Всякакви въпроси относно климатиците - тема 5

• 34 724
  • 710
  •   1
Отговори
  • Велики Преслав
Тук ще продължим (продължите) обсъждането на битовите климатизатори.
  Ако имате да кажете нещо по темата - изразете го с повече от една дума. Пускането на едносрични постинги, публикации с емотикон/и без текст, отговори "запис", както и публикации с цел трупане на брой мнения, не се толерират!
 Ако желаете да следите дадена тема, включете известяването за нея или използвайте бутона Харесва ми, за да я добавите и в списъка с харесани от Вас теми, достъпен от лявата колона на първа страница на сайта.

Тема N1
Тема N2
Тема N3
Тема N4

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 18:00 от Не се сърди, човече

# 1
Здравейте. Търси се климатик... ЕПК, изцяло изолиран, с много добра дограма. Хол (21м2) и преходна спалня (14м2) с югоизточно изложение, като не се цели постоянна климатизация и на двете помещения с равна температура. Не обичаме топлото и зимата не задавам повече от 22° през деня никога.
В другия апартамент сме с два Дайкина, вече нямам никакъв спомен какви модели, доволни сме от тях, но търсейки сега варианти на марката нещо не ми харесаха цените към момента, а и се оказа, че предлагането е огромно, а моята информираност твърде оскъдна, за да взема задоволително решение. Например KAISAI не са ми познати като марка, а видях, че се споменава с добри препоръки в темите назад. Midea ги имах за доста долнопробни, а техни модели също се завъртат при отзивите... Може ли за някакви насоки?

Отделно не сме решили дали точно в този момент ще се купуват, но по принцип търсим и още 2 климатика за спални по 14 м2, със северозападно и североизточно изложение, без някакви особени изисквания, тъй като са за детски стаи и няма да се прекалява с използването им още доста години. Ако има нещо малко с добро съотношение цена-качество, може директно да взимаме и трите и да се приключва.

Благодаря!

# 2
Препоръчаха ми инверторен климатик GE GES-NJGW25IN-20/GES-NJG25OUT-1. Дали е удачен избор?
Стаята ми е 15 кв., част от едноетажна къща, тавана е скосен, в най-високата си точка стигна 3,5 м. В най- ниската около 2,5м. Има външна изолация, както и вътрешна (каменна вата). Казаха ми,че съм за 9-ка, но по-добре било 12-ка са сложа за моите параметри. Тоест не съм сигурна, кой от двамата да избера.Търся климатих за охлаждане и отопление. Ще ми се да е бюджетен вариант (до 1500 лв с монтаж), но съм склонна и да вдигна бюджета за нещо, което си струва парите.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 14:42 от l.1993

# 3
Това, ако е последен етаж, въпреки изолациите, 9-ка може да не се справя. Нека кажат и по-добре запознатите.

# 4
Това, ако е последен етаж, въпреки изолациите, 9-ка може да не се справя. Нека кажат и по-добре запознатите.
Стая от едноетажна къща.

# 5
Може ли да получа отговор за това, че на нов инверторен климатик нисък ценови клас да не спира да работи нито за секунда ни външно ни вътрешно тяло. Нормално ли е това като го пускам и на 24 , 25 ,26,28 градуса. Няма почивка, бе хора!!!

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 17:41 от kriakla

# 6
Не съм спец по климатици, но съм инженер по електрозадвижвания, та от специалността си знам следното:
- инверторните климатици не спират, а само променят оборотите си между минимум и максимум според нуждата (разликата между зададена и реална температура). Нормално е в началото да тръгнат с голяма скорост и после да я свалят само до нужната за поддържане.
- Могат да спрат ако няма нужда от тях (ако са настроени на 20 градуса, а в стаята е 18 и са пуснати на охлаждане).
- Може и никога да не намалят, ако са слаби за помещението и не насмогват да го охладят.

# 7
  • София
Може ли да получа отговор за това, че на нов инверторен климатик нисък ценови клас да не спира да работи нито за секунда ни външно ни вътрешно тяло. Нормално ли е това като го пускам и на 24 , 25 ,26,28 градуса. Няма почивка, бе хора!!!
Нормално.
"Инверторите" им ги правят на 3 или 4 позиции.

# 8
Благодаря за отговорите. Значи евтиното излазя скъпо. Стария сто годишен Дайкин поработи, поработи па спре. Но този новия еФтин климатик, който ще се ползва рядко и само за охлаждане с тия си 3-4 позиции /не ми е ясно какво значи/ трябва да се примеря, че ще работи като гламав без да спира.

# 9
Благодаря за отговорите. Значи евтиното излазя скъпо. Стария сто годишен Дайкин поработи, поработи па спре. Но този новия еФтин климатик, който ще се ползва рядко и само за охлаждане с тия си 3-4 позиции /не ми е ясно какво значи/ трябва да се примеря, че ще работи като гламав без да спира.
Това не означава, че ще харчи повече ток. Обясниха ти какво означава инвертор-2 поста по-нагоре.

# 10
Нали аз малко трудно "загрявам" та пак да си кажа какво разбрах, какво не. Климатика е 12 -ка точно за  обема на тази стая. Настройвам например на 25 градуса таймера. Имам термометър, който показва, че в стаята вече е охладена на 25 градуса. Климатика не спира за почивка. И това е загатката за мен. Извинете, ако скоро не сте контактували с неандерталец.

# 11
Moже да не е на автоматичен режим, а на духане без край, може и да е развален. Иначе би трябвало да намали и съвсееем леко да подухва.

# 12
Не спира напълно климатикът при достигане на зададената температура. Зависи и какво разбирате от спиране. Вътрешното тяло няма как да знае каква е температурата в стаята, ако не прекарва съвсем слаб въздух през него и това става чрез засмукване на въздух с турбината, която издухва от климатика и обработения охладен въздух. Когато температурата на този въздух достигне например 25,5 - ще се включи външното тяло и ще започва да нагнетява към вътрешното тяло охлаждащият агент за да свали температурата в СТАЯТА на 25 градуса. Ще я свали до 24,5 и пак ще изключи външното тяло. Всичко разбира се е условно, т.к. стаята не е идеално затворено тяло, в идеални условия. Отварят се врати прозорци, навлиза слънчева радиация и загрява помещението, стените също отдават топлина въпреки изолацията, хора, електронни устройства също излъчват топлина. Фактически, работата на климатика може да постигне баланс (и ТРЯБВА ако е правилно изчислен), при която постоянно да работи външното и вътрешното тяло, така че да поддържа постоянно тези 25 гр. Разликата между старите конвенционални с капилярен винтил  и новите инверторни с терморегулируем винтил климатици е че старите работеха на пълна мощност или изключват напълно при достигане на +/-  2-3 гр., което не е много комфортно. Новите климатици особено по - "марковите" въпреки че напоследък и другите се стараят, постигат по - малка разлика в тези температури спрямо зададените. В случая е по-комфортно. Относно степените на инвертора, наистина има няколко степени на отадавана мощност (съответно изразходвана ел. мощност) и в зависимост от размерът на климатика и неговите характеристики им една минимална мощност, която климатикът може да отдаде (изразходва). Например някои климатици  имат такъв минимум на консумирана ел. енергия от 190W на охлаждане. Други с тоя размер климатици имат такъв минимум от 400W.  Съответно последния изключва напълно външното тяло по - рано при достигане на зададената температура и съответно се включва по- късно, т.к. спрямо първия не може да отдава по - слаба хладина, водейки до повишен разход на ел. енергия и по - голям дискомфорт защото се доближава до работата на конвенционалните стари климатици. Ето защо казват (а и е така) че трябва да е изчислен ТОЧНО размерът на климатика спрямо размерът на даденото помещение но не само това е важно. Важни са също изолацията, прозорците динамиката в помещението (ако е например търговско с повече хора, отваряне затваряне) и т.н. Защото ако е по - малък ще работи постоянно на пълна мощност, и ще изразходва повече ел. енергия и ще се повреди по - бързо. Обратното също е вярно - ако е по - голям, ще спира по-  често, ще се получи дискомфорта и отново ще израходва повече ел. енергия от постоянното вкл. и изключване и по - високият му минимум за по -голям климатик. Ако голям климатик в малка стая работи на охлаждане, както казваше тук Василев преди няколко години, ще замирише на мръсни чорапи (ще кондензира много вода, после ще се изключва, ще се затопли и топлообменника и ваната ще са постоянно влажни в топли условия и ще се размножат бактерии много бързо).

На снимката се виждат характеристиките на климатик със степените на инвертора на отдавана и консумирана мощност (те са пак условни и завися от външната температура)

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 11:07 от Seiko7075

# 13
Отново благодаря за отделеното време да ми отговорите. Чувствам се така "обгрижена" и вече достатъчно наясно с поставения от мен въпрос. Бъдете здрави и все така отзивчиви!!!!!

# 14
Аз да задам един бърз въпрос — ще създам ли някакъв проблем, ако измия външните тела на климатиците с обилна струя вода с маркуч?
Разбира се, климатиците ще са изключени и ще останат дълго време (дни) неработещи, за да изсъхнат хубаво.

Общи условия

Активация на акаунт