.

# 1 622
Целият живот е риск. Едни рискуват и печелят, други не смеят и губят. Не виждам нищо лошо в сегашната система. Тя олицетворява реалността.

# 1 623
Бате ви Ицо Стоичков го е казал отдавна - който рискува пИчели.

# 1 624
  • София
А, сега ще ме обиждате хахх 😉😘
Хем не сме елит, хем съм с близнаци.
Та места ще взимам бол... Wink

Хайде да видим какво ще излезе, кой как ще се класира и да умуване тогава

# 1 625
Този не ми е критерий, но е прав.

# 1 626
  • София
По повод интереси, индивидуалности, самостоятелност...
Скрит текст:
Във випуска на близначките ми  в основното имаше тризнаци...Знаеше се, че искат и тримата немски да учат. Балът стигна само на едното от трите (за НЕГ) , другите  две влязоха надпланово ( с повече от добър бал, стигащ  им почти за навсякъде другаде, но момичета, уви). След  осми клас всяко едно със собствени сили си извоюва приема в  лайстунг.  Но какво се случи - след гимназията и трите  следват в един и същи университет, със съвсем различни специалности,  живеят в различни квартири..Но ето, че нещо и на по-зряла възраст ги е дърпало да са заедно. Моите бяха различни, искаха едно училище, да. Но само дотам. Издразниха ми се малко (а  може и много да е било, но прикрито), че съм си гледала собствения рахат да ги "сложа" в  една паралелка при записването, при все че можех да избера и да са в различни  при наличието на 7 еднакви в гимназията (и хората в комисията по записването изрично ме попитаха). Но ако това го преглътнаха, то за висшето си казаха твърдо, че всяка си има  свой град/университет за фаворит и ще се бори за него.  И дали нарочно, дали съвпадение, но най-желаният град/университет от едната  беше последно желание сред резервите на другата и обратното, като става дума изначално за две крайно различни специалности, които обаче ги има  и на двете избрани от тях  места с 500 км отдалеченост.. Та е много прав Le Vert - тези неща  най-добре си ги усещат децата.  Дори заедно и на  20+ (какъвто е примерът с тризнаците) да са  децата, пак намират начин да  си следват своя път, да си постигат своите цели...

Топло мляко, Германия конкретно  не следва да бъде пример за нещо общовалидно  с отделните й закони/закончета и т.н по провинции. И това важи за всичко, не само за приема на близнаци в яслата/детската градина/училището. На места  искат нарочно да ги разделят близнаците, на други много държат от самите детски учебни заведения  да са заедно децата и тогава са  по-благосклонни да ги приемат.
Цитати от форум за  близнаци/тризнаци:
Скрит текст:
Ich habe  zwei Plätze in unserer Wunsch-Kita bekommen gerade weil es Zwillinge sind. Die Leitung meinte Zwillinge sind gut für die Gruppendynamik und hatte damit auch recht.

Bei uns war es nämlich auch so, dass die Einrichtungsleitung beim Vorgespräch freudig reagierte, als sie hörte, dass es um Zwillinge geht. Sie hat gleich gefragt, ob sie die Kita als erste Priorität vermerken soll und versichert, dass sie die beiden gern aufnehmen würde und wir gute Chancen auf Plätze hätten.

Ich muss sagen wir hatten mega Glück und es war echt einfach bei uns, obwohl wir in eine andere Stadt umgezogen sind und sie ganz kurzfristig für die Krippe angemeldet haben. Ich habe sie in sechs Kitas angemeldet und für drei hatten wir eine Zusage für beide und durften uns dann unsren Favoriten aussuchen.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 20:55 от пенсионирана русалка

# 1 627
Да се одумват децата парашутисти, вкарани по втория начин с нисък бал, е разбираемо. Но за децата, които не са заслужили мястото с оценка, но са го заслужили с риск и воля СЪВСЕМ ПО ПРАВИЛАТА, е нелепо да им се вменява някаква вина. Ми онези с по-високия бал да бяха рискували и те.

Черна станция, от целия форум най-малко от теб съм очаквала четене без разбиране. С Luthien разменихме размисли за процедурата и определения и квалификации за деца не сме давали.
Къде видя вменяване на вина? Коментирахме процедурата и много ясно, че се действа според нея и деца и родители не са виновни, че тя е такава. Един губи, друг печели, но това не пречи да коментираме дали е справедлива.
С Luthien не сме намесвали близнаците.

A ти конкретно защо се почувства лично засегната от моето обобщаващо много мнения изказване? Нито съм те цитирала, нито съм те споменала.

# 1 628
Миналата година с въвеждането и на четвърто класиране в системата,  малко се намали риска в трето и четвърто. Все пак се появяват централизирано и освободените след второ места, но след обявяване на местата от трето. Т.е. знаете си, че част от участниците на трето класиране (не крайно недоволните, но достатъчно, че да пробват, ако видят освободено "своето място) са освободили местенце, което че видите преси директорското. По спомен миналата година за първи път видях и общ списък на РУО за свободни места след 4то класиране, преди да се почне въртележката по училища...

# 1 629
  • София
Ще напиша и аз за нашия случай с близнаците, като държа да отбележа, че не се чувствам засегната по никакъв начин от коментарите - всеки има право на мнение, уважавам всяко едно такова Hug
Синът ми и дъщеря ми са различни като деня и нощта. След 4.клас малкия го приеха в НПМГ, тя не пожела да кандидатства. В последствие в досегашното ни училище се разкри паралелка с громкото име "Природо-матиматшческа", там също се формираше бал по определени критерии. Синът ми пожела да остане там. Дъщеря ми си изкара достатъчно висок бал и въпреки опитите ми да я убедя да се запише в палалелката с БЕЛ и История, тя настоя да е природо-математическата. Каза ми "изкарала съм достатъчно, за да съм там!". Оказа се, че биологията и химията също много й допаднаха. Както и да е, при подредбата на желанията при сегашното кандидатстване след 7.клас и двамата сложиха едни и същи училища. Разликата бе, че тя иска конкретен втори език, а той каза, че вторият език е без значение за нето. Класирани са в едно и също училище, с различен втори език, така и мислех да ги запиша. Но той явно е размислил и каза, че ще е добре да е при сестра си и така ще освободи място за друго дете.
Миналата година близначките на съфорумка изкараха достатъчно висок бал, мисля, че за НПМГ. Но взеха решение едната да се запише надпланово при другата, за са освободи място за друго дете.
Така че всичко е до самосъзнание и семейно решение. Моите близнаци са равностойни като знания.
Извинявам се за дългото словоизлеяние Hug

# 1 630
Ееех, когато ние сме шумели Вашето дете може да не е било родено. И все тая. Просто опозицията на родителите на деца без математически умения е много силна и бъди благодарна, че не разтуриха СМГ даже. Когато ние шумяхме и се срещахме с политици имаше и такъв натиск.
Иначе подкрепям, но не храня големи надежди. Онези са мноооого повече и са електорат.

https://chitanka.info/text/4009-buhal-i-svetulka
Аз по принцип съм съгласен с това мнение, без линка. Наистина е добре за СМГ да си има отделен изпит, по математика естествено, и да не бъде рязан достъпът на деца там заради БЕЛ. Така беше по наше време във всички МГ в страната и аз съм завършил такава със златна значка.

Обаче линкът, линкът кърти!!!
Светят, братче!!! Само те светят! Никой друг...
Родителите, които се стремят към СМГ, след 4 клас мога да говоря, защото бях обкръжен от такива, са като секта! На 80% от тях децата не са за там. Те правят всичко възможно, побъркват си децата от уроци и решаване, за да влязат... после на тези деца им е страшно тегаво там. СМГ, та СМГ...за 8 клас не говоря (все още ), там нямам поглед (все още), но като познавам родителите от прогимназията, не вярвам да е нещо различно...СМГ е ужас според мен. Веднъж и в тяхната тема написах нещо такова, но веднага ме затриха. И тук ще ме затрият на мига ..но ми дойде силното желание да си кажа, като прочетох този пост.
Никой не може да ми изтрие убеждението, че 80% от децата там са нещастни.
И няма да споря, нито да дискутирам с някого по въпроса...и без това този ми пост дълго няма да стои. Аз залагам на 10минути. Сега е 21,13 часа.

Ето оттук е
https://bg-mam.ma/p/1671702/48334612

П.П. Това, че само те светят, е мнението на почти всички родители в СМГ... това е покъртително.
В много училища децата са много по-добре по английски, БЕЛ,... хайде да се спра, че ще кажа нещо нецензурно и ще ме баннат,😄

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 21:20 от Татко Мецан

# 1 631
На едно от децата не му стигнаха 0,5 т за Испанската, къде последно беше прието детето?

# 1 632
  • София
На едно от децата не му стигнаха 0,5 т за Испанската, къде последно беше прието детето?

Ако не се лъжа, във 2АЕГ с ИЕ

# 1 633
И аз не виждам защо близнаците да не са заедно ако пожелаят. (С близнаци съм 😉).
Навремето, когато кандидатствах (с ТЕЛК), пак държах приемен изпит по математика като останалите, но имаше отделно класиране. Бях втора по успех от всички на изпита, с абсолютно същия успех и завърших, не съм ощетила никого, така че тези деца съм убедена, че имат място в паралелките, които са преценили, не са по-глупави.

# 1 634
Най-кофти е когато близнаците са с равностойни високи резултати и вземат да не ползват предимството за близнаци 😂
Тогава сигурно 100 човека ще се изредят да попитат- защо не помислят за някое друго дете, да вземат да си използват надплановото място!
Близнаците не са ви проблем. Проблем са тези, които се появят в класовете на децата ви на 17-20.09.
И така паралелките от 26 деца стават 29-30.

Общи условия

Активация на акаунт